Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2012 16:29 - Историята на село Змейово, Старозагорско
Автор: pitagorid Категория: История   
Прочетен: 8949 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 29.10.2012 22:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Историята на село Змейово, Старозагорско
Преди две години написах един постинг по повод Празникът на пелина, който се празнува всяка година в село Змейово, Старозагорско. Днес без всякакъв повод предлагам на моите почитатели още нещо за това село.

Ето за какво става въпрос

През 2002 година Издателство "Кота" - гр. Стара Загора издаде малка книжка озаглавена: 
"Змейово минало" - с автор о.з. полковник Стоян Яйджиев.
Тъй като за много жители на село Змейово, тази книжка по една или друга причина не е станала достояние за тях, а поради ограничения тираж вече не може да се намери никъде, направих опит да върна на всички змейовци, кореняци или с коренни жилки от това будно полупланинско село тази книжка отново. Този път в електронен вид. Всеки който има желание да я притежава, сега вече не е трудно да си я изтегли от интернет и да я прочете онлайн, а по-амбицираните, могат да си я разпечатат на хартия и дори да си я подвържат.

Всеки който желае може да прочете тази книжка онлайн на този адрес или ако му е по-удобно да си я изтегли и да я разпечата на принтер.

Ето предговора на автора в книжката.
  ПРЕДГОВОР     За изследователя един от най-интересните периоди от историята на България е времето на турското владичество. Османските войски превземат българските земи и превръщат населението в политически и икономически безправна рая. Какъв е нейният живот? Отговор на този въпрос дава големият английски писател Уилям Гладстон след погрома на Априлското въстание през 1876 година. Той посочва, че за раята спокойствие имало само когато властта или нейните представители са били далеч, че това бил живот, който никога не се е ползвал от привилегиите на закона, живот, при който на християнина е оставало онова, което господарят му мюсюлманин случайно не е пожелал Историята на село Змейово и неговото минало показват как нашите прадеди с труд, воля и далновидност отстояват името, живота и бъдещето си тук - в гънките на Средна гора. В настоящата книга използвах всички материали, в които има данни за миналото на селото, както и разкази и спомени на змейовци, за да се опитам да създам за читателя една реална картина на селото ни през годините на не-говото вековно съществуване.
  Змейово, 2002 г. Авторът
А по долу виждате двете корици на оригиналната книжка.

image
image

До нови срещи инж. Иван Иванов



Гласувай:
11



1. hristo27 - Едно допълнение, ако позволиш:
27.10.2012 14:52
Змейово е село в община Стара Загора, Област Стара Загора, на 7 км. от областния град Стара Загора. До 1902 година името на селото е Дервент. Произношението на името на селото в местния диалект е Змеево. В близост до него се намира пещерата "Змейова дупка".

цитирай
2. pitagorid - Здравей Ице
27.10.2012 19:50
Това допълнение в какъв смисъл го правиш. Това че на местен диалект се казва Змеево ли?? Не знам откъде идва това твърдение, но то е погрешно. Навсякъде и по всички документи селото се казва ЗМЕЙОВО, а не Змеево. Това че някои го наричат така не е местен диалект, а по скоро друг диалект, различен от местния. :))). Колкото до пещерата "Змейова дупка", ти ходил ли си там? Аз защото съм ходил!
цитирай
3. hristo27 - Това допълнение в какъв смисъл го ...
30.10.2012 11:02
pitagorid написа:
Това допълнение в какъв смисъл го правиш. Това че на местен диалект се казва Змеево ли?? Не знам откъде идва това твърдение, но то е погрешно. Навсякъде и по всички документи селото се казва ЗМЕЙОВО, а не Змеево. Това че някои го наричат така не е местен диалект, а по скоро друг диалект, различен от местния. :))). Колкото до пещерата "Змейова дупка", ти ходил ли си там? Аз защото съм ходил!


По отношение на Змеьово и Змеево, просто цитирах това, което съм чул от жител на селото. Нищо повече не мога да твърдя. А колкото до до пещерата - ходил съм много отдавна, просто не си спомням кога.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331819
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031