Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2009 22:20 - Хранене на бебето с адаптирано мляко
Автор: kremi74 Категория: Бизнес   
Прочетен: 10809 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.11.2009 22:49


Хранене на бебето с адаптирано мляко

Няколко думи за храненето с шише

Нека съм ясен - няма истински заместител на кърмата. Тя е просто най-добрата храна за вашето бебе. Тя осигурява цялата прехрана от която има нужда и изгражда имунитети, предпазващи бебето от развиване на определени инфекции, на които ще бъде изложено. Сега като съм го казал, знам че някои от моите пациенти решават да хранят бебето с шише. Ако и вие сте го решили, моля обсъдете го с педиатъра си и разучете всички видове адаптирано мляко.

Индекс на хранене с шише

Как са направени адаптираните млека?
Сравнение между адаптирано мляко и кърма.
Избиране на адаптирано мляко.
Соево адаптирано мляко
Частично адаптирано мляко
Сравнение на адаптирани млека.
Безлактозни адаптирани млека.
Хипоалергични адаптирани млека.
По колко и колко често да храним?
Съвети за безопасно хранене с адаптирано мляко.
Съвети за хранене с шише.
Стерилизиране.
Избор на биберон.
Преминаване от адаптирано към краве мляко.
 

Как са направени адаптираните млека?

Използвайки кърмата като питателен стандарт, производителите на адаптирано мляко следват обща рецепта, която включва протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и вода. Те комбинират различни съставки, така че храната в изкуствените бебешки млека да следва същите приблизителни пропорции като кърмата. Голямата разлика между адаптираните млека е източника на тези елементи - краве мляко, соеви зърна или нещо друго. Повечето адаптирани млека са на основата на краве мляко, което означава че основната питателна структура от протеини, мазнини и въглехидрати са взети от тази хранителна основа. Кравето мляко съдържа повечето от питателността необходима за адекватното бебешко хранене, въпреки че е не точно в характерните пропорции. Соевите зърна също са готов източник на определени питатели необходими за човешкото хранене. Производителите на адаптирано мляко започват с основните питателни елементи в кравето и соевото мляко и прибавят съставки докато сместта стане възможно най-близка до кърмата. Те приспособяват нивата на въглехидрати, протеини и мазнини и прибавят витамини и минерали.

Сравнение между адаптираното мляко и кърмата

Честно казано, производителите на адаптирано мляко са изработили мляко за бебета, което, поне на хартия, изглежда да наподобява кърмата. Адаптираното мляко е определено по-добро отколкото преди години. Но на по-близък поглед това което фабриките произвеждат, не е на същото ниво с това което мама произвежда. Почти невъзможно е за производителите на изкуственото мляко да направят мляко с питатели дори близки до това, което майчините тела могат да направят. И най- важната цел на тези компании е да печелят, така че маркетинг и промишлени въпроси са това което най-накрая влиза в кутията.

Едно от притесненията ни е, че дори децата хранени с адаптирано мляко да изглеждат с нормален растеж, порастват ли наистина? Порастването означава повече от ставане голям. То означава развиване до пълния детски физически, емоционален и интелектуален понтенциал. Все още не знаем всичко за дълготрайните ефекти от маменето на майката природа - но знаем че има значителни разлики в здравето между хранени с шише и кърмени пеленачета. Кърмата е жива материя, съдържаща живи бели кръвни клетки и имуно-борещи се вещества и е динамичен, изменящ се питателен източник, който ежедневно (понякога ежечасно) се наглася така, че да задоволи индивидуалните нужди на растящото бебе. Адаптираните млека не са нищо повече от мъртви питатели. Те не съдържат живи бели кръвни клетки, храносмилателни ензими или имунни фактори. Исторически погледнато, те са един експеримент.

Въпреки че актът за адаптираните млека за Кърмачета изпратен от Конгреса през 1985 до Администрацията за Храни и Лекарства за да се види дали адаптираните млека съдържат всички питатели, от които бебето има нужда, ние не знаем всичко за това от какво имат нужда бебетата. Добрата новина е, че производителите на адаптирано мляко постоянно актуализират рецептите си, с цел да са в крак с новите проучвания върху храната на пеленачето. Лошата новина е, че всяка промяна във адаптираното мляко е просто нов експеримент.

Сравнение между адаптирано мляко и кърма

Питател

Съдържание на кърмата

Съдържание на адаптираното мляко

Коментар

Мазнини

Богата на изграждащата мозъка омега-3 (DHA и AA).
Автоматично се наглася към нуждите на пеленачето; нивата намаляват с порастването на бебето.
Богата на холестерол
Почти напълно абсорбна
Съдържа мазнинносмилателния ензим, липаза.

Няма DHA
Не се изменя
Няма холестерол
Не се абсорбира напълно
Няма липаза

Мазнините са най- важната съставка в кърмата липста на холестерол и DHA, жизненоважни питатели за растящите мозъци и тела, може да предразположи детето към сърдечни заболявания и заболявания на централната нервна система като възрастен. Остатъчните, неабсорбирани мазнини водят до неприятни изпражнения при хранените с адаптирано мляко бебета

Протеини

Мека лесно смилаема суроватка
По- цялостно абсорбирана
Лактоферин за здравето на дебелото черво
Лизозим, антимикробан
Богата на протеинови компоненти спомагащи за изграждането на мозъка и тялото
Богата на фактори за растеж
Съдържа приспивателни протеини

По-трудно смилаеми пресичащи казеини
По- непълно абсорбираема повече отпадъци, вреди на бъбреците
Няма или много малко лактоферин
Няма лизозоми
Липса или ниско съдържание на някои
Липса на фактори за растеж

Автоматично приспособяване към нуждите на пеленачето. (например, по високо в недоносените пеленачета).

