Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2011 17:45 - Мафия ли е спортния тотализатор!
Автор: pitagorid Категория: Бизнес   
Прочетен: 14109 Коментари: 13 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Покрай големия джакпот отново сe развихриха страстите около тотото. Защо тази истерия се раздухва толкова много?
Днес ще се постарая да отговоря на някои въпроси, които така или иначе вълнуват обществото, но по една или друга причина в медийното пространство не им се дава точен отговор или пък този отговор грубо се изопачава поради некомпетентност или пък се прави умишлено.
Мафия ли е спортния тотализатор!
Първо искам да кажа нещо свързано с числовата лотария, която ние наричаме просто Тото. По темата за тотото съм писал много и няма да се спирам в подробности. Тези които се интересуват могат да видят тук. Ще кажа само, че откакто съществува у нас тотото като вид хазарт, неговата математическа същност не се е променила. Но с течение на времето драстично се промени неговата социална същност.
По времето на социализма държавния хазарт имаше много по-голяма социална насоченост и тогава спортния тотализатор се радваше на голяма популярност. Сред населението нямаше такава нагласа, че тотото е мафия и че всичко там се манипулира.
Днес напротив когото и да попитате, почти всеки ще каже:
"Да!! Тотото се манипулира и то грубо безочливо и нагло."
Защо сега съществува такава остра негативна нагласа към тотото и кои са причините за това, хората да наличан тотализатора МАФИЯ?
Ще кажа директно. Главния виновник за тази негативна нагласа е . . . . Негово Величество ДЖАКПОТА!
Да правилно го написах. Това е джакпота!
Нека се върна към миналото на тотализатора.
Сега много хора ми задават един интересен въпрос. Защо преди, почти всяка седмица имаше големи печалби и имената на печелившите висяха на всеки тото пункт, а днес джакпота с месеци не пада и се натрупват огромни суми, които после не се знае какво става с тях? Това не е ли чиста проба манипулация?
Отговорът е прост, но не е очевиден, затова ще направя по-подробен анализ.
Наистина по времето на соца, почти всяка седмица имаше големи печалби, но искам да обърна внимание, че тези големи печалби не бяха от шестици. Не знам защо, хората са забравили този факт. За по-младите е разбираемо, но по-възрастните трябва да помнят, че тогава освен редовните 6 числа във всеки тираж се теглеха и по две допълнителни числа. И тогава освен шестицата към големите печалби се прибавяха и така наречените 5+1. И тогава и сега улучването на шестица си е много рядко явление. В течение на 1 година са се падали не повече от 5-6 шестици. Ако се провери статистиката на тиражите от ония години ще се убедите, че е било точно така. Но печалбите 5+1 са ставали почти всяка седмица. Защо? Много просто, шансът да се улучи 5+1 е ДВАНАДЕСЕТ пъти по голям отколкото да се улучи чиста шестица. Така че големите печалби наистина са ставали всяка седмица, а понякога дори по няколко на седмица. Има обаче една много съществена тънкост. Размерът на печалбите тогава беше ограничен. За улучена шестица се изплащаха по 20 000 лв., а за улучени 5+1 сумата беше 15 000 лв. Поради тази причина не се обръщаше голямо внимание дали една печалба е 20 000 или 15 000 лв. За онези времена, това си беше голяма маса пари, с която спокойно можеше да се купи добър апартамент и да остане за лека кола (но за съжаление тогава тези две придобивки можеха да се купят само с връзки, за апартамент се трупаха лихво точки, а за лека кола се чакаше с години да ти излезе номера в Мототехника).
Сега вече няма печелившата група 5+1 и затова всички остават с впечатлението, че джакпотът се задържа прекалено дълго време. По въпроса каква е вероятността да падне джакпота в един тираж вече поясних в предишния мой постинг. Там доказах, че при особено големи постъпления от порядъка на 3 и повече милиона пуснати комбинации, вероятността да падне джакпота е само около 20-22%. И тази вероятност не зависи от това, колко дълго време не е падал джакпота. Така че очакванията за тиража в четвъртък е отново 1 към 5 и най-вероятно е джакпота отново да не падне.
