Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2014 17:01 - Античният исторически комплекс Августа Траяна - град Стара Загора
Автор: pitagorid Категория: История   
Прочетен: 9048 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 06.04.2014 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Античният исторически комплекс Августа Траяна - град Стара Загора

В хубавия пролетен следобед решихме на си направим малка „историческа” разходка из града. Датата е 30 март 2014 г., а мястото - Античния исторически комплекс Августа Траяна - град Стара Загора.
Повод за тази разходка всъщност беше концертът на „Гергана и приятели” организиран от Шоуто на Слави. Надявахме се да се доберем до някоя покана за концерта, но след като пристигнахме пред операта (тук щеше да бъде концерта) стигнахме до извода, че това е просто невъзможно. Наоколо имаше огромно количество деца с букети в ръка, дошли да гледат своята известна съученичка Гергана Тодорова. Затова се отказахме от това намерение и понеже предварително очаквах подобно развитие на нещата, бях взел и фотоапарата. Така разходката стана „историческа”, защото се запознахме подробно с наскоро открития Античен форумен комплекс Августа Траяна.
Искам да споделя с всички мои почитатели какво представлява този исторически комплекс. 

Преди да започна обаче, нека ви кажа малко пред история.
На територията на град Стара Загора е съществувала антична и средновековна крепост Берое. Това селище превърнато по-късно в крепостен град е основано още от траките около ІV век преди н.е., вероятно от Филип ІІ Македонски. По-късно римският император Траян преустройва града и го преименува на свое име - УЛПИЯ АВГУСТА ТРАЯНА. По-известно обаче е името Августа (Аугуста) Траяна вместо пълното. Това става около началото на ІІ век от н.е.
Августа Траяна е заемала площ около 500 декара и се е намирала изцяло в рамките на днешния град Стара Загора. За сравнение ще кажа, че днешната държава Ватикан има площ около 440 декара.

image

По времето на Римската империя Августа Траяна е сред градовете, имащи право да секат собствени монети - право отдавано на най- големите търговски и икономически центрове на империята. Тогава градът е бил втори по важност в област Тракия след Филипополис (Пловдив). През ІІІ век от н.е. при император Mapк Аврелий градът е опасан с каменна стена, в която има и тухлени пояси. По същото време латинското наименование Улпия Аугуста Траяна е изоставено и Аврелий връща старото тракийско име Берое. По това време градът е водоснабден u канализиран. Уличните платна са постлани с големи плочи от местен камък. По същото време са строени градските терми (бани), a вероятно и някои от езическите храмове, които са изобразени върху монети от това време. Оформен е и градският площад (форум - за който ще стане въпрос по-долу). Той има овална форма, заема около 2 дка площ и през него минава декуманус максимус (decumanus maximus). (Декуманус максимус в античното градоустройство се е наричала главната улица, която задължително е с направление запад - изток.) В средата на форума се е намирала конната статуя на император Марк Аврелий.
B началото на IV в. крепостните стени са удебелени. Вътре в града са извършени значителни промени. Разрушени са старите езически храмове и са построени ранно християнски църкви. B новите постройки се появяват мозаечни подове. Забележителни са мозайките зад днешната Старозагорска опера (на ул. Генерал Столетов) и под Централната пощенска палата.
През V век градът изцяло е разрушен и опустошен от нашествието на хуните, предвождани от Атила. Въпреки частичното му възстановяване, в края на VІІ век той отново е изцяло разрушен от нашествието на българите и славяните, с което се слага край на античния град Берое (Августа Траяна).
Хан Тервел завладява разрушения град и го нарича Боруй. (Името Боруй не е видоизменение на Берое, както мнозина смятат, а идва от старобългарската дума „бору” - което означава „крепост”.
В продължение на няколко века Боруй е преминавал ту в ръцете на българите ту във Византия.
През 784 година византийската императрица Ирина възобновила крепостните стени, за да удържи натиска на младата българска държава и му дава своето име - Иринополис. След падането на България под византийско владичество, градът е прекръстен на Верея.
Нека сега да се спра по-подробно на днешния исторически комплекс Августа Траяна.

