Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2014 10:22 - Буре за ракия
Автор: jokera Категория: Хоби   
Прочетен: 20134 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 09.03.2014 10:44


Буре за ракия. Буре за вино.

 Здравейте!

Буре за ракия. Буре за вино.
image

 Що е то?

Аудиторията тук е достатъчно голяма и разнообразна и съм сигурен, че с долната информация

ще бъда полезен на някого. Във форумите и изобщо в Нет-а има каква ли не информация. Има на хора наистина знаещи. Има писания на хора чули и разбрали и на такива които никога няма да разберат каквото и да чуят и прочетат.

Абе шарен свят…:)

Ще поговорим за:    

Буре ли? Що е то?

За какво се ползва?

От какъв материал (дървесина)?

Защо и как се закисва?

Как се съхранява?

За разлика от многото мнения на хора ""знаещи" , "препатили" и "специалисти" в тази материя, ще си позволя първо да се представя, защо си позволявам да изразявам мнение.

Баща ми е бъчвар, да ми е жив и здрав. Дядо ми беше бъчвар, мир на праха му. Прадядо ми е бил бръснар, но тримата му братя са били бъчвари. Потомствено натрупан опит и традиция така да се каже. 

Буретата са ми хоби. Невероятно е усещането с двете си ръце от един дървен труп да създадеш нещо. Нещо полезно. Нещо красиво. Нещо функционално. Нещо което, хората които могат да го правят са колкото приблизително колкото пръстите на един човек.

Е…най-много двама. J

Направил съм достатъчно много бурета, а също и ракия и смея да твърдя, че съвета ми ще е професионален.

Мъдрите хора знаят. На хубавата ракия и трябва буре. На хубавото вино, също.

Защо?

Да отлежава.

Бурето може да се ползва като съд за съхранение на течности, а и ...за отлежаване.

Ракията и виното обобщено ще наречем НАПИТКАТА.

Когато НАПИТКАТА вече я  налятя в буре тя започва да взаимодейства с дървесината.

Цялата Магия на бурето е следната...

Когато се изработва буре по класическа бъчварска технология, за да се огънат (извият) дъските се нагряват от вътре на огън. При необходимост след огъването се нагрява (опалва) допълнително. Огънят карамелизира танините на дървесината. В последствие когато НАПИТКАТА започне да взаимодейства с ( карамелизираните) танини се получават специфичните аромати.

Една и съща ракия, налята в три различни бурета (опалени) обгорени различно, ще има три различни вкуса. Същото е валидно и за дървесината.Една и съща НАПИТКА  налята в три различни бурета изработени примерно от дъбова, черничева и акациева дървесина, ще има три коренно различни аромата.

После напитки с различни вкусове се смесват и селектират. Казва се ""купаж".Това е цяла наука и квалитетните производители на напитки ползват такива специалисти. Срещу съответното заплащане. J

На въпроса от каква дървесина да е бурето мога категорично да заявя, че дъбът е КЛАСИКА. Всички квалитетни напитки отлежават в ДЪБОВИ бъчви ( бурета ).

Ако слушате професионален дегустатор на вино, когато каже, че напитката има аромат на канела или ванилия, не си измисля. Виното няма такъв аромат от гроздето, а от взаимодействието с обгорените (карамелизирани) дъбови танини.

Местообитанието на дъбовата гора определя и аромата на танините. Дъбовата дървесина добита от Стара планина и от Странджа планина е с различен танинов аромат. Нещо повече, добита от северен или южен склон на една и съща планина, също е с различен аромат.

Черничевата дървесина е много ароматна и бързо оцветява, но не препоръчвам ракия да се държи повече от месец в ново черничево буре. Придобива специфичен вкус и аромат който на "познавачите", може и да се харесва. На мен не.

Иначе съм правил бурета от какво ли не. Дива череша, круша, екзотична дървесина която ми донесоха на дъски и не разбрах от какво дърво е и се обработваше трудно. Правил съм буре и от иглолистна дървесина. Така нареченият "чамов материал". Какво ще държат вътре и какво ще пият , не е моя работа...:)

Въпрос на вкус казало кучето и ...

Малко се отплеснах...:)

Когато НАПИТКАТА е в бурето, то пропуска част от алкохола. Но...

Метиловият алкохол е по летлив и първо се изпарява той. Когато в буре отлежава високоалкохолна напитка, в случая ракия, тя става по-малко вредна "по-полезна", ако може така да се каже. А и градусът леко се повишава.

Това с "пиенето" на бурето е силно преувеличено.

Разговарят двама за бурета и колко ракия"пият"буретата им. Питат трети.

- Наборе кажи за твоето буре, нали и ти правиш ракия?

- Абе моето буре като, че ли не „пие“ токова много ракия. Ама то и синът ми и зетя са въздържатели... J

 

На втория въпрос:

Бурето задължително се закисва с вода поне 24 часа.

Защо?

Да се надуе дървото и да спрат течовете, а и водата да извлече страничните аромати.

Желателно е да се закисва поне два пъти.

Новото буре се закисва задължително два пъти. Наливаш вода и след 24 часа се изхвърля и се налива нова вода още 24 часа.

Никога не закисвайте бурето с гореща (вряла) вода. Горещата вода надува обръчите и деформира дъгите. Нали за да отмием уж микробите от нас,  не се къпем с вряла вода? J

Един мой познат бизнесмен, на когото любимата му тема е за дървесината  казва, „ Дървото е живо докато не го изгориш.“ И аз съм съгласен с него.

Как се съхранява бурето?

Когато е пълно ние често наобикаляме ( ухажваме )бурето. После…

После,  бурето трябва да се измие и остави на проветриво място така, че двата отвора, този отгоре и този за канелката да са отворени за да може да циркулира въздухът.

 

П.С.Познавам хора които могат да задънват буре и го правят всяка година.

Смятам, че не е необходимо, ако е измито и съхранено правилно.

Аз знам как да си разглобя и сглобя гардероба, но не го правя когато трябва да го почистя. 

 Наздраве!

image





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. radonika - Браво, Майсторе! Много полезна ...
12.12.2017 02:23
Браво,Майсторе! Много полезна информация. Благодарско!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3698590
Постинги: 346
Коментари: 1374
Гласове: 3078
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031