Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2015 22:49 - кан Тервел-спасителят на Европа
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 8196 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 17.12.2017 20:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            
        "Тервел 21 години. Родът му Дуло, а годината му текучитем". 
      Само това е записано в именника на българските канове за вторияни владетел Тервел. Текучитем е година овен, осми месец. Както съм писал в темата" Българския календар" владетелят при българите се възкачва на престола на празничен ден. За осмия месец празникът е осмия ден. При кан Тервел няма как да се чака празника, защото кан Аспарух умира в една успешна война срещу хазарите през 700 г. и не може престолът да остане празен. На осмия ден от осмия месец официално Тервел стъпва на престола като владетел на Дунавска България. За първите години на управлението до 705 не се споменава никъде нищо.Вероятно той е уредил граничните спорове на северните и североизточните граници с хазарите и аварите.
Управлението му започва непосредствено след смъртта на баща му Кана Ювиги Аспарух. В научните среди е приета да е 700 година. Според Именник на българските канове той е син на Кан Аспарух и управлява 21 години (до 721 година). Той е единственият български и първият въобще човек извън Византийската империя, който получава титлата „кесар” (705 година), която е втора в империята и запазена за престолонаследника. Тервел е една наистина интересна личност в българската история. Прекрасен дипломат, стратег и съзидател. Именно на него се пада честа да изгради и да утвърди новата държава. Получаването на титлата"кесар" изложило в очите на византийците и без това разклатения престиж на императора. Никога дотогава, а и никога след това, тази титла не била давана на чужденец, а и по този начин Тервел вече получил правата на легитимен владетел над територии, които доскоро били собственост на Византийската империя. Според легендата през 705 г. Юстиниан II Ринотмет – императорът с отрязания нос, бяга от заточение в Херсон, намиращ се на Кримския полуостров, и след много перипетии се озовава при Тервел. Двамата сключват сделка – Юстиниан с помощта на 15 000 българи стига до Константинопол и след преврат си връща короната. С помощта на кан Тервел императорът повторно се качва на византийския престол. След което Тервел получава областта Загоре, скъпи дарове и титлата кесар. Според легендата Юстиниан накарал Тервел да забие копието си в земята и да опре на него щита си. Условията може би предварително са били договорени. После византийцитe насипват върху тях злато и скъпоценности, докато ги покриват изцяло). Въпреки приятелските си чувства един към друг и помощта, император Юстиниан II, подтикнат от обкръжението си в двореца нарушава договорът.  Почувствал се по-силен и утвърден на престола в Константинопол той организира поход срещу българите, за да си възвърне областта Загоре.Битката се е състояла край Анхиало( днешно Поморие) и  завършва с пълна победа на българите. Император Юстиниан бързо възстановява мирните отношения с българите и отстъпва нови малки територии в южна България. След убийството на Юстиниан през 711 г. Тервел продължава да се намесва в делата на Империята. Новият император Филипик Вардан не зачита договорът и отказва да плаща годишен данък на Тервел. Затова кан Тервел предприема поход към Византия и побеждава. През 712 г. Тервел достига до стените на Константинопол, но Филипик пада от власт. Следващият император Анастасий  е враждебно настроен спрямо българите, но през 714 г. преподписва договорът и плаща дължимия данък.Българите ежегодно извършват походи на територията на империята, като този през 716 г. достига до Константинопол. Арабската заплаха и предстояща обсада на византийската столица карат правителството на империята да започне мирни преговори с българите.


