Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2010 13:51 - Цифровите снимки - Тема с продължение
Автор: pitagorid Категория: Други   
Прочетен: 12246 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 09.11.2010 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Цифровите снимки - Тема с продължение

В предишния постинг започнах темата за цифровите снимки. В него подробно обясних какво представляват те и как най-правилно да използваме своя цифров фотоапарат за да направим възможно най-добрите снимки.
Там направих няколко обобщения, които искам отново да ги припомня:
1. Ако вие искате да направите снимки, които после ще отпечатате на хартия и ще си ги поставите в албум за да ги показвате на вашите близки и познати, то настройте вашия фотоапарат да прави снимки с резолюция 3МР (2048х1536). Запомнете, че с колкото по-малко пиксели е снимката, по-малко памет заема при запис, а качеството й не се променя. Заблуда е, че с колкото по-голяма резолюция снимате, толкова качеството на снимката е по-добро. Напротив, качеството може да се влоши, ако снимате на автоматичен режим.
2. Ако вие искате да правите снимки, които после ще ги разглеждате само на монитора, най-добрия избор е да настроите вашия фотоапарат да прави снимки с резолюция 2МР (1600х1200). Снимките ще изглеждат перфектно върху вашия компютърен монитор.
3. Ако вие искате да правите снимки, които после ще ги публикувате САМО в интернет, най-добрия избор е да правите снимките с линейна резолюция 640х480. В най-компромисния случай може и с линейна резолюция 800х600 или дори 1024х768.
Най-често обаче може да искате снимките да ги използвате и за трите споменати по-горе цели. Тогава настройте вашия фотоапарат да снима с резолюция 3МР и забравете да мислите повече по този въпрос.
Нека сега да кажа няколко думи и за това. Ами за какво тогава фотоапаратите имат възможности да снимат с много по-големи резолюции, които стигат вече до 15 МР и дори повече.
Има няколко основателни причини за това, които касаят най-вече професионалните фотографи, а за любителите ще посоча само три от тях.
Професионалистите правят снимки с високи резолюции, защото с това си вадят хляба, образно казано. После тези снимки се обработват с компютърни програми, за да се оформят перфектни фотоматериали за печатна избработка на плакати, рекламни материали, брошури и т.н. Детайлността на снимките при тези случаи е просто наложителна.
Къде един любител може да използва пълните възможности на своя фотоапарат и да прави снимки с висока резолюция.
1. Както един от блогърите вече коментира в предишния ми постинг, това е случаят, когато искаме да използваме снимката за така наречения "цифров zoom". Представете си,че искате да снимате някакъв много отдалечен от вас обект. Обикновено, днешните фотоапарати имат някакъв оптически zoom, но много GSM не предлагат такъв. Дори да имате оптически zoom е възможно обекта да е толкова далеч, че и той не е достатъчен за да видите повече детайли от отдалечения обект. Тогава настройте вашия фотоапарат на възможно най-високата резолюция и снимайте. Снимката ще е с много голяма детайлност и после можете да изрежете от нея само това което ви интересува и да намалите нейните размери до заветните 3МР или по-малко без да губите качеството. Тук ще ви дам един конкретен пример от моята практика.
На първата снимка е показан един есенен пейзаж, заснет в топлия неделен ден на 7.11.2010 г в покрайнините на Стара Загора. Снимката е направена с любителски фотоапарат Canon Power shot A570IS. Оригиналът на снимката е с резолюция 7МР (толкова е максимума на този апарат, но тук в постинга е редуцирана до 640х480.) Моята цел беше да изпробвам възможностите на тази сапунерка при правене на снимки на отдалечени обекти. Избрах си за обект една емблематична за околностите на Стара Загора сграда - Телевизионната кула, на един от хълмовете на Средна гора. Телевизионната кула е на цели 4,250 km от точката на снимането и на пейзажната снимка почти не се забелязва.

image
На втората снимка е показан същия пейзаж, но заснет с максималния оптичен zoom на фотоапарата 4х. Кулата вече се забелязва горе на хълма, но все още е като бяло петно.

image
На третата снимка е приложен още един допълнителен zoom, който този фотоапарат притежава, така наречения теле конвертор. Така общото увеличение става 7,8х. Обекта се вижда вече доста добре.

image
На четвъртата снимка е приложен така наречения комплексен zoom на фотоапарата, който включва оптичен zoom 4x и още допълнително вграден цифров zoom 4х. Така общото увеличение става 16х.

image
На последната пета снимка е приложен трика с изрязването на интересуващия ни обект от общата снимка, която е снимана с голяма резолюция 7МР и максимален оптичен zoom с теле конвертор 7,8х. Както се вижда това е пълната възможност на този фотоапарат да заснема отдалечени обекти. Общото увеличение на тази снимка е почти 32х.

image
Вижда се на снимката, че обекта който исках да заснема е вече с доста подробности, но качеството се влоши. Появи се така наречения цветен шум, който е характерен за високите резолюции. Когато гледате снимка с голяма резолюция върху монитора, този цветен шум не се вижда, защото така или иначе снимката се показва на екрана изкуствено редуцирана от визуализиращата програма.
Накрая ето я самата кула снимана съвсем от близо.

image
Искам да ви покажа още един пример с използването на голямата резолюция за получаване на ефекта цифров zoom.
По долу е показан един от символите на Стара Загора - Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора" познат повече като "Самарското знаме".

image
Първата снимка е заснета с резолюция 7МР със същия фотоапарат. Изкуствено съм я заснел малко накриво, за да покажа по-нататък възможностите на една програма за фото обработка на цифрови снимки, която горещо препоръчвам на всички да си я инсталират върху своите компютри. Програмата е приложение на Google и е напълно безплатна. За нея ще говорим по-късно, най-вероятно в следващия постинг.
Втората снимка е изправена и "напудрена" с помощта на споменатата програма, за да се премахнат някои нейни недостатъци.

image
На третата снимка е приложен трика с подрязването на голямата (7МР) обработена снимка за да се получи ефекта на цифровия zoom.

image
На четвъртата снимка е заснета с оптичен zoom най-високата част на паметника, а на петата снимка отново е приложен същия трик за получаване на ефект на цифров zoom. На последната снимка се виждат подробности по облицовката на "самарското знаме", които от такава далечина с обикновен апарат не могат да се постигнат.

image
image
2. Второто приложение на снимките с голяма резолюция при любителите е, когато искаме да заснемем миниатюрни обекти.
Повечето любителски фотоапарати позволяват да се снима на много малка дистанция от обекта, но има и такива, които нямат такава възможност. Тогава правите снимка от максимално допустимото разстояние с максималната резолюция на фотоапарата и после прилагате трика с изрязването на интересуващия ни обект.
Ето ви няколко снимки направени по този начин.

image
Дива Райска ябълка на дървото, снимана от 5 м разстояние.

image
Клонче с плодове на дива райска ябълка.

image
Плод на дива райска ябълка - диаметъра на плодчето е около 15 mm.

image
Плод на дива райска ябълка и нейните семки.
Оригиналите на всички снимки са с резолюция 7МР, които после са подрязани за да се покажат повече подробности на миниатюрния обект.
Ето още две снимки с малки гущерчета, които се препичат на топлото есенно слънце.

image
image
Не е излишно да спомена и за още едно приложение на снимките с висока резолюция.
3. Когато искате да заснемете дребен текст, който после да бъде подложен на разпознаване от текстообработваща програма.
Тогава с колкото по-голяма резолюция е снимката, толкова по-правилно ще бъде разчетен текста.
Пример няма да давам, защото това е специфично приложение и в този случай снимката не е да се разглежда, а е за други служебни цели.
С това искам да приключа за днес, а в следващия постинг ще се спра на предварителната обработка на снимките преди качването им в интернет. Ще се спра на две от най-популярните безплатни програми за такава обработка, след което ще споделя с вас моя личен опит при казването на снимките в постингите и как това става най-лесно и най-бързо.

До нови срещи

П.П: И една молба към коментиращите. Моля придържайте се към темата на този постинг и не подлагайте на коментар кой фотоапарат е по-добър и кой не. Тук не е мястото за това. Ще бъда благодарен на всеки, който направи свои предложения за приложенията на снимките с голяма резолюция 



Гласувай:
10



1. razkazvachka - отличен материал - благодаря!
09.11.2010 16:18
:)))
цитирай
2. vmitkov - Вариант на цифровия зуум е
09.11.2010 22:09
когато снимката е направена с висока резолюция, а по време на разглеждането на монитора се прилага цифровия зуум.

Например, снимал съм една голяма обществена сграда от далече. На снимката се вижда и табела с името на сградата, но не се чете. Докато разглеждам снимката с резолюция 12 мегапиксела, правя увеличение с програмата за разглеждане до тогава докато започна да чета текста на табелата без затруднение.

Този подход има същественото предимство, че човек винаги може да види както общия план, така и доста подробни детайли, стига фокусировката да е добра. Защото при снимане с предварителен цифров зуум и малка резолюция се виждат детайли, но се губи общия план или обратното - вижда се общия план, но не се виждат детайли.

Тъй че моето лично предпочитание е винаги да снимам с максимална резолюция, защото никога не се знае предварително на кого какво ще му хрумне да разглежда. Разбира се, всяко нещо си има своята цена - на същата флаш карта ще се съберат по-малко снимки, но за сега това не е проблем за мене.

Или с други думи казано, многото мегапиксели не са само търговски и рекламен трик, а и повече възможности.

В тази връзка в Интернет има една снимка, която е направена с много фотоапарти, които са насочени разпределено в пространството и правят снимка едновременно. После всички снимки от всички фотоапарати са обединени в една обща снимка с резолюция 1,4 гигапиксела. Снимката е направена по време на полагане на клетва от Обама. При увеличение се виждат лицата и очите на хората в най-далечен план. Ето един от адресите на тази снимка - http://www.davidbergman.net/blog/how-i-made-a-1474-megapixel-photo-during-president-obamas-inaugural-address/.
цитирай
3. pitagorid - vmitkov - Благодаря за хубавия коментар
10.11.2010 08:06
Това което казвате е точно така. Аз който макар да се водя за любител все пак също правя снимки с висока резолюция, когато преценя че тази снимка си заслужава по-голяма детайлност. Макар, че тя не може да се разгледа цялата на екрана на монитора е възможно да се разгледа като "оригинал" със скролиране (местене на асансьорчетата вдясно и отдолу. За болшинството любители това не е от особено значение. Затова препоръката ми е за пестене на памет във флаш картата да се снима максимум с 3 МР. Колкото и да държите на високата резолюция, аз съм против нея макар че има случаи, когато тя е полезна (но не и жизнено необходима. И отново подчертавам, "Освен ако не сте професионален фотограф"
цитирай
4. vmitkov - Някъде бях чел,
11.11.2010 01:41
че резолюцията на 35-милиметровия фотографски филм е 3000 пиксела на инч. Предполагам, че това е вярно за 100 ISO. При размер на кадъра 36х24 милиметра това прави почти 1,5х1 инч, което преизчислено в пиксели ще бъде около 4500х3000 пиксела. Толкова приблизително са пикселите на кадъра на филмовата лента. Значи, ако искаме да имаме цифрова снимка с подобна резолюция, трябва да снимаме с 12 мегапикселов фотоапарат.

Но както справедливо отбелязвате, всичко зависи от желанието и възможностите на фотографа. За разлика от аналоговите фотоапарати, цифровите могат да променят резолюцията си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332031
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031