Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2012 14:47 - ТЯЛОТО – ХРАМ НА БОЖИЯ ДУХ 1. Месото - храната на греха
Автор: antoninus Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12196 Коментари: 26 Гласове:
5

Последна промяна: 28.05.2012 14:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Без съмнение днес месото е една от най-популярните храни в света. Светът го цени, светът му се прекланя, светът го боготвори. Месото е царят на храните в света на злото. То е кървавият цар. Той е предизвиквал войни, въздигал и опустошавал е цивилизации, променял е човешки съдби, повдигал е спорове. И днес, в епохата на научно-техническата революция, отново се поставя на дневен ред въпросът за образа на този цар. С други думи казано: дискутира се темата за вредата и ползата от месото. Тя звучи с особена актуалност през последните петдесетина години. Защо? Дали това е случайно? Дали не е част от Божия промисъл за последното време