Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2011 12:38 - КЪДЕ СЕ НАМИРАТ ВОЛЖКО-БЪЛГАРСКИТЕ СРЕДНОВЕКОВНИ ЛЕТОПИСИ?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 40715 Коментари: 106 Гласове:
22

Последна промяна: 21.11.2013 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                До 1937 година в СССР се водят дискусии по върховете на болшевиките кой да бъде общият алфабет.

         Луначарски издига идеята, че латиницата е пролетарският алфабет и дори започва да се обмисля сериозна правописна реформа.

image

         Накрая вождовете в Кремъл решават, че всички ще пишат на кирилица. А на НКВД (КГБ) е разпоредено да започнат поголовно изземване от обществени и лични библиотеки на старопечатни и староръкописни книги, особено от мюсюлманите в СССР, които пишат на арабица.

         Тогава започва и същинският кошмар за огромен брой учени - изтоковеди. Списъкът на избитите и репресираните е публикуван в интернет и показва мащабите на трагедията.

         За един от тях ще говорим специално.

         В историческата наука е познат като Вахидов С. Г., а в анализа на архивите на КГБ е посочено:

         „Вахидов Саийд Абдулманнович (Саид Вахиди). Роден през 1887 г. Не се знае кога е убит, но е арестуван през 1938 г. Дотогава е завеждал отделение за източни ръкописи в Централния музей на Татарската АССР. Бил е преподавател. Събирач на ръкописи. През 1937 - 1938 г. е работил по договор с ИВ” (Институтът по изтоковедение).

Vahidov Said Gabdulmannan (1887–1938) archeograph scientist, historian. Arrested, persecuted, and shot to death

         Днес татарските учените наричат тюркското наречие, на което се е говорело до ХІІІ век на територията на Волжка България и  на което са се писали книги - „татарски език”. Независимо, че татарите идват едва след ХІІІ век. Стига се дори до абсурда волжко-български поети от ХІІІ век, които са писали срещу татарското нашествие (подобно гениалният Кул Гали), да са определени в официалната история на Република Татарстан като „татарски поети”.

         За да почувствате абсурда си представете как днес книжовникът Патриарх Евтимий (ХІV век) се изучава в учебниците като османски автор.

         Волжко-български исторически ръкописи, писани на арабица след Х в. и до днес се съхраняват в тайните сейфове на руските архиви, но никой няма достъп до тях. Изобщо тюркоезичната историческа средновековна литература, която се съхранява в Санкт-Петербургския филиал на Института по изтоковедение на Руската академия на науките (ИВ на РАН), никога не е била легализирана, за да се ползва от изследователите.

 

 image

 

         Едва през 1962 година във фондовете с ръкописи е позволено на трима учени да каталогизират тюркоезичните текстове с историческо съдържание. Техните имена са Л. В. Димитриева, А. М. Мугинов и С. Н. Муратов. Те работят под редакцията на А. Н. Кононов. Това библиофилско описание е предприето от тогавашния предходник на ИВ на РАН, т. е. от Институтът на народите на Азия към Академията на науките на СССР. Едва през 1963 година ръкописите са заведени по правилата на библиографията и им е даден шифър. През 1965 година в тираж от 1150 бройки е издадено „Описание тюркских рукописей института народов Азии, т. І, История”, в издателство „Наука”. Срещу всеки шифър е направено кратко описание какво съдържа ръкописа, но тази деликатна дейност се е извършвала под „наблюдението” (с. 6) на някакво загадъчно „Методическо бюро” (с. 6), което не е нищо друго, освен специална цензура.

         Още на втора страница добросъвестните библиографи уточняват, че ръкописите пред тях са огромен брой „съчинения, писани на турски, узбекски, уйгурски, татарски (разбирай „български” - б. м.), азърбайджански и туркменски езици”. Те твърдят, че текстовете са писани с „арабско писмо” (с. 3). Освен това, „историческите съчинения по време на написването обхващат период от Х до началото на ХХ в.” (с. 6).

            Оказва се, че от общо двадесет ръкописа, засягащи историята на Волжка България, седемнадесет не са били заведени и са нямали сигнатура до 1963 година.

         Трите текста, които единствено са били заведени до 1963 г., са от колекциите на Дал, Савелев и един от неизвестна колекция.

         Библиографите твърдят, че деветнадесет исторически ръкописа (от 20 описателни номера: 36 - 55), засягат историята на Волжка България и са съставени (или преписани) през ХVІ век. (с. 247).

         Досега се знаеше, че средновековни волжко-български ръкописи са били преписвани през 1680 г. (ХVІІ век) от секретаря на Сеид Джагфар, чието име е Бахши Иман. Оказва се, че един век по-рано се е правило същото на територията на Казанското ханство.

         Ръкописите, които са нямали сигнатура преди 1963 г. и едва тогава им е даден за първи път шифър, са (първо пишем номера по описанието от 1963 г., а след това даденият шифър); 37 (1232); 39 (2578); 40 (2598); 42 (3981); 43 (2564); 44 (2637); 45 (3447 - ІІІ); 46 (3492 - І); 47 (2548); 48 (2597); 49 (4310); 50 (2670); 51 (3447 - І); 52 (2624); 53 (1034); 54 (2623); 55 (2515).

         Онези три, които са били заведени, са: 36 (нов шифър 749); 38 (н. ш. 751) и 41 (н. ш. 750).

         Общият брой е 20! Описателните номера са 36 - 55. Всички те, според библиографите, засягат историята на Волжка България.

         Ръкопис под № 56 има шифър 3492 - І. В горната група (36 - 55) ръкопис с номер 46 (3492 - ІІ) съвпада с 56, което означава, че авторът е един и същ.

         И действително № 56 е известната в Казан (от 1870 г.) книга на Шараф ад - дин ибн Хасан ад - дин ал - Булгари (така е изписан на оригинала на арабски, въпреки че този автор сега в Татарстан не го наричат ал - Булгари, а ал - Муслими - б. м.) „Рисала - и таварих - и Булгарийа”.

         Явно № 46 е дубликат на № 56 и понеже № 56 (горната книга) е издадена в гр. Казан през 1780 г., може би № 46 са чернови на ал - Булгари.

         Оттук обаче започва „теорията на конспирацията”, ако мога така да кажа.

         Всички описани ръкописи (36 - 55), в нарочният раздел „Автор”, са поставени под името на „ал - Булгари”, без да става ясно този човек от ХІХ в. ли са имали предвид библиографите или множество автори (преписвачи и компилатори) волжки българи, които масово са слагали низбата „ал-Булгари”, за да демонстрират народностното си самосъзнание?

         Болшинството от ръкописите (36 - 55) са постъпили в съветските архиви през 1938, 1939 и 1940 години, вследствие сталиновата заповед всички староръкописни книги на арабица да бъдат иззети от НКВД (КГБ). Онези, които ги укриват, ги е заплашвала каторга или разстрел.

 

 

 

         През 1939 година в град Кизил Яр живее Ибрахим Мохамед-Каримович Нихматулин, който е роден през 1916 година.

         Може би един от неговите един предтечи е бил караим.

         Караимите са тюркоезични израилтяни, които за разлика от останалите евреи, извеждат своя произход от Тогарма, а не от прародителя Евер. Те имат собствени молитвени домове и по особени ритуали.

         През 1783 година Русия присъединява към своите територии Крим. Караимите живеят именно там, най-голямата караимска община е била в Евпатория.

         Попадайки под руска власт, на караимите първоначално са наложени същите граждански и стопански ограничения, каквито тогава Русия законодателно е налагала върху всички евреи. Едва към 1839 година караимската община ще прави постъпки пред генерал-губернатора на Новорусийската област граф Воронцов, за да доказва, че караимите не са евреи.

         Евпаторската община натоварва А. С. Фиркович да се заеме с доказателствата.

         През 1872 година Фиркович издава книга, в която обосновава, че караимите са били някога хазари. По-интересно е обаче друго. В търсенето на доказателства Фиркович открива в личните архиви на караимските семейства огромен брой ценни за историческата наука средновековни ръкописи. Най-популярната реликва от колекцията на Фиркович е разширената редакция на писмото от Х век на хазарския каган Йосиф до андалузкият министър, евреинът Хасдай ибн Шапрут.

         Оказва се, че караимите съхраняват ръкописи, които мнозина историци смятат, че са безвъзвратно изгубени, вследствие монголо-татарското нашествие от ХІІІ век.

 

 

 

         Семейството на Ибрахим Мохамед-Каримович Нихматулин от гр. Кизил Яр притежава до 1939 г. волжко-български свод от исторически средновековни ръкописи, преписан и оформен през 1680 г. от Бахши Иман, секретар на феодала Джагфар. Сводът съдържа историческият труд от ХІІІ в. на Баба Худжей „Барадж Тарих”, както и още няколко текста от ХVІ в.

         През 1938 година Ибрахим е истински уплашен от възможността да бъде арестуван, понеже семейството му притежава староръкописни книги на арабица и решава да преведе каквото може на руски език. През 1939 година той, като съвестен съветски гражданин, съобщава на НКВД (КГБ), че има ръкописи на арабско писмо и иска да ги предаде на властта. Чекистите веднага обискират къщата му, за да не е укрил нещо.  

         Както съобщава по-късно неговият племенник Ф. Нурутдинов, чекистите „работещи по точни инструкции” не обърнали внимание на рускоезичните тетрадки на вуйчо му. Заповедта „от горе” била да се конфискуват само ръкописи с арабско писмо.

         Така съдържанието на свода „Джагфар тарих-и” било съхранено, но на руски език.

image

         В края на ХХ век племенникът Ф. Нурутдинов, възползвайки се от горбачовата перестройка, успява най-накрая да издаде по частен път голяма част от рускоезичният текст на „Джагфар тарих-и”, преведен и подготвен от вуйчо му Ибрахим Мохамед-Каримович Нихматулим, който загива през 1941 година във Втората световна война.

 

 

 

         А сега да се върнем на събирача на ръкописи преди 1938 година Вахидов!

         При описът на ръкописи 36 - 55, извършен през 1963 г., се оказва, че по-голямата част от сбирката е от личната колекция на Вахидов. За библиографите не е било никак трудно да го разберат, понеже Вахидов е имал овален печат с текст „С. Вахиди катепханасе” (Библиотека С. Г. Вахидов).

         В началото на издадената през 1965 г. книга „Описание тюркских рукописей Института народов Азии, т. І, История” може да бъде прочетена официалната версия как от 1818 г., с учредяване на Азиатския музей, са се попълвали архивите на Русия и СССР с източни ръкописни колекции. Идват ръкописи отвсякъде. Братът на Жан-Жак Русо, Ж. Л. Русо, дарява на два пъти ръкописи на просветената императрица Екатерина Велика. Изреждат се имена на бележити колекционери като Дал, Френ и т. н. Посочено е, че през 1934 г. се състояла  „Археографическа експедиция”  на АН на СССР. Като дарител по това време е посочен и С. Г. Вахидов.

         Има данни, че Вахидов действително през 1934 година е извършил дарение, но не на средновековни ръкописи, а на фолклорни материали, които е събирал.

         Както ще стане ясно след малко, около 1938 година Вахидов посещава някакъв Ибрахим в град Кизил Яр и извършва точен превод с арабско писмо на ръкопис, който този Ибрахим е притежавал.

         Дали това е същият Ибрахим, вуйчото на Ф. Нурутдинов?

         Основните ръкописи, които е притежавал Вахидов, не са дарени от него, а са му конфискувани през 1938 година от КГБ, а самият той е арестуван. След това не се знае нищо за него, нито къде и кога е убит от съветските комисари.

         Присвоените ръкописи от Вахидов, КГБ (тогава НКВД) регистрира като колекции на три подставени личности. Съобщава се, че единият доставил и дарил ръкописи от Татария, другият - от Средна Азия, а третият - от Башкирия (с. 4, в Описът от 1965 г.).

         Или КГБ няма въображение, или пък това е някакъв чекиски код, но и трите личности са с фамилии, които започват с буквата „З”: Забиров, Зарифов, Зарипов...

         На стр. 4 в книгата от 1965 г. четем за дарени колекции „от 1939 г. на В. А. Забиров, от Татария; от 1940 г. на М. З. Зарифов, от Средна Азия; от 1940 г. на Х. М. Зарипов, от Башкирия”.

 

         Получава се следният каламбур:

         В предисловието се съобщава официалната държавна версия кои са колекционери на източни ръкописи и сред големите, заслужили учени, са съобщени също трите „З”. След това обаче, когато започва практическият процес на описване през 1962 г. и 1963 г., се оказва, че такива колекционери няма. В специален раздел „Указател”, библиографите посочват собствениците на описваните от тях ръкописи и от кои колекции са. Трите „З” не са сред „неизвестни колекции”, те са известни, според „държавната версия” колекционери от 1939 г. и 1940 г. Ала колекциите носят знак (печат, автограф) на колекционера, и там ги няма трите „З”.

         Тоест, в „казионната историята” на колекционерите ги има, а когато трябва да се види на практика кои ръкописи са колекционирали, ги няма. В разделът „Указател на колекционерите” (с. 252), ги няма...

         Ще рече, това са подставени, псевдо-колекционери, които трябва да прикрият, че повечето ръкописи (с номера от 36 до 55) от Татария и Башкирия, са на Вахидов и са му били конфискувани от КГБ, а онези, които не са на Вахидов, са на други жертви, които са имали доблестта, въпреки заповедта на Сталин от 1938 г., да съхраняват исторически книги на арабско писмо през 1939 г. и през 1940 г. от тези два региона.

         Три години преди юни 1941 г., когато Германия напада СССР, е била в ход мащабна съветска чистка, своего рода „културна революция”, подобна на Мао-Дзедуновата в Китай...

         Трите „З” и досега са част от руските колекционери на източни ръкописи.

 

 

         Наскоро О. Ф. Акимушкин /http//www.orientalstudies.ru/rus/ направи доклад как се е формирал Санкт-Петербургския филиал от „мюсюлмански ръкописи” (вече не са „исторически”) на ИВ на РАН.

         В докладът му Х. М. Зарипов е отъждествен с М. З. Зарифов. Вече са едно лице!

         Акимушкин изписва този „колекционер” така: „Зарифов (Зарипов) М. З.”. А третото „З”, т. е. В. А. Забиров, който според описвачите от 1963 г. дарил през 1939 г. колекцията си, според Акимушкин е починал през 1938 година. (?).

         Ако той е бил сътрудник на Институтът по изтоковедение на Академията на науките на СССР, нима е държал до смъртта си ръкописи вкъщи, че те чак през 1939 г. са предадени в архива?

         Вахидов, според Акимушкин, дарил през 1934 г. - 362 ръкописа. През 1934 г. се състояла и т. нар. „Археографическа експедиция” (?), в която, според Акимушкин, участвали В. А. Забиров и С. Г. Вахидов. Излиза, че В. А. Забиров не е дал в съветските архиви нищо до смъртта си, а същевременно „Археографическата експедиция”, според данните които ползва Акимушкин, донесла „1564 ръкописа” от Татария и Башкирия.

         Кой ги е донесъл? КГБ ли?

 

         Разполагал ли е Вахидов с препис на волжко-българските ръкописи на Ибрахим Нихматулин?

         При конфискацията през 1938 година на огромната колекция на този забележителен събирач на ръкописи (много от които са точни преписи, извършвани от него), дали е бил и преписа от Кизил Яр?

         При описът от 1963 г., върху ръкопис № 48 (от вахидовата колекция) добросъвестните библиофили разчитат, че е изписано „Кизил - Йар” (с. 244).

         Вахидов е отбелязал от кой град е направил преписа на арабски алфавит. А след това изписва името на собственика на ръкописа, но съвсем малко го видоизменя, явно опасявайки се, че ако попадне в нежелани ръце личният му препис, това може да създаде и неприятности на собственика на оригинала.

         Описвачите от 1963 година стриктно са посочили името на собственика на ръкопис № 48 от Кизил Яр. То е „Мулла Ибрахим Рахматаллах - угли” (с. 239). Фамилията на руски се изписва Рахматулин.

         Вахидов очевидно е поставил едно „мулла” пред името на Ибрахим, а фамилията Нихматулин конспиративно е изписал Рахматулин.




Гласувай:
22


Вълнообразно


1. kagami5 - Гласувах. Личните ни недоразум...
02.12.2011 13:53
Гласувах. Личните ни недоразумения не могат да омаловажат фактите, които разпространявате.
цитирай
2. letopisec - Благодаря Ви...
02.12.2011 14:02
kagami5 написа:
Гласувах. Личните ни недоразумения не могат да омаловажат фактите, които разпространявате.

цитирай
3. анонимен - И аз гласувах!:)))
02.12.2011 14:14
И аз гласувах!:)))
цитирай
4. letopisec - Благодаря, Велики колобре...
02.12.2011 14:29
colobur написа:
И аз гласувах!:)))

цитирай
5. анонимен - Хе, чак пък велики. . . Няма нужда, на ...
02.12.2011 14:52
Хе, чак пък велики... Няма нужда, на бялото- черно не мога да кажа1 Поздрави!
цитирай
6. bls - ако мога бих гласувал два пъти
02.12.2011 15:29
ако мога бих гласувал два пъти
цитирай
7. letopisec - Много мило, Белов...
02.12.2011 15:31
bls написа:
ако мога бих гласувал два пъти

цитирай
8. atil - Когато става дума за история и ис...
02.12.2011 18:19
Когато става дума за история и исторически изследвания не само може да гласувам,но и да си наруша думата ,че няма да коментирам...
Сигурно не е бил караим Нигматулин, Карим е много древно българско име , също като Раил.., а жена му нямаше да се ожени за него, защото тя съвсем не е от случаен род. Аз доколкото знам в самия Казан в техните републикански архиви има много ръкописи до които не всеки има достъп..А нормалната практика е да има фотокопия или да са на елекронен носител и всеки да има достъп. Има и друг вариант , че някой някой ден може да "открие" нещо...Защото самите те може да не знаят точно кое какво е и за какво се отнася.Но щом е засекретено ,то си стои такова и ще си продължи да си стои, докато някой не разбере за какво става въпрос и го разсекрети.
цитирай
9. get - - Милчев, да ми поясниш малко повече относно това, което си написал ?
02.12.2011 20:37
letopisec написа:
Караимите са ТЮРКОЕЗИЧНИ ИЗРАИЛТЯНИ, които за разлика от останалите евреи, извеждат своя произход от Тогарма, а не от прародителя Евер. Те имат собствени молитвени домове и по особени ритуали.

- Просто не съм дотам подготвен, та да си разтълкувам един такъв парадокс
(?) семит-израилтянин, който говори тюркче ?

- С уважение !
цитирай
10. voulgaros - Здравейте Г-н Милчев, гласувах и ...
02.12.2011 21:22
Здравейте Г-н Милчев,гласувах и аз...
не съм тесен спецуалист по тези теми за Съветските ''неща''
И така - къде се намират летописите от ВОЛГА??
на каква графична азбучна систима са писани? и накои език - славянския или турско-татарския..
АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТЕЗИ ВОЛЖКИ БЪЛГАРИ СА ПРО-ТУРАНСКИ И ПАН-ТУРСКИ НАСОЧЕНИ, АНЕ СЛАВЯНО ФИЛИ.
цитирай
11. get - - letopisec - ще позволиш ли да отговоря на voulgaros, вместо теб ?
02.12.2011 22:04
voulgaros написа:
Здравейте Г-н Милчев,гласувах и аз...
не съм тесен спецуалист по тези теми за Съветските ''неща''
И така - къде се намират летописите от ВОЛГА??
на каква графична азбучна систима са писани? и накои език - славянския или турско-татарския..

- Езика им е преходен(поне първоначално ?!) фино-угро-тюркски !!
- За да ви стане ясно, ще ползвам част от отговора си, който давам пак на ваш пост за тюран=туранид (!) в поста на Летописец: ": БЪЛГАРИНЪТ, СЛАВЯНКАТА И ТРАКИЙСКИТЕ ДЕМОНИ."
- Относно Щайнер и Блаватска плюс това което пише Вакипедията - ето какво би означавало ВАШЕТО изказване ??!
"Туранската раса (тураниди, англ. Turanid race) — е една от малките човешки раси; преходна и междинна между европеидната и монголоидна раси, но по-близко до последната. Разпространена е на запад в Южен Сибир и Централна Азия."
- Прощавай но аз най-малко споделям, че гърците мязате, на нещо подобно като този ?? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Nursultan_Nazarbayev_27092007.jpg (това е образец, антропологичен за "туранид")
- Подобен е и поставеният от Иван ІV "Страшни-Грозни", татарин на трона на Россия, Симеон Бекбулатович ? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Boris_Godunov_%28Pushkinsky_zapovednik%29.jpg

voulgaros написа:
И така - къде се намират летописите от ВОЛГА??