Въглехидрати

Богата на лактоза
Богата на олигозахариди които спомагат здравето на дебелото черво

Някои адаптирани млека не съдържат лактоза.
Липса на олигозахариди

Лактозата се смята за важен въглехидрат за мозъчното развитие. Изследвания показват че нивото на лактозата в млякото на даден вид се намира в съотношение с размера на мозъка на този вид.

Имунни усилватели

Богата на живи бели кръвни клетки, милиони на хранене
Богата на имуноглобулини

Няма живи бели кръвни клетки.
Процесирането убива всички живи клетки. Мъртва храна има по- малко имунни преимущества
Малко имуноглобулини и предимно погрешен вид.

Когато майката е изложена на микроб, тя произвежда антитела срещо този микроб и предава тези антитела на пеленачето чрез млякото си.

Витамини и минерали

По- добре абсорбираеми, особено желязо, цинк и калций.
Желязото е 50-75% абсорбирано
Съдържа повече селен (антиоксидант) от формулата

По-лошо абсорбираемо
Желязото 5-10% абсорбирано

Витамините и минералите в кърмата имат по-голяма биодостъпност; по- голям процент е абсорбиран. За компенсация е добавено повече в адаптираното мляко, което я прави трудно смилаема.

Ензими и хормони

Богата на храносмилателни ензими като липаза и амилаза.
Богата на много хормони: тироид, пролактин, окситоцин и над 15 други.

Процесирането убива храносмилателните ензими
Процесирането убива хормоните, които тъй или иначе не са човешки.

Храносмилателните ензими спомагат за здравето на дебелото черво. Хормоните спомагат за цялостния биохимичен баланс и доброто на бебето.

Вкус

Различен, според диетата на майката.

Винаги има същия вкус.

Чрез възприемането на вкуса на майчината диета, кърмата оформя вкуса на детето към семейната храна.

Цена

$600* на година, за допълнителната храна на майката

Около $1,200* на година за формула; до $2,500* на година за хипоалергични адаптирани млека; плюс цената на шишета и т.н.; плюс загуба на доход когато детето е болно.

Кърмещите семейства спестяват $600* до $2,000* нагодина, и често много повече от медицински сметки, тъй като детето е по-здраво, а работещи кърмещи майки губят по- малко работа.

Избиране на адаптирано мляко

Когато става въпрос за адаптирано мляко за пеленачета, родителите трябва да знаят няколко прости факта:

Бъдете сигурни че сте избрали адаптирано мляко обогатено с DHA. Повечето, ако не всички американски компании ще ви предложат AA/DHA обогатени адаптирани млека. За повече информация за мозъчно развиващите преимуществана на DHA кликни на www.DHAdoc.com.

Има някои едва забележими разлики между главните марки адаптирано мляко за пеленачета, които могат да повлияят на това как бебето ви възприема едно или друго адаптирано мляко. Четейки етикетите ще се почувствате така сякаш имате нужда от доктор по биохимия за да направите интелигентно решение. Искаме да ви помогнем с анализ на трите най важни питатели: протеини, мазнини и въглехидрати. Витамините и минералите са сходни във всички адаптирани млека, тъй като те се подчиняват на стриктни правила, но питателното количество на мазнини, въглехидрати и протеини се различават от марка до марка, както маркетинговите отдели изтъкват, особено пред педиатрите.

Стандартни адаптирани млека

Стандартните адаптирани млека са тези, които се възприемат от повечето пеленачета. Пеленачетата със специални храносмилателни нужди изискват специални адаптарини млека. Ето няколко насоки по какво се различават стандартните адаптирани млека и как да съчетаете адптираното мляко с нуждите на вашето бебе.

Сравняване на протеини: Поглеждайки съдържанието на протеини в трите големи марки (Similac , Enfamil и Carnation), ще забележите, че главната разлика е в пропорцията между суроватка/казеин. В последните години сякаш има суроваткова война между производителите на адаптирани млека и всяка компания си има свое полу-научно обяснение защо техния продукт е най-добър. Carnation съдържа 100% суроватка, като твърдят че казеина в кравето мляко, за разлика от човешкото мляко се пресича и става трудно смилаемо, което води до констипация (запичане). Като допълнително издокарване Carnation предварително смила суроватката, разбивайки протеина на по- малки частици, които се предполага, че са по- лесно смилаеми за бебето.

Enfamil представя пропорция 60/40 суроватка към казеин, подобна на човешкото мляко. Всъщност пропорцията 70/30 е по типична за човешкото мляко и съдържанието на суроватка в някои човешки млека може да достигне 80%. Similac винаги са твърдели, че казеина е най-добрият протеин и много години адаптираните млека на Similac са с 82% казеин и 18% суроватка. В последните години Similac са се “подобрили” в това отношение и сега се хвалят с 48% суроватка и 52% казеин. Колко от това е наука, колко е маркетингов натиск и колко други фактори са включени, е трудно да се каже. Консуматорът може да заключи, че Similac не са сигурни за оптималното съдържание на протеин и изглежда да се включва към привържениците на суроватката, но не чак толкова колкото Carnation. Similac подкрепят избора си за протеина с изследвания показващи, че аминокиселинния профил в кръвта на деца хранени със Similac е подобен на аминокиселинния профил в кръвта на кърмени деца. За разлика от производителите на Carnation и Enfamil, които претендират че техните формули са най-близки до човешкото мляко “на хартия”, Рос, производителят на Similac, се е отделил от този начин на мислене и формулира техния протеин, базирайки се на това, какво точно влиза в кръвта на бебето, а не това което е написано на кутията. Този начин изглежда по-научен. Докато тази суроваткова война се реши, позволете на храносмилателната система на вашето бебе да бъде съветник.

