Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2009 14:35 - Спорт тото 2. Мистерията на числата. - Част 1
Автор: pitagorid Категория: Бизнес   
Прочетен: 38207 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 07.02.2011 22:11


Тези които вече са прочели предишните ми постинги, посветени на игрите в спорт тото 2, вероятно очакват да опиша в подробности моята стратегия, която условно наричам: "Как да спечелим повече пари от спорт тото 2."

Зная, че ще има много скептици, които веднага ще се изсмеят и дори няма да обърнат внимание на това които искам да изложа. Това в никакъв случай няма нито да ме обиди, нито да ме разочарова. Аз правя всичко това за собствено удоволствие и искам да отворя очите на онези хора, които вече имат развити симптоми на хазартна зависимост от тотото. Всичко оставям на Вас.

По природа страшно обичам математиката и много често се занимавам с решаването на нестандартни математически проблеми. Тотото предоставя една необятна територия за такива занимания. Първите ми опити да разгадая мистериите около числовата лотария наречена Спорт тото 2 започват още от началото на 80-те години на миналия век, тогава когато още нямаше компютри. Баща ми играеше тото и веднъж донесе една книжка със Системи за комбиниране в тотото. Стори ми се много интересна задачата как са съставени тези системи. Това наистина е едно чудесно математическо предизвикателство. И така покрай това занимание, аз започнах да си задавам някои въпроси, които ми се струваха доста странни.

1. Защо бяха необходими тези системи? С какво могат да помагат на играещия тото да спечели. Логически нямах никакво обяснение. За мен задачата беше супер интересна, но за играещия тото, не виждах абсолютно никаква изгода, колкото и примамливо да изглеждаха щедрите обещания, че ако играеш със система шанса за печалба се увеличава многократно. Това ме амбицира и започнах по-задълбочени анализи на тази мистериозна лотария.

 

Първото заключение до което достигнах, че всъщност тотото може да се превърне в най-обикновена билетна лотария, подобна на тогава известната (май тя все още съществува) Българска Държавна Лотария. Ама то беше просто очевидно. В тотото 6 от 49 има точно 13 983 816 възможни комбинации. Какво пречи, всичките тези възможни комбинации да се отпечатат върху хартиени билети. Всеки билет ще бъде с уникална комбинация от 6 числа, които няма да се повтарят. Пускаме тези билети по тото пунктовете и вместо хората да си купуват фишове, след това да попълват в тях по 6 числа на три отделни бланки, те просто си купуват готов попълнен билет. Нещо повече. Тези фишове после заминават някъде на съхранение. Тиражът се изтегля и цяла армия проверители започва да проверява фиш по фиш дали някой не е познал три, четири, пет или шест числа. Представяте ли се колко трудоемка работа беше това. А нещата можеха да се решат гениално просто. Взимаш си готовото билетче с шест числа в него и толкова. В неделя тиражът се тегли, виждаш какво си улучил, отиваш на другия ден в тото пункта и си получаваш печалбата. А самите печалби трябваше естествено винаги да бъдат постоянни. Улучил си тройка, примерно получаваш 2,50 лв. За четворка примерно 32 лв. Петицата може например да бъде 3200 лв., а за шестицата 50 000 лв. Въпросът е толкова прост за решаване. Достатъчно е само да се задели определената за държавата сума и после остатъка да се разпредели според теорията на вероятностите така че нещата да се уравновесят и да се изчисли големината на печалбите за тройка, четворка, петица и шестица.. Всъщност аз вече направих това в предишната си публикация по този въпрос.
Виж

http://pitagorid.blog.bg/biznes/2009/06/07/sport-toto-2-anatomiiata-na-edin-tiraj.345554 

Като се продадат всичките възможни билети от първата серия, се отпечатват нови  13 983 816 билета и така процесът продължава до изчерпването на новото количество.

Защо тогава всичко е толкова усложнено? С толкова много разходи и труд.

Тогава се размислих и стигнах до гениалния замисъл на създателите на този тип игри. Просто, но наистина гениално!! Числата са мистерия! Те омагьосват човека. Когато стане въпрос за числа, човекът попада под контрола на дяволските сили. Създават се предпоставки за суеверия, мистика, заблуждения и какво ли не още. Разбрах за първи път, защо не се отпечатват по този начин комбинациите и да се предлагат на участниците. "Ами елементарно Уотсън!" -  както би казал Шерлок Холмс. Защото когато си купуваш нещо готово, това не е твой късмет. Ти просто нямаш богат избор. Вземаш това, което ти се предлага и не можеш "да участваш със собствения си късмет". Друго е когато те погъделичка възможността сам да определиш с кои точно числа да участваш. Изборът е огромен и човек си мисли, че той сам командва парада. Че винаги има възможност да измисли нещо "по-умно" и да надхитри тото генератора. Създава му се възможност са си прави разни комбинации, които според него са неговото тайно оръжие. Може всеки тираж да играе с едни и същи числа. Може в един и същи тираж да пусне няколко еднакви комбинации и още и още и още куп други "хитрости". Намират се веднага хора които са готови да превърнат в бизнес изготвянето на уж страхотни системи за комбиниране, които ти "гарантират" 100% тройка, ако улучиш три или повече числа от някой по-голям набор от числа, повече от 6. Започва да се води статистика, кои числа излизат по-често от другите. Кои числа дълго време не са изтегляни в тиражите и т.н.