- Намират се в Москва, в т.нар. "Особы архив" (особы=специален) ... Междувпрочем там се намират и повече от оригиналите на Националният ни архив от освобождението до 1944 г. на Царство България !!

- Бъркам ли нещо, Милчев ?

- С уважение !

цитирай
12. rustam - За другото не знам,
02.12.2011 23:41
но отдавна е научно доказан факт, че "ръкописите" на Фиркович са евтин фалшификат, който е обида за средно интелигентин човек
Защо ни ги пробутвате тук?
Това е евтина спекулация, недостойно е да се експлоятира нещо, което още преди 80 години е доказано като абсолютна партенка.
цитирай
13. atil - Никоя лъжа и клевета никога няма да ...
03.12.2011 00:48
Никоя лъжа и клевета никога няма да стане "научен факт", че отгоре на това и доказан. Никой ,никога и нищо досега не е доказал относно "фалшивостта" на булгарските летописи! Няма и да докаже - защото това е прекалено голяма лъжица и за най-голямата лъжлива уста! Затова и никой не се наема ,това ,което се прави е само да хвърлят кухи фрази и твърдения ,подкрепени с клевети и нагли излияния!
Дори да не се намерят преписи,копия(макар,че такива има,както и на Паисиевата история,от която президента дето искаше да маха българската азбука се отказа и я върна в чужбина), то истинската история на българите е известна вече и духът е изпуснат от бутилката.И за разлика от приказките от 1001 нощ никой няма да го върне вече обратно!
Караимите са също с булгарски произход, в буквален превод караимство означава - черно суеверие. Счита се за иудейска секта. Юдаизма не се изповядва само от евреи ,също както християнството не се изповядва само от гърци или исляма от араби...Самите евреи едва до 10-15 % са семити а огромното им мнозинство е от булгаро-арийски произход.
Татарска нация и народност няма и никога не е имало,освен най-голямото монголско племе унищожено от Чингиз-хан за неподчинение. Другото от по-ново време е служебно название на хора от различни националности, сред които имало ,булгари,руснаци, кумани,но не и монголи...
За расите не ми се коментира защото е малко смешно и несериозно,но област Стари Туран и Нови Туран е имало и те и сега са си там където са.
Термина "тюрк" се родил сред европейските преселници в Близкия изток през 3 хил. пр.новата ера.И защо нямали тураноидна раса трябва да се докаже научно тоже.
Никакви съветски работи не виждам освен това че Коминтерна обичал да се прави на Господ и да си играе със живота и съдбите на народите ,като председателя си Сталин.Поздрави и дано някой да има полза ,че отделих толкоз време, но този въпрос е много важен и е изключително необходимо да се бута и пробутва..Навсякъде.
цитирай
14. get - - МИЛЧЕВ, тук започнаха някакви словесни изстъпления ... за "истини" и т.н. ... ?
03.12.2011 01:51
- Във връзка с това дай да се опитаме от позициите на научността да си формулираме работно понятие за НАРОД ?!
а/ Това един механичен сбор, от населението в дадена държава ли е ?
б/ историческа променяща се общност от хора, която включва в себе си тази част, тези слоеве, тези групи от населението, които са способни в сътрудничество да участват в прогресивното развитие на дадена страна, в един или друг период;
в/ Или да го използваме, като формално научен термин - обозначаващ етническа и културна общност на хора от вида на определено(племе, народност или нация)

- А може би ще търсим трети по-добър и алтернативен вариант ?

- Ако не направим това, рискуваме да се скараме без време ... което най-малко желая !! - но и не мога да търпя едни такива разтегливи и мъгляви формулировки ... за народ съставен от няколко, разноплеменни, чуждоезични и културно антагонистични групи ... това е тълпа "охлос" ... просто казано "сбирщина" !!

- Със здраве на всички участници !! ... и-и-и уважение !

от Гет
цитирай
15. letopisec - 14. get
03.12.2011 07:49
ами да, добре би било да се формулира що е народ/етнос, защото нито "траки" е един народ в 3 хил. г.пр.н.е., нито "тюрк" тогава е един народ, както пише Атил....Да не би и двамата под "трак" и "тюрк" да разбирате едно и също нещо?
цитирай
16. letopisec - 13. atil
03.12.2011 07:57
много си прав, че въпреки укриването на ръкописите, са се съхранили най-малкото техни фолклорни деривати. Такъв един е Шан кизи дастани, станал известен у нас със свободното име "Сказание на дъщерята на хана". За този епос от 9 в. се знае със сигурност, че е съществувал,, но днес от него имаме фолклорни преработки. Това става ясно от съхраненият епос от 13 в. на Низами "Искандер наме", където Низами е ползвал сведения за българи от Шан кизи дастани...При Низами са упоменати старите патроними/етноними "Бун и Гар", във фолклорните остатъци пък днес, същите са видоизменени в "Ат и Тарвил". Дано някой ден излизе повече истина за волжко-българските средновековни летописи, понеже както казват руснаците, а и не само те, ръкописи не горят...Дотогава трябва да бъдем внимателни и критични към съхранените компилации и фолклорни обработки.
цитирай
17. letopisec - 12. rustam -
03.12.2011 08:06
има много спорове върху Фиркович и особено от страна на юдейски автори, които никак не са съгласни с караимското наследство. Все пак е пресилено, че всичко от него било фалшивикат. Фиркович е събрал много извори, включ. втората разширена редакция на писмото от 10 в. на хазарския цар Йосиф до андалузкия евреин Хасдай ибн Шапрут...Истината е, че евпаторската караимска общност го натоварва да издири такива данни, за да бъде разграничена общността от евреите в Русия (караимите казват: израилтяни сме, но не сме евреи; не знам дали знаеш кога се появява Евер в Петокнижието, но ако не знаеш трябва да се запознаеш с периода на второто възстановяване на храма), а това лесно не се прощава от страна на евреите....
цитирай
18. letopisec - 10. voulgaros
03.12.2011 08:22
Волжките българи са наследници на Кубратовата Велика България, за която пишат великите автори Теофан и Никифор през 9 в., така както и дунавските българи са наследници на Кубратовата държава. Волжките българи онаследяват след краха на Хазария през 969 г. по-голямата част от територията й. В периода 10-13 в.в. Волжка България е на юг до Каспийско море, където неин е бил пристанищният град Саксин (до дн. Астрахан), а на север е стигала почти до Океана. За териториите й на запад и изток не искам да говоря, само ще припомня, че в началото на 20 в. Трубецкой, основателя на евразийската теория, настоява да се проучи влиянието върху малкото киевско-руско княжество от страна на Волжка България. Съдбата на волжките българи е сложна, без тях Чингиз нямаше да стигне само до Унгария, но може би и до Париж. Волжките българи спират ордите на Чингиз и ги побеждават за първи път, но по-късно попадат под монголско робство, все пак те съхраняват държавата си до 16 в., в учебниците я наричат Казанско ханство ?,...В Русия волжките българи се изучават до 1950 г., след това има забрана. Радетел в Русия за изучаването на протобългарите в СССр е езиковеда Н.Я.Мар, който отстоява хипотезата, че чуваши и българи идват от Месопотамия. През 1920 г- се създава от Ленин и Сталин Татарска автономна съветска република и едва след горбачовата перестройка има възраждане на волжко-българската история там, а и днес в Казан има рязко разделяне между булгаристи и татаристи. Проблемът е, че както у нас говоренето на славянски език създава опити за тъждество между език и етнос, така е и в Казан, където тюркския език е прегърнат от татаристи и от булгаристи и те един на друг си доказват кой е по-древен тюрк. В общи линии е това...
цитирай
19. syrmaepon - благодаря за информацията
03.12.2011 09:05
като четях за кумиките,се чудех какво правят арабските ръкописи в МИД например,но сега разбирам....по разни архиви се съхраняват и не са разчетени още около 5 хил документа,може би някои са изети от Дагестан в тези същите години..освен това изглежда такива познавачи на арабското писмо от това време не са много,защото пише ,че днес срещали трудности в разчитането на документите.

цитирай
20. анонимен - Проф.Сиктиридис-15. letopisec - 14. get
03.12.2011 11:49
...Да не би и двамата под "трак" и "тюрк" да разбирате едно и също нещо?...
...............................................................................................................
Проф.Сиктиридис
Ха,ха,ха! Господин Милчев: Най сетне открихме топлата вода!
Няма вулгари,няма славяни,няма гяури ристиени.
Само пантураки от Пантуракиа ,мама мала Азия-Туранистан. Това е великата мечта на сивите вълци от Туракиа и шиптарските главорези от Косово и FYROM и техните башбакани в България!


цитирай
21. анонимен - Проф.Сиктиридис- letopisec
03.12.2011 12:02
Проф.Сиктиридис
цитирам: 40. letopisec - Г-н Серафимов,
19.11 06:49
... Прави ми впечатление, че не казвате нищо за ксенофобията и особено за гръкофобията, на която определено сте проводник с изрази....
.................................................................................................................
Мисля,че горния ми постинг, отговаря на поставения ви въпрос към sparotok
А клонираното стадо овце послушно блее и срича !

цитирай
22. atil - От една страна имаме неизживени ...
03.12.2011 18:32
От една страна имаме неизживени комплекски от турското робство и това ни пречи да гледаме трезво и аналитично на нещата, а от друга наистина има хора които нарочно лъжат и мажат и аз се вбесявам именно от такива! Независимо по какъв повод ако ги хвана или забележа.Аз отдавна ЗНАМ, че хората основали нашата държава и влезли във фундамента на тази славянобългарска народност са индоевропейци ,говорещи булгар-тюрки.Оттук нататък колко време ще мине този факт да извади очите на всичките творци на тези и хипотези, наистина не знам. Малко се ефектирах в последния си коментар, защото заподозрях Рустам ,че посяга на побелелите коси на Нурутдинов и се бъзика с него като го нарича "Фиркович" в смисъл ,че пие...Чак по-средата като пиша се сетих ,че за друго става въпрос иначе можеше да има и едни "по - солени "изрази...Ето и аз се обърквам и на всеки може да се случи.
цитирай
23. get - - Не знам letopisec, но ме смущава ... ти какво разбираш под "българин" ??
03.12.2011 18:59
letopisec написа:
ами да, добре би било да се формулира що е народ/етнос, защото нито "траки" е един народ в 3 хил. г.пр.н.е., нито "тюрк" тогава е един народ, както пише Атил....Да не би и двамата под "трак" и "тюрк" да разбирате едно и също нещо?

- Защото наместо да си изясняваме през урарту и легендарни кимерийски походи под и над Черно море ... Дай да се замислим над няколко ясно установими факта, на които да намерим потвърждение както в писмени източници, така и в материални факти ... та дори и в език ?? - От първи век, трайно се появяват непосредствено до границите на Римската империя ... сармати и готи !!?? - странното е най-малкото, че до момента коментарите са такива, че най-малкото показват дезинтерисираност, към тези два основно определящи и невъобразими, като численост етносни масива ?? ... наместо да се търси нещо общо с тях, всеки един сякаш преднамерено, бяга от тях в коментарите си ?? - Ако прподължим така ще стигнем до ... булгар-тюрки ?!!
atil написа:
Аз отдавна ЗНАМ, че хората основали нашата държава и влезли във фундамента на тази славянобългарска народност са индоевропейци ,говорещи булгар-тюрки.?

- На това вече отговорих опосредстевно, в поста си до voulgaros ... туранидите или "тюрките" са по произход от Централна Азия ... езикът им е родствен с народи от централен Сибир, Корея та дори Япония ... етногенезиса им по време не отговаря същите са участвали в такива значителни цивилизационни и културни процеси, които наблюдаваме още от ШЕСТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ тук около Черно море и източно Средиземноморие !!?
- Друг основен момент, как мога да имам общност с друг човек, с който елементарно говорим два различни езика в прекият и преносен смисъл - Айде моля замислете се над тези елементарни неща ... пък после ми говорете за някакви Велики нации, изградени от етносно различни хора, с различна материална култура, традиции обочия и религиозни вярвания ... Що не идете да кажете на турчин или грък, че е българин ?? - Кво ще Стане ?!

от Гет ктис
цитирай
24. d3bep - Аз отдавна ЗНАМ, че хората основали ...
03.12.2011 21:50
atil написа:
Аз отдавна ЗНАМ, че хората основали нашата държава и влезли във фундамента на тази славянобългарска народност са индоевропейци ,говорещи булгар-тюрки.Оттук нататък колко време ще мине този факт да извади очите на всичките творци на тези и хипотези, наистина не знам. Малко се ефектирах в последния си коментар, защото заподозрях Рустам ,че посяга на побелелите коси на Нурутдинов и се бъзика с него като го нарича "Фиркович" в смисъл ,че пие...Чак по-средата като пиша се сетих ,че за друго става въпрос иначе можеше да има и едни "по - солени "изрази...Ето и аз се обърквам и на всеки може да се случи.

Имаме доста по - древни корени от времето, когато възниква чудото на природата ,наречено "тюрки" и което с нищо не е по - добро от други подобни чудеса на етногенезиса, популярни като "траки" или "славяни". Така че да твърдим за тюркски произход на българите не е много далеч от това да говорим за произход на българската държавност от бате Бойко Борисов.
Първо уточнете произхода на тюрките, и после пак заповядайте... Те изобщо не могат да имат кой знае какви исторически претенции преди периода 4-5 век, а в тоя период имаме и възможни свидетелства за българите от Египет до Италия, където тюрки НЕ ПРЕОБЛАДАВАТ.

Тюркската теория и тюркологията в българия в момента е от умрял писмо и докато не видя нещо сериозно зад нея, тя си остава ПРОПАГАНДА. Нурутидинов няма да кометирам, не съм запознат, ама поне въведете една смислена история и археология на Османската Имеприя у нас, и после пуцайте с тежката артилерия. Тюркология... Пфуй.

Теорията има ужасяващи пропуски и най - вече, не е в час със световната наука, която НЕ СЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ОТ НУРУТИДИНОВ.

Поздравления за статията, Летописец. Само имам една препоръка: когато се концентрираш върху такива произведения, повече представяй съдържанието им ,защото тук разбрах доста за произведението, за родословието на писателя, за преводите, но не и чак толкова с какво може да ми допринесе.

Поздрави!
цитирай
25. shtaparov - Без съмнение- много интересен постинг!
04.12.2011 20:11
atil написа:
......
Караимите са също с булгарски произход,в буквален превод караимство означава -черно суеверие.Счита се за иудейска секта.Юдаизма не се изповядва само от евреи,също както християнството не се изповядва само от гърци или исляма от араби...Самите евреи едва до 10-15 % са семити а огромното им мнозинство е от булгаро-арийски произход.Татарска нация и народност няма и никога не е имало,освен най-голямото монголско племе унищожено от Чингиз-хан за неподчинение...
...За расите не ми се коментира защото...,но област Стари Туран и Нови Туран е имало и те и сега са си там където са.Термина "тюрк" се родил сред европейските преселници в Близкия изток през 3 хил. пр.новата ера.И защо нямали тураноидна раса трябва да се докаже научно тоже.Никакви съветски работи не виждам освен това че Коминтерна обичал да се прави на Господ и да си играе със живота и съдбите на народите,като председателя си Сталин.Поздрави и дано някой да има полза,че отделих толкоз време,но този въпрос е много важен и е изключително необходимо да се бута и пробутва..Навсякъде.


Предложения превод на думата "Караими" е доста правдоподобен и е напълно възможно именно те да са дали името на Кримския (Караимския) полуостров,докато старото му име е било остров (!) Скандза (Сканта,Скинта= Скита т.е. Скития!). Тези Караими спокойно може да се използват от съвременните компилатори,за да се "докаже" тюркски произход на евреите по същия спекулативен начин,по който се "доказва" тюркския произход на Българите. А Татари си е имало и те не са били монголи,а Тохари (бели потомци на древно- Тракийски преселници в Средна Азия,озовали се там не по- късно от 2000 г. пр.Хр.). Старото име на Татарите (преди да се тюркизират и метисизират) е било Тохари,а старото име на Тохарите (преди да дойдат от Междуречието в Тарим) е било Бохари или Балхари (Балхарис). Старото пък име на Бохарите (Балхарите) преди преселението им от Тракия и Фригия в Месопотамия е било Богари (Балгари). А народностното название "Тюрки" (респективно- "Турци") е колониалното име на част от народите в Средна Азия,завладени от нашите древни предци Трако- Фригите преди 4-5000 години. Всъщност завладените народи (предимно Монголи и Мангали) са били принудени от завоевателите да приемат тяхното собствено име,което не е станало без върху названието да се отразят локалните диалектни особености на говорените от тях преди завладяването езици. Ето откъде се е родила аналогията Трак- Тюрк. По същия начин по-голямата част от индийските дравиди са били принудени да носят народностните или дори локално-племенните имена на Тракийските (Бригийските,Блъгарските) племена,които са ги завладели,а именно:

1. Инди (Синди)= Синти (име на Трак. племе), Венти (Венети), Вунди (Вундови Българи), и т.н.
2. Бхарати= Бохарати (Богарати,Богаричи).

Поздравления!
цитирай
26. letopisec - ?.дхфод,ся о,вге===Уцое ;фхд од ие пдмфпкдс и, упс...исках да кажа благодаря...а то се получи татаро-тохарски
04.12.2011 22:07
25. shtaparov - Без съмнение- много интересен постинг!
цитирай
27. анонимен - Проф.Сиктиридис-26. letopisec-25. shtaparov
04.12.2011 22:55
26. letopisec - ?.дхфод,ся о,вге===Уцое ;фхд од ие пдмфпкдс и, упс...исках да кажа благодаря...а то се получи татаро-тохарски
22:07 25. shtaparov - Без съмнение- много интересен постинг!
........................................................................................................................

Проф.Сиктиридис
Браво,господин Милчев!
Заслугите на "Анализа":
Виждате как "Анализът" ви, не си поплюва,а прониква направо в същината на проблема. Поздравления!
цитирай
28. анонимен - Проф.Сиктиридис-26. letopisec-Шапшалов
04.12.2011 23:27
Проф.Сиктиридис
Може би господин Шапшалов,ще уважи нашето невежество и ще ни анал-изсира произхода на фараони,траки,пирамиди,могили и землянки.
Thanks!
цитирай
29. atil - Гет, такива като тебе вообще на нищо ...
04.12.2011 23:56
Гет , такива като тебе вообще на нищо не могат да отговорят ,защото нищо не знаят!Поне в този случай...
Ти не можеш да направиш разлика между наука,теория,практика,хипотеза, и каквото и да е друго.
Колкото до другия дзер ли или каквото там ,той е пълна трагедия съизмерима с някои психопати от сайта БГ История..Дано не съм прав.
Сигурно сте специалисти и знаещи в някакви професии или други въпроси засягащи българската история, но тук сте боси и заблудени абсолютно.Другото е по-лошо да допуснем че не сте от тази сган.
Съжалявам ,че трябва да го напиша,но няма как иначе.Нищо не знаете за никакви тюрки а за траките сте научили каквото сте прочели от Спараток. За другите древни народи познанията ви са научно-фантастични. А от "световната наука" хал хабер си нямате. Прочетете нещо по археология , има много хубави преводи на български,световни бетселъри, илюстровани отлично, но вече май не ги преиздават. Там тарихитата са доказани 100%..Но вие и тях не познавате,не четете и каквото съм изкарал тук.Вирите си носа и си въртите опашките и си вообразявате ,че бутате ,"световната наука " напред в блатото..А другите се мъчат да се кефят и да гледат сеир...Бай Ганьо прави история...Нищо няма да направи.
За превода на думи и понятия нищо не предлагам и не предполагам а казвам какво означават!
Аз специално с никакви логии , (българология няма ли?) не се занимавам а с историята на българите.Това е нещо много повече от историята на отделна държава , каквито предците са създали с десетки, или историята на племена и етноси. Вие от всичко правите идеология,политика и пазарлък, щото така сте научени и възпитани.Никой съвременен представител на някой народ няма да се нарече с името на друг освен ако не е принуден или не търси келепир. Въпросите ви са по скоро кръчмарски отколкото сериозни. Защо чужди хора трябва да имат общност?Може и да имат ако им се наложи,както сега в ЕС и в САЩ...И вообще нещата съвсем не стоят така както сте ги научили от вашата "световна наука". Ако действително се интересувате досега да сте се запознали обаче. Тук хората са "вярващи" и знанието трудно стига до тях.
цитирай
30. get - - Простете но ми звучите, като решение не на научен, а партиен симпозиум ?!! :((
05.12.2011 14:08
atil написа:
Гет , такива като тебе вообще на нищо не могат да отговорят ,защото нищо не знаят!Поне в този случай...
Ти не можеш да направиш разлика между наука,теория,практика,хипотеза, и каквото и да е друго.
Колкото до другия дзер ли или каквото там ,той е пълна трагедия съизмерима с някои психопати от сайта БГ История..Дано не съм прав.
Сигурно сте специалисти и знаещи в някакви професии или други въпроси засягащи българската история, но тук сте боси и заблудени абсолютно.Другото е по-лошо да допуснем че не сте от тази сган.
Съжалявам ,че трябва да го напиша,но няма как иначе.Нищо не знаете за никакви тюрки а за траките сте научили каквото сте прочели от Спараток. ...
Там тарихитата са доказани 100%..Но вие и тях не познавате,не четете и каквото съм изкарал тук.Вирите си носа и си въртите опашките и си вообразявате ,че бутате ,"световната наука " напред в блатото..А другите се мъчат да се кефят и да гледат сеир...Бай Ганьо прави история...Нищо няма да направи.
За превода на думи и понятия нищо не предлагам и не предполагам а казвам какво означават!