            снимка 1-кан Тервел
          През 716 г. сключва мирен договор с новия император Теодоси III, съдържащ четири клаузи. Първата уточнява южната българска граница, която достига до крепостта Милеоне (днешно Ябълково, Хасковско), р. Марица и Странджа и включва областта Загоре, а втората потвърждава годишния данък, който Византия се задължава да изплаща на Българската държава. Император Теодосий III настоява на третата клауза, която предвижда връщане на политически бегълци и оказване на военна помощ в случай на заплаха от трета страна. Разбира се за българите тази клауза е без особено значение, защото по времето на кан Тервел( 700-721 г.), а и много след него веднъж напуснал човек страната няма път назад- при връщането не е добре приет. Важно място в договора заема четвъртата клауза, която урежда търговските взаимоотношения между двете страни. Тя уточнява условията за взаимно изгодна търговия със стоки, снабдени със специален държавен печат. Договорът се явяваполитически и търговски, защото урежда въпросите за търговията, условията, взаимопомощ при необходомост. Кан Тервел по-късно на няколко пъти спазва четвъртата клауза.
         По своя характер това е първата в Европа търговска спогодба. Подписаният мирен договор е дотолкова значим за българските владетели, че до падането на България под византийска власт те се опитват да сключват договори, повтарящи неговите клаузи и включващи нови( особено кан Крум). Това говори за неговия интелект, далновидност и прозорливост, липсваща в онези времена, в които всичко се е решавало със силата на меча или копието. Но величието на Кан Тервел не свършва с това. На 25 март 717 г. за византийски император е коронясан Лъв III Исавър.Той побързва да преподпише договорът от 716 г. Трябвало според условията ако някой нов владетел се качи на българския или византийския престол той да преподпише. Както се вижда Лъв III Исавър е проумял каква опасност представлява набиращия сила Арабски халифат. До преди половин век никой не е чувал за арабите, а сега били една от най-големите сили.   През лятото на същата година Маслама, брат на халифа Сюлейман, преминава Дарданелите и блокира по суша Константинопол със 180-хилядна армия. Флотът на арабския пълководец е също огромен – според арабски източници наброява 2500 кораба.
          През 718 година, спазвайки договора, Тервел изпраща армията си на помощ на императора. Тежката зима, гладът и епидемиите са пагубни за обсаждащите по суша. Над югоизточна Европа надвиснала смъртна опасност. Българите  нападали арабите в гръб и поражението им е страшно.Различни източници не са единодушни относно броят на избитите араби - между 25000 и  30 000 араби край стените на византийската столица. В резултат на българската победа над арабите е преграден пътят им към Балканите и Централна Европа. Поражението на арабите от българи не е първото. През 648 г. кан Кубрат заедно с хазарите нанася тежко поражение на арабите, които преминават прохода Дервент в планината Кавказ и навлизат в територията на Велика България. Предвожда ги третият халиф Осман(644-656 г.). Ислямът е спрян на източната граница на Мала Азия за около 6 века. Тази победа на Кан Тервел е значима не само за Балканите, но и за цяла Европа. Арабите преминават към настъпление към Европа през Гибралтар. Завладяват Иберийския полуостров и навлизат във Франция. Майордомът Карл Мартел ги побеждава при Поатие през 738 г. и ги изтласква на юг от Пиринеите. Съвсем резонно е да се почита първо Тервел, а след него да се поставя Карл Мартел,но в действителност е обратно. 
            Има книга" Кан Тервел- кошмарът на халифата" от Емил Димитров

image          
           снимка 2- книга за кан Тервел
      Намерен е медальон на Тервел,на който се виждат християнски символи и пише" Богородице, пази керсаря Тервел". Това дава основание да се счита, че Тервел е бил християнин по вероизповедание. 
След 718 г. няма сведения за делата на хан Тервел, но според Именника на българските ханове той управлявал 21 години, т.е. до 721 г. Активната и гъвкава международна дейност, военната сила и стратегия на хан Тервел допринасят много за укрепването на българската държава през първите десетилетия на VІІІ век. Сключените от него договори с Византия утвърждават България като важна и независима политическа сила в Европейския югоизток. По последните сведения, които съм чел кан Тервел през 721 г. отстъпва престола на сина си, който според именника е неизвестен, а и аз така съм учил по история. Сега се предполага, че името на наследника му е Кормесий.