Всичко това така обърква хората, че те стават зависими от хазарта и се превръщат в бездънен източник за печалба на тези, които са измислили тази хитра уловка.

И сега се появи следващия мой въпрос. Защо във всеки тираж размерът на печалбите винаги е различен. Веднъж, по-големи, друг път по-малки. Отговорът е очеваден. Ами защото веднъж участниците са познали по-малко печеливши числа, а друг път за познали повече печеливши числа. Добре де! Защо това е така?? Според теорията на вероятностите ако всичко се подчинява на случайността, би трябвало винаги или приблизително винаги печалбите да бъдат еднакви за всеки тираж. Къде се крие причината?

Е! Ето това е онова нещо, което си поставих за задача да разгадая!

Причината може да бъде на две места.

Първата да бъде в тото генератора, който тегли топките.

Я да проверим! Не! Това е просто невъзможно. Каквито и недостатъци да има тази бездушна машина, излизането на една или друга топка, няма причина да не е равновероятно. Просто няма физическа сила, която да направи така, че една топка да излиза много по-често от друга. На практика има разсейване нагоре и надолу, но с нарастване на броя на тиражите, разсейването в проценти става все по-малко и по-малко и ако тиражите станат безкрайно много, това разсейване ще клони към нула. Това е математическа теория и ако някой се съмнява в нея значи не разбира нищо от математика и вече е хазартно зависим. За него лек няма. Каквито и доводи да се изтъкват, че топките не били с абсолютно еднакво тегло, че тяхното разбъркване може да се манипулира отвън с компютър и какви ли не други глупости, причината за различните големини на печалбите, не може да се търси в тото генератора.

Остава другата възможност. У самите участници в тиража. Теоретически и тук трябва за цари абсолютен хаос, защото това са хиляди различни хора, с различно образование, с различна култура, с различен начин на мислене. Когато те вземат да попълват фиша, съвсем случайно започват да задраскват числа и накрая всичко това така се омесва че просто като че ли няма начин попълването на фишовете да не е случайно събитие. А такова събитие може да се обработва математически, като се подчинява на Теорията на вероятностите.

Да!! Така трябва да бъде теоретически. Ама все пак всичко това трябва да се провери и докаже. А как може това събитие да се докаже. Трябва някой да започне да проверява фиш по фиш число по число и да си записва кое число колко пъти е играно в даден тираж. При това за да бъде достоверна извадката трябва да се обработят хиляди, а още по-добре милиони комбинации. Кой е този лудия, който да свърши тази черна работа и за какво. За онзи дето духа.

Това ме разочарова много. Въпреки желанието ми не бях в състояние да докажа това мое съмнение. Но в мен остана твърдото убеждение, че именно тук се крие загадката за различния размер на печалбите.

Хората, колкото и парадоксално да звучи, не избират числата с които играят по математически случаен начин, както това става с тото генератора. Има нещо което е заложено дълбоко в тяхното подсъзнание и те по някакъв начин имат предпочитание към някои числа много повече, отколкото към други числа.

Допусках някои психологически причини, но те си оставаха само като предположение.

Следва продължение




Гласувай:
1



1. анонимен - Интересно
09.06.2009 10:40
сложете си бутон и за pipe.bg - качих новината, така че защо да нямате брояч и за там - http://pipe.bg/tools.php

а линка е на:
http://pipe.bg/story.php?title=59951-Pitagorid__%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82_%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE_2-_%D0%9C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%87%D0%B8%D1%81
цитирай
2. анонимен - toto 2
24.06.2009 13:36
iskam da go yly4a
цитирай
3. анонимен - yanko ot Haskovo
04.07.2009 14:05
Zdraveite,az mislq che po tazi logika deto pishe ot gore znachi che da se obedeni naroda i da se nadumat predvaritelno i vseki chovek da si puska po edna kombinaciq i taka ednata sedmica ediniq shte pecheli drugata sedmica drug i taka natatache......
цитирай
4. анонимен - toto 2
31.08.2009 12:42
zdraveite. da vsi4ki znaem za gore pisanoto 4e e taka no 4ovek se nadiava vse pak.
IMA LI NIAKOI IZGOTVEN NA4IN ZA PROVERKA NA SISTEMA,NAPRIMER KATO SI IZBERA SISTEMATA DA NAPI6A 4ISLATA I DA VIDIA TAIA SISTEMA KAKVO MI SAVA V MOMENTA BEZ DA SYM PUSNAL FI6A.KATO V TOTO TREID NO TAM IMA ZA PROVERKA SAMO NA OBIKNOVEN FI6 A NE ZA KOMBINACII .BLAGODARIA VI
цитирай
5. анонимен - abcourd
07.03.2010 20:45
kато фсичко случващо се милата родина и спорт тото е един мираж и то какьв огромен МИРАЖ.............
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332144
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031