- До момента не съм ви обиждал персонално !?!! - държа на същото от ваша страна !!
- Питах ви на какъв език е ставал културният и елементарно битов обмен м/у тези хора ... почвате да ми усуквате ... кипчак ... огуз и т.н. !!
- Какви са тези "световно известни" книги със световна припознатост на "пра"б"У"лгарите ?? - дайте да ги прочетем ??
- Личната етноопределеност си е нещо лично - като искате припознавайте се за турчин - На мен не ми пречи ?!! ... но от това да правите екстраполации и да извеждате моята а и като цяло етносният произход на нас б"Ъ"лгарите, като тюрки ... Със съжаление съм принуден да кажа ... звучи ми като ... !!

- От Усури, до Мисури, сите сме оногондури !!

- от Гет ктист
цитирай
31. d3bep - Шамане, я си се прибирай у кочината, ...
05.12.2011 18:32
Шамане, я си се прибирай у кочината, да не те прибирам аз.
Атил ли си , катил ли си, да не си глътнеш ченето докат ми приказваш така.

Смешен нещастник със самочувствие на учен, чел Нуритидинов.
Прочети и за орион и за извънземните, барем да завършиш цикъла на познанието си. Веселушко.
Че и ше ми скача.
Що махна снимката на напушения наркоман от профила си? Ти ли беше?
цитирай
32. atil - Преди малко пуснах коментар към ...
06.12.2011 12:40
Преди малко пуснах коментар към един твой постинг Дзер ли си или насран ли си не знам, но се вижда ,че понякога ти идват и светли мисли..Макар, че явно си задръстен нещастник ,като събратята ти по дух, чийто тотем е - съсела. Аз ако ти скоча ,теб вече нямаше да те има ,също като другите психопати до които имаш да растеш още...
Но коментара ще го сложа в един мой постинг дето си ги събирам, особенно тия дето съм ги писал във връзка с твоите "произведения". В Профила ми е Атил Аспарух. Точно баща му е бил главен шаман на всички българи под името - Маг-улы! И въпреки ,че безплатно ви просвещавам ,гипсираните ви тикви, са подли и неблагодарни като рожбите на коминтерна!
цитирай
33. atil - http://atil. blog. bg/history...
06.12.2011 12:51
http://atil.blog.bg/history/2011/10/19/izbori.838155
Това е въпросния постинг. А на първата страница на блога ми е личната фотография. Живея в г.Сеново обл. Русе. Казвам се Валентин Иванов и всички ме познават. Който иска да ми скача да заповяда!!
Летописец ,това че си отворил за свободно коментиране е по-добро отколкото ,както беше затворил за коментари вообще!
цитирай
34. get - - letopisec, не мога да схвана становището ти по такива основно определящи въпроси ?
06.12.2011 20:00
letopisec написа:
... писмото от 10 в. на хазарския цар Йосиф до андалузкия евреин Хасдай ибн Шапрут...Истината е, че евпаторската караимска общност го натоварва да издири такива данни, за да бъде разграничена общността от евреите в Русия (караимите казват: израилтяни сме, но не сме евреи; не знам дали знаеш кога се появява Евер в Петокнижието, но ако не знаеш трябва да се запознаеш с периода на второто възстановяване на храма), а това лесно не се прощава от страна на евреите ...

- Що е това караими-хазари ... и понятието израилтяни ?
- Второ - липсата ти на реакция и най-вече ПОЗИЦИЯ по отношение писанките на atil !!!
atil написа:

Атил Аспарух. Точно баща му е бил главен шаман на всички българи под името - Маг-улы! ... Това е нещо много повече от историята на отделна държава , каквито предците са създали с десетки, или историята на племена и етноси. Вие от всичко правите идеология,политика и пазарлък, щото така сте научени и възпитани. ... Аз отдавна ЗНАМ, че хората основали нашата държава и влезли във фундамента на тази славянобългарска народност са ИНДОЕВРОПЕУЙЦИ , ГОВОРЕЩИ БУЛГАР-ТЮРКИ.

- Ами нали това, което твърди блогърът тюркофил е СВОЕОБРАЗЕН РЕПИТ на отричаната от теб теза за азиатският произход на Хуните ??!

- Ситуацията не е "цуг-цванг" ми направо патова ??! :)) - Ха, да ти чуем тежкото становище по въпроса ??

- И-и-и, като завършек ще кажа нещо, което вероятно няма да разберете ?? - Но !! -накратко !

- Българите не са славяни, но "славяните" са българи !! ... който се наеме да разреши загадката - Ще го черпя !! :)))

от Гет ктист ... той и маса-гет, и тауро-скит ... и соколот !!
цитирай
35. d3bep - http://atil. blog. bg/history...
06.12.2011 21:16
atil написа:
http://atil.blog.bg/history/2011/10/19/izbori.838155
Това е въпросния постинг. А на първата страница на блога ми е личната фотография. Живея в г.Сеново обл. Русе. Казвам се Валентин Иванов и всички ме познават. Който иска да ми скача да заповяда!!
Летописец ,това че си отворил за свободно коментиране е по-добро отколкото ,както беше затворил за коментари вообще!

Дано не смяташ че ще се хвана да идвам до гара Сеново специално за да имам удоволствието да те шамаря. Не мога да го правя за абсолютно всеки простак който си позволява да ме обижда, а по блог беге таквиз писатели - много. Но като цяло абсолютно си си го заслужил с поведението си. И без да се налага да идвам специално да те гоня, ще запомня какъв език ми държиш. Не съм те обиждал, даже изобщо не съм коментирал теб, напротив, казах ти обективната истина, явно това ти е начина да й отговаряш.

А теорията ти за личното ти превъзходство и изключителните познания - е просто ти показвам на какво прилича. В най - добрия случай не на историческа наука ,а на булевардна езотерика ала Кастанеда. Харесва ти или не.... Твоят напушен тотем. Да не кажа изпушил. Шамане.

В тая връзка не знам как комбинираш обидите по мой адрес с препубликуване на постовете ми или положителна оценка. Надявам се ти да знаеш. За мен това не променя особено много нещата, малко фасон за пред хората ,комбиниран с изблици на истинската ти същност... Не знам дали е явно или неявно сънуване същността ти, предполагам ти ще ни разкажеш....

Тъй че .. Вземай се в ръце. Разбирам те, че ти се струва ,че имаш какво да кажеш. Но засега не много мислят като тебе, и причината май е в начина по който го казваш?
Не е лошо след Кастанеда да опиташ и с Карнеги. Номерът е да съумяваш да изкажеш това, което хората искат да чуят, вместо това, което искаш да чуваш само ти :)
цитирай
36. d3bep - letopisec, не мога да схвана с...
06.12.2011 21:38
get написа:

letopisec, не мога да схвана становището ти по такива основно определящи въпроси ?
- Ами нали това, което твърди блогърът тюркофил е СВОЕОБРАЗЕН РЕПИТ на отричаната от теб теза за азиатският произход на Хуните ??!

- Ситуацията не е "цуг-цванг" ми направо патова ??! :)) - Ха, да ти чуем тежкото становище по въпроса ??


Хех ,а ти какво очакваш?
Изумителният кумир на нашият шаман е по съвместителство и всеизвестният създател на историческият фалшификат, наречен Джагфар Тарихи. Защото докато траките може и да имат спорни моменти в съществуването си, но имат БЕЗСПОРНО СВОЯ ИСТОРИЯ И АРХЕОЛОГИЯ И МНЕНИЕТО ЗА ТЯХ Е СЪСТАВЕНО НА БАЗА НА ДРЕВНИ ИЗТОЧНИЦИ, то джагфар и нуритидиновщината са очевидно евтино съвременно политическо менте, "фундаментална литература", непозната за който и да е стар автор и написана... на руски. Разбира се че е автентична. Как. Щом дъртия белокос шаман Нуритидинов го е казал... Може и да го е подкрепил със заклинание и пушилист.

Със същия успех можем да твърдим ,че романът на Кирил Милчев за живота на Атила означава, че Кирил Милчев е сподвижник на Атила, негова дясна ръка и шеф на контраразузнаването му. Първоначалн отова са бил идокументи на хунски на хунското ЦРУ, обаче за да ги спаси от римляните, Милчев ги превел на български, който римляните не разбирали и ги оформил като роман за по - безобиден вид... Логиката на Нуритидиновщината е точно същата. Най вероятно и Тарихито представлява точно такъв тип евтино менте роман с "напъни" за автентичност, за да се продая по - добре на бунаците. Евтино книжле на незапознат добре н ис история, ни с езици, но с майсторски маркетингови напъни за сензация.

Обаче и за Кирил Милчев тя е фундамент(напиши му името в гугъл, за да видиш), респективно надявам се не очакваш да тръгне против себе си, удряйки директно шаманолога. Въпреки че много се съмнявам че отвъд общата рамка творбите на Милчев и на Атил-а да имат нещо общо изобщо като съдържание... Убеден съм че в по - ребром поставени неща Милчев по - скоро ще подкрепи... примерно тебе, отколкото атилическите ... "странности".
Не забравяй, че Кирил Милчев е добър човек, но все пак си остава далеч повече политик, отколкото историк. И, вероятно добър романист.

Поздрави!
цитирай
37. d3bep - България между другото има един ...
06.12.2011 21:47
България между другото има един мноу ключов шаман, Николай Овчаров. АрхеологА...
Подозирам ,че можем да сложим знак за равенство между неговата "школа" и Валентиновата, в един по - нататъшен етап.
В крайна сметка, ралзичават ги фокусните исторически периоди, не и същността... А, и оня май е на по - твърдо гориво от пушилист.
цитирай
38. анонимен - Проф.Сиктиридис-35. d3bep
06.12.2011 21:57
...Номерът е да съумяваш да кажеш това, което хората искат да чуят...
........................................................................................................
Проф.Сиктиридис
Ха,ха,ха! Плюнчо,Смешник.

То и Гьобелс навремето така им думаше...
за превъзходството на арийската раса,юберменш и др,подобни дивотии.
цитирай
39. d3bep - . . . Номерът е да съумяваш да кажеш ...
06.12.2011 22:43
анонимен написа:
...Номерът е да съумяваш да кажеш това, което хората искат да чуят...
........................................................................................................
Проф.Сиктиридис
Ха,ха,ха! Плюнчо,Смешник.

То и Гьобелс навремето така им думаше...
за превъзходството на арийската раса,юберменш и др,подобни дивотии.

Ма ти помниш ли го Гьобелс? Ах, що ли те питам ,та ти помниш и Херодот лично дори.

Натане...
Същото важи и за тебе, сине мамин.
Мизерните познания, скрити зад простотии и злобеене ще бъдат ефективни само тогава, когато разбереш акква ти е аудитрията и преведеш нещата на подходящ за нея език.

Ти по принцип нямаш аудитория де. Четем те аз, гета, инвиктус, Милчев - тука тоя кръг... И откровено много се забавляваме с тебе...
Та напълно те разбирам защо "умението да се сработваш със слуха на аудиторията" не ти е никак по вкуса....
Ти си типичен приемр за постове, които само ти напълн ос иразбираш, повтаряш и им се хилиш.

Поздрави!
цитирай
40. d3bep - letopisec
06.12.2011 23:34
Между другото има доста неща при теб, които не разбирам и едно от тях, освен липсата на реакция против псевдосъмишленици твои, е всъщност реакцията срещу... твои съмишленици.

Личн оаз изобщо не приемма Ганчо Ценов безрезервно. Ти обаче директно го нападаш, н ов крайна сметка се оказва, че нападаш... По - скоро конкурент, отколкото противник.

Искам да ти демонстрирам само поименно малка част от трудовете на Ганчо Ценов за хунският произход на българската държава.

"Корени на българите и прародината на славяните: Историко - филоложко проучване за тракоилирийци, сктити, готи, хуни и келти."
http://www.degruyter.com/cont/fb/ge/detailEn.cfm?isbn=978-3-11-115471-8

"Хуните, които основаха българската държава"
http://books.google.com/books/about/%D0%A5%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE_%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0.html?id=dP7fAAAACAAJ

"Кроватова България"
http://www.imadrugpat.org/krovatova.pdf
Направо прочети тук какво е писал за хуните.

"Произходът на хуните(1915)" - книга ,към която нямам линк.


--------------------

Та искам да те питам: каква точно сеч имаш с Ганчо Ценов, който общо взето защитава твоята теория, извадил е доста отдавна повечето от твоите факти и е написал има - няма 5 (пет!!!) тома по твоят въпрос?
Аз това не разбирам. Викаш на мен че съм настроен критично към една ясна теория...
Ами ти защо си настроен срещу буквално своята теория?
Какво е обяснението?
Тоз човек на практика ти е източника...

Поздрави?
цитирай
41. atil - Дзер не съжалявам за нито една дума ...
07.12.2011 00:10
Дзер не съжалявам за нито една дума която съм написал по твой адрес и няма да ти се наложи да идваш до гара Сеново щото скоро аз ще се преместя в София? И ще ти предоставя веднага възможност да ме ошамариш. Ти човенце си дрънкало и ми е писнало от такива ,затова понякога може и да съм рязък ,но вие си го заслужавате!
Половината европейци са от азиатски произход надменно плямпало! Ако не и повечето от половина. Включително и хунската династия Дуло, основала пет държави в Европа!
И няма нужда да се занимаваш с това турчин ли съм или пушач, това вообще не е най-важното в случая. Обаче празните ви приказки носят заблуда и клевета ,затова е и моята реакция.
А аз съм реакционер и империалист по природа. Хау! Бягай и ти в пезевенкската градина на разходка!
цитирай
42. bozman - " 12. rustam -За другото не ...
07.12.2011 02:17
" 12.rustam -За другото не знам,
02.12 23:41но отдавна е научно доказан факт, че "ръкописите" на Фиркович са евтин фалшификат,"

--- Кириле, ти чел ли си някои от материалите за които говори Свилен Георгиев ? Те имат за основание лингвинистичен разбор на превода на Нутрудинов, който показва наличие на елементи (топоними и хидроними) и лингво конструкции каквито няма в ХІІ в. По тези показатели, творбата е създадена през ХІХ в. Да се абстрахираме от този лингво анализ за който говори Свилен, той е признат за меродавен от научните кръгове.
Да погледнем друго.
Ето за тези думи се твърди, че са "булгарска исконна реч" от рязаният капанец Атил и другата низамска пасмина:
человека — эрэ, аран, женщину — эме, апджи, отца называют эчка, мать — ака, брата — ага, сестру — акатчи, голову— тирон, глаза — нигун, уши — чикин, бороду — сахал, лицо — йюз, ниур, рот — аман, зуб — схур, сидун, хлеб — отмак, быка — окар, корову — унэн, барана — гойна, ягненка — гурган, козу — иман, лошадь — мори, мула—лоса, верблюда — таман, собаку — нохай, волка — чина, медведя — айтку, лису — хонкан, зайца — таблга, тула, курицу — тахеа, голубя — кокучин, орла — буркуи-гуш, воду — усун, вино— тарасун, море — наур-тангыз, реку—моран-улансу, меч — иолту, лук — ныму, стрелу — сыму, царя—мелик, патрона—ноин, великого патрона — екка ноин, страну — эл, иркан, небо — гога, солнце — наран, луну — сара, звезды — сарга и т.н.

Е, питам, ти съгласен ли си че това е прабългарската реч "омайна сладка" :) !? Защото публикуването на такъв пантюркски материал ме навежда на тези мисли, а моите впечатление от твоите писания са други. Засега.
Поздрави.
цитирай
43. letopisec - 23. get - - Не знам letopisec, но ме смущава ... ти какво разбираш под "българин" ??
07.12.2011 09:26
От първи век, трайно се появяват непосредствено до границите на Римската империя ... сармати и готи !!?? - странното е най-малкото, че до момента коментарите са такива, че най-малкото показват дезинтерисираност, към тези два основно определящи и невъобразими, като численост етносни масива ?? .....................................................................................................................

