Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2008 08:59 - до гроба на Дева Мария
Автор: sowhat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16691 Коментари: 12 Гласове:
1



Една от най-посещаваните атракции,  в егейските курорти на Турция, е екскурзия до дома на Дева Мария. Той се намира близо до днешния малък град Селджук на стотина километра южно от Измир и на 30 от курорта Кушадасъ. Любопитното е, че в Ерусалим също показват гроба на Божията майка. И тъй като става дума за реликва, която привлича милиони хора, спорът продължава цял век.

До средата на ХIХ столетие никой не е подлагал на съмнение факта, че Света Богородица е погребана в Ерусалим. След това обаче една немска монахиня на име Катерина Емерих изпада в транс и описва мястото, където Дева Мария доживяла дните си. Според нея то се намирало близо до древногръцкия град Ефес, чиито развалини се намират близо до Селджук - на няколко километра от Егейско море. Самата Емерих никога не е стъпвала там, но присъстващите били впечатлени от разказа й и го разпространили.

Някога Ефес имал 250 хиляди души население и бил голямо егейско пристанище. В него е било едно от седемте чудеса на древния свят - храмът на Артемида. Градът обаче западнал, след като реката, минаваща край него, запълнила с наноси пристанището и той се оказал на няколко километра от брега.

Сигурно е, че св. Йоан Богослов е доживял дните си в Ефес и там е написал своето евангелие. Знае се също, че преди да бъде разпънат, Исус го помолил да се грижи за майка му. От това привържениците на версията за Ефес вадят заключението, че Света Богородица е дошла на егейския бряг.

В Измир и до днес има два католически манастира. Игуменът на един от тях научава за откровенията на Емерих и решава да провери на място има ли такава постройка. През 1891 г. монасите откриват основите на къща в планината, която отговаря на всички описания на монахинята от Германия. Въпреки че доказателствата не са съвсем убедителни, оттогава там започват да се стичат поклонници.

През 1951 г. една християнска фондация откупува цялата околна местност от турската държава и издига параклис върху старите основи. През 1979 г. сегашният папа Йоан-Павел II посещава мястото и го обявява за автентичния дом на Божията майка и за второто свещено място за християните след Божи гроб.

В параклиса има постоянно католически свещеник, който кани всички да запалят в него свещи. Те не се продават, а се раздават в преддверието. В параклиса е пълно с предмети, доказващи чудотворната сила на мястото. Освен християни тук се стичат и мюсюлмани, които наричат Богородица "Мерием Ана" - "Майка Мария". Една туркиня е оставила ортопедичните обувки на детето си, което проходило, след като посетили тази християнска светиня.

Църквата не взема такса за визитата. Хората чакат на опашки, за да си налеят вода от извора в подножието на параклиса. Тя се смята за светена. Стената отстрани пък е място, където всеки може да закачи своя молба към Светата Дева. Смята се, че желанията, оставени там, ще се сбъднат след период между 40 дни и 9 месеца. Листчета на 40 езика вече са запълнили около 30 метра от стената.


Особено импозантни били молитвите в деня на Успение Богородично - 15 август, когато католици, протестанти и православни идвали да се молят заедно на десетки езици.

източник: journey.bg

любопитното:

на 22 юли 2006г. голям горски пожар избухва близо до Селчук, Западна Турция, недалеч от къщата, за която се смята, че е бил домът на Дева Мария. Пламъците стигнат чак до  Кушадасъ, без да го засегнат. Самият дом на Дева Мария не е пострадал. Силният вятър приближил пламъците близо до него и принуждава властите да евакуират туристите с автобуси. Някои от тях са напуснали мястото боси. Домът на майката на Исус Христос се намира в Бюлбюл планина, близо до античния град Ефес.
Непосилно за спасителите и огнеборците е овладяването на стихията, когато тя угасва от само себе си на метър от дома на Богородица, като преди това унищожава 1000 хектара борови гори.

В момента домът на Богородица се стопанисва от италианската католическа църква.  Изложени са предмети подарени от папа Йоан Павел Втори и папа Бенедикт  ХVІ. В самият дом е забранено да се снима. Искам  само да споделя,  че мястото около дома е невероятно. Оазис на спокойствие и смирение, ако се абстрахирате от задължителните сувенирни бараки извън мястото. Нещата там са доста скъпи и доста кичозни, но всеки турист пък би искал да отнесе частица от атмосферата в дома си  ( дори и аз ).