Сравняване на мазнини: Етикетът ви казва, че мазнините във всички изкуствени млека произлизат от растителни масла. Няма приемлив алтернативен източник, въпреки че навремето някои адаптирани млека са правени със свинска мас. Петте вида растителни масла, които се използват са палмеин (да не се бърка с наситена палма и масло от палмова сърцевина), соя, кокос, шафран и слънчоглед. Всичките различни смески от тези мазнини имат наситени, мононенаситени полиненаситени мазнинни киселини подобни на на кърмата, макар че някои наблягат повече на една мазнина отколкото на друга. Слънчогледовото масло например е изключително богато на мононенаситени, а пък шафрановото масло на полиненаситени. Производителите на адаптирано мляко претендират, че независимо от източника на мазнините, щом крайната смеска доказва подобен мазнинно-киселинен профил, близък до този на кърмата, значи е добре за бебетата. Енфамил дори са публикували изследване показващо, че техния продукт има мазнинно-киселинен профил, близък до този на кърмата. Всъщност, сравняването на мазнинния профил на кърмата с този на адаптираните млека е по трудно отколкото изглежда, защото мазнинното съдържание на кърмата се изменя с растежа на бебето и от хранене до хранене. Мазнинната смеска на адптираните млека се опитва да наподоби “средния” мазнинен профил на кърмата.

От всички питатели в адаптираното мляко, мазнинно-киселинния профил е най-относителен. Мазнините в адаптираното мляко съдържат двете най- важни омега киселини, линолеична и линоленична, но не съдържат никаква DHA, мазнинната киселина, жизнено необходима за развитието на мозъка. До скоро учените мислеха, че пеленачетата могат да произвеждат DHA от тези основни киселини, като възрастните, но последните проучвания показват, че пеленачета хранени с адаптирано млаяко нямат същото високо ниво на DHA, както кърмените деца. Бебетата може да имат нужда от снабдяване с готово DHA. Тази биохимична особеност при пеленачетата е довела до много спорове между производителите на адаптирано мляко дали да се добавя DHA или не. Както е сега линолеичната и линоленичната киселина присъстват, но те не са толкова биохимически активни както в кърмата. В Европа са прибавят допълнителни DHA мазнинни киселини в изкуствените бебешки млека и някои диетолози вярват, че без допълнително DHA, американските бебета се хранят с адаптирани млека с недостатъчна мазнинна киселина. Много учени признават интелектуалните предимства от кърменето, което се показва в новите изследвания на DHA.

Друг проблем при настоящите мазнинни смески е, че те не съдържат никакъв холестерол. На пръв поглед това може да изглежда като положителна черта, но ето, че още веднъж мамим майката природа. Човешкото мляко е средно холестеролова диета, както всички животински млека. Липсата на холестерол е още една причина за притеснение при изкуствените бебешки млека.

Сравняване на въглехидрати. Similac и Enfamil са практически еднакви по съдържание на въглехидрати и двете съдържащи само лактоза. От друга страна Carnation съдържа 70% лактоза и 30% малто-декстрин, трапезна захар - като въглехидрат, според производителите, необходим за да балансира биохимичните качества на суроватката.

Нека бебето отсъди. С настоящото познание, не е възможно едно адаптирано мляко да се оцени по-високо от друго, още повече, че най-вероятно те ще се изменят с времето. Тъй като и трите главни марки адаптирани млека имат подобно питателно съдържание, всичко опира до това, кое е най добро за интересите на вашето бебе.

Адаптирани млека, обогатени с желязо. В магазина ще забележите че и Enfamil и Similac произвеждат адаптирани млека обогатени с желязо и адаптирани млека с по-ниско съдържание на желязо. По наше мнение, и това на комитета по хранене на Американската академия на педиатрите, адаптираните млека с ниско съдържание на желязо нямат място в храненето на пеленачето. Carnation не произвежда адптирано мляко с ниско съдържание на желязо, само една формула, която съдържа препоръчителното количество желязо подобно на другите две адаптирани млека.

Сравнение на съдържанието на адаптираните млека

ИМЕ НА АДПТИРАНОТО МЛЯКО

ИЗОТЧНИК НА ПРОТЕИНИ

ИЗТОЧНИК НА МАЗНИНИ

ИЗТОЧНИК НА ВЪГЛЕХИДРАТИ

Формула на основата на мляко

Безмаслено мляко, Суроватъчен протеин концентрат: 60% суроватка, 40% казеин

Палмово масло, силно маслено (шафран или слънчоглед), олио, кокосово масло, соево масло

Лактоза

Формула на основата на соя

Соев протеинов изолат

Палмово масло, силно маслено (шафран или слънчоглед) олио, кокосово масло, соево масло

Царевичен сироп и сукроза

Nestle Good Start Sumpreme

Суроватка , несмляна, 100%, безмаслено мляко

Палмово масло, силно маслено 47%, соя 26%, кокос 21%, шафран, силно маслен 6%

Лактоза 70%,
Малтодекстрин 30%

Enfamil
Mead Johnson

Суроватка 60%, казеин 40%, Безмаслено мляко

Палмово масло 45%, соя 20%, кокос 20%, слънчоглед, силно маслен 15%

Лактоза

Similac
Ross

Суроватка 48%, казеин 52%, Безмаслено мляко

шафран, силно маслен 42%, кокос 30%, соя 28%

Лактоза

Carnation Follow-up

Суроватка 18%, казеин  82%, Безмаслено мляко

Същото

Царевичен сироп 63%, Лактоза 37%

Isomil

Соя

Царевица 50%, кокос  38%, соя12%

Царевичен сироп и сукроза

Prosobee

Соя

Палмово масло 45%, соя 20%, кокос 20%, слънчоглед, силно маслен 15%

Царевичен сироп

Alsoy

Соя

Палмово масло 47%, соя 26%, кокос 21%, шафран, силно маслен 6%

Царевичен Малтодекстрин, сукроза

Lacto-free

Суроватка 60%, казеин 40%, Безмаслено мляко

Същото като Enfamil

Царевичен сироп, сукроза

Alimentum

Хидролизиран казеин

Същото като Enfamil

Сукроза, модифицирано тапиока нишесте

Nutramigen

Хидролизиран казеин

Същото като Enfamil

Царевичен сироп, модифицирано царевично нишесте

Pregestamil

Хидролизиран казеин

MCT масло 55%

Царевичен сироп, декстроза, модифицирано царевично нишесте

Частично адаптирани млека (За периода от 6 до 12 месечна възраст)