Гет, нали затова ти обърнах внимание, че нито готите са един народ "гети", понеже още Амиан Марцелин говори за греутунги и тервинги, а Йордан за осторо и визи готи, нито пък сарматите, за които още Плиний Старши казва, че гърците ги наричали "савромати", са един народ...Аз няма да споря дали готските народи са тракийски и дали етнонимът "гети" е прераснал в обобщено название на много народи, не само на тракийски. Що се отнася обаче до сарматите, не мога да се съглася, че те са едно и също със скитите, тъй като Херодот ясно разграничава - а и не само той - савромати и скити. Херодот отлично е информиран за легендите за произхода на скитите, но за савроматите не знае нищо, освен, че майки са им амазонките и затова говорят грешен скитски, сиреч скити и савромати още през 5 в. пр.н.е. са говорили различни езици, макар и от днешна езиковедска гледна точка да кажем, че са от едно индоевропейско езиково семейство. С други думи, какво повече знаем за сарматите във връзка с българите, освен, че Зиези от Анономния латински хронограф от 354 г., ІІ ред...е увидян като патроним на българите. Същият Зиези, под формата "Зизаис", го има и при Амиан Марцелин, описвайки времето преди 357 г. и Амиан казва, че хората на Зиези, са сармати...Тоест, очевидно българите са сарматски народ. Гет, можем ли според теб, като човек врял и кипял в ностратическото езикознание, да изведем етнонимът на савро/матите от Савр, Савар, Сурва...и от меотида/матия. Ще ми е интересно, защото тогава се оказва, че етнонимът на савроматите произхожда от теоним и името на Меотида...
цитирай
44. letopisec - 36. d3bep - letopisec, не мога да схвана с...
07.12.2011 09:45
аз имам сериозни спорове с г-н Валентин Иванов и те са именно на основата на това, че всеки един летопис е необходимо да има критично отношение...Но, нали никой не отрича, че е имало държава Волжка българия, която е в апогея си от 10-13 в.в....Ако е така, значи можем да зададем и въпросът къде са волжко-българските средновековни летописи. Това е...Моето критично отношение към Джагфар тарих съм го изразил ясно http://letopisec.blog.bg/history/2011/09/03/pazete-se-ot-istoricheski-falshivikati.813284
Да ме питаш защо не приемам хунската теория на Г. Ценов е все едно да ме питаш защо не приемам хунската теория на Иловайски...Аз не приемам и теорията на Златарски за произхода на хуните, нито тази на Иностранцев/Гумильов...Мога определено да кажа, че и Хелфън не разрашева темата да произхода на хуните....Отдавам заслуженото по този въпрос на Прокопий и смятам, че там трябва да се търси отговорът...Не приемам също така, че кимерийци, траки и кимври са едно и също, тезата на г-н Серафимов. Забравих да попитам Гет, защо след като Серафимов пишеше, че кимерийците са българи, той нямаше негативно отношение към този постулат, а откакто стана ясно, че кимерийците не са траки, пише за "легендарни кимерийски походи под и над Черно море ..."......Ами, Стефане, много въпроси не са решени и аз предпочитам да се съсредоточа в тази посока, вместо да изучавам дали Ахил е българин...Или пък кой е крал Артур...
цитирай
45. letopisec - 42. bozman - " 12. rustam -За другото не ...
07.12.2011 09:59
Въпросът за тюркския произход на българите е формулиран в СССР след 1950 г. Не говоря за просвещенската тюрко-финска теория, а за това, че от 1920 г. до 1950 г. в СССР е на мода яфетическата теория на Н.Я.Мар, според която чуваши и протобългари произхождат от Месопотамия. След краха над покойният Мар през 1950 г. лично от Сталин във в. Правда, се пръкна и алтайската теория, според която хсионг-ну от Ордос при великото преселение повлекли от Алтай на запад и българите...Нали това се повтаря и доднес? Така ли е? Ами защо никой не отчита промените оттогава върху хунологията? Още през 1960 г. Гумильов, притиснат от поредица статии на Хелфън, че въпросът за тъждеството между европейски хуни и монглоидите от Ордос хсионг-ну не е решен, изфабрикува една легенда, за да спаси хипотезата на Иностранцев от 1900 г., че от Ордос не били дошли преселение на народ, а един конен отряд, който оплодил маджарки и хсионг-ну станали гуны...Е, питам аз, ами как един конен отряд ги повлече българите от Алтай? Никак...Ето защо Гумильов изфабрикува, че българите са каганатски тюрки, обаче това не се връзва с чувашите, които не са каганатски тюрки и днес привържениците на каганатско-тюркския произход в Казан, като Мизиев, опровергават чувашките историци, че те не са булгари...Това е. Иначе е много важно да се види откога датират връзките между българи и тюрки, да се обърне внимание на общата държава в Панония между авари-тюрки и българи-кутригури от 569 г. до Карл Велики, за да стане ясно защо в Дунавска България има тюркски титули, може би и култ към Тенгри и т.н. Тия неща не бива да се отричат или приемат априори, а исторически...Голямата трагедия на българската историческа наука е, че няма задълбочени изследвания за хуни и авари...
цитирай
46. marknatan - летописец ти може ида считаш, че ...
07.12.2011 10:12
летописец ти може ида считаш ,че гетския лизач за два месеца откак написа,че БУРГАРИИТЕ БИЛИ БЪЛГАРИТЕ ,което било доказано от психопата боцко,потвърдено и от другия дебилчо профан тук,дзвера, тоже панимал ,е "нова" маймуна хисториразбирачка,като боцкания глупак,тезоправячи Ена психопата плагиатор безмислиците в мн.ч.
докато има набожни психопати и хронисти ,летописци или др.под. имащи се за хора и минаващи още за ора в очите на другитте ,да си говорят за "хистори"с отлявлени психопати и профани тип боцкани дзерове плагиатори и гетски лизачи да им узаконяват явните престъпления и така ненормалностт им да превръщат в норма ще има и маймуняци и като стант 100 на сто ,вече ще бъде ИСТОРИЯ
За сега има един летописец дето узаконява едни престъпници и легитимира престъплението им щото днес искал да си говори за ХИСТОРИ.
А утре самият той ще влезе в хисторито,като летописеца узаконил маймуняцитеще.

ако искаш да говориш по темата прави го с атила враг не враг атила има инфото и е запознат с матряла и най-важното е ЧЕЛОВЕК
ти летописец ако се слагаш на уроди и търпиш едни крадци и престъпници да си узаконпват престъпленията сам се превтръща в престъпник
прочети си завети към сина на киплинг и ако има в теб мъжество и сила разсъждавай по темата с атила или си купи книгите които наизлязоха през последните две години
общи лаладийжки тъпни дето тая пасмина ги дроби вече 6 г. из нета е пагубна
или ти заставаш зад един психопата заявил,че БУРАГРИИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ И ТВА МУ БИЛО ИНВЕНТОРСТВОТО ЩАОТО ПСИХИПАТИТЕ ТВА ИМАТ ЗА НАУКА !?
недей да ставаш маша на престъпници разграничи се от тях покажи че имаш человеческо мислене и маймуни като тея нямат място сред ората
ти не си админ на сайт да ти трябав маймуняшката им популярност
не ставай смешен в очите на малкото останали ора летописец
от толко бълвочи в темите ти не се дискутира а с е легитимират престъпниците и то ти го правиш,а после заявяваш,че искаш да се бориш с профанщината
как,като легитимираш психопата боцко,който бил доказал тезата на керамопулос двадесет пъти,че БЪЛГАРИТЕ БИЛИ БУРГАРИИТЕ , видя ги, и ти ги написах горлмите "прозрения" престъпниците гетским лизачи и одзверели профани кво пишат и то преди два три месяца
май еволюираха с изливане на помията из блока от тогава за три дня
направи услуга питай го гетския лизач
не е ли престъник узаконяващш едно престъплени кили ша чакаш психопата да си самопризнаел

ти и дума не обели ,седнал си с тея маймуни конкретна тематика да разискваш

цитирай
47. letopisec - 46. marknatan.............Не мога да узаконявам такива писания, а само да ги критикувам, но не и да мълча..
07.12.2011 10:27
Написа bozman
на 05 май 2011


--- Я виж и тук какви си ги накъдрил:
[Което ще рече, че хунския цар, който побеждава Пероз и който по-късно става благодетел на сина му Кавад, е всъщност от...Боспор, т.е. от Приазовието, а не от някъде на изток от Персия].

Васил писа Пероз и Кирил, опа- а - Пероз. Ами не е ли по интересно Пир да се нарече Шарл Перо или Иль Перпинян ? Нямаш и представа от писанията на древните Кириле, защото НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ не сочи Босфора на север от Черно море. Босфорите в древността са два - Кимерийския срещу Хердонес в Дарданелите и Тракийския - срещу Византион и Хелиопол. Чак през ХVІІІ в. територията ( а не пролива) край Азов, започва да се нарича Босфор, Тракийски Босфор започва да се смята протока м/у о-в Тасов и континента и т.н. Цялата тази история, където си я преписал от червените буквари на болшевиките се развива през І между, Фарнак ІІ (или ІІІ), син на Митридат, Юлий Цезар и тракът Котис, който болшевиките се опитват да представят за хун и т.н.
Статия в Роден Край
цитирай
48. marknatan - Видяч, че докато съм писал си го з...
07.12.2011 11:18
Видях,че докато съм писал си го запиатл гетския лизач за кимерите "Забравих да попитам Гет, защо след като Серафимов пишеше, че кимерийците са българи, той нямаше негативно отношение към този постулат, а откакто стана ясно, че кимерийците не са траки, пише за "легендарни кимерийски походи под и над Черно море ..."


Отговори ми летописец ти какво очакваш от гетския лизач
,узаконяващи една кражба и плагиаторство и извършващи с това престъпление ,като го приписват на психопата боцко щото бил един от тях или по неква друга маймунпшека причина ,като врякат и нета твърдящи и той и другите психопати,че "118. get - Господине подписващ се, като marknatan !!
10.03 14:30

- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт, като в тях участват основно - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ !! ...

важното било психопата боцко да бил доказал кво са българите , а те били както разбрали МИСЛАТА МУ ПСИХОПАТАИТЕ БУРГАРИИ !

Това са маймуни,за които е вазно и ще дго докарат до собтсвената им психопатия,както винаги и навспкъде са го докарвали.Не да им показваш калт апод ноктите както виждам фамиулиарничиш с грухтящия прасчок тъп профан и плагиатор и той като псхиоптата боцко,който спред теб не знаел за кимерисйкия проток.
Не за кимерийския протол ами както атила горе научмо се е израизл тва са дебили и психопати които си нямат и предтава от друго освен от маймумящина.
И ако както казваш си решил да се борши срещу тая маймунящина,спатратощината и бпцманящината на едни и същи никочели олигофрени ганчоценовици продукт на бг -образованитео и обществото,то когат пише и цитираш съопщения например,за това което беше сложил за т.нар. българи и Петър, не се пише за кал под нокитите на маймунпка,ми се стреля докатрй,и когато показваш че тези 10 000 българина разбили Петър се връяат при кага да му съобщат за сличилото се ,се подчертава и се цитира докарай,като се пише АВАРСКИЯТ КАГАН„не пръдлоовците да правят ези как ясихопата боцко бил доказал тезта на керамопулос двадесет пъти, или че българи били изречение и се скрили като част от ромската военна стуктура пък в хисторито по бургите у АВАЕРИТЕ СЕ С КОНЕТЕ ,деба и росмките граничари отишли при КАГАНА НА АВАРИТЕ

ТИ това летописец не го ли виждаш в блога си че тези престъпници,в добавка на нискочели профани си нямат нищо общо с историята като такава,ми са и престъпници и ша се лензя докато са живи и други ще ги следват ,което за маймуните е доакз кви били доказвачи,или ти ще имитираш набожнияпт психопат рицар и ша събираш точки сред маймуняци като се шубелисваш да покажеш че рабираш какво вършат или наистина за теб тея са Докаазвачи и имат право да крадат и клевета за ДОКАЗ щото са много и ти требат за точки !?

Отговори ми леъописец,това престъпници плагиатори узаконяващи една кражба ли са и ако не са защо то ги легитимираш и не изразиш позицията си като нормален човек,а се правиш или може би наистиба не разбираш достатъчно от История,както каза анонимус си само писател,който се интересува от история по маймуняшки и може би не е случайно , че нито анонимус пише тук нито някой вече си прави труда да нпише нещо ценно само защто нивото маймуносат и ще бъде опосрано от тея тука дето ги легитимираш за ора

Историците се раждат и ако летопсиците узаконяват МАЙМУНЯЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ГОРКО ИМ И НА ЛЕТОПСИЦИТЕ
Отговори ми летописец как ще го наречеш ей тоя маймун с неговите ПИТСКАЗВАНИЯ "118. get - Господине подписващ се, като marknatan !!
10.03 14:30

- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт, като в тях участват основно - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ !! ...

на мен ми отговори кажи си мнението за да те разбера щото директно не съм те питал
ПСИХОПАТА ПЛАГИАТОР Б ГЕОРГИЕВ БОЦКО ПРОФАН ПЛАГИАТОР ЛИ Е ИЛИ Е ДОКАЗАЛ НА МАЙМУНЯЦИТЕ ,КОИТО ТВЪРДЯТ КАК ПАНИМАЛИ РОМСКАТА „ЧЕ " Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"
Плагиатор ли е психопата боцман или не

цитирай
49. solinvictus - че БУРАГРИИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ И ТВА МУ ...
07.12.2011 11:20
че БУРАГРИИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ И ТВА МУ БИЛО ИНВЕНТОРСТВОТО ЩАОТО ПСИХИПАТИТЕ ТВА ИМАТ ЗА НАУКА !?

Това го е казал друг чивуд-измекярин ...златарски "бащицата Ви" !
папагайос!
цитирай
50. letopisec - 48. marknatan
07.12.2011 11:25
Видяч,че докато съм писал си го запиатл гетския лизач за кимерите "Забравих да попитам Гет, защо след като Серафимов пишеше, че кимерийците са българи, той нямаше негативно отношение към този постулат, а откакто стана ясно, че кимерийците не са траки, пише за "легендарни кимерийски походи под и над Черно море ..."


Отговори ми летописец ти какво очакваш от гетския лизач ....................................................................................................................................Какво очаквам от ника, който се подписва " Гет ктист ... той и маса-гет, и тауро-скит ... и соколот !!", интересен въпрос. Ще помисля върху него?
цитирай
51. solinvictus - Разбира се, че няма никакви ...
07.12.2011 11:27
[quote=letopisec]

Разбира се ,че няма никакви тенгрита на Балканите и няма никакви турки в 4,5,6 век в Европа ,няма как споменаването на българи тогава да ДАДЕ европейската рамка на турките.Къде са тогава според ВПН турките?
Но не с литературната саветска мода от 50 г. на миналият век.
И на кой му пука за някакви саветски моди и то сталинови "исторически надстройки"...Къде са БЪЛГАРСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ за които се плаща на БАН ?
цитирай
52. letopisec - Бихте ли цитира ли Златарски, защото смятам, че го познавате точно толкова, колкото знаете нещо за арианската ерес...
07.12.2011 11:29
solinvictus написа:
че БУРАГРИИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ И ТВА МУ БИЛО ИНВЕНТОРСТВОТО ЩАОТО ПСИХИПАТИТЕ ТВА ИМАТ ЗА НАУКА !?

Това го е казал друг чивуд-измекярин ...златарски "бащицата Ви" !
папагайос!

цитирай
53. letopisec - Сигурно сте роден към 1984 г. и не знаете, че българската историческа наука до 1989 г. бе изцяло методологично зависима от Москва по темата за произхода, даже и
07.12.2011 11:31
solinvictus написа:
[quote=letopisec]

Разбира се ,че няма никакви тенгрита на Балканите и няма никакви турки в 4,5,6 век в Европа ,няма как споменаването на българи тогава да ДАДЕ европейската рамка на турките.Къде са тогава според ВПН турките?
Но не с литературната саветска мода от 50 г. на миналият век.
И на кой му пука за някакви саветски моди и то сталинови "исторически надстройки"...Къде са БЪЛГАРСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ за които се плаща на БАН ?


любимият на тракедонистите Вл. Георгиев пише, че идваме от Казахстан...
цитирай
54. letopisec - marknatan
07.12.2011 11:42
мен не ме е страх от тракедонисти, боцманисти и щурмани...всички тези автохтони, след внимателен анализ на всички блогове на Спароток, не са повече от 110 човека, една сравнително малка групичка от хора...:-))))
цитирай
55. marknatan - Голема мъка имаш, пиратския отбор, ...
07.12.2011 11:52
Голема мъка имаш,пиратския отбор , е взел погрешно писанията ти и те има за техна маймуна.хе хе хе сигтмо си я антикомунист я си ногу набожен или слушаш висоцки хе ех хе важното е да си една от тях / така е не си ли дистанцираш от маймуняци и не им ли показваш във всеки един момент ,че знаеш че те са птрестъпници и майумуняци / ша та налеганат за доказ и ша ти доказват кака е важното психопата боцко да го е казал / да се боцкаш с боцко е чест за тях психопатите
тези Матрошки,Гипедски боцнати със СфВинска кост,требуйе да си я оперират и да им остануйе само Инкската на знатни Траки,за по лесно гетското лизане и за удобство на боцкането ,като Доказ,по мотото Много сме силни сме ,Че лежим да Тежим,Както е доказал Боцко,а веке и "Тракийската Тера" на Спараток,(така се изразяват веке лизачите)хе хе хе

Шампионската титла за плагиатор на века от си остава на психопата Б Георгиев -боцман,по Тезата на Керамопулос,за която и тъпунгера Ганчо Ценов не бил чел,нещо като спараток по Цани Гинчев.

Но все пак "В търсене на троянската война"на Майкъл Уоуд е публикувана в 1948 г. докато тезата на Керамопулос е от 1940 г с което боцман си остава шампион,но донесе на дебилния психопат дзвера със сфвинкса кост в добавка с Инкската на ТУРАК посадена там дето му е редо у гъзо се Вицешампионска титла.


Защото боцко пръв доказал ,преписвайки малограмотно Керамопулос залепен за Ганчо Ценов,като източник и сведение ,че думата Бъл Гари,означавала Охранители на Долини,от Бул Долина и Гари, вардя ,!? Стражари.
Вместо керамопулосовато българи от бур,пирг охрана на бург . Щото бургариите били заети,ма маймуните схванали не случайно МИЛСТА МУ„ЧЕ ЗА БУРГАРИИТЕ ПСИХОПАТАТ ПЛАГИАТОР ИМ ДУМАЛ

Е ОТ ТВА ПО ГОЛЕМ ДОАЗ ЗА ПЛАГИАТСВО НЕМА СОПСТЕВНИТЕ МАЙМУНИ ДА ТЕ ИЗДАДАТ

Боилите от времето ехти бехти и те били военни понятия,защото държали ножове .


ПСИХОПАТА БОЦКО СЛЕД КАЪО МУ БЕ РАЗПРАН ЗАДНИКА СЕ ОПИТА ДА МЪРДА МА ОЯЩЕ ТОЛКВА СЕ РАЗПРА И ГЛЕЙ СА КВО ДРИСКАН И ВИЕНЕ Е ИЗ НЩЕТА

Ако питаш гетския лизач Бул, било скопен Бик,но той пък като съафтур ,доказа Идеята на психото,че Микенците и Спартанците били българите защото били Военни и имали Военна структура.ПРОШЕЛ ПСИХОПАТА ЗА БОИЛИ ЩОТО БУГАРАЦНЦИТЕ НА ПЛАГИАТОРА НЕ БЕХА ПОРЕДНИЯ ДОКАЗ нреа с палатинци школа лимитинае важното е да го е казал психопата боцко и като всички тъпчовци плагиатори си се нахенбдря поради непознаване на матряла дето крадне

ТО САМО С КРАДЕНЕ АКО СТАВШЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е НАЙ-ВЕЛИКАТА ДЪРЖАВА ДНЕС

ма поне психопата боцко вече им Доказал,че Българи било Граничари и принадлежали към Римската Военна Структура по лимеса и то не веднъж,като Керамопулос,а повече от двадесет пъти.
Важното е психопата боцко да го е доказал.
Преминаване на количествените натрупбвания в качествени

Може ли гръка само веднъж да го е казал,а психопта боцко повече от двадесет и пак гръка да го цитират испанските професори а не по законите на диалектиката да признаят че маймуната е довела до качественото преобразуване

Тези Бременни Матрошки,със ЗНАНИя ,а ил да дебила и наистина,ha ha ha и Гипедски боцнати със СфВинска кост,требуйе да си я оперират и да им остануйе само Инкската на знатни Траки,за по лесно гетското лизане и за удобство на боцкането ,като Доказ,по мотото Много сме силни сме ,Че лежим да Тежим,Както е доказал Боцко,а вечке и Тракийската Терза на Спараток,(така се изразяват веке лизачите)хе хе хе
цитирай
56. solinvictus - Летописец щом не знаеш какво са к...
07.12.2011 14:52
Летописец щом не знаеш какво са казали светилата на БГ червено хистори нде си ръгнал да се пъчиш със знания.Най обикновен юнга на пиратите ще те скъса от бой с обратното на фригоната хахаха
Само с такива чивудски ерудити простутити можеш да си общуваш на тенгриЯнско-шамански простотии а ла офчароф!!!
Сега ти копвам общообразувателно инфо на @щурмана щото не съм го виждал от последния запой :

Burgarius (LA): soldier stationed at burgus (LA).- войник дислоциран в крепост форт и т.н. /Glossary of Latin Words/

Термина - burgarii който е дериват на Burgarius е фиксиран в законодателството на империята.Тук имам в пред вид - „IMPERATORIS THEODOSII CODEX”. http://ancientrome.ru/ius/library/codex/theod/liber03.htm
LIBER SEPTIMUS / VII / - CTh. VII.1.0. De re militari.
CTh.7.14.0. De burgariis.
LIBER DUODECIMUS / XII / CTh.12.19.0. De his, qui condicionem propriam reliquerunt.
CTh.12.19.2
И така, в превод това означава: - книга седма /относно военните и закон 7.14.0 относно бургарите./,както и книга 12, закон 19.2, - осигуряващ правния статут на бургарите.
/ Това е конституцията на Римската империя и както Ви е известно, няма друг документ с подобна тежест/.
За мен е особено ценна информацията съдържаща се в хрониката на Фредрегарий Схоластик / която можете да намерите в Л.И.Б.И –l стр.389

