Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2007 13:19 - Седем истини как да станем слаби
Автор: elincet0 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6257 Коментари: 0 Гласове:
0



Първа заблуда и първа истина

Мазните храни те карат да се чувстваш заситен

 

Този пълен със сосове хамбургер ще те засити за цял ден, така че си струва да го изям! Грешно.

От всички хранителни компоненти мазнините се изчистват най-бавно от стомаха и заради този факт, години наред бе смятано, че мазните храни се смилат по-бавно и засищат за по-дълго.

Скорошно проучване обаче показа съвсем друго. Оказва се, че храната, богата на протеини и фибри засища най-много, повече от въглехидратите и мазнините.

На всичкото отгоре мазните храни са два пъти повече натъпкани с калории в сравнение с богатите на протеин и въглехидрати.

Много хора хапват мазен сандвич и се опитват да изкарат с него цял ден.

Оказва се, че те не се чувстват заситени, а просто им е тежко на стомаха, тъй като е нужно много повече време за разграждането на мазната храна.

 

Решението

 

Яжте по-малко и начесто. И то храни богати на фибри, като варива, пълнозърнест хляб, мюсли, плодове и зеленчуци. Храните богати на фибри имат невероятен засищащ ефект.

 

На всичкото отгоре фибрите и пълнозърнестите храни влияят на хормоните, които пращат сигнал към мозъка, че вече сте се нахранили и сте напълно заситени.

 

 

Втора заблуда и втора истина


Отслабваш, ако пропускаш хранене – вечери, обед и т.н.

 

Глупости. Такива неща има само във филмите, като знаменитата реплика в „Дяволът носи Прада“: „Не ям нищо по цял ден, ако почне да ми причернява - хапвам едно парченце сирене. Само на едно стомашно разстройство съм от идеалното тегло“, твърдеше сополивата героиня.

Може и така, стига да искате да се самоубиете. Бавно и мъчително.


Неведнъж, всички проучвания показват, че хората, които се хранят на редовни интервали и започват деня със закуска са много по-добре снабдени с нужните им хранителни вещества, мислят по-ясно и са в много по-добро настроение, отколкото тези, които ядат нередовно.

На всичкото отгоре тези хора контролират теглото си много по-добре от онези, които се тъпчат когато и както могат, след примерно 10 часово лишение.

Хората, които пропускат основните хранения за деня са по-податливи на проблеми с теглото. Това е положението.

Проблемът е, че за да заместят глада те се тъпчат с какви ли не гадости, като в сравнение с тях сиренето на мацката от „Дяволът носи Прада“ си е направо живителен извор.

Повечето бедни души, заместват глада като се натъпкват с разни безумни готови храни – солети, биксвити и какво ли не, които са пълни с вредни вещества, много сол и какво ли още не. И с калории.

 

Оказва се, че в повечето случаи заместителите са по натъпкани с калории, отколкото нормалния обед например.

Изследване показало, че хората, които успешно поддържат теглото си еднакво, без промяна и в желаните граници, се хранят на 4-5 часа, независимо дали е през седмицата, уикенда или празник или отпуска.

Именно редовните интервали на хранене се оказват ключът към поддържане на идеалното тегло, категорични са диетолозите.

 

 

Трета заблуда и трета истина


Добри и лоши храни

 

Това не е точно така. Всъщност има добър и лош режим на хранене.

 

Един чипс например е точно толкова хранителен, колкото един печен картоф. Дори в някои случаи печеният картоф се оказва също толкова нездравословен, колкото чипса – ако е прегорял или ако е печен с маргарин, например.


Идеята обаче е, че ако изядеш един чипс един път на седмица – всичко е наред. Но почнеш ли да ядеш прекалено често такива храни – това вече е проблем.

Принципът е много прост. Ако имаш сладки, вафли, чипс вкъщи или на бюрото в офиса, това се превръща в проблем, защото ще посягаш към тях. Така се създава нездравословен режим на хранене. Тоест, трябва да се премахне изкушението.

Просто не дръжте вкъщи такива храни. Естествено един чипс на седмица няма да ви убие, но си го купете инцидентно, не защото се възнаграждавате за нещо или сте треперли цяла седмица, за да си го напъхате в устата.

Лошите храни не трябва да се ядат в лоши моменти, а просто ей така и по малко.

Дръжте в къщата си полезни неща- плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб. Опитайте се винаги да подреждате красиво плодовете и зеленчуците, проявете фантазия. Така тези храни ще се струват още по-вкусни и примамливи, а чипсът и вафлите ще са отдавна забравени.

 

 

Четвъртата заблуда и четвъртата истина

Ниско въглехидратният режим издухва калории


Всъщност това не е точно така. Отхвърлянето на въглехидратите не намалява теглото само по себе си.

 

Идеята на режима е да ограничава въглехидратите в храната до минимално количество, и така да се поддържа постоянно ниво на хормона инсулин, който контролира нивото на кръвната захар.

Така тялото черпи енергия най-вече чрез окисление на мазнини, а приемът на белтъчини става индиректен източник на енергия.

 

Основните храни на тази диета са: месо и месни изделия; ядки; риба и морски продукти; яйца; мляко (пълномаслено) и млечни продукти; варива.


Първоначалната бърза загуба на тегло, която се появява при хората, спазващи ниско въглехидратна диета, се дължи на факта, че тялото започва да изпразва гликогеновите си запаси, натрупани при хранене с въглехидрати.