снимка 3- Тервел разбива халифата

          Една от врерсиите за Мадарския конник е, че на него е Тервел( темите" Мадарския конник"и " Символите на България"). Обявен е за светец под името св. Тривелий Теоктаст( Тервел богосъзидателен).   Българският цар Тервел според сведенията на хронистите е дребен на ръст и миролюбив човек. Разбирал е много добре, че опасността, която се задава откъм Изток, е по-страшна от коварствата на византийските императори. Водил е много добре българската външна политика, следял е и се е информирал за събитията в империята. Правилно решава да помогне на Византия срещу атаката на арабите и тръгва на бой с цялата си войска срещу напредващия ислям. На 15 август 718 година „трижди великият” владетел на българите кесарят цар Тервел спасява Константинопол, Източната Римска империя и християнска Европа, на която оттогава се смята за съпокровител. Християнският свят с дълбока признателност увековечава святото дело на българския цар, а църквата го канонизира за светец. Има три достоверни български извора, които описват  живота и делата на княз Тервел – "История славянобългарска" на свети Паисий Хилендарски, "История на йеромонах Спиридон" и т.нар. "Зографска българска история". За популярността му в България - според мен е по-ниска и не му е отдадено заслуженото. При Тервел имаме първото териториално разширение на България. В многото църкви и манастири, в които съм влизал не съм виждал икона на св.Тривелий Теоктист, който е първия български светец( тема"Българските светци"). 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
19.10.2015 20:04
НАПИСАЛ СИ
Тази победа на Кан Тервел е значима не само за Балканите, но и за цяла Европа. Арабите преминават към настъпление към Европа през Гибралтар. Завладяват Иберийския полуостров и навлизат във Франция. Майордомът Карл Мартелги побеждава при Поатие през 738 г. и ги изтласква на юг от Пиринеите. Съвсем резонно е да се почита първо Тервел, а след него да се поставя Карл Мартел,но в действителност е обратно.

ОТ МЕН
Не, не е резонно

- на изток десетилетия наред дори не споменавахте Карл Мартел "Чука", не го "слагахте" не само втори, трети, но и десети ако щете не го "слагахте"

- на запад има свети Тревелий/Тервел, заслужено
на изток няма никакъв западен Сан/Сант Карл и това при положение, че има кръстоносен поход, примерно векове по-късно, който при успех би осовободил дори част от България от турско - битката при Никополоис/Никопол ликвкдира отзи поход след поражение за жалост

- евентуалния успех на арабите при Константинопол не би застрашил пряко или в обозримо време централна и западна Европа
удара на арабите от Иберия към Франската държава застрашава пряко и НАВЛИЗА буквално в западна Европа

- нормално е там да открояват Карл Мартел повече, както тук десетилетия само, повтарям САМО отличавахте тервел
цитирай
2. indiram - Здравей, Барин!
21.10.2015 15:18
... Интересно и любопитно... Тервел, син на Аспарух, Е наречен Тривелий Теоктаст, успешни битки (дипломация, войни) и разширил доста територията на държавата... Интересен е и факта за медальона с надписа - на какъв език и с какви букви е надписа "Богородице, пази кесаря Тервел!"? ... А, фонтана в Рим? - Fontana di Trevi - Тревелий?...
Цитирам от постинга: "Има три достоверни български извора, които описват живота и делата на княз Тервел – "История славянобългарска" на свети Паисий Хилендарски, "История на йеромонах Спиридон" и т.нар. "Зографска българска история"." - Блажени, които са прочели и трите извора-книги!
Аз съм прочела само Паисиевата книга и помня: "О, неразумни, юроде! Поради что (што) се срамиш да се наречеш булгарин (бугарин)? Дали булгаре (бугаре) не са имали царство и господарство?" - и, ще си призная, че съм я позабравила историята...
Четейки коментара на germantiger - Здравей, germantiger! - за идването на арабите в Европа през Гибралтар - си спомних една легенда за Децата (тримата сина) на Ной, които тръгнали в различни посоки: Сим - на Изток, Хам - на Юг, а Яфет - на Запад. - А, на Север - кой? - няма кой. Имал ли е Ной дъщери? ... Друга една легенда разказва, че в Ирландия (липсващата посока - Север) се появява 4-ти син на Ной, на име Бит, пристигнал на острова без тримата си братя. ... (Колко много хора днес не познават братовчедите си и други родственици?...
Човечеството е тръгнало от някое място и се е разсеяло по цялата Земя...
Поздрави!
цитирай
3. barin - допълнение
21.10.2015 21:17
Като прочетох двата коментара може да направя малка поправка,че евентуална победа на арабите при Константинопол би застрашила източна Европа до Аварския хаганат. По това време на северозапад от България няма сърби, маджари, великоморавци и печенеги. Мисля, че надписът" Богородице, пази кесаря Тервел" трябва да е написан с гръцки букви, защототе са се използвали основновъв Византия. Чел съм откъси от трите извора за Тервел, които цитирам. Легендата за трите сина на Ной я знам,но мисля, че българите са от сина на най-малкия син, който се казва Зиези. Благодаря на germantiger и indiram за коментарите и уточненията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3647325
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031