Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2013 22:07 - Калоферско мъжко хоро - Богоявление 6 януари 2013
Автор: pitagorid Категория: Други   
Прочетен: 12747 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 08.01.2013 20:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Калоферско мъжко хоро - Богоявление 6 януари 2013
Само преди малко повече от месец бяхме в Калофер, а ето че едно интересно събитие ни привлече отново тук. Получихме специална покана от нашата близка приятелка Ина - собственичката на къщата за гости - "Чардака", с уверение на това, че на 6 януари в Калофер се провежда едно уникално събитие. Всяка година на Йорданов ден (Богоявление), точно в 7,45 часа започна уникалното за България прочуто Калоферско мъжко хоро. Това хоро се характеризира с това, че в ледените води на Тунджа, мъжете под звуците на гайди, тъпани и кавали играят "мокро" хоро. Този обичай е съществувал още преди Освобождението от турско робство и уникалното е това, че никъде другаде в България не се практикува.
Както е известно на Йорданов ден в България съществува обичаят, свещеникът на населеното място да хвърля дървен църковен кръст във воден басейн (река, езеро, море и т.н) и шепа смелчаци се хвърлят във водата и се стараят да го извадят от там. Този който извади кръста се богославя от свещеника за здраве и получава някаква награда. В Калофер този обичай се е превърнал в специфична традиция, при която вместо всеки да се стреми да извади кръста еднолично, всички влизат във водата и играят "мокро" хоро. Кръста се дава по право на най-малкия участник в това хоро.

Гледайте авторския ми филм за това интересно събитие:
Калоферско мъжко хоро - Богоявление 6 януари 2013
Този обичай по времето на комунистическото управление е бил забранен и почти забравен, но през последните двадесет години отново е възкръснал и днес се е превърнал в един от най-забележителните празници на Калофер. Особена популярност този обичай добива през последните няколко години, благодарение на масовото му отразяване в електронните медии.
Естествено възползвахме се от тази интересна оферта и заминахме за Калофер. Настанихме се в вече добре известния ни хотел "Чардака" и късно след обед на 5 януари отидохме на мястото, където на следващия ден щеше да се състои събитието. То се намира в северната част на градчето, по течението на река Тунджа, точно до един малък но красив железен пешеходен мост.

image

В момента там кипеше усилена подготовка. Изграждаше се бент, който да прегради ледените води на Тунджа за да се образува доста голям яз, където традиционно се играе хорото.
image
Бентът се изграждаше от груби вертикални дървени гредички, върху които се полага метална мрежа, а най-отгоре се поставя армирано найлоново платно, привързано към гредичките със сизал.
image
След като бентът се изгради, найлоновото платно се навива на руло ниско долу, за да не се пълни бента с вода през нощта. Това се прави защото е възможно водата през нощта да замръзне и играта да стане невъзможна.
image
На сутринта "майсторите" на бента идват рано и разгъват платното до най-високата точка, така че язът да се напълни за не повече от час до максималния си обем и дълбочина - около 1,20 m.
image

image
В това време (около 6,30 ч) започват да се събират участниците и зрителите на това уникално събитие.
  image
Докато публиката чака, ентусиазирани местни жители забавляват присъстващите с музикални изпълнения. Отвсякъде се чуват гърмежи, остатъци от новогодишната нощ.
  image

Точно в 7,45 свещеникът идва до бента и дава знак, хорото да започне.

image


image

Но преди истинското хоро да се появи, в малкия яз се хвърлят най-нетърпеливите участници.

image
На определено място по специално построено стълбище първо в реката навлизат музикантите (гайда, тъпани, кавали) следвани от участниците в хорото, облечени в народни носии.
image
На преден план, върху рамената на третия мъж от ляво на дясно се намира най-малкият участник в "хорото", на който по право ще се даде дървения църковен кръст.
  image
  И започва едно шоу, което е трудно да се опише. То трябва да се види. Пъстрата картина на Калоферското мъжко хоро е наистина уникална. Хорото се води от кмета на Калофер - Румен Стоянов. Освен местните жители на градчето, тази година тук гастролираха и големи групи от други населени места (Варна, Ботевград, Перник, Русе и още от къде ли не). Трудно ми беше да преценя, колко всъщност бяха участниците, но те бяха над 300.
За отразяване на събитието бяха дошли много професионални фотографи и няколко телевизии.
Тук показвам няколко снимки от Калоферското мъжко хоро и един авторски филм, който да ви въведе в атмосферата на това забележително събитие.

image

Да запазим заедно Българското!

image

Героите са уморени
image

Шоуто свърши! Публика и участници отиват да се преоблекат и да отидат на следващото знаменито събитие за Калофер - 165 годишнината от рождението на Христо Ботев.

Ето още няколко интересни снимки от Калофер.
image

Църквата над река Тунджа -"Архангел Михаил", където става Калоферското мъжко хоро

image

Девическият манастир в Калофер - "Въведение Богородично".

image

Туристическата спалня

image

Характерна калоферска архитектура.

image

Старата калоферска гимназия (Днес превърната в музей)


image

Ботьовото училище (Днес Калоферският туристически информационен център.

image

Читалището на град Калофер

image

Мемориалният комплекс на Христо Ботев.
  На края искам да изкажа искрени благодарности на Христина Стоева (Ина) - собственичка на хотела "Чардака", която любезно ни покани да присъстваме на това оригинално събитие в Калофер.

  image    Поздравявам и гостите на хотела, които взеха активно участие в "мокрото" хоро.

image
  И на дамите, които придружаваха героите и им даваха кураж.

image
Специални поздрави и на г-н Захари Захариев, който ми съдейства да заема възлова позиция около мястото на събитието, която се оказа решаваща за направата на тези снимки и филма. image

  До нови срещи






Гласувай:
10



1. krysy - Интересно и завладяващо!
07.01.2013 22:39
Поздравления за хубавия постинг. Прекрасни снимки!
цитирай
2. hristo27 - Наистина уникално събитие! За с...
08.01.2013 08:47
Наистина уникално събитие! За съжаление нямам възможност да присъствам на живо и го гледах само по ТВ.
цитирай
3. mariniki - присъствала съм на живо...
08.01.2013 21:51
на това калоферско мъжко хоро в ледените води...
наистина уникално... невероятно преживяване...
цитирай
4. ckarlet - Браво! Страхотни снимки за вълн...
25.01.2013 20:27
Браво! Страхотни снимки за вълнуващо събитие! Беше ми изключително интересно и приятно да разгледам постинга ти!
Поздравявам те!
цитирай
5. nbrakalova - Хорото е наистина уникално,
16.04.2013 23:23
но корените му не са толкова дълбоки особено в този му вид.
Туристическата спалня е била изключително красива частна къща. После бе училище, в което съм учила...
Къщата с характерна калоферска предосвобожденска архитектура е дома на акад. Никола Начов - писател, историк, библиограф и етнограф, академик. "Роден на 20 септември 1859 г. в Калофер. От малък остава сирак. Отглеждат го дядо му чорбаджи Недьо Начоолу и вуйчо му Стойчо Бешикташлиев. След завършване на взаимното и на класното училище в родния си град и Габрово завършва Пловдивската гимназия. Вуйчо на писателката Яна Язова, която ползва капиталните му трудове "Калофер в миналото" и др. при написване на трилогията си "Балкани".
През 1885 г. участва в Сръбско-българската война в легиона на студентите"...и още в http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%BE%D0%B2
Църквата "Арахангел Михаил" е единствената оцеляла при последното трето изгаряне на града през Освободителната война.

Празникът по онова време беше наистина забранен, но не и забравен. Винаги се намираха няколко смели и решитени момчета, които никой не можеше да спре. Накрая представителите на официалната власт просто "вдигнаха ръце" и в повечето случаи си затваряха очите. :)

Радвам се, че сте прекарали вълнуващо празника и сте го споделили тук.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332191
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031