Но да продължа нататък. Защо казвам, че социалистическото тото имаше социална насоченост. Защото липсваше ДЖАКПОТ. Ето затова. Тогава също имаше две тегления, но и двете тегления бяха равностойни. И в двете тегления се раздаваха печалби за тройки, четворки и петици. Нещо повече, размерът на максималните печалби беше ограничен и ако в даден тираж нямаше 6-ца или 5+1 парите заделени да тези печалби се разпределяха в по-долните групи пропорционално. Ето затова "малките" печалби тогава бяха привлекателни и хората обичаха тотото. Тройките варираха между 3 и 7 лв., четворките достигаха по 120 и повече лв, а при петиците нормално беше да се спечели 3 000 - 4 000 лв. като е имало случаи за достигат и до 10 000 лв. При тогавашния стандарт на живота, това си бяха много пари и хората уважаваха тотото и не се съмняваха, че там се вършат манипулации и измами.
Днес нещата са коренно различни. Тотото се превърна в комерсиална машина за пари. Тук вече няма никаква социална насоченост, а всичко се прави да се изкарват максимално големи печалби за самия тотализатор, а от там и за държавата, като всичко е за сметка на участниците.
Че това е така, ще ви посоча няколко фрапиращи истини.
1. Първият и най-тежък удар за участниците беше въвеждането на джакпота и отпадането на двете допълнителни числа, които дотогава осигуряваха ежеседмичните големи печалби. Отпадна лимита за максимума на печалбата от 6-цата. Така парите определени за първа група вече не се разпределят в по-долните групи пропорционално, а се натрупват за следващите тиражи. И понеже сега се признават само шестиците и няма 5+1 тази сума за джакпот започна лавинообразно да расте. Това съществено омаловажи малките печалби и те престанаха да бъдат атрактивни.
Предоставям на всеки да помисли, защо тотализатора въведе джакпота. За участниците ли?
Да бе! Да!! Това се направи в ущърб на участниците за да се привлекат повече балъци да пускат фишове в случаите когато натрупаната сума в джакпота стане много висока. Ако направите справка ще видите, че само за неделния тираж са пуснати над 4 000 000 комбинации. Странен парадокс. Уж всички казват, че тотото е мафия, а се втурват като полудели да пускат фишове. О неразумний юроде, спри се и помисли.!! 
Но странна е човешката психология. И затова ще продължават да ни водят за носа.
2. Втория тежък удар за участниците бе въвеждането на трето теглене, което имаше само една печеливша група - ШЕСТИЦА. Това видимо отново се отрази върху размера на печалбите в по ниските групи. И отново в името на примамката.
3. Третия тежък удар бе в увеличаване на залога. Уж било поради инфлацията и ниските стойности на печалбите в по-долните групи. Да ама не! Това спомогна за по-бързо натрупване на джакпоти от милиони левове и отново за примамка на нови балъци.
4. Четвъртия тежък удар че направен преди една година, когато отпадна третото теглене и останаха само две. При това, второто теглене се запази отново само за Джакпот. Стана така, че сега вече не една трета от постъпленията отиваха директно за натрупване на джакпот, а вече половината се заделяха за тази цел. От това по-голямо обирджийство здраве му кажи. Излиза, че сега участниците доброволно захранват ДЖАКПОТА с половината от заложените пари, без да имат никаква възможност поне частично да си върнат залога чрез печалби в по-ниските печеливши групи, тъй като те просто липсват.
Ето това е днешната същност на тотализатора. И седнали хората да си мислят, че топките били манипулирани, че компютъризацията предоставя възможности за измами и дирижиране на тегленията.
И макар в истинския смисъл на думата тотализатора да не е МАФИЯ, цялата негова политика е мафиотска в името на все по-големите и по-големите печалби
Ей Човече ! Спри да се заблуждаваш с тези елементарни разсъждения. Виж принципът, на който се гради тотото и тогава прави нелепите догадки, че те манипулират. Ами като знаеш че те манипулират, защо тогава пълниш гушата на измамниците!
Това е! И тази седмица се очакват огромни постъпления с над 4 000 000 комбинации. При тази ситуация моята прогноза да падне джакпота е отново около 25%. При тази вероятност нищо чудно той отново да се задържи и тогава цифрата ще гони вече 8 милиона.
Докога ли ще продължава така?!?!

Моят призив към всички е!

Долу Джакпота!!
Връщане на игралните условия, както по времето преди демокрацията.
Всички тегления да са равнопоставени.
Да се въведе ръчното изтегляне на числата, с онази красива метална сфера с решетка, от която да се изваждат топките на ръка. Не че съм против прозрачната сфера с топчетата за тенис, но поне нека хората да не остават с впечатлението, че тази сфера се манипулира. Какво лошо има в това тегленето да става по този класически начин. Ще бъде дори много по-атрактивно.
Да се ограничи максималната печалба при улучване на шестица.
Да се върне тегленето на двете допълнителни числа и да се въведе печелившата група 5+1.
Стига печалби за сметка на наивниците!


НЕЩО ДА КАЖЕТЕ!!

С поздрави и до нови срещи. 



Гласувай:
16



1. анонимен - КОгато премахнаха третото теглене
09.02.2011 19:49
предричах,че тотото ще умре.Но изглежда там работят хора,които са добре
запознати с овчата психика...
цитирай
2. анонимен - димо
09.02.2011 20:30
Напълно съм съгласен,с твоите констатации. Само че докато има балъци да играят и мислят че ще спечелят,нищо няма да се направи. И според мен джакпота като стане голям,уж някой го спечелва(като имети му се пази в тайна ,с цел осигуряване безопасноста му).Ала,бала !! А всъщност се прибира от държавата. И наистина да се върне ръчното теглене с метален кош.
цитирай
3. hristo27 - От както премахнаха третото тег...
10.02.2011 09:36
От както премахнаха третото теглене, играя само 5 от 35.
Чиста работа - там и в двете тегления се плаща всичко: за 3,4 и 5 познати числа.
Може да е по-малко, но поне липсват мистериите на джакпота!
цитирай
4. pitagorid - hristo27
10.02.2011 13:11
Аз пък въобще не искам да играя тото, защото съм много навътре в неговите тайни и всичко ми е ясно как става. Пиша тук да помогна на някои заблудени люде, но вместо благодарности много често получавам упреци, че едва ли не съм агент на тотализатора и защитавам мафиотски интереси. Ами всеки си мери според собствения акъл. Така де!
Благодаря за коментара
цитирай
5. hristo27 - Аз пък въобще не искам да играя тото, ...
10.02.2011 15:48
pitagorid написа:
Аз пък въобще не искам да играя тото, защото съм много навътре в неговите тайни и всичко ми е ясно как става. Пиша тук да помогна на някои заблудени люде, но вместо благодарности много често получавам упреци, че едва ли не съм агент на тотализатора и защитавам мафиотски интереси. Ами всеки си мери според собствения акъл. Така де!
Благодаря за коментара



Прав си, тото се играе за едната надежда, пък знае ли се, може оня 1 % да стане реалност !?!
цитирай
6. анонимен - Знаете ли как се преброяват бала...
10.02.2011 22:41
Знаете ли как се преброяват баламите?:))))))По боя на пуснатите фишове:)))
Вострото:)
цитирай
7. osi4kata - задаваш отговори :)))
11.02.2011 08:19
.
цитирай
8. pisatelkata - Никога не съм вярвала на тото или ...
11.02.2011 13:28
Никога не съм вярвала на тото или игри, човек трябва първо да разчита на себе си!
В днешно време компютърното развитие е толкова добро, че само за секунди вади
шест числа, които изобщо ги няма в нито един фиш от милиардите.
цитирай
9. yotovava - Преди две години
11.02.2011 20:38
уцелих петица от 5/35 с комбинация. Но аз играя редовно. Не знам доколко е манипулирана играта. Общият ми поглед е, че е танто за кукуригу. Каквото дал, такова взел, но трябва да се играе редовно. Миналата година също имах печалби, които общо взето ми покриваха разходите.
Валя
цитирай
10. анонимен - Благодаря за хубавите постове. ...
12.02.2011 17:49
Благодаря за хубавите постове. Съдържат наистина полезна и ценна информация. Имате доста постове, свързани с тото 2, но никъде не видях тема за другите полулярни хазартни игри. Доста хора залагат пари на спортни събития, Еврофутбол и други. Как стоят нещата там, какви да вероятностите да се спечели и има ли смисъл да се играе. Там на пръв поглед няма манипулация или ако има тя е рядкост и е свързана с уреждане на мачове.
цитирай
11. pitagorid - #10
14.02.2011 08:25
За другите видове залагания не съм писал, защото там няма подходящ математически апарат за анализ. Спортните залагания са математически непредсказуеми. Те по-скоро са обект на обширни статистически наблюдения. На математически анализ вероятно може да се подложи Рулетката, но лично аз не съм добре запознат с нейните правила, тъй като не съм се интересувал и не участвам в такива хазартни игри. Ще трябва само да кажа, че в хазартните игри, където е възможен математически анализ, СТАТИСТИКАТА е абсолютно безпредметна и много разпространена заблуда.
цитирай
12. rt20 - цял сайт по темата http://toto2. ...
16.02.2011 04:14
цял сайт по темата
http://toto2.rtabg.eu/
цитирай
13. pitagorid - #13
11.09.2011 13:36
Ами щом не виждате как е "абсолютно безпредметна" никой не Ви пречи да си водите такава статистика. Само недейте да сте толкова категоричен. Такава статистика наистина е безпредметна, за целите които някои си поставят, да увеличат вероятността да спечелят. Явно и вие сте от онези, които безусловно се заблуждават както 99% от всички. Успех със статистиката!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3329362
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031