От Л.И.Б.И. текстовете е твърде интригуваща хрониката на Фредрегарий която вече споменахме и която си заслужава да цитираме:
Л.И.Б.И –l стр.389
ХХХ - Фредрегарий Схоластик - Хроника
…”IV.72.Eo anno in Abarorum cuinomento Chunorom regnum in Pannia surrexit viaemens intentio eo quod de regnum certarint,cui deberetus ad sucedendum: unus ex Abares et alius ex Bulgaris,collicta multetudinem,uterque in invicem inpugnarint.Tandem Abaris Burgarus superant.Burgaris superatis,nove milia verorum cum uxoris et liberis de Pannonias expulsi,ad Dogoberto expetint, petentes, ut eos in terra Francorum manendum receperit.Dagobertus iobit eos iaemandum Badowarius recipere,dummodo pertractabat cum Francis, qoid exinde fierit.Cumque dispersi per domus Baioariorum ad hyemandum fuissent, conslim Francorum Dagobertus Baioariis iobet, ut Bulgarus illus cum uxoris et liberis unusquisque in domum suam una nocte Baiuariae in terficerint. Quod protinus a Baiovaries est impletum; nec quisquam ex illis remansit Bulgaris, nisi tantum Alciocus. Cum septinientis viris et uxoris cum liberis, qui in marca Vinedorum salvatus est.(p 157 )…”
В превод:
…”IV,72.През тази година (631/632г.) в Панония, в царството на аварите, наричани още хуни, възникнали ожесточени разпри,тъй като един от аварите и един от българите спорели за властта, кому от двамата се пада да я наследи.И така като събрали хората си,двамата почнали да воюват помежду си. Най-сетне аварите надвили българите.А като били победени,девет хиляди българи заедно с жените и децата си, изгонени от Панония,отишли при Дагоберт и го Помолили да останат в земята на франките.Дагоберт заповядъл на баварците да ги приемат да презимуват, докато се посъветва с франките какво трябва да се направи по-нататък.И като били разпределени по домовете на баварците,за да презимуват, по съвета на франките Дагоберт заповядъл на баварците в една нощ всеки от тях да избие в своя дом българите заедно с жените и децата им.Това било изпълнено незабавно от баварците.И никои от тези българи не останал жив освен Алциок.Той със седемстотин мъже, заедно с жените и децата им, се спасил във Венетската марка…”
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Както виждате в приложения цитат, Акад.Д.Дечев, акад.Ст.Романски,чл.кореспондент В.Бешевлиев,чл.кореспондент Ц.Тодоров, проф.Б.Геров, проф.И.Дуйчев и т.н.съставители и рецензенти на Л.И.Б.И.светила считат понятията :
Burgarus – Bulgarus, Burgaris – Bulgaris за равностойни и несъмнено означават – българи.
Но изложението ни до тук, нищо няма да струва ако в това отношение не цитираме и бащицата на съвременната ни историография Васил Н. Златарски !
„История на Първото българско Царство. I. Епоха на хуно-българското надмощие (679—852) „
68
…..”Името „българи” срещаме и в друг един съвременен на двамата казани автори паметник — в една сирийска историческа компилация, която неправилно се означава като „Църковна история на Захарий Ритор”, дето в края е поместен списък на северно- и южнокавказките народи, писан в 555 г. [30] В тоя списък подир страната Бацгун (Bazgn) или Абасгия или Абхазия в широк смисъл, която се простирала чак до портите на „Каспийско море” (или още „Каспийски порти”, арм. Чор, източния кавказки проход Дербент), [31] веднага се преминава към народите в страната на хуните и се отбелязва, че „отвътре [т. е. към север] на портите [се намират] Бургаре ….”
Едва ли може да има каквото и да било съмнение, че в Kurtargar или Kurturgar и в Saber или Sabir трябва да виждаме или на Прокопий, Агатий и Менандър и или на Приск и същите автори; в такъв случай като имаме пред вид, че тия народи са наредени в списъка от изток към запад, народът Burgar (или Bulgar), който е поставен между кутригурите и савирите….
….Ако сега се обърнем към народа Burgr, който според списъка се намирал в съседство с Абхазия и отвътре, т. е. северно или по-право сервозападно от Каспийските порти (Дербентския проход), то очевидно става, че както Burgar, тъй и Burgare са имена на един и същ народ с тая може би разлика, че последното е употребено повидимому в събирателно значение,….:
- Ако внимателно се вгледате в посочените цитати ще забележете, че споменатите по-горе светила считат понятията -
Burgarus – Bulgarus, Burgaris – Bulgaris за равностойни и те както и Burgar – Burgare, несъмнено означават само и единствено - българи /така както разбираме това понятие днес/.
От всичко казано до тук се налага извода:
burgarius, burgari(i)
Е първообраза на българското име,така,както го разбираме и днес.
цитирай
57. solinvictus - Така, че БУРГАРИИТЕ на изток (пр...
07.12.2011 14:57
Така ,че БУРГАРИИТЕ на изток (правилната саветска посока са БЪЛГАРИ ) но на обратната ЗАПАДНА посока са НОН ГРАТА хахаха и червените папгайоси не виждат щото са с червени гафаси!
А до колкото 1984 ти сигурно си се напикавал още когато аз вече бях ехееее фактор в РСО ...панимеш?
цитирай
58. letopisec - Много тъпоумно и неграмотно е всичко това, което си написал 56/57 solinvictus
07.12.2011 15:13
така две лели могат да се карат до залез дали гъбата расте в гората или гъбата си стои на мивката...Методологията ти е смешна и се практикува само в БЮРм, но там е разбираемо, понеже като липсва летописна история се измислят фокуси, например факта, че слугинята на Теодора се казва Македония, е достатъчно основание за някои, че Прокопий знае за македонци през 6 в.....
цитирай
59. letopisec - 56. solinvictus - Летописец щом не знаеш какво са к...
07.12.2011 15:30
На т.нар. карта на Св.Йероним е
отбелязано “Mesia hec et Bulgaria”. Вярно, Св.Йероним е живял през IV век. Но, някои тракедонисти премълчават факта, че познатата карта, с която разполагаме, не е оригинала на Св.Йероним, а е един много по-късен препис от ХII в. Текстовете в нея са написани на т.нар. варваризиран латински - “Mesia”, вм.
“Moesia”; “hec” вм. “haec”; “Bulgaria” вм. “Vulgaria” (в единственото споменаване на българите от IV в. те са наречени “vulgares” а не “bulgares”), който не е характерен за IV в. Тези наблюдения, дават обяснение на надписа “Mesia hec Bulgaria”, да е прибавен в късния препис, като отражение на реалността след 8 век, а да е отсъствал от оригинала на Св.Йероним, съставен през IV в. От научна гледна точка е редно да се анализират и двете възможности.
цитирай
60. letopisec - Другият бит коз на тракедонистите е цитата на Г. Ценов от Равенския географ
07.12.2011 15:36
Ето цитата от Г. Ценов, въз основа на който и Вие правите изводи: „На карта на света от 6 век от "Равенски космограф" е отбелязано името "bulgare" и следния текст: "В Тракия и Македония и Долна Мизия само българи живеят ...". Картата е съставена 100 години преди времето на Аспарух. За автор на тези думи, космографа посочва Йорданес - готски историк от 6 в. ('Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant'. Ravennati Cosmographus, IV)” (край на цитата).
Като патриотична насоченост е добре, но за съжаление Г. Ценов предлага на вниманието на читателя само част от цитираното изречение на неизвестния равенски автор, като на всичко отгоре и е превел неточно цитираното, с което подвежда и манипулира читателя, съчинявайки несъществуващи факти от българската история, които Вие преповтаряте.
Частта от земеописанието на неизвестния автор от Равена, касаеща българската история, е поместена в т. І на сборника „Латински извори за българската история”, накратко ЛИБИ, с. 390 – 400. Преводачът дава следните сведения за ръкописа: „Съставителят на т. н. Ravennatis Anfnymi Cosmographia, чието име е неизвестно, произхождал от Равена. Приема се обикновено, че неговото съчинение, което се състои от 5 книги, е писано към края на VII в., обаче някои данни в самия текст, например като споменаването на българите като обитатели на днешните български земи, ни дават право да отнесем съставянето поне на известна част от Равенското земеописание към началото на VІІІ в. Това земеописание представя списък на всички известни дотогава земи.” (ЛИБИ 1, С. 1958, с. 390). (А Генчо Цанов твърди, че картата е съставена 100 години преди времето на Исперих!)
Ето и текста на цялото изречение, отнасящо се до историята на българите: „Inter vero Tratiam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant, qui ex super scripta maiore Scythia egressi sunt.” Превод: „А между Тракия или Македония и Долна Мизия живеят отскоро българи, които са дошли от споменатата по-горе Голяма Скития.” (ЛИБИ 1, С. 1958, с. 393).
Разминава се с Генчо Ценов, както и с вашето твърдение, нали?
Неизвестният автор не е сигурен дали мястото, където са се заселили новодошлите българи, се намира между Тракия и Долна Мизия или между Македония и Долна Мизия, но при всички положения то съвсем точно съответства на района на Плиска, където съграждат крепостта си. Точно това местоположение е отразено и на картата в края на ръкописа, която обаче не е поместена в изворите, но Вие можете да я откриете из сайтовете на почти всички големи университети по света.
Както виждате, посоченият исторически извор не дава никакво основание да се твърди, че „областите Тракия, Мизия и Македония са били обитавани само от българи” , а точното му цитиране нагледно показва, че Вие, подобно на Г. Ценов, без капчица притеснение манипулативно изопачавате изворите.
цитирай
61. letopisec - 40. d3bep
07.12.2011 15:41
Ти тоя ли Г.Ценов ми препоръчваш? Ами аз тогава да ти препоръчам Гайд, защо страниш от него?
цитирай
62. solinvictus - Ама @летописец ти български можеш ...
07.12.2011 15:51
Ама @летописец ти български можеш ли да четеш?
@щурмана ти е посочил всички учьони които го извеждат това понятие там са сички олигофрени преписвачи на руснЯшките безмислици за Велики преселения и такь дальше!
Св.Йероним не беше ли написал ВУЛГАТА? Къде можем да я прочетем?Тя свързана ли е с VULGARIS ?Или по точно с VULGARORUM?
И според тази ученост с която се бъхтиш тука има ли разлика между BULGARORUM и VULGARORUM?

виж Константинополска генеалогия
виж Патрициантски родове на Константинопол

Ай
цитирай
63. bozman - Здрасти Кириле, Не бъркай пиратите ...
07.12.2011 15:53
Здрасти Кириле,
Не бъркай пиратите със Серафимов и старатокизма. Пиратската теза е, че "българи" е било служебно, нарицателно име, което споследствие се приема като име на етнос. Като почти всички съвременни наименования на нации в Европа , между впрочем. Спатарокизма борави с равенства от вида "траки=българи", "кимерийци=българи" и т.н. Колкото и да ми е симпатичен Спатарок, тези равенства са просто липса на ценз. А, ЧЕ съвременните носители на етнонима "българи" назад във времето се покриват според първоизточниците със имената на гети, хуни, славяни и т.н. е изяснено с механизмите на РТ. Те в никакъв случай, не могат да се изразят с равенсва, неравенства и други подобни математически примитивизми. Това е по отношение на имената и РТ се занимава с имената.
Поздрави.
цитирай
64. bozman - "60. letopisec Ето и текста ...
07.12.2011 16:08
"60.letopisec
Ето и текста на цялото изречение, отнасящо се до историята на българите: „Inter vero Tratiam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant, qui ex super scripta maiore Scythia egressi sunt.” Превод: „А между Тракия или Македония и Долна Мизия живеят отскоро българи, които са дошли от споменатата по-горе Голяма Скития.” (ЛИБИ 1, С. 1958, с. 393).
Разминава се с Генчо Ценов, както и с вашето твърдение, нали?"

--- Много ясно че ще се разминава с пиратското твърдение, след като превода на ЛИБИ е неграмотен. Ти сетил ли си се да потърсиш, къде в латинската реч има дума "отскоро" ? Така, че не пиратите повтарят неверни неща - пиратите коригират измекярските преводи. Ти с случаят повтаряш маймунския превод на ЛИБИ за "новодошли" българи и . . . се нареждаш в стройните редици на повтарячите с този си пост.
Поздрави.
цитирай
65. letopisec - Тракедонизмът и боцманологията: прилики и еволюция на.....натан да каже
07.12.2011 16:18
Схащате ли за какво иде реч? Спароток работи за да докаже, че българите са траки. Обаче, когато се зададе въпросът, къде са тия българи в римската епоха, изкача Боцман и обеснява: как къде, ето ги. Те били съсловие стражари и пазванти на Рим...И това, ако не е предварително подготвено активно мероприятие срещу българската история, здраве му кажи...Някой да не си помисли, че тук имаме дилетани, лаици и объркали се люде? Едва ли.
цитирай
66. letopisec - Дори да заместим "отскоро" със "само", това какво променя, bozman? Къде е "голяма Скития"?
07.12.2011 16:20
bozman написа:
"60.letopisec
Ето и текста на цялото изречение, отнасящо се до историята на българите: „Inter vero Tratiam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant, qui ex super scripta maiore Scythia egressi sunt.” Превод: „А между Тракия или Македония и Долна Мизия живеят отскоро българи, които са дошли от споменатата по-горе Голяма Скития.” (ЛИБИ 1, С. 1958, с. 393).
Разминава се с Генчо Ценов, както и с вашето твърдение, нали?"

--- Много ясно че ще се разминава с пиратското твърдение, след като превода на ЛИБИ е неграмотен. Ти сетил ли си се да потърсиш, къде в латинската реч има дума "отскоро" ? Така, че не пиратите повтарят неверни неща - пиратите коригират измекярските преводи. Ти с случаят повтаряш маймунския превод на ЛИБИ за "новодошли" българи и . . . се нареждаш в стройните редици на повтарячите с този си пост.
Поздрави.

При това, както "отскоро", така и "само" са варианти на превода....Кога са дошли българите от голяма Скития, ако са местни пазванти...Йероним да не е хронист, първата хроника е на Йоан Малала...
цитирай
67. nestinar - На т. нар. карта на Св. Йероним е...
07.12.2011 17:09
letopisec написа:
На т.нар. карта на Св.Йероним е
отбелязано “Mesia hec et Bulgaria”. Вярно, Св.Йероним е живял през IV век. Но, някои тракедонисти премълчават факта, че познатата карта, с която разполагаме, не е оригинала на Св.Йероним, а е един много по-късен препис от ХII в. Текстовете в нея са написани на т.нар. варваризиран латински - “Mesia”, вм.
“Moesia”; “hec” вм. “haec”; “Bulgaria” вм. “Vulgaria” (в единственото споменаване на българите от IV в. те са наречени “vulgares” а не “bulgares”), който не е характерен за IV в. Тези наблюдения, дават обяснение на надписа “Mesia hec Bulgaria”, да е прибавен в късния препис, като отражение на реалността след 8 век, а да е отсъствал от оригинала на Св.Йероним, съставен през IV в. От научна гледна точка е редно да се анализират и двете възможности.

V=U лат.
V=V лат.
V=Б бълг.
Y=У/ужица/
Y=И/гр./
В различните епохи Са имали различно звучене в латинския!
Това е меродавно и днес в Испания-Пише Valencia a се произнася Баленсия.
За времето “vulgares” се е прознасяло звуково bulgares.След различни писмени реформи се стига и утвърждава изписа с b.
Vulgar означава и обикновен.
A как Бихте коментирал титлата Bulgarum ductor?
цитирай
68. letopisec - 67. nestinar
07.12.2011 17:25
а Вие как бихте коментирали титлата magister militum и защо я е носил и Атила
цитирай
69. bozman - ". . . 59. letopisec -56. so...
07.12.2011 17:37
" ...59.letopisec -56. solinvictus - Летописец щом не знаеш какво са к...
15:30 На т.нар. карта на Св.Йероним е
отбелязано “Mesia hec et Bulgaria”..."
--- Е, такова отбелязване няма на картата. Очевидно е, че не си виждал надписа.


“hec” вм. “haec”
--- И това не е вярно. Написано е hic и това действително е старата, вулгарна форна на haec. Дума “hec” нито е имало преди VІ в., нито след това и т.н.

Както виждаш, повечето от твърденията ти се основават на заявления от други хора, а не на "виждания" със собствените ти очи. Така е и със ЛИБИ превода. Така е и със представите ти за вулгарния латински, че е по-нов, от "стандартния", щом го пращаш в VІІІ в. и т.н. Изобщо твърде много пропуски.
Поздрави.
цитирай
70. bozman - "При това, както "от...
07.12.2011 17:54
"При това, както "отскоро", така и "само" са варианти на превода."
--- Варианти, но изсмукани от пръстите и КОРЕННО променящи смисъла на израза. На такъв превод му се казва измекярщина.


Кога са дошли българите от голяма Скития, ако са местни пазванти.
--- Е, въпроса е къде е Голяма Скития. Според Херодот, Скития е от Дунав до Дон. По късно, Малка Скития е римска провинция (част от Тракия) до Дунав. Т.е. Голяма Скития по тези мисли е някъде над Дунав до Дон. Питаш кога, са дошли българите ? Не е задължително да "са дошли", защото римските граници до ІІ в. са НАД Дунав и след Марк Аурелио ( ІІІ в.) ПОД Дунав. Те може да са И ДИСЛОЦИРАНИ. Гл. "хабитаре", не означава само "живея", а още "местопребиваване" и "постоянно местообитаване". Т.е. този глагол може да се употреби както за цивилни хора, така и за военни. Според тези приказки Йордан говори ТОЧНО за тази дислокация на граничните отряди на юг от Дунав.

Йероним да не е хронист, първата хроника е на Йоан Малала.
--- Разбира се. Малала е едно от желесните доказателства в РТ. Там където Теофан по-късно говори на "българи", това са "хуните" на Малала. Освен това "желязното доказателство" е израза на Малала, че "тези които тогава се наричаха мирмидонци, сега се наричат "българи". А "мирмидонци" значи единствено и САМО - "наемна войска"- в смисъла на ІV - VІ в. това са федератите и limitanei-те преди тях и т.н.
цитирай
71. bozman - Схащате ли за какво иде реч? Спар...
07.12.2011 18:08
Схащате ли за какво иде реч? Спароток работи за да докаже, че българите са траки.
--- Е, за какво работи Спаратока си е негова работа. Аз не му се меся, като той даже и не пуска мои постове в блога си за разлика от теб, защото все го дялкам за тези равенства - българи=траки, а това нарушава репутацията на агитката там - някой пират беше го разконспирирал, че под името Спатарок работи повече от един човек.

Обаче, когато се зададе въпросът, къде са тия българи в римската епоха, изкача Боцман и обеснява: как къде, ето ги.
--- Ами и той като тебе не е вдянал РТ за какво става въпрос. "българите" според РТ на боцмана НЕ СА ЕТНОСТНО ПОНЯТИЕ в РИ. Не са и смяна на агрегатното качество, както смята Министър Димитров също :)


Те били съсловие стражари и пазванти на Рим.
--- Като такива СА упоменати. Не съм прочел и една дума, която да доказва обратното. Те СА воини и никога нещо различно от това. Стражари и пазванти са термини от речника на идиотчето натан, те не са лингво обяснения на РТ, нито ще бъдат във второто издание.


И това, ако не е предварително подготвено активно мероприятие срещу българската история, здраве му кажи.
--- Айде бе, пирати и мероприятие - ти майтапиш ли се . . .


Някой да не си помисли, че тук имаме дилетани, лаици и объркали се люде? Едва ли
--- Иначе имаш маневрено виждане на пробутване на манипулации. Ами някакво мероприятие между Ценов и пиратите няма ли да изкажеш, то ще е по-достоверно, отколкото "мероприятието" със Спатарок.

" ..68.letopisec -67. nestinar
17:25а Вие как бихте коментирали титлата magister militum и защо я е носил и Атила"
--- Това вече е изненада за мен. Откъде го изнамери този източник, че Атила е magister militum ? При достоверен отговор може и да те зачислим като юнга при пиратите :).
Поздрави.
цитирай
72. get - - Милчев, нещо капитално куца ... ако мога така да се изразя в нашият ... Модус операнди ?
07.12.2011 18:14
MODUS OPERANDI – способ/метод (специфичен начин) за действие (правно-криминалистичен термин) . Извън тази човешка област на познание – словосъчетанието може да се използва и за описването на определени поведенчески навици/умения ... маниер на работа ... използван способ за изпълнение и на едни или други действия ...
В конкретиката на това което обяснявам аз ще го използвам – в нещо, като опит за Определение ! – Това е степен на усвояване на разнообразни методи довеждащи(подпомагащи ни) за успешното решаване, на целените, за постигане от нас задачи !!
- Можем да го наречем още и, методология или подход ?!(отново в смисъла на горното)

- В котекста на горното ще кажа, че използването на методите на Историята, като наука явно са недостатъчни !
- За да решим същностното по отношение на стоящите пред нас ВЪПРОСИ би следвало да използваме интердисциплинарни и компаритивистични(сравнителни) методи в работата !
- Такава се явява и "ностратическата школа" в сравнителното езикознание ! - но тя е крайно недостатъчна ... към нея би следвало да прибавим и знания плюс методи от други социални науки ... например ! - религиознание, биология, селско стопанство, материалознание, археология и ред още други !!