Другото нещо което ме изненада , че точно там се появи и роуминг с Гърция ( за тези , които още не са ходили в Турция, само да спомена че роуминга е безобразно скъп - 6.99лв. за изходящ разговор за М-Тел).

Светената вода, която тече от три извора е безплатна. Пояснявам го защото в статии, които четох пишеше, че се заплащала. Не, това не е така. Плаща се само около пет евро за миро, ако желаете.

Въпреки споровете, които се водят около мястото, то ли е или не е гробът на Богородица, мога да кажа само , че мястото е енергийно и невероятно зареждащо.
До изворите има стена на желанията. Там всеки написва на листче желанието си и го завива в нещо , което закача на стената. Според поверието желанието се сбъдва до девет месеца.
:)

image

католически монах, хванат от мен в момент на размисъл пред аязмото или купела, в който са кръщавани християните от св.Йоан Богослов.
монахът е с дънки под расото :)

image
католическата литургия , която течеше в момента и снимах отдалеч

image

домът на Богородица

image

Девата

image

църквичката

image

стената на желанията ( тук съм се увековечила със собствените си желания )

и знаете ли : Бог, винаги иска да ни каже нещо. Друг е въпроса - искаме ли ние, да го чуем.


Тагове:   Мария,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aredhal - Аз оставих само две листчета с же...
18.10.2008 09:03
Аз оставих само две листчета с желания. Мястото има особенна енергия. Много хубав постинг.
цитирай
2. sowhat - а аз едно
18.10.2008 09:04
мисля си , че ако говорим искрено и от сърце с Бог, той ни чува. благодаря ти
цитирай
3. анонимен - Беше ми много интересно
18.10.2008 12:35
Разбрах неща, които не знаех досега. Благородно ти завиждам, че си видяла това свято място.
цитирай
4. sowhat - благодаря :)
18.10.2008 12:40
пожелавам ти да посетиш местата, за които мечтаеш. повярвай ми , винаги си струва
цитирай
5. chris - Ще споделя само едно безплатно откровение:
18.10.2008 13:26
гробът на Дева Мария всъщност е в моето мазе.
И ако някой друг претендира, че е някъде другаде - ще се видим в съда!
цитирай
6. sowhat - джънки дай пет лева
18.10.2008 13:43
и ще ти повярвам :))
цитирай
7. chris - Ти дай 5 лева за вход
18.10.2008 15:12
и ще ти го покажа.
цитирай
8. sowhat - а мерси
18.10.2008 15:14
за по малко от 40 евро не влизам :)
цитирай
9. eien - Пожелайте ми да видя това място...
19.10.2008 03:14
много го искм, особено след кат прочетох увлекателните Ви последни постинги...
Благодаря много!
цитирай
10. blueneo - ;)
19.10.2008 09:49
... бих оставил само едно листче с думите...
ИСКАМ ДА СЕ ВЪРНА ОТНОВО!!!
цитирай
11. анонимен - и аз бях там
29.11.2008 14:11
2006 година имах щастиетослучайно да попадна на това място.Беше февруари е повечето неща ги нямаше - сувенирници, свещеници и т.н. , но успяхме да влезем в къщата, да си налеем вода и да се помолим на божията майка слагайки листчета с нашите желания.
Е уважаеми малко повече от 9 месеца след това единственото ми желание се сбъдна, водата ,която наляхме и си отнесохме в къщи ми помага винаги, когато има проблем изобщо......
не знам дали това е мястото, където божията майка се е възнесла на небето, но е факт ,че мястотое невероятно въздействащо както и ,че лично на мен ми се сбъдна желанието - дори не знаех за този период описан в поста.Пожелавам на всички възможността да посетят мястото и всеки да натрупа собствените си впечатления! лично аз искам да се върна там!
цитирай
12. vali - Прекрасен постер. Получих ценни ...
09.04.2011 21:32
Прекрасен постер.Получих ценни сведения, защото мисля това лято да стигна и аз до там.Благодаря.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sowhat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6301783
Постинги: 921
Коментари: 24681
Гласове: 63729
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031