image

Тъй като снимката е малко неясна, ще опиша легендата:
1. Подход към античния комплекс от запад
2. Западната порта на Августа Траяна с крепостните стени.
3. Античен площад (форум). Тук се намира и постамента на конната статуя на Марк Аврелий. (За съжаление тази статуя не е намерена).
4. Аудиториум (място за слушатели за около 1300 души).
5. Контейнери за гримьори и химически тоалетни. Тези съоръжения са направени в днешно време, тъй като форума днес може да се използва и за открити представления (оперни или театрални).
6. Античните градски терми на Августа Траяна.
7. Свързване на източната и западната част на главната улица на Августа Траяна (decumanus maximus). Сега е изграден мост за съвременната улица "Митрополит Методий Кусев."
8. Антични квартали на града (жилищни или търговски обекти на античния град) - южно от днешната опера.
9 Реинтеграция на източното крило и източния край на decumanus maximus.
10. Стълбище към библиотеката „Захари Княжески”.
11. Трибуни, цветен партер и лапидарий (място където са подредени антични останки - статуи, колони и др.)
12. Стълба към паркинга на операта.
13. Обществен паркинг за 23 коли.
14. Детска площадка
15. Античната мозайка на частен дом (
днес открита за посещения на ул. Генерал Столетов).

А сега вижте видеото!

По-долу ще покажа поредица от снимки, направени по време на разходката с кратки коментари.

image

Западната порта на Августа Траяна

image


image

Външната крепостна стена при западната порта.

image

Вътрешната крепостна стена при западната порта.

image

Аудиториума на форума на Августа Траяна. На това място са сядали слушателите посещаващи форума. Има 9 реда каменни седалки, които са побирали около 1300 слушатели. Над аудиториума е разположена колонада с фризове (сега частично реставрирана).

image


image

Фрагмент от фриза на колонадата.

image

Постаментът на конната статуя на Марк Аврелий. Намира се точно в центъра на форума. Самият форум е заслан с каменни плочи. През форума минава и самата главна улица на Августа Траяна, започваща от Западната порта и продължаваща на изток.

image
 
Лапидариума до западната крепостна стена (на запад от самия форум)

image

Същия лапидарий (поглед от аудиториума)

image

Фрагмент от същия лапидариум.

image

image

image

image

Фрагменти от градските терми на Августа Траяна. Намират се под и около Аудиториума.

image

Термите. Тази част от античния град все още е ненапълно разкрита. Тук преди няколко месеца бе открита непозната до сега римска мозайка.

image

На тази и на следващите няколко снимки е показана главната улица на Августа Траяна. От двете страни на улицата са разположени жилищни или търговски постройки.

image

image

image

image

image

Беседка за отдих и детска прощадка на територията на античния комплекс.

image

Ето и двете емблематични сгради около античния комплекс.

image

Регионалната библиотека "Захари Княжески".

image

Старозагорската опера. В очакване на концерта на "Гергана и приятели" - организиран от Шоуто на Слави със съдействието на Старозагорската община.

image

Фрагмент от градската канализация на Августа Траяна.

Ето още няколко снимки от Античния комплекс.

image

Изглед към площадката за отдих. В дъното се вижда сградата на Регионалния исторически музей (РИМ).

image

Лапидариум под моста, където булевард "Митрополит Методий Кусев" пресича главната улица на Августа Траяна.

image

А тук малко радост за очите. Пролетни цветя (теменужки)

Накрая вижте и фрагменти от античните мозайки на Августа Траяна. Подробности няма да описвам, защото това е обект на отделна тема

image

image

image

image

Повече подробности за античните мозайки на Августа Траяна всеки може да види в Регионалния исторически музей на Стара Загора (в откритата източна част).

Това е всичко което исках да споделя.

До нови срещи!



Гласувай:
8



1. ckarlet - Прекрасна разходка и много красиви ...
06.04.2014 18:34
Прекрасна разходка и много красиви снимки!!!
Поздрави! Благодаря за този хубав репортаж!
цитирай
2. syrmaepon - Благодаря за разходката. Макар, че ...
07.04.2014 14:24
Благодаря за разходката. Макар, че си го знаем, но мозайките не съм ги виждала
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332045
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031