- Ако ползваме само изворознанието ... като помощен метод за изясняване на различни исторически процеси, най-много да се изпокараме, наместо да стигнем до съществени резултати !!

- Само една скобка, с която искам да разясня поради каква причина се явяват "страданията" на един блогър, който вече ме е намразил :)) !
- Просто той не иска да разбере моите доводи, по отношение на едни и същи разглеждани ист. процеси, които аз оценявам от позициите на религиознание, изуствознание, археология и донякъде лингвистика !! - защо предимно от там ? - защото историческите източници-извори според мен са некоректни поради пристрастността на авторите им !!

- С това ще спра, въпреки че има още много за изясняване !?

от Гет ке/ан тауро-скитский кимрийски-келтски ет цетера :)) Eupatorum :))))
цитирай
73. анонимен - Проф.Сиктиридис
07.12.2011 18:23
Проф.Сиктиридис
Ха,ха,ха!
Господин Милчев!
Маймуняците ви заглушиха,както на времето комунистите заглушаваха т.н. черни радиостанции.
Позната практика,нали!?
цитирай
74. nestinar - а Вие как бихте коментирали титлата ...
07.12.2011 18:49
letopisec написа:
а Вие как бихте коментирали титлата magister militum и защо я е носил и Атила

Милчев,Вие както винаги въртите дупИто!На въпрос, с въпрос отговаряте!:)
Мagister militum има само и единствено в РИ!И я притежават само граждани на римска служба.Правете си сам изводите-вярно ли е, или не !
цитирай
75. анонимен - Проф.Сиктиридис-74. nestinar-...я притежават само граждани на римска служба...
07.12.2011 19:07
Проф.Сиктиридисd Rowan
Баси!
Мингяните от 100липиново,
се правят на талянци от Рим!

цитирай
76. solinvictus - Професор Сиктир най голЯмите ми...
07.12.2011 20:28
Професор Сиктир най голЯмите минтгияни са дошли с талигите от азиЯтските пущинаци и са се монтирали в рамката начертана от вашият колега професор ваклинов.Той със голямо усърдие е написал тази приемственост вчера си бил в юрта с миризливи чержета ,днес каменни сгради с улици и бани ...даже и водопроводи...
Е тези минтгияни все още са на юрти и шамани (това го потвърди баш шамана офчаров подвизаващ се в момента приятел на темплиерите) пардон друг ваш колега професор хахахахахаха
цитирай
77. solinvictus - Летописец покажи материална ку...
07.12.2011 20:38
Летописец покажи материална култура на българите на Волга!6-7-8 век
Такива тотални премествания на популации има само в руски мозъци след сталиново време!
Покажи крепости,селища,храмове(тенгриянски)монети,канчета ,паници и т.н. Като разравят разни култури руските специЯлисти КАК ги обясняват нашите Учьони?
Или папгалничат след Тях ,имат ли някаква собствена ВИЗИЯ?
цитирай
78. анонимен - Спартакос Тракидис
07.12.2011 20:45
Спартакос Тракидис
Покъртителна трогваща картина е как някои хора на възраст с над 50 години, се превърнаха от пламмени и възторжени строители на светлото комунистическо бъдеще в тракедонисти! Преди разучаваха марксизма ленинизма и основите на комунизма в клубовете на OF.Каква голяма илюзия,всичко се срина.Ограбиха ви идеалите.Сега на дърти години,гладни като църковни мишки се хващате като удавници за сламка Озлобени и обезверени сте лесна плячка на всеки шарлатан. Трогателна гледка,как хора на възраст повтарят, като олигофрени всяка мантра произнесена от гуруто и сричкуват в хор у кръжока по тракедонизъм.
цитирай
79. letopisec - ЕЙ, откак исаврийците ги избиха вече няма свястни пирати...
07.12.2011 20:59
Никога на никой от предишните владетели на Скития или даже на други страни, не се е удавало да извършат толкова много за толкова кратко време, и да владеят, както островите на океана, и отгоре на това цяла Скития, дори и римляните да имат за свои данъкоплатци. Стремейки се дори да увеличи още повече огромните си земи, които има, и да придобие нови, той (Атила) даже иска да нападне Персия. Когато някой от нас попита по какъв път той може да стигне до Персия, Ромул допълни, че Мидия се намира на недълго разстояние от Скития и че на хуните им е познат този път, те отдавна са нападали Мидия, когато страната им е страдала от глад, а римляните пък не са ги атакували тогава (има предвид техните останали войски в Панония – бел.ред.), заради случилата се по онова време друга война (явно има предвид войната на Теодосий І с узурпатора в Рим Евгениус – бел.ред.). По този път отишли тогава в Мидия Басих (Бунд – бел.ред.) и Курсих от царските скити, предводители на огромен сбор от хора, тези двамата впоследствие дойдоха в Рим и с тях беше сключен военен съюз (има предвид съюза със Стилихон срещу Радагайс през 405 г. – бел.ред.). Дошлите тогава разказаха, че те преминали през незаселени места и се насочили към езерото, което Ромул смята, че е Меотида (Азовско море) и оттам след 15 дни път, преминавайки през някакви гори, нахлули в Мидия. Докато те опустошавали страната със своята конница, персите воювали с тях като изпълвали небето със стрели, така че хуните от страх пред настъпващата опасност обърнали назад и преминали горите с немного плячка, понеже персите отнели доста от нея. Боейки се, че ще бъдат преследвани, хуните се върнали по друг път (нападнали са през дербентския проход, а се върнали през Дарялският над Грузия или обратно – бел.ред.; прави впечатление, че хуните познават много добре региона – бел.ред.) и покрай един огън, който излизал от една подводна скала (горящ нефтен кладенец – бел.ред.), се насочили оттук и след дни се върнали в страната си. Така и те разбрали, че Мидия се намира на неголямо разстояние от Скития (този извод в летописа, контрастира с описанието, че те много добре познават Дербентският и Дарялския проходи в Кавказ, и би трябвало поне учените да имат предвид, че не може да бъде приет буквално – бел.ред.). И така, Атила, ако желае може да я нападне (Персия), и в един такъв поход няма да претърпи големи трудности, а и пътят му няма да е дълъг, така че ще покори и мидяни, и парти, и перси и ще ги направи данъкоплатци, защото той разполага с военна мощ срещу която не може да издържи нито един противник. Когато ние (‘чухме това – бел.ред.) вкупом си пожелахме да вземе да тръгне при персите и да обърне от нас (т.е. римляните – бел. ред.) към тях оръжието си, но Константиол (дотук Приск преразказва речта на западният посланик Ромул, който също е човек от политическото обкръжение на Аеций – бел. ред.) взе думата и поясни, че той се притеснява точно от това; Атила, ако подчини бързо персите, няма да забрави владенията си тук, за сметка на онези там. Сега той получава (от западната римска империя - бел. ред.) злато, заради титлата си, но ако подчини партяни, миди и перси (Приск тук демонстрира висока стилистика, парти отдавна няма, както и царски скити, но въпросът с географските имена при Приск е тема за отделно изследване – бел.ред.), той няма вече да търпи римляните да си приписват неговата власт (това изречение отхвърля тезата на Томпсън от 1948 г., че Панония е преостъпена с формален договор на Атила – бел.ред.), но открито ще ги признае за поданици и ще им постави много по-тежки и неизгодни искания (намек към Ромул, че дипломатическият му въпрос със златните чаши от Ниш, не е най-лошото, което може да се очаква от Атила – бел.ред.). Титлата, за която спомена Константиол, се изразява в званието му на римски пълководец (magister militum – бел. ред.), което Атила приел, взимайки заплатата, вместо данък. Сумите му се изпращат като вещеви пари, както се дават и на останалите римски пълководци по името на титлата им (т.е. вещеви пари за гарнизона на magister militum на съответната провинция – бел.ред.). Константиол твърди, че след като покори мидяните, партите и персите, Атила ще отхвърли този чин, по името на който на римляните им се иска да го наричат, а и званието, с което те си мислят, че му оказват почест и ще ги принуди да го наричат, вместо пълководец, император. Та той вече бил казал един път простосърдечно: ”Пълководците му (на Валентиан ІІІ) са негови слуги, а моите пълководци са равни по чест с римските императори”. Вследствие на това (дето искате да го пратите в Персия – доп.ред.), ще последва само увеличение на настоящето му могъщество. Знамение за неговата сила е дал дори и сам бог, откривайки му къде е меча на Арес, който се счита свещен и се слави от скитските царе, понеже собственикът му е орисан да е господар на войните, но този меч, който бил изчезнал в древни времена, той го е открил с помощта на една крава.”
цитирай
80. letopisec - слабо си образован, нали
07.12.2011 21:14
solinvictus написа:
Летописец покажи материална култура на българите на Волга!6-7-8 век
Такива тотални премествания на популации има само в руски мозъци след сталиново време!
Покажи крепости,селища,храмове(тенгриянски)монети,канчета ,паници и т.н. Като разравят разни култури руските специЯлисти КАК ги обясняват нашите Учьони?
Или папгалничат след Тях ,имат ли някаква собствена ВИЗИЯ?

Пост-кубратовите българи в Хазария стават волжки българи чак след 865 г., когато административният васален център на българите в Хазария е преместен от региона на Азовско море на север при реките Волга и Кама...Там на север отива през 921 г. посолство на халифата, в което участва и Ахмед ибн Фадлан...
цитирай
81. d3bep - Ти тоя ли Г. Ценов ми препоръчваш? ...
07.12.2011 21:20
letopisec написа:
Ти тоя ли Г.Ценов ми препоръчваш? Ами аз тогава да ти препоръчам Гайд, защо страниш от него?

Е , ама ти не говориш за хунската теза на Ганчо Ценов, а за нещо съвсем друго....
Хунската теза пребори. Аз на Гайдур по принцип му отхапвам тракийската и египетската заедно и поотделно. Не му фащам примерно... Готската. А той и готска има. В последното си произведение се е подписал като , цитирам: "Стивън ГайдЕРИХ"...

ПП. Малейй... Каква сте я насътворили. Спамери.

ПОздрави!
цитирай
82. d3bep - Дзер не съжалявам за нито една дума ...
07.12.2011 21:26
atil написа:
Дзер не съжалявам за нито една дума която съм написал по твой адрес и няма да ти се наложи да идваш до гара Сеново щото скоро аз ще се преместя в София? И ще ти предоставя веднага възможност да ме ошамариш. Ти човенце си дрънкало и ми е писнало от такива ,затова понякога може и да съм рязък ,но вие си го заслужавате!


Прав си ,Атил, в смисъл, че дърветата умират прави.
Аз съм от Бургас. За съжаление не съм от София, където си намислил да се местиш, продавайки семейните овце.

Нямам нищо против и тук да дойдеш да се подместиш.
Но ако мислиш че съм толкова глупав да ходя да гоня всеки ненормалник... Помисли пак върху последното съществително от последното изречение.
Ако дойдеш, добре си дошъл. Ако не дойдеш, плувай си там в розовите облачета от саскав шамански пушек и бъди здрав...



цитирай
83. letopisec - 71. bozman
07.12.2011 21:26
" ..68.letopisec -67. nestinar
17:25а Вие как бихте коментирали титлата magister militum и защо я е носил и Атила"
--- Това вече е изненада за мен. Откъде го изнамери този източник, че Атила е magister militum ? При достоверен отговор може и да те зачислим като юнга при пиратите :)..........................................................................................................................................Абе, боцман, аз не станах ли вече юнга като ти показах къде в Анонимният латински хронограф пише за хети и хури?
цитирай
84. solinvictus - Летописец покажи материална ку...
07.12.2011 23:13
letopisec написа:
solinvictus написа:
Летописец покажи материална култура на българите на Волга!6-7-8 век
Такива тотални премествания на популации има само в руски мозъци след сталиново време!
Покажи крепости,селища,храмове(тенгриянски)монети,канчета ,паници и т.н. Като разравят разни култури руските специЯлисти КАК ги обясняват нашите Учьони?
Или папгалничат след Тях ,имат ли някаква собствена ВИЗИЯ?

Пост-кубратовите българи в Хазария стават волжки българи чак след 865 г., когато административният васален център на българите в Хазария е преместен от региона на Азовско море на север при реките Волга и Кама...Там на север отива през 921 г. посолство на халифата, в което участва и Ахмед ибн Фадлан...


Тези мутации на българи ми е известно въпреки слабото ми образование ,но досега не съм видял от литературните разкази с които ни засипвате един годен източник върху който сте си изградили тази фантазия!

Пост-кубратови българи;административен васален център;Хазария;посолство и всичките тези "данни" се дефинират за 9 век като не знаем какво става през 5-6-7

Аз попитах съвсем необразовано за материЯлна култура на българи ,които са живяли извън пределите на РИ Тези българи са ми интересни със своята култура,език,надписи,крепости храмове и т.н. които са Я претворили на Балканите и е горе долу идентична.

Разбираш ли въпроса @летописец или да?
цитирай
85. анонимен - Проф.Сиктиридис-81. d3bep - Ти тоя ли Г. Ценов ми препоръчваш? ... и египетската ..
08.12.2011 00:18
Проф.Сиктиридис
Педерунгел, вие двамата със Шапшалов, от времето на "Лайф чойс" и "Югоагент" ли се убедихте,че вулгарогифти фараони са построили пирамидите в Гипед и строителните могили и землянки у вас?
Ъ...?


цитирай
86. bozman - "79. letopisec -ЕЙ, откак ...
08.12.2011 00:40
"79.letopisec -ЕЙ, откак исаврийците ги избиха вече няма свястни пирати...
07.12 20:59"

--- По повод "magister milituma". Да се счита и като отговор и на колегата "нестинар" по същият въпрос. Кириле, твоя "превод" на Латышев е твърде далеч от познаване на руската реч. Ето тук на стр. 10.166

http://books.google.com/books?id=kU9xnBbEXfsC&printsec=frontcover&hl=es#v=onepage&q&f=false

е въпросното изречение. Я попрегледай пак има ли "магистър милитум" или нещо си се объркал !? :).

"..83.letopisec -71. bozman
07.12 21:26 .....Абе, боцман, аз не станах ли вече юнга като ти показах къде в Анонимният латински хронограф пише за хети и хури?"
--- Не, не стана, защото показа тези "хети" и "хури", колкото показа днес и "magister milituma". Ето тук са трите издания на "Анонимния римски хронограф".

http://www.ccel.org/ccel/pearse/morefathers/files/chronography_of_354_15_liber_generationis.htm

Що не опиташ пак !? Може и да ги намериш някога. От мен гаранции, че няма да е през следващите 500 г. :)
цитирай
87. letopisec - боцман, така както научих тракедонистите кой им е родоначалник, така и ти се учи за предшествениците си
08.12.2011 06:10
Chronica maiora. 9.4.28.)

Burgarii a burgis dicti, quia crebra per limites habitacula constituta burgos vulgo vocant. Unde et Burgundionum gentis nomen inhaesit, quos quondam subacta Germania Romani per castra disposuerunt, atque ita nomen ex locis sumpserunt.

Burghers (burgarii) are so called from fortified villages (burgus), because in common speech people call the many dwelling-places established along the frontiers (burgi). Hence also the nation of Burgundians got their name: formerly when Germania was subdued, the Romans scattered them among their camps, and so they took their name from these places.

цитирай
88. letopisec - 86. bozman - "79. letopisec -ЕЙ, откак ...
08.12.2011 08:28
тоя превод не е на Латишев, а мой....:-))))
цитирай
89. letopisec - Я, боцмане, ти си бил и географ..
08.12.2011 08:33
Петър Дервишев
на 04 юни 2011
Оцени коментара:

+0


Бих желал отново да помоля Боцмана да се подготвя повече преди да се изказва. Твърдението, че Кимерийският Боспор е днешния Босфор или Дарданелите е меко казано забавно. Името Боспор, известно днес като Босфор, в древността е носено от два протока: днешните Босфор и Керченски пролив. Името идва от гр.Βόσπορος, букв. "минаването на кравата (бика)" и се свързва със скитанията на превърнатата в крава Йо. Според мита, при скитанията си тя достига до страната на скитите,(http://chitanka.info/index.php...#textstart - тук е съвсем накратко) където се намира Кимерийският Боспор. А другият Боспор, дн. Босфор, в древността е известен като Тракийски Боспор. Според различните версии, името му се дължи отново на Йо или на обичая на фригите да поставят на носовете на корабите си бичи глави (Кратка енциклопедия Тракийска древност, изд. Аргес, София, 1993. с.285).
И изобщо само тази енциклопедия е достатъчна да сложи край на умозренията боцманови. Дарданелите в древността не са се наричали Боспор, а Хелеспонт (цит. съч., стр. 301 и http://chitanka.info/index.php...#textstart тук)

Та пак в тази енциклопедия Тракийска древност на стр. 47-48 четем и кратичка история на Боспорското царство, безумно ситуирано от Боцмана в Мала Азия. Пише там, че носи името си от местоположението си на Кимерийския Боспор (дн. Керченски пролив); пише там, че главните градове са Пантикапей на западния бряг на протока и Фанагория на източния. Пише още, че поради скитската заплаха, боспорския владетел Перисад V предоставя властта на понтийския цар Митридат VІ Евпатор; това води до въстание, смазано от понтийските войски, а Митридат анексира Боспорското царство. В този ред на мисли бих искал да помоля Боцмана да отдели време и да се порови из Интернет за карти на Понтийското царство и да види разпространението му, достигащо до Кримския полуостров, където е и Боспорското царство.

Херсон (Херсонес)... Думата Χερσόνησος означава полуостров и са известни два големи такива в древността: Тракийския Херсонес, днес Галиполски п-в и Таврическия Херсонес, днес Кримски п-в. Географски, а не политически наименования...

Защо Котис трябва да ходи до Украйна, за да се сражава с Митридат?! Одриски цар с името Котис участва във войната на Сула срещу Митридат VІ Евпатор и се сражава в битката при Херонея (дн. Централна Гърция) през 86 г. пр.н. е.
Статия в Роден Край
цитирай
90. get - - :))) - Милчев, винаги ще востигаш до такива плачевни резултати и не ще изкараш ...
08.12.2011 09:30
... историко-оценъчната си каруца от блатото в което сам си я вкарал ?!!
letopisec написа:

Защо Котис трябва да ходи до Украйна, за да се сражава с Митридат?! Одриски цар с името Котис участва във войната на Сула срещу Митридат VІ Евпатор и се сражава в битката при Херонея (дн. Централна Гърция) през 86 г. пр.н. е.
....:-))))


- Подходът а от там интепретацията на разглежданите исторически факти и събития в същността им е дълбоко опорочен !!

- Твърде много си "засукал" от расовите и етносни простотии, които са така модерни при "елинизмо"то и при юдаизма ?!!

- Отново, ще ти повторя тезата си а и от там пожеланието ... това около Черно море, източно средиземноморие ЖИВЕЯТ ЕТНОСНО ИДЕНТИЧНИ едни на други хора !! - това, че някой съзнателно ни вкарва в рамката на "различност" ... генос, не ги прави такива !! - Това че се бият помежду си, това отново не ги прави разлчни ... просто някой им "пуска фитили" и вади съответни девиденти от това ... плюс тъпото задоволство, което се демонстрира ... нещо подобно, като това ... на малоумника Сиктиридис !! - Кой е това "елинизмото" зад гърба на който стои юдаизма ... носител на който е "семитизма", който пък е на индийска основа прииждаща през Междуречието и Египет поне от времето на Междинното царство !!
- Процесът започва от тогава ... Междинно царство, в Месопотамия от Саргон ... разтегнат е във времето до римската експанзия !! ... но това не са национални държави а имперски образувания !! - дано проявиш малко търпение и се опиташ да разбереш, Какво обяснявам ?!!

- С уважение !!

от Гет
цитирай
91. marknatan - изкача Боцман и обеснява: как ...
08.12.2011 10:33
bozman написа:


изкача Боцман и обеснява: как къде, ето ги.

--- Като такива СА упоменати. Не съм прочел и една дума, която да доказва обратното. Те СА воини и никога нещо различно от това. Стражари и пазванти са термини от речника на идиотчето натан, те не са лингво обяснения на РТ, нито ще бъдат във второто издание.


.


психопатчото боцко, профан плагиатор,който преписва филоложката хипотеза на керамопулос ,като подменя каквато ида е фактология със собствени дилетански обяснения,нямащи нищо общо не само с история,но и с човешка логика

ПСИХОПАТА БОЦМАН КАТО ВСЕКИ ТЪП ПЛАГИАТОР ЗАБРАВЯ КВО Е "ДОКАЗАЛ" НА МАЙМУНИТЕ :

"Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITAE = BULGARI.
Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен СТРАЖ ) звучи буквално като ”комита е ”.