 

Защитниците на този тип диетичен режим твърдят, че той изхвърля определени мастни образувания (наречени кетони) чрез урината.

 

Според твърденията, тази диета най-вече влияе на изхвърлянето на подкожните мазнини и горенето на калории.

Съвсем ново американско изследване обаче показва, че няма никаква връзка между увеличеното ниво на кетони в урината и ниско въглехидратния хранителен режим.

 

Според диетолози, при подобна диета, хората отхвърлят доста въглехидратни храни, които нормално се консумират с мазнини и именно тази комбинация е основната причина за загуба на калории.

Изпадането в крайности не е никак полезно, още повече, че много хора не подозират, че може би организма им няма да приеме дадена диета.

Ограничаването на определено хранително вещество, като въглехидратите в случая, може да не се окаже най-подходящо за отслабване.

Добре е да проверите най-точно каква диета отговаря най-добре на вашия организъм. Това става при диетолог. И не забравяйте физическите упражнения, без тях всичко е безсмислено.

 

Петата заблуда и петата истина

Здравословното хранене ми струва по-скъпо

Напротив, напротив. Със здравословното хранене дори можете да спестите пари.

С малко планиране, „здравата“ храна ще ви струва много по-малко от типичните бързи и евтини закуски, като сандвичи, баници, пици и т.н.
Изобщо не се учудвайте.

Говорим както за купуване на хранителни продукти за вкъщи, така и за хранене докато сте на работа.

Мислите ли, че ще ви излезе по-евтино, ако купите две банички и едно кисело мляко за обяд в офиса?

Да сметнем този най-нисък бюджет за деня. Две мазни баници по 60 стотинки и едно кисело мляко, обикновено – също около 60 стотинки. Тоест 1.80 лв. на ден или 9 лв. на седмица. Точно 1 час след баниците и млякото обаче ще сте кошмарно гладни.

Ако ще карате на най-нисък бюджет, си вземете един пакет мюсли за 4-5 лв. от най-хубавото. Това са 500 гр, някой пакети са и по 700 гр на подобна цена.
Стига за цяла седмица и повече. Хапвайте по 100-200 гр. на ден с едно кисело мляко, т.е. два-три пъти. Това ще ви струва 7-8 лв. Или пестите от 1 до 2 лева на седмица. Ще остане дори за ябълки и пълнозърнест хляб.

Както неведнъж сме казвали, пълнозърнестите храни засищат неимоверно и са супер полезни.

Естествено, това е примерен режим, ако сте закъсали с финансите. Но пак е по-здравословен от баниците. Естествено не препоръчваме и двата типа хранения, те са крайни и буквално еднообразно убийствени.

Правете си сметка при пазаруването. Пилешкото месо определено е по-евтино, купувайте варива и зърнени храни, като боб, леща, ориз – определено са евтини и здравословни, макар че са така подценявани като евтина и „долна“ храна у нас.

Забравете саламите, чипсовете, готовите салати. Освен че не са евтини, са пълни с такива субстанции, от които могат да се изправят косите.

 

 

Шестата заблуда и шестата истина

Ако мина на диета, ще премахна целулита

Глупости, глупости. Писали сме толкова много относно митовете за целулита, но все още има заблудени „овчици“.

Никаква диета не може да премахне целулита. Ако говорим с медицински термини, няма такова нещо като целулит. Това е козметичен проблем, свързан най-вече с липса на активен двигателен режим , неправилно хранене и стрес. В редки случаи се дължи на хормонален дисбаланс.

Целулитът е натрупване на отпадъчни продукти, вода и най-вече мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфните съдове. Когато хванем здраво кожата и я стиснем, тя придобива вида на портокалова кора. Засяга от 50 до 90% от жените по света, без значение колко тежат или колко често спортуват.

Ако една жена спортува активно, може да се храни неправилно и обратното и пак да има целулит. Ако е титан на спорта и здравословното хранене, може да страда наследствено от този проблем. Естествено, жените с правилен начин на живот имат най-голям шанс да не познават проблема на портокалова та кожа.


Целулитът обаче вече не е толкова страшен за тези, които го имат. Най-големият му враг е Търпението.

Комбинирайте упражнения (жените трупат най-много мазнини в дупето, ханша и бедрата), правилно хранене и антицелулитни процедури.

Нито едно средство само по себе си няма да помогне. Вадете тежката артилерия и почвайте.

 

 

Седмата заблуда и седмата истина

Протеините правят мускулите ми по-здрави

 

Вашето тяло не се нуждае от тонове протеини, за да изглеждате слаби и със стегнати мускули.

Дори и да тренирате редовно, пак нямате нужда от драстично увеличаване на приема на белтъчини.

Изследване показва, че препоръчителното дневно количество белтъчини е 53 грама за човек, тежащ 65 килограма.


Ако беше вярно, че увеличеният прием на протеини е основна причина за ускореното изграждане на мускулна маса, то всеки, който е на диета тип Аткинс с увеличен прием на протеини, щеше да изглежда като Арнолд Шварценегер.

Истината е в баланса. Най-добрият хранителен режим съдържа 15-20% протеин от нетлъсто месо (риба, пиле, телешко), 55-60% въглехидрати и 20-30% мазнини.

Храненето по тази схема гарантира безпроблемно постигане и поддържане на желаното здравословно тегло.


Тагове:   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elincet0
Категория: Други
Прочетен: 5142287
Постинги: 62
Коментари: 1839
Гласове: 162
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930