Нова тенденция в изкуствените бебешки млека, популярна в Европа, а напоследък и по рафтовете на американските магазини, е адаптирано мляко предназначено за за пеленачетата над шестмесечна възраст и са предназначени да бъдат моста между обикновено адаптирано мляко и краве мляко, което не би трябвало да се дава на детето преди еднагодишна възраст. Повдигат се два въпроса относно частично адаптираните млека: Хранителни ли са и необходими ли са? Рационалното обяснение за частично адаптираните млека е, че хранителните нужди на пеленачето много се увеличават след шест месечна възраст (особено от калций, желязо и протеини) и някои пеленачета биха имали трудности да посрещнат тези увеличени изисквания с по- големи количества стандартно адаптирано мляко плюс твърда храна. Ето ги предимствата и недостатъците на частично адаптираните млека.

Предимства:

  • Съдържа повече калций. От шест месеца до година необходимостта от калций се увеличава с 50%, от 400 милиграма на 600 милиграма. Carnation Фолоу ъп формула съдържа 600 милиграма калций в 700 милилитра. Необходими са 1150 милилитра стандартно адаптирано мляко на ден да посрещне тази необходимост от калций.
  • Съдържа повече желязо. От шест до дванайсет месеца дневните изисквания на бебето за желязо се увеличават от 6 милиграма на 10 милиграма. Това допълнително желязо може да се подсигури от около 780 милилитра частично адаптирано мляко или 800 до 980 милилитра стандартно адаптирано мляко, така че няма голямо предимство при частично адаптираните млека в този случай.
  • Съдържа повече протеини. От шест до дванайсет месеца пеленачето има нужда от допълнителни 3 до 4 милиграма протеини на ден. Частично адаптираните млека съдържат 10 до 25 процента повече протеини. Бебето би имало нужда от допълнителни 90 до 240 милилитра стандартно адптирано мляко на ден, за да си набави необходимите протеини.
  • Струва по малко. Цената е около 20% по ниска от цената на обикновеното адаптирано мляко.
  • Има по добър вкус. Тъй като е на основата на мляко, има повече вкус на мляко.

Недостатъци:

  • Съотношението казеин/суроватка е различно от това в кърмата. В основата си Carnation Good Start Follow-up е като по- старата версия на Similac: 82% казеин и 18% суроватка, плюс калций и обновена мазнинна смеска.
  • Подсладено с царевичен сироп. Рационалното обяснение за заместването на лактозата със царевичен сироп е, за да бъде по-сладко. Според нас, използването на царевичен сироп като главен източник на млечен въглехидрат за пеленаче под едногодична възраст е неблагоразумно от хранителна гледна точка. Освен това за да се подсигури правилно хранене, една от основните цели при храненето на пеленаче над 6 месеца е да се оформят вкусовите му качества към пресни храни. Царевичния сироп е подсладител и определено не би трябвало да бъде част от храната, която бебето яде по няколко пъти на ден. Нашето заключение: Ние не препоръчваме частично адаптирани млека, съдържащи царевичен сироп. Те са хранително неблагоразумни и ненужни. По-добре да дадете на вашето бебе по-голямо количество стандартна формула (растящите бебета имат нужда от много течности тъй или иначе), плюс твърда храна съдържаща калций и желязо.

Соево адаптирано мляко

Въпреки че 25% от хранените с адптирано мляко бебета в Америка, приемат някакъв вид соево адаптирано мляко, ние препоръчваме родителите да започнат със стандартно адаптирано мляко на основата на кравето мляко, освен ако не им е препоръчано дтуго от техния лекар. Соевите адаптирани млека са станали алтернатива за пеленачета, алергични към кравето мляко. Някои бебета са по-малко алергични към соевия протеин отколкото към протеина в кравето мляко. И все пак имаме следните въздаржания към соевите формули:

  • Въпреки че изкуствените бебешки млека на основата на соя са по-малко алергенни за някои деца, между 30 и 50 процента от пеленачетата, които са алергични към кравето мляко, са също така алергични и към соята.
  • Няма прецедент в природата млад бозайник да се храни с протеин на основата на растение. През 1970 година е открито, че в соевите протеини липсват някои аминокиселини, от които бебетата се нуждаят. Например метионин, карнитин и таурин трябва да се прибавят от други източници. Не само, че в соевия протеин липсват аминокиселини, защото растителните протеини по принцип не доставят същия растеж като животинските протеини, но се налага да се добавят много други съставки за да може соевото адаптирано мляко да си навакса за своето по-ниско качество. Според аминокиселинния профил, поне в All-Soy, няма нито карнитин, нито таурин. Въпреки че настоящото биохимично познание е поправило някои от предишните проблеми със соевия протеин за бебета, ние все още се намесваме в рецептата на майка природа, което ни води до заключението, че храненето на растящи пеленачета със соево адаптирано мляко е все още експериментално. Растителния протеин е полезен за по-големи деца и възрастни, но протеинът направен от големи бозайници за малки бозайници е идеалният за бебетата.
  • Друг проблем със соята е, че самият протеин съдържа фитати които задължават калций и фосфор. За да се избегне недостигът на калций и последиците в костната минерализация, съдържанието на калций в соевите формули е обикновенно 20 до 30 процента по-високо от това в млечните формули.
  • Тези фитати също задължават желязо и цинк. Като резултат от това откритие, изкуствениете соеви бебешки млека като Carbnation, Allsoy и Mead Johnson’s Prosobee са прибавили допълнително желязо и цинк. Isomil’s Soy Formula (произведено от Ross Laboratories) не съдържа повече цинк или желязо от млечната си формула. Изследвания направени от Ross Laboratories показват, че кръвно-минералния профил на бебета хранени с млечна или соева формула не е различен.
  • През 1996г. комитета по хранене на Американската академия на педиатрите са изказали загриженост относно повишеното съдържание на алуминий в соевите адптирани млека и възможното интоксикиране на пеленачетата. Въпреки, че Американската академия на педиатрите стигна до заключение, че повишеното съдържание на алуминий в някои соеви формули не изглежда вредно за пеленачетата, факт е, че всъщност никой не знае. Поради тези притеснения и изследванията показващи ниска костна минерализация в недоносените бебета хранещи се със соева формула, комитетът по хранене на Американската академия на педиатрите препоръчва соевото адаптирано мляко да се дава на доносените и да се избягва при хранене на недоносените и малките за възрастта си бебета.
  • Соевото адаптирано мляко на времето се е препоръчвало рутинно за пеленачета с история на млечна алергия в семейството с надеждата да се предотврати развитието на алергии. Изследванията не поддържат идеята, че  започването на соево адаптирано мляко на новороденото ще намали по-късните инциденти на алергия. Също така последни изследвания отричат твърдението, че бебетата имат по-малко колики със соевото адаптирано мляко. Сравнения между адптирано мляко на основата на кравето мляко и на основата на соя показват, че соевата формула не намалява риска от колики при пеленачетата. Поради тази причина, комитетът по хранене на Американската академия на педиатрите не препоръчва използването на соева формула в рутинното третиране на колики или при пеленачета, потенциално алергични към кравето мляко. Вместо соя се препоръчват хипоалергенни адаптирани млека.
  • Даването на соя във ранните месеци преди затварянето на червата може да предизвика алергии към соята по-нататък. Тъй като соята се използва като допълнение към много американски диети, това е сериозно притеснение.
  • Соевите формули съдържат около 33% повече сода отколкото стандартните формули на основата на краве мляко, а и адаптираните млека са по принцип по-солени от човешкото мляко. Не е диетологично разумно младите небца да се приучват към солените вкусове. Не е разумно да се дава солено адаптирано мляко на бебето, освен ако не е абсолютно необходимо.
  • Източниците на въглехидрати в соевите адаптирани млека са още по- голяма причина за притеснение. Както има война за суроватката между производителите на адптирани млека, сега изглежда че така има и захарна война. Enfamil сега рекламира “без трапезна захар” в тяхната соева формула Prosobee, така, че сега те използват царевичен сироп вместо сукроза. Дали това е много по различно? Някои диетолози предпочитат обикновената трапезна захар пред царевичния сироп. Царевицата сама по себе си е алерген, а царевичния сироп е много сладък.
  • Тъй като соевите адаптирани млека са направени от зърнено “мляко” а не от краве, те естествено не съдържат лактоза. Проблемът е там, че лактозата е захарта в човешкото мляко и в млякото на всички други бозайници. В природата няма причина бозайниците да се хранят с мляко, което не съдържа лактоза. Лактозата е ненатоварваща за червата захар, която увеличава абсорбирането на калций и спомага за колонизирането на тези малки черва с полезни бактерии. Докато несъдържащото лактоза адаптирано мляко помага на пеленачетата с непоносимост към лактозата (което е много рядко срещано явление в първата година от живота), това наистина е мамене на майка природа. Тъй като соята не съдържа лактоза, соевите адаптирани млека често се препоръчват за пеленачета, които развиват временен недостиг на лактоза, следващ чревна инфекция. Изследвания върху това дали помага или не показват смесени резултати. Американската академия на педиатрите не препоръчват рутинното използване на соево адаптирано мляко при пеленачета, възстановяващи се от диария, а предлагат да се използва само при бебета с временна непоносимост към адаптираните млека на основата на краве мляко.

Нашето заключение: Освен ако не е препоръчано от вашия педиатър, соевите адаптирани млека:

  • Не бива да се използват рутинно при бебета с история на млечна алергия в семейството, с надежда да се предотврати по-късна алергия.
  • Не бива да се използва като заместител на адаптираните млека на основата на краве мляко, освен ако детето не е с доказана алергия към тях.
  • Не бива да се използват за предотвратяване или третиране на “колики”, освен ако не са предписани от лекар.
  • Не бива да се използват при недоносени или малки за възрастта си бебета.

Въпреки, че ние не одобряваме използването на соева формула като първи избор на изкуствено бебешко мляко, при някои бебета тя е необходима алтернатива на адаптираните млека на основата на краве мляко. Много от възраженията срещу соевите адаптирани млека са може би повече теоретични отколкото практически (тъй като изследванията показват , че здравите деца растат също толкова добре на соево адаптирано мляко, както и на млечно). Това което ни притеснява са нещата, са следните: Протеинът в соевите зърна носи със себе си много други фитохимикали (растителни питатели), някои от които могат да бъдат здравословни, а за други просто не знаем нищо. Адаптирани млека на основата на краве мляко съществуват почти цял век. Нямаме толкова много опит със соята, затова бъдете внимателни.