И доказателства СА :

» Ако има някакво обединение, в което съставляващите го хора да се наричат българи, то това са comitae, СТРАЖИТЕ на Римската империя, но това обединеие си има име – гранична армия”

ХЕ ХЕ ХЕ МАЙ НЕ Е ПСИХОПАТ, А?

"А Стражари и пазванти са термини от речника на идиотчето натан, те не са лингво обяснения на РТ, нито ще бъдат във второто издание."



Ааа ПСИХОПАТА Б ГЕОРГИЕВ БОЦМАН НЕ ГО ЛИ РАЗБИ го разби тоз фанариотин Керамисопулос за стражите ОЩЕ В ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ ЗА СРАЖИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЦАТЬ РАЗА,или ПЛАГИАТОРА ДА НЕ МУ ФАНАТ ТЪНКИЙО НАМЕК ДЕБИЛИТЕ ЧЕ БУРГАРИИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ ДОКАЗАЛ за стражите от негово име ,ама като ромска Тръпка,
" ставаш граничен страж (bulgar) и толкоз".



HE HE HE ПСИХОПАТА ПЛАГИАТОР ША ДОКАЗВА С ЛИНГВИСТИЧНИТЕ СИ СПОСОБНОСТИ,ЧЕ ВЕДНЪЖ МУ БЕШЕ МАЛКО ОСИРАНЕТО ВЪВ ВТОРО ИЗДАНИЕ

""По отношение на “бал” нещата изглеждат, като че ли по същия начин: ( На исп.ез. прочита на “B” и “V” е един и същ, като се произнася нещо средно м/у двете) :
Valldemoro – мароканска долина,
Valldemorillo – долината на мъртвите,
Vallderossa - долината на розите ,
Tribal – трите долини и т.н. В примерите по-горе се вижда , че “бал” е долина (клисура), възвишение , име. За “гар”- име,страж. Ето защо смятам ,че “гар” е по-важния корен в името “българин”, тъй като е преди всичко човешка характеристика , докато “бал” е и топоним. Къде намираме “гар”(гър): - гърло, гърди, гръб "

деба и психопата май преписвал от испамски тезата на керамопулос за БУРГАРИИТЕ МА ТЕ БИЛИ ЗАЕТИ ХА АХ КАК МУ ГО ОТПРАХ ХА ХА ХА

ТА КВО ПИСАЛИ ИСПАНСКИТЕ ПРАФЕСОРИ ЗА БУРГАРИИТЕ У ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА ПСИХОПАТАИТЕ

гъз сплескан одрискан лингвист била маймуната и не доказала РОМСКИТЕ СРАЖАРИ„ЧЕ БИЛИ БЪЛГАРИТЕ ПО ЛИМЕСА

ЕЙ ПРЕСТЪПНИК НЕЧЕЛОВЕКОПОДОБЕН ДОКАТО ИМА БАЛЪЦИ ША ИМА И МАЙМУНИ КАТО ТЕБЕ

"бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи.
ун-гар-ци(Hun-gar-y): Стражи хуни ( за името “хуни” вж. доктор Г. Ценов)
хър-ват-и(гър-ват(бат)-и): Стражи роднини или по-старши стражи.
Основното е че са били “гъри”(гари) и след това може би всеки се е нарекъл по своему:
Планинските стражи са станали българи,
тези от Пелопонес гърци,
хуните –хунгари и т.н.
И когато служебното име е започнало да се предава "

КОЙ ЧЕЛОВЕК ША ПРОЧЕТЕ ТОВА БЕ ГЛУПАК И ША ДОКАЗВА
ОСВЕ ИБАН ГЕТСКИ ЛЗИАЧ ИЛИ ДЕБИЛЕН БРЕМЕНЕН МАТРОС ХА ХА АХ И ТУК ТАНЕ ДЗВЕРЧЕТА ХА ХА ХА БУЛ ГАРИ охрана на долини ГЪРЦИ само ОХРАНА
за ХУНИ питайте ГАНЧО ТЪПОТО дето не панимал ,че с етнос,генос,нация ,раса се обозначавали РОМСКИ СТРуКТУРИ

ХЕ ХЕ ХЕ ПСИХОПАТА ПЛАГИАТОР ША ДУКАЖЕЛ У ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА НАБОЖНИЯ ПСИОХОПАТА „ЧЕ С с етнос,генос,нация ,раса се обозначавали РОМСКИ СТРУКТУРИ

деба и психопата ти маймунчик салфетчик,нещо не си споменавал висоцки на последък за доказ,само СТАРЖАРИ ДРИСКАШ

психото пак не бил писал за ГРАНИЧАРИ

ДОКАЗ СТИЛ РОМСКА "ТЕЗА" ЗА ДЕБИЛИ

"Явно името “limitanei” не се е оказало подходящо и всички зараждащи се националности са започнали да се наричат граничари – всеки по своему а ние българите сме взели служебното име името с което са ни нарекли - булгари. По народност може да си бил всякакъв, но на римска служба ставаш граничар(булгар) и толкоз.Както и сега(т.е. както беше доскоро)-Влизаш в казармата и ставаш войник или матрос. Няма цигани, няма арменци, няма българи. Само матроси и войници."

ТО САМО С КРАДЕНЕ АКО СТАВШЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е НАЙ-ВЕЛИКАТА ДЪРЖАВА ДНЕС

ма поне психопата боцко вече им Доказал,че Българи било Граничари и принадлежали към Римската Военна Структура по лимеса и то не веднъж,като Керамопулос,а повече от двадесет пъти.
Важното е психопата боцко да го е доказал.
Преминаване на количествените натрупбвания в качествени

КОЛКОТО И ПЪТИ ДА СИ ДОКАЗВА ПСИХОПАТА ПЛАГИАТОР ТЕЗАТА НА КЕРАМОПУЛОС СЕ СИ ОСТАВА ПСИХОПАТ със маймуняшки дилетански обяснения,нямащи нищо общо не само с история,но и с човешка логика

бегай да ти олиже осрания задник гетския лизач за ДОКАЗ не се бутай у ОРАТА бе майм уно

И ЛИНГВИСТИКА ДИРЕКТНО ОТ ИЗВОРА САМИЯ БОЦМАНСКИ ЗАДНИК Я ИЗХОДИЛ НАУКООПБАРЗНО„КАТО СИ МУ Е РЕДО У РОМИТЕ:

ЕЙ ПРЕСТЪНИК
ША си путсказваш МИСЛАТА МУ ЗА ДОГЪЗ МА У МАЙМУНЯРНИКА

БЕГАЙ ДА СЕ ДЕПИЛИРАШ МАЙМУНО ЧЕ СМЪРДИШ И НЕ МОЖ ДА СЕ ИЗМИРИШЕШ ОТ НАУЧНОСТ :

ПСИХОАПАТ ПАНИМА :

"1. Бъл-гарин.
2. “Болгарино поради що се срамиш...”.
3. Бал-хария, бал-хар (укр.ез.).
4. Bul –garos.
5. Бал кар. Какво означава? Bul – възвишение, издатина . Gar – страж, охранител. Os – мн.ч. Болгарино : бол – много(остар.) гар – име ( Гарин, Гагарин, Гаро) - ино- оконч.за обръщение. Балхария,балхар : бал –име (Балик, Балтача и др.)., хар – нищо. България (произнасяме “балгария”): бал – име (Балю, Балван, Балкан и др.), гар – нищо. Вижда се, че в така наречената славянска подгрупа на протоиндоевропейския “гар” няма смисъл, докато в родствената романска смисъла се е запазил : guarda – пазач, страж; garante – гаранция ( gar – пазя, ante – предварително), guardarropa – гардероб ( guardar – пазя, ropa – дреха); Garona – гранична река и др. По отношение на “бал” нещата изглеждат, като че ли по същия начин: ( На исп.ез. прочита на “B” и “V” е един и същ, като се произнася нещо средно м/у двете) :
Valldemoro – мароканска долина,
Valldemorillo – долината на мъртвите,
Vallderossa - долината на розите ,
Tribal – трите долини и т.н.
В примерите по-горе се вижда , че “бал” е долина (клисура), възвишение , име. За “гар”- име,страж. Ето защо смятам ,че “гар” е по-важния корен в името “българин”, тъй като е преди всичко човешка характеристика , докато “бал” е и топоним. Къде намираме “гар”(гър): - гърло, гърди, гръб (напомням,че не можем да произнесем “г” без “ъ”), гръбнак, гръклян, ГРАНИЧАР и др. - и в народностните имена българи,гърци,унгарци(Hungaros) и хървати.Прехода на “г” в “х” е разгледан отдавна и нещо любопитно, една пълна аналогия в бъл. и чешки език: Прага(столица) и праг(на вратата,на къщата), Praga(чете се Праха) – столица и prag(прах) - праг (на вратата, на къщата). Праг , но на какво ? И след като българи, гърци, унгарци и хървати носят “гар” като основен корен в имената си, няма да е погрешно да предположим, че става въпрос за клони от един същи протонарод по времето когато индоевропейският език се е роял на множество национални езици.
бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи.
ун-гар-ци(Hun-gar-y): Стражи хуни ( за името “хуни” вж. доктор Г. Ценов)
хър-ват-и(гър-ват(бат)-и): Стражи роднини или по-старши стражи.
Основното е че са били “гъри”(гари) и след това може би всеки се е нарекъл по своему:
Планинските стражи са станали българи,
тези от Пелопонес гърци,
хуните –хунгари и т.н."

ПРЕСТЪПНИК РЕЦИДИВИСТ

КОЛКО ОРА Е ЗАТРИЛА ТАЯ МАЙМУНАТА
С
"МЕТОДИТЕ" И "ДОКАЗИТЕ" СИ ПО ИСТИНСКАТА "ФАКТОЛОГИЯ"

НАМЕРЕТЕ РАЗЛИКАТА:

ОРИГИНАЛАНА БОЦМАНСКА МИРИЗЛИВА НАУЧНО

"В примерите по-горе се вижда , че “бал” е долина (клисура), възвишение , име. За “гар”- име,страж. Ето защо смятам ,че “гар” е по-важния корен в името “българин”, тъй като е преди всичко човешка характеристика , докато “бал” е и топоним. Къде намираме “гар”(гър): - гърло, гърди, гръб "

деба и психопата нередовен била лингвист маймуната,ма без гетско облизване не стават догъза а
цитирай
92. letopisec - 90. get - - :))) - Милчев, винаги ще востигаш до такива плачевни резултати
08.12.2011 12:01
От доста време имам чувството, че ме насочваш към нещо, а пък аз все не разбирам какво искаш да ми кажеш и ей на, стигам до "плачевни резултати". Бъди по-снизходителен към мен, путскажи ми...
цитирай
93. get - - Приятелю ... не приемай написаното от мен, като своеобразно издевателство !!? :(((
08.12.2011 13:39
- Аз ти отговарям ... поради това малко некрасиво !:(( - но ще се самоцитирам ?!!
letopisec написа:

От доста време имам чувството, че ме насочваш към нещо, а пък аз все не разбирам какво искаш да ми кажеш и ей на, стигам до "плачевни резултати". Бъди по-снизходителен към мен, путскажи ми...

- Divide et impera - РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ !! - Това не е от времето на Рим(република и империя) - Това е ОТ МНОГО ПО-РАНО !!

- Защото, защото Divide ... освен РАЗДЕЛЯЙ е и ОБЛАГА !! - което пък е признак за нездрава заинтересованост ... да дадени неща да не се разбират по правилният а ... ПО ПРЕВРАТНИЯТ ИМ НАЧИН !!

- Казах - Къде(в кой времеви период) и относно Кого(готи-сармати) да си съсредоточим вниманието !! ... за тях не търси дотолкова инфо в гръцки извори ... а в други писани от негърци, и които нямат интерес от дивиденти(облаги) ... па, от там ще стигнеш и до същностното на кимври-кимбри-кимриски "ет соо он" ... тоест до основната ти цел "кимерийците", които действителност се явяват част от историчесското ядро ... наследници на които сме ние ... съвременните Българи !!

- Към това те "насочвам" ! - Ако си безупречен ще стигнеш до непредубедени(поради наложени от другите ни мнения) лични изводи !! - Успех !

- С уважение !

от Гет ктист - Eupator gotorum Rex :))) ... само малко ще те подпомогна, като кажа, от едно семантично гнездо са се породили PIE думи за Гамири-Кимври, валахи, варяги, гети и готите ... които са "говорили словото - славещо Год-Бог !" ... това на базата "ностратическа теория" ... сравнителна лингвистика - сравнително релиогознание, изкуствоведство, история(от вида тексткритика-изворознание), археология, културология и т.н. !! ... знам, че прозвучах претенциозно ... но Това е Пътя !! - Гет идва от PIE "гве-гва-гво" същото е и Гот но при него ... по-близко е до "гВо" от произтича думата в българският език за "говор"-говоря" !! ... Всичко това пък е свързано с една божествена протообразност с име бог гВаруна-гВасиреу и т.н. !

Здрав да си !

от Гет
цитирай
94. letopisec - Разбира се, че са от едно и също "семантично гнездо", в Библията използват ефемизъм, "Райската градина"...
08.12.2011 14:12
от Гет ктист - Eupator gotorum Rex :))) - от едно семантично гнездо са се породили PIE думи за Гамири-Кимври, валахи, варяги, гети и готите ... които са "говорили словото - славещо Год-Бог !"
..............................................................................

Драги Гет, ето как стоят нещата The term "Slav" was originally a 'religious' descriptor; "indigenous people (i.e. the proto-Balkan "white man") of, and/or whom have faith/belief to, Zeus and Iliy". The proto-Balkan peoples many millennia earlier received their religion and the names of the gods from Egyptian messengers. Due to the fact that the indigenous (white man), proto-Balkan peoples already had a common language (and alphabet), the religious term "Slav" also became (confused) a 'linguistic' descriptor. i.e. the (proto) "Slav" language/tongue (and the proto-Slav (proto-Cyrillic) alphabet).
By nature, because of the way they spoke (and/or their accent), the term 'Slovani'/Slavs (Zlovani) came into being. The Ancient Macedonians (north of Olympus) were a select group of united, indigenous (the white man) proto-Balkan/proto-Slav tribes.
The people of the (independent of each other) Ancient City States were "Eur(proto-Slavic)-African (Coloniser)" hybrids. (Not that there is anything wrong with that).
The Africans (Ethiopians and Egyptians) would have already believed in Zeus and Lu/Ra (Iliy), respectively, when they made contact with the 'white man' of the balkans (the proto-Slavs)! By nature, after fusing with each other, and because of the way they spoke (and/or their accent), the term "Ellines"/Hellenes (Zhelleni) came into being. "People of, and/or who have faith belief to, Zeus and Iliy. (an offshoot of 'Slovani'/Slavs/Zlovani).

Оказва се, че с Вас сме фенове на една и съща конференция
The Macedonian Digest

“From the readers for the readers”

Edition 19 – July 2007

в която участва и г-н Серафимов...Закърмени сме с едно и също семантично мляко...
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3AGyKTH2kxIM0J%3Awww.maknews.com%2Fhtml%2Farticles%2Fstefov%2Fdigest_19.html+Pavel+Serafimov&cd=32&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
цитирай
95. get - - Не разбрах със Спараток ли си говориш или с друга личност, подписваща се Гет ?!
08.12.2011 15:20
- По тази логика ще ти върна репликата !!
- Да не попаднеш и ти в уплетената "мрежа" на славянството ?? - щот "най-големите" славяни си вадят протопроизхода от Кимерийският боспор !!(тоест съвременна Украйна) !!
- Е да, де ... ама на мен са ми известни поне три различни локации на този пусти "Кимерийски боспор" ... най-северната знаеш ли че е до проливът Скагерак ?? - където пак са живели едни с мниги близко етноназвание до кимерийците ?? ... най-южната е тази м/у Мраморното море и Егея ??! - а сега да те видя ?! - Къде ли ще да "поселиш" кимерийците си ?? :)))

- Отново ти обръщам вниманието, че гва=говоря, което е и "словя" !! ... За Ил"Ли и другите неща, които са откъде Месопотамия и Близък изток ... явно и да се опитам нещо да ти кажа - Няма ... или ще откажеш, да разбереш !!
- Само за опит ще те попитам ... каква представа предизвиква в главата ти Бел-Бял-Бал-Баал-Малакх-Молок ... и т.н. !! - най-вероятно никаква или най-вече тази, която ни е изградена от една късна религиозна доктрина ?!

цитирай
96. bozman - "letopisec:Chronica mai...
08.12.2011 15:27
"letopisec:Chronica maiora. 9.4.28.)
Burgarii a burgis dicti, quia crebra per limites habitacula constituta burgos vulgo vocant...
....
Burghers (burgarii) are so called from fortified villages (burgus), because in common speech people call the many dwelling-places established along the frontiers (burgi)..."

--- Както се вижда от постовете, заявеният от тебе "magister militum" не е в наличност от изворите които ползваш, както също и "хури" и "хети". Така също не беше наясно и с надписа на картата Хронографа (де факто копие на карта на Евсевий Кесарийски). С други думи, твоите "изследвания" по тези въпрос са свободни съчинения. Това продължаваш да доказваш и с горния цитат. Ясно е, че не можеш да преведеш Латышев на правилен български, но от поста се вижда, че не само латинския не разбираш, но и английския ти бяга в тъмните гори. А там е написано "българите от бургари наричани така . .", т.е. името на българите произтича от името на крепостите. Това надълго и нашироко ти го обясняваше Сол ето тук: " 56.solinvictus -Летописец щом не знаеш какво са к... 07.12 14:52", за което ти нарече писанията му тъпоумни. Сега сам опровергаваш какво си писал по горе, по простата причина, че не разбираш това което пейсваш. Аз разбира се няма да преча на "образа на този блог" с повече постове, тук е паркирал удобно идиотът натан (боже прости ми) и се надявам в бъдеще да се занимаеш повече с това, какво казват първоизточниците (въпреки че ще ти отмнеме доста време за превод) наместо да публикуваш куцо и сакато (прости ми пак Боже) с видиотената му българо-циганска реч в блога си.
Поздрави и успехи.
цитирай
97. letopisec - 95. get
08.12.2011 17:11
знам, знам го шлагера: няма славяни, те са словени...Произхода на думата идва от "слово", а немците са неми...Ей, гет...ти ми ставаш все по-симпатичен, но са те дезинформирали, брат, вкарали са те в клопка...В такава те вкарват и тия дето ти обесняват, че имало три кимерийски босфора...Ами що тогава не си признаеш, че именно кимерийците са суперетносът, който безутешно търсиш с надеждата да преодолееш късната религиозната догма/доктрина?
цитирай
98. letopisec - bozman
08.12.2011 17:13
я като специалист географ кажи къде е Кимерийският босфор и как го откри на Дарданелите, за да се посмеем по пиратски...
цитирай
99. get - - "Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant" - Кога разбереш ... !!?
08.12.2011 17:51
... Ще ми отговориш, на-а това !!
get написа:

...каква представа предизвиква в главата ти БелЗебуб-Бел-Бял-Бал-Баал-Малакх-Молок ... и т.н. !!

- И ще разбереш, доколко безпредметно е било изказването ти ... !!
letopisec написа:
знам, знам го шлагера: няма славяни, те са словени...Произхода на думата идва от "слово", а немците са неми...Ей, гет...ти ми ставаш все по-симпатичен, но са те дезинформирали, брат, вкарали са те в клопка...В такава те вкарват и тия дето ти обесняват, че имало три кимерийски босфора...Ами що тогава не си признаеш, че именно кимерийците са суперетносът, който безутешно търсиш с надеждата да преодолееш късната религиозната догма/доктрина?

... и изказаните на глас някакви славяно-словенски "Заговори" !!

- Здрав да си ... тук нямам, какво повече да търся - С уважение и пожелание за успех !!

от Гет ке/ан тауро-скитский кимрийски-келтски ет цетера :)) Eupatorum :))))
цитирай
100. marknatan - "letopisec:Chronica mai...
08.12.2011 18:57
bozman написа:
"letopisec:Chronica maiora. 9.4.28.)
Burgarii a burgis dicti, quia crebra per limites habitacula constituta burgos vulgo vocant...
....
Burghers (burgarii) are so called from fortified villages (burgus), because in common speech people call the many dwelling-places established along the frontiers (burgi)..."

--- Както се вижда от постовете, заявеният от тебе "magister militum" не е в наличност от изворите които ползваш, както също и "хури" и "хети". Така също не беше наясно и с надписа на картата Хронографа (де факто копие на карта на Евсевий Кесарийски). С други думи, твоите "изследвания" по тези въпрос са свободни съчинения. Това продължаваш да доказваш и с горния цитат. Ясно е, че не можеш да преведеш Латышев на правилен български, но от поста се вижда, че не само латинския не разбираш, но и английския ти бяга в тъмните гори. А там е написано "българите от бургари наричани така . .", т.е. името на българите произтича от името на крепостите. Това надълго и нашироко ти го обясняваше Сол ето тук: " 56.solinvictus -Летописец щом не знаеш какво са к... 07.12 14:52", за което ти нарече писанията му тъпоумни. Сега сам опровергаваш какво си писал по горе, по простата причина, че не разбираш това което пейсваш. Аз разбира се няма да преча на "образа на този блог" с повече постове, тук е паркирал удобно идиотът натан (боже прости ми) и се надявам в бъдеще да се занимаеш повече с това, какво казват първоизточниците (въпреки че ще ти отмнеме доста време за превод) наместо да публикуваш куцо и сакато (прости ми пак Боже) с видиотената му българо-циганска реч в блога си.
Поздрави и успехи.


хе хе хе ей психопат къде пишело на латински " българите от бургари наричани така " ,че даже и на английски- "Burgarii a burgis dicti"
деба и нередовника
щото психопата доказал Керамопулос ,че БУРАГОРОИ НА ГРЕЧЕСКИЙ БИЛО БЪЛГАРИ на ПСИХОПАТСКИ хе хе хе

нередовен ШЕБЕК

"Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITAE = BULGARI.
Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен СТРАЖ ) звучи буквално като ”комита е ”.

за по напреко през гречексий май а щото психопата доказал и че ПИРГ на греческий било БУРГ на ромски
Е И ?

Burgarii са БЪЛГАРИ щото психото докaзал повеч е от двадесет пъти ТЕЗАТА НА КЕРАМОПУЛОС

ТИ ШЕБЕКО КВО ОБЩО ИМАШ С ТОВА „ЧЕ КЕРАМОПУЛСО Е ПИСАЛ„ЧЕ БУРГАРИИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ А

ТИ КЪДЕ бе психо си "доказал" нещо за БЪЛГАРИТЕ па и за БУРГАРИИТЕ

жалък ШЕБЕК психопат и профан плагиатор

ОСВЕН ПСИХОПАТИЯПТА И ПРОФАНЩИНАТА НА ЕДНО ЖАЛКО ПРОФАНСКО ПЛАГИАТСТВАНЕ И ЛИЗАНЕ НА ГЕТСКИя ЛИЗАЧ И БРЕМЕННАТА МАТРОШКА ДА ИМАШ НЕЩО СМИЛСЛЕНО НАПИСАНО„
ЩОТО ВИЕ МАЙМУНИТЕ МОЖЕ ДАСИ ЧЕТЕТ МИСЛИТЕ МА СЪС РЯДКОТО ТИ ЩАСТИЕ НЕ СТАВА

ПСИХОПАТА БОЦМАН КАТО ВСЕКИ ТЪП ПЛАГИАТОР ЗАБРАВЯ досега КВО Е "ДОКАЗАЛ" НА МАЙМУНИТЕ :

"Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITAE = BULGARI.
Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен СТРАЖ ) звучи буквално като ”комита е ”.

И доказателства СА :

» Ако има някакво обединение, в което съставляващите го хора да се наричат българи, то това са comitae, СТРАЖИТЕ на Римската империя, но това обединеие си има име – гранична армия”

ХЕ ХЕ ХЕ МАЙ НЕ Е ПСИХОПАТ, А?

HE HE HE ПСИХОПАТА ПЛАГИАТОР ША ДОКАЗВА С ЛИНГВИСТИЧНИТЕ СИ СПОСОБНОСТИ,ЧЕ ВЕДНЪЖ МУ БЕШЕ МАЛКО ОСИРАНЕТО ВЪВ ВТОРО ИЗДАНИЕ

""По отношение на “бал” нещата изглеждат, като че ли по същия начин: ( На исп.ез. прочита на “B” и “V” е един и същ, като се произнася нещо средно м/у двете) :
Valldemoro – мароканска долина,
Valldemorillo – долината на мъртвите,
Vallderossa - долината на розите ,
Tribal – трите долини и т.н. В примерите по-горе се вижда , че “бал” е долина (клисура), възвишение , име. За “гар”- име,страж. Ето защо смятам ,че “гар” е по-важния корен в името “българин”, тъй като е преди всичко човешка характеристика , докато “бал” е и топоним. Къде намираме “гар”(гър): - гърло, гърди, гръб "

деба и психопата май преписвал от испамски тезата на керамопулос за БУРГАРИИТЕ МА ТЕ БИЛИ ЗАЕТИ ХА АХ КАК МУ ГО ОТПРАХ ХА ХА ХА

ТА КВО ПИСАЛИ ИСПАНСКИТЕ ПРАФЕСОРИ ЗА БУРГАРИИТЕ У ВТОРОТО

жалък ШЕБЕК психопат и профан плагиатор

е тоя гетския лизач ако го кимаш за ДОКЪЗ ХА АХ АХ МОЖ И ДА ДУКАЖИШ НѝЕЩО ОАКУ ТИ ПУТСКАЖИ КАК РАЗБРАЛ„ЧЕ БУРГАРИИТЕ БИЛИ БЪЛГАРИТЕ

ти и едни смилен человечекси ред нямаш сглобен
ШЕБЕК ТАКЪВ
цитирай
101. solinvictus - ТА КВО ПИСАЛИ ИСПАНСКИТЕ ПРАФЕСОРИ ...
08.12.2011 21:25
ТА КВО ПИСАЛИ ИСПАНСКИТЕ ПРАФЕСОРИ ЗА БУРГАРИИТЕ У ВТОРОТО

натанския чивуд изпаднал в психиятричен делириум хахахаха дайте му " HAOMA" или СОМА де да знам баси и хейдейския плондер!

Ето ти един спаниш прафесар не е като русняшки туркут от ташленцкия унивирситет те на вас са като Бащици тея ,хахаха!

Ето за недъгавия чивуд да си допълни знанията после ще ми писне от повтаряния ама ...
http://imageshack.us/photo/my-images/844/46585618.jpg/
цитирай
102. get - - Плагиата-профанизатор, отново се изказва неподготвен по темата ?!! :)))
08.12.2011 21:54
marknatan написа:
... Tribal – трите долини и т.н. В примерите по-горе се вижда , че “бал” е долина (клисура), възвишение , име. За “гар”- име,страж.


- Ма хайде да кажа, явно не можеш сама да ти роди главата ... "Tribal" - е същото, като Hermes Trismegistus (Latin: Mercurius ter Maximus) гръЧките профанизатори го произнасят и го разбират, като "Ерми(с) Трис-мегист(ос) ... тъй като им е повреден процесора а и речевият апарат, те не могат да предават правилно чужди звуци, като "ш-щ-ч ..." Та правим едно просто заместване Ерми(е от един корен с Перг(ам) - "издигнат-изправен-одръвен") ! :)) - ПерПер без "рикон", като светилището Ни !!
Второто - мегист ... си е едно към едно, могъщ-можещ ... схващаш ли "чавко-папагал", къде е истината ?!! - Хахаха !!

от Гет "ктист" - ке/ан тауро-скитский кимрийски-келтски ет цетера :)) Eupatorum :))))
цитирай
103. marknatan - . . . Tribal – трите долини и т. н. В ...
09.12.2011 02:15
get написа:
marknatan написа:
... Tribal – трите долини и т.н. В примерите по-горе се вижда , че “бал” е долина (клисура), възвишение , име. За “гар”- име,страж.


- Ма хайде да кажа, явно не можеш сама да ти роди главата ... "Tribal" - е същото, като Hermes Trismegistus (Latin: Mercurius ter Maximus) гръЧките профанизатори го произнасят и го разбират, като "Ерми(с) Трис-мегист(ос) ... тъй като им е повреден процесора а и речевият апарат, те не могат да предават правилно чужди звуци, като "ш-щ-ч ..." Та правим едно просто заместване Ерми(е от един корен с Перг(ам) - "издигнат-изправен-одръвен") ! :)) - ПерПер без "рикон", като светилището Ни !!
Второто - мегист ... си е едно към едно, могъщ-можещ ... схващаш ли "чавко-папагал", къде е истината ?!! - Хахаха !!

от Гет "ктист" - ке/ан тауро-скитский кимрийски-келтски ет цетера :)) Eupatorum :))))

ей Ментален случай,
още с първото ти появяване ти беше сложена диагнозата,че квото и да путсказваш,накара ша гу дукарвъш ду ВАЖНОТО ДА ГУ Е ДУКАЗАЛ ПСИХОПАТА БОЦКАН
БЪЛГАРИТЕ СА ВОЕННИ ПУНЯТИЯ ХА ХА ХА

НЕ ВСЯКА СЕДМИЦА ВСЕКИ ДЕН ША ГО ГОКАРВАШ ДОТАМ

НЕ САМО В ТОЗИ БЛОГ„ МИ НАВЯСКЪД МЕНТАЛНО УВРЕДЕНИ ПРЕСТЪПНИ ПСИХОПАТИ ША ГО ДОАКРАВТЕ ДО ВАЖНОТО Е ПСИХИПАТА БОЦКО ДА ГО Е ДОАКЗАЛ

НЕ ГО ЛИ ДОКАРА ПАК В АДИН ДНЯ ДО ВАЖНОТО ДА ГО Е ДОАКЗАЛ ПСИХОПАТА БОЦКО БЪЛГАРИТЕ СА БУРГАРИИТЕ ВУЕННИ ППУНЯИЯ ЗА ПАНИМАЛИТЕ МИСЛИ ѝ

УРОД ЛИВИ МЕНТАЛНИ СЛУЧАИ

ОТ РОМСКАТА "ТЕЗА" ПО ДОБЪР ТЕСТ ЗА ХОРА С МЕНТАЛНИ УВРЕЖДАНИЯ И УМСТВЕНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ НЯМА


нещастен путкан гетски психопат ,ти си тъп боцмански гъз ква лингвистика ква речева характеристика те гонят бе нещастен майммуяк


ВАЖНОТО Е ПСИХОПТА БОЦКО ДА ГО Е ДОКАЗАЛ
ТЪПА НЕЧЕЛОВЕКОПОДОБНА МАЙМУНА

НА ПСИХОПАТА БОЦКО ГА Е ЗА ДОКАЗ В е Б КЕФ

ти вакей паркинг кеф ти балет

БАЛ ТЕ Е ТЕБЕ БОЦВКАН МАЙМУН У ВАЛЕЙ

МА ИМАЛ ГОЛЕМИ БАЛ


психопата боцко лингвиста на долините бал си гета "( На исп.ез. прочита на “B” и “V” е един и същ, като се произнася нещо средно м/у двете) :
Valldemoro – мароканска долина,
Valldemorillo – долината на мъртвите,
Vallderossa - долината на розите ,
Tribal – трите долини и т.н.
В примерите по-горе се вижда , че “бал” е долина (клисура) "

ЕГАТИ НАГЛЕЦА

МАЙМУНАНА ТЪПА

НЕЩАСТЕН ГЛУПАК
БЕГАЙ СЕ ГРЪМВАЙ СЪС СЛУЖЕБНИЯ
психопата боцко преписвал тезата ба Керамопулос на спаньолски и ВОАЛА ПСИХОПАТА ГЕТ ПАНИМАЛ МИЛСАТА МУ ЧЕ ИДИОТА ХАВАРИ ЗА БАЛ НЕГОВИТЕ БИЦИ С БАЛС
ПОДТЕЗА НА РОМСКАТА "ТЕЗА"


ЕЙ КАПУТ СПЛЕСКАН„ Я СИ КАЖИ СОС СЛЕДОВАТЕЛСКТО ЧУВТСВО КОЛКО ХОРА СИ ЗАТРИЛА БЕ МАЙМУНО
ОСРАН БОЦКАН ЗАДНИК

НАГЪЛ ШБЕК

ВИЯ ГО ГОРЕ ПЕДЕРУНГЕЛА КАК НЕ БИЛ ПИСАЛ ЗА СТРАЖАРИ И ГРАНИЧАРИ И КВО СИ ПАНИМАЛА И ПАНИМАЕШ

БЕГАЙ СЪС ГРУХТЯЩИЯ ГЛУПАК ДЗВЕРА ДА ПОДАВВАТ МОЛБИ ЗА СЪАФТУРИ
КВА ХИСТОРИ ТЕ ГОНИ БЕ УРОДЛИВ ГЛУПАК
ВАЖНОТО Е ПСИХОПТА БОЦКО ДА ГО Е ДОКАЗАЛ
цитирай
104. get - . . . Tribal – трите долини и т. н. В ...
09.12.2011 10:00
marknatan написа:
get написа:
marknatan написа:
... Tribal – трите долини и т.н. В примерите по-горе се вижда , че “бал” е долина (клисура), възвишение , име. За “гар”- име,страж.


- Ма хайде да кажа, явно не можеш сама да ти роди главата ... "Tribal" - е същото, като Hermes Trismegistus (Latin: Mercurius ter Maximus) гръЧките профанизатори го произнасят и го разбират, като "Ерми(с) Трис-мегист(ос) ... тъй като им е повреден процесора а и речевият апарат, те не могат да предават правилно чужди звуци, като "ш-щ-ч ..." Та правим едно просто заместване Ерми(е от един корен с Перг(ам) - "издигнат-изправен-одръвен") ! :)) - ПерПер без "рикон", като светилището Ни !!
Второто - мегист ... си е едно към едно, могъщ-можещ ... схващаш ли "чавко-папагал", къде е истината ?!! - Хахаха !!

от Гет "ктист" - ке/ан тауро-скитский кимрийски-келтски ет цетера :)) Eupatorum :))))


БЪЛГАРИТЕ СА ВОЕННИ ПУНЯТИЯ ХА ХА ХА

- Служебен термин ... но също и теониму който прераства в етноним !!? :)
marknatan написа:

ЕЙ КАПУТ СПЛЕСКАН„ Я СИ КАЖИ СОС СЛЕДОВАТЕЛСКТО ЧУВТСВО КОЛКО ХОРА СИ ЗАТРИЛА БЕ МАЙМУНО

- Ти ще бъдеш първият ... щот ти е слабо СРУ-то ... информацията надвишава капацитета ти за оценка :))) ... и вси се питам, кога ще си извадиш главата от ... септуагинтата (Стар завет) :)) !
- Просто си безнадежден случай !!

- Пожелавам - Здрав да си ... поне в границите на възможностите ти !

от Гет "ктист" - ке/ан тауро-скитский кимрийски-келтски ет цетера :)) Eupatorum :))))
цитирай
105. letopisec - Гет, като си написал долното, значи ли според теб, че историята на един етнос зависи от историята на един език?
09.12.2011 10:34
гръЧките профанизатори го произнасят и го разбират, като "Ерми(с) Трис-мегист(ос) ... тъй като им е повреден процесора а и речевият апарат, те не могат да предават правилно чужди звуци, като "ш-щ-ч ..."
цитирай
106. marknatan - "Служебен термин. . . но също и ...
09.12.2011 11:10
"Служебен термин ... но също и теониму който прераства в етноним !!? "

Това го ДОКАЗА съафтура психопат векил ,всичко на света имало служебен праизход.

ей Ментален случай,
още с първото ти появяване ти беше сложена диагнозата,че квото и да путсказваш,накара ша гу дукарвъш ду ВАЖНОТО ДА ГУ Е ДУКАЗАЛ ПСИХОПАТА БОЦКАН

БЪЛГАРИТЕ СА ВОЕННИ ПУНЯТИЯ ХА ХА ХА

"Служебен термин ... но също и теониму който прераства в етноним "

ПСИХОПАТ ПРЕРСНАЛ В БОЦКАНА МАЙМУНА

НЕ ВСЯКА СЕДМИЦА ВСЕКИ ДЕН ША ГО ГОКАРВАШ ДОТАМ

ЖАЛКА ПРЕСТЪПНА МАЙМУНА СИ ПСИХОПАТА БОЦМАН И МАЙМУНАТА ДОКАЗАЛИ ЧЕ БУРРАРИИТЕ БИЛИ БЪЛГАРИТЕ

НЕРЕДОВНИК

НЕ САМО В ТОЗИ БЛОГ„ МИ НАВЯСКЪД МЕНТАЛНО УВРЕДЕНИ ПРЕСТЪПНИ ПСИХОПАТИ ША ГО ДОАКРАВТЕ ДО ВАЖНОТО Е ПСИХИПАТА БОЦКО ДА ГО Е ДОАКЗАЛ

НЕ ГО ЛИ ДОКАРА ПАК В АДИН ДНЯ ДО ВАЖНОТО ДА ГО Е ДОАКЗАЛ ПСИХОПАТА БОЦКО БЪЛГАРИТЕ СА БУРГАРИИТЕ ВУЕННИ ППУНЯИЯ ЗА ПАНИМАЛИТЕ МИСЛИ ѝ

УРОД ЛИВИ МЕНТАЛНИ СЛУЧАИ

ОТ РОМСКАТА "ТЕЗА" ПО ДОБЪР ТЕСТ ЗА ХОРА С МЕНТАЛНИ УВРЕЖДАНИЯ И УМСТВЕНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ НЯМА


УТ ВСЕКО ЕДНО ПИСАНИЕ ОТ ВСЕКО ЕДНО СИ ЛИЧИ НЕНОРМАЛНОСТ И ИЗВРАТЕНОСТ,БОЛНО СЪЗНАНИЕ КОЕТО ПРЕСКАЧА И СИПЕ БОЦМАНСКАТА ОАКВАТЕЛНА ТЕЧНОСТ
ЖАЛЪК ПРЕСТЪПЕН МАЙМУН
ИСЪЩИТЕ НЕНОРМАЛНИ И УРОДЛИВИ ДОКАЗ ОТ ХИСТОРИТО И ЗА ДИСКУТИРАЩИ
ТОЯ БИЛ ОНЯ ТОВА БИЛО ОНОВА
ПУТСКАЗВАНЕ КВО МИСЛЕЛА МАЙМУНАТА КВО БИЛА ЧЕЛА

бойи кравари,микенци с мадури боили с мъдури,комити,лимитанеи, "в продължениен на епохи ""в продължение на стотици години" боили с мъдури,комити,лимитанеи"бици войници етноси с мадруи " супер етноси трактовки търсения
бозмансkи лизач и профан с болен мозък ПУTСКАЗВА ВАЖНОТО ДА ГО Е ДОКАЗАЛ ПСИХОПАТА БОЦКО„ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА БУРГАРИИТЕ „ВУЕННИ ПУНЯТИЯ“МА НЕЗ БУРГАРИИТЕ НЕ СТАВАЛ



ПОТРЕТВАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО СИ НА ГЕТСКИЯ ПРЕСТЪПНИК

ЗАНЕСИ СИ ПИСАНИЯТА НА ПСИХИАТРИТЕ ДЕТО ТЕ ИЗКАРВАЛИ ГОДЕН ЗА СЛЕДОВАТЕЛ„ИЗПРАТИ МИ ДВЕ ЕНЗАВИСИМИ ЕКСПЕРТИЗИ И АКО ТЕ ИЗКАРАТ НОРМАЛЕН ЩЕ ТИ ПЛАЩАМ СЕГАШНАТА ПЕНСИЯ ДОКАТО СИ ЖИВА МАЙМУНА И В ДОБАВЛА ЩЕ ТИ ПРЕВЕДА И 20 те заплати ДЕТО НЕ СА ТИ ГИ ДАЛИ ГА ТЕ Е УВОЛНИЛ СЕМЕРДЖИЕВ

ИЛИ БЕГАЙ ПРИ КРИВОГЛЕДИЯ ДА МУ ОПЪВАШ БРЪЧКИТЕ НА ПОTНИКА И ДА СИ ДОКАЗВАТЕ КОЙ БИЛ ГАДЕН ЧЕРЕН ГРЪК КОЙ ЕВРЕИН КОЙ НЕГЪР ЗА ДОКАЗ НА "ТЕЗИ"

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485094
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