Специални адаптирани млека

Специалните адаптирани млека са тези, в които един от главните питателни съставки (обикновено протеинът и/или въглехидратът) е сменен с алтернативна питателна съставка, която различното бебе би понесло по- добре. Когато купувате адаптирано мляко не променяйте тези адаптирани млека без съвет от вашия лекар. Специални адаптирани млека:

  • Са обикновено много по-скъпи.
  • Обикновено имат горчив и доста лош вкус, защото технологичното им изискване да смилат предварително (хидролизират) протеина до по лесно смилаеми частици води до по-горчив протеин.
  • Питателнито качество на променения протеин или липсващ питател, може да е по-малко от колкото в стандартните адаптирани млека.
  • Знае се много малко за перспективните последици от храненето на бебетата с тези специални адаптирани млека. С други думи, всички адаптирани млека са експериментални, но някои са по- експериментални от други.

Следват най-популярните специални адаптирани млека в тази статия: Адаптирани млека без лактоза (напр. Lacto-free, Mead Johnson) са пример за нови продукти, водени повече от маркетингови изисквания, от колкото от научни разбирания. Много от бебетата, хранени с адаптирано мляко (също и кърмени бебета) стават предирчиви, което води до тъй нареченото “перчене на адаптираните млека”: сменяне на адаптираното мляко, докато или някое проработи или докато червата на бебето  се развият и то надрастне проблема. Което мляко използвате в момента, обира овациите. Често обаче, предирчивостта не е заради формулата, а поради други съвсем различни причини. Тъй или иначе, обвинява се адаптираното мляко, така че производителите предлагат нови и нови видове, за да са в крак с изискванията. От тук и безлактозните адаптирани млека.

Непоносимостта към лактозата е пре-диагностирана при бебетата (както и при възрастните). Лесно е да се обвини адаптираното мляко, а от там и лактозата за предирчивостта на бебетата. Помислете за момент. Ако толкова много бебета имат непоносимост към лактозата, защо лактозата ще бъде захарта в човешкото мляко? Вярно е, че човешкото мляко съдържа ензима лактаза, който помага на бебетата да абсорбират лактозата, докато адаптираните млека не го съдържат, но млечната лактаза не върши цялата работа. Би трябвало природата да достави достатъчно лактоза в червата на почти всички бебета, така че да могат да изкарат поне една година хранене с мляко (лактозата присъства само в млечните продукти и не в други храни). Най- важната разлика в безлактозните адаптирани млека е, че лактозната захар е сменена с други захари, обикновено царевичен сироп сукроза (трапезна захар). Протеиновата и мазнинната смеска е същата като при адаптираните млека на основата на краве мляко. Биохимикът, който измисля формулата вярва, че захарта си е захар и заместването на лактозата с царевичен сироп или сукроза, не е кой знае от каква важност. Лактозата е, в края на краищата, раздробена до глюкоза, по същия начин като царевичния сироп и сукрозата, така че не би трябвало да е от значение. Всъщност, червата раздробяват лактозата до захари- галактоза и глюкоза. Тези захари се абсорбират от кръвния поток. Никой незнае какво прави галактозата и защо е полезна, също както и никой не знае цялата история за това как тялото реагира на захари от царевичен сироп и сукроза. И така се връщаме до ненаучното благоразумие. Ако бебето (както всички бозайници) не се справяше по-добре с галактозата, тя нямаше да съществува изобщо. Млечната захар щеше да бъде чиста глюкоза. Както и много други питателни съставки в адаптираните млека, има едно голямо НЕ ЗНАЕМ за безлактозните адаптирани млека.

Също така знаем, че лактозата върши много повече от простото снабдяване с енергия. Лактозата която не се храносмила в горното черво допринася за тъй наречената “приветлива” среда на червото. Лактозата помага на полезните бактерии да се развиват. Безлактозните адаптирани млека не само лишават бебето от лактоза, но и лишават милиардите благоприятни бактерии в червата да вършат добри неща за тялото. Лактозата също улеснява абсорбцията на калций в червото, така че бебето на безлактозно мляко рискува да не приема достатъчно калций.

Безлактозните формули (включително и соевите формули) обикновено се опитват, когато бебето показва симптоми на непоносимост към лактозата, като например прекалено подпухване, газове, диария, зачервяване и обрив около ануса и гърчове в корема. Те помагат при бебета, които страдат от редки метаболични заболявания при които имат липса на ензима, който метаболизира лактозата. (Това се случва на около 1 от 65 000 бебета.) Безлактозните адаптирани млека също могат да бъдат опитани при бебета, възстановяващи се от диарични болести и които страдат от временен недостиг на лактаза докато лигавицата на червото заздравява.

Хипоалергични адаптирани млека

(Alimentum, Nutramigen, Pregestamil) Ако видите термина “хипоалергично” на етикета, означава че това адаптирано мляко е доказано, че предизвиква по-малко алергии при бебетата, отколкото стандартните адаптирани млека. Тъй като, по определение, терминът “алергия” означава чувствителност към някой протеин, терминът “хипоалергичен” означава, че протеинът в адаптираното мляко е “хидролизиран” или “присмлян”, раздробен до по-малки протеини които е по-малко вероятно да предизвикат алергични реакции. Преценете тези потенциали при хидролилизираните протеинови формули.

  • Протеиновият проблем: За разлика от адаптираните млека, които рекламират “ частично хидролизиран протеин”, в тези адаптирани млека протеините трябва да бъдат хидролизирани изцяло или раздробени до по-малки частици, за да може етикета да носи термина “хипоалергично”. Това изисква интензивна обработка, която води до горчив, почти неприятен вкус, въпреки голямото количество подсладители. Опитвайки някое от тези адаптирани млека е достатъчно да накара всяка майка да започне да кърми отново.
  • Въглехидратният проблем: Когато протеинът е хидролизиран, а лактозата е премахната от млякото, производителят трябва да прибави въглехидрати — обикновено царевичен сироп, сукроза, царевично нишесте, та дори и тапиока. Както описахме по- горе, заместването на лактозата с други захари, може би не е толкова добра идея. Нито пък е задължително бебе с протеинови алергии да е алергично към лактозата.
  • Проблемът със солта: Хипоалергичните адаптирани млека са с 30 до 90% по-голямо съдържание на сол.
  • Проблемът с мазнините: Мазнинната смеска на Alimentum или Nutramigen е същата като при стандартните адаптирани млека на съответните производители Similac и Ebfamil. Най- важните мазнини в Pregestamil са средноверижни триглицериди (СВТ), благоприятна за червата мазнина която се използва при деца с проблеми с абсорбирането на мазнини. СВТ са фабрично произведени мазнини. Те не съществуват в природата и не осигуряват необходимите мазнинни киселини за развитието на мозъка и тялото на бебето. СВТ може да се използват като енергична добавка за да подсилят увеличаването на теглото на бавно растящите пеленачета. Все пак, те не трябва да бъдат главния източник на мазнини за бебето, освен ако не е препоръчано от лекар. Pregestamil не трябва да се дава на здрави бебета с недоказани проблеми в абсорбирането на мазнини или на пеленачета с понижени чернодробни функции.
  • Проблемът в цената: Пеленачетата плащат висока питателна цена за тези формули, а родителите откриват, че хипоалергичните адаптирани млека са четири до пет пъти по-скъпи от стандартните.

Нащето заключение: Хипоалергичните формули не трябва да се използват без лекарско предписание и тогава, само по медицинска причина. Не сменяйте към някое от тези адаптирани млека, само защото бебето е “предирчиво”, преди първо да опитате различни стандартни адаптирани млека.

По колко адаптирано мляко да давам на бебето си и колко често?

Докато развивате рутината на храненето с шише за вас и вашето бебе, вие  заедно ще откриете кое адаптирано мляко е най- добро, колко и колко често да го предлагате. Тази рутина може да се изменя с растежа на вашето бебе. Като общо насочване:

  • Новородените могат да приемат само една или две унции на хранене.
  • 1 до 2 месеца: 90 до 120 милилитра на хранене;
  • 2 до 6 месеца: 120 до 170 милилитра на хранене;
  • 6 месеца до 1 година: до 240 милилитра на хранене.

Малки, по-чести хранения действат по-добре, отколкото големи разпределени на по-големи интервали. Стомахчето на вашето бебе е голямо колкото неговото юмруче. Вземете едно пълно шише и го сравнете с юмручето на вашето бебе и ще разберете защо малките стомахчето често повръщат млякото когато им е дадено твърде много мляко.

КОЛИЧЕСТВОТО, ДАВАНО НА БЕБЕТО ТВЪРДЕ МНОГО ЛИ Е ИЛИ ТВЪРДЕ МАЛКО?

Признаците, че бебето получава твърде малко мляко са:

  • По-бавно качване на тегло от нормалното;
  • По-слабо уриниране;
  • Отпусната, набръчкана кожа;
  • Настоятелен плач.

Признаци, че детето получавава твърде много мляко на хранене са:

  • Много връщане или обилно повръщане веднага след храненето;
  • Приличащи на колики болки в корема (бебето свива крачета към коремчето) веднага след храненето;
  • Прекалено качване на килограми.

Ако някой от тези признаци на прехранване се проявят, предложете по-малки, по-чести хранения, оригнете бебето 1 или 2 пъти по време на хранене или понякога предложете бутилка вода вместо адаптирано мляко.

Съвети за безопасно хранене с адаптирано мляко

  • Използвайте го преди датата на употреба да е изтекла.
  • Използвайте охладено, отворено, готово или приготвено адаптирано мляко до 48 часа.
  • Не оставяйте шишета с адапртирано мляко извън хладилника за пове от 2 часа.
  • Изхвърляйте остатъка от млякото след хранене, тъй като бактериите от бебешката слюнка се размножават в топлото мляко.
  • Охлаждайте млякото, приготвено от единия за другия ден.
  • Бъдете много внимателни при претопляне на адаптираното мляко в микровълнова печка. По- добре е да не се използва микровълнова печка. Поради неравномерно затопляне, се получават топли участъци. Ако използвате микровълнова печка, разклатете добре шишето преди да проверите температурата на китката си.
  • Избягвайте прикрепянето на шишето и не позволявайте на детето да заспива, държейки шишето само. То може да се задави или да вдиша мляко в дробовете си. Заспиването с шише позволява на захарното мляко да се насъбере в устата, влизайки в контакт със зъбите, което води до зъбен кариес. При хранене с шише в легнало положение, млякото може да премине от задната част на бебешкото гърло нагоре през еустахиевата тръба, до средното ухо, което причинява възпаления на ушите. Запомнете, храненето с шише, както и кърменето е социално взаимодействие, освен че е метод за даване на храна. Винаги трябва да има човек в двата края на шишето и бебето трябва да е свързано с човек при заспиване, не с шише.

Съвети за хранене с шише

За да направите времето за хранене приятно за вас и за бебето, ето как да вкарате най-много мляко и да извадите най-много въздух, и да го направите безопасно.

Даване на шишето:

  • Повечето бебета харесват адаптираното си мляко леко затоплено; пуснете топлата вода на чешмата върху шишето за няколко минути. Капнете няколко капки върху вътрешната страна на китката, за да проверите температурата.
  • За да намалите поглъщането на въздух, наведето шишето така, че биберонът да се напълни, а въздухът да се издигне до дъното на шишето.
  • Пазете главата на бебето изправена по отношение на тялото. Ако главата е настрани или наведена назад, се затруднява преглъщането.
  • За да намалите изморяването на ръцете и да представите различни гледни точки на бебето, сменяйте ръката с която държите бебето при всяко хранене.
  • Наблюдавайте за признаци дали дупката на биберона е твърде голяма или твърде малка. Ако бебето изведнъж напълни устата си и започне да плюе и почти да се дави по време на хранене, потокът на млякото може да е твърде бърз. Обърнете шишето надолу без да тръскате. Ако млякото тече вместо да капе, дупката на биберона е твърде голяма; изхвърлете биберона. Ако изглежда че бебето се напряга, изморява се лесно докато смуче и бузките му се вдлъбват поради силен сукателен вакум, дупката на биберона е сигурно твърде малка (млякото трябва да капе с поне една капка в секунда).
  • Знайте кога да спрете. Бебетата знаят кога им е достатъчно. Избягвайте изкушението винаги да довършите шишето. Ако бебето заспи дълбоко към края на шишето, но все още не го е довършило, спрете. Често бебетата заспиват леко към края на храненето, но продължават да посукват. Те са се нахранили, но се наслаждават на малко “десерт” от успокоителното сукане. Махнете шишето и позволете на бебето да посмуче пръста ви за няколко минути.

Стерилизиране

Миялна машина с температура на водата минимум 82°C ще стерилизира достатъчно шишетата и аксесоарите. Ако не използвате миялна машина опитайте следния стерилизиращ процес. (стерилизарайте 6 шишета или дневната нужда наведнъж).

  • След хранене, измийте добре шишето и беберона с топла вода и ги оставете на чиста кърпа до умивалника, готови за следващото стерилизиране.
  • Измийте инструментите в топла сапунена вода, изплакнете добре с топла вода и премахнете млечната пяна с четка за шишета.
  • Поставете кърпа на дъното на голяма тенджера. Поставете отворени шишета, биберони и други инструменти в тенджерата (поставете шишетата настрани, за да сте сигурни, че са пълни със стерилизиращата вода) и ги оставете да врат за 10 мин под капак. Оставете ги да изстинат до стайна температура под капака. Извадете бутилките и бибероните с лъжица или щипка и поставете шишетата с отвора надолу върху чиста кърпа, бибероните и капачките отстрани. Оставете инструментите да изсъхнат.

Избор на биберон

Тези гумени и силиконови заместители присъстват на пазара с най- различни контури, като всички претендират, че имитират естественото действие и форма на майчината гръд. Никой от тях не го прави! Ортодонтичните биберони влизат по-навътре в устата на бебето, позволявайки по-естествено сукателно движение на езика, но изискват неудобството от взимането на решение “от коя страна да обърнем биберона”. Подсигурете се, че бебето суче от разширената страна на биберона, а не само от върха. Разтегливите подобни на бучки биберони са направени така, че да се удължават по  време на сукане, но само, ако бебето отвори устата си достатъчно щироко и всмуче достатъчно силно, за да издърпа биберона достатъчно навътре. Повечето обаче сучат само на върха на биберона. Този биберон трябва да се избягва при кърмените бебета, които могат да добият мързеливи навици от него. Най- доброто е стандартния биберон с широка основа, за да се получи по добър вакуум.

За бебето което се храни само с адаптирано мляко, просто опитайте с различни типове биберони, за да видите кой вид е най подходящ за вашето бебе. Ако бебето се храни и с адаптирано мляко и с кърма, използвайте биберон с широка основа.

За да намалите вкуса на гума от изкуствения биберон и за да ги стерилизирате, преварете за около 5 минути преди първата употреба. За да избегнете задавянето на бебето с биберон, внимателно прочетете упътването от производителя на опаковката. Ако биберонът се напука или скъса, изхвърлете го. Някои биберони са с различен размер на дупката за различните възрасти на бебето. Дупката на биберона трябва да е достатъчно голяма, млякото да капе с една капка в секунда когато държите пълна неразклатена бутилка надолу. Има по-големи биберони и дупки на биберони за по-големите бебета.

Преминаване от адаптирано към краве мляко

Аз храня детето си с адаптирано мляко обогатено с желязо. Кога е добре да премина към нормално краве мляко?

Изследванията, сравняващи кравето мляко и бебетата хранени с обогатено с желязо адаптирано мляко през първата година от живота показват, че кравето мляко дразни червата на малките пеленачета, като предизвиква леко кървене в основата им, което води до анемия с недостиг на желязо. Има много малко желязо в кравето мляко, но дори и това което е там е трудно абсорбимо. Притеснението от анемия с недосг на желязо е накарало Американската академия на педиатрите, подкрепена със солидно изследване, да не окуражават към хранене с краве мляко при деца под една година. Един от най- добрите американски хематолози (кръвни специалисти), д-р Франк Оски, професор и председател педиатричния департамент при Университета Джон Хопкин (и съавтор на книгата: “Не пий млякото си”) съветва родителите да внимават и да не прибързват с употребата на краве мляко, дори и през втората година от живота. В момента ще изглежда най-благоразумно да продължите да давате на бебето обогатено с желязо адаптирано мляко през втората година и много постепенно да го приучавате към млечни продукти, започвайки с кисело мляко. Ако детенцето ви има като цяло балансирана диета и рутиннитте хемоглобинни тестове показват, че то дори не е близо до анемия, тогава сменете адаптираното мляко с краве мляко някъде през втората година, но не избързвайте.

Хранителен съвет:
Хранене с млечни продукти

  • Никакво краве мляко преди навършване на 1 година.
  • Пълномаслено мляко до 2 години.
  • Обезмаслено или нискомаслено мляко, след 2 години.

 

По материали на http://www.askdrsears.com
превод от английски: Vassa F.
 



Тагове:   мляко,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kremi74
Категория: Бизнес
Прочетен: 908261
Постинги: 96
Коментари: 217
Гласове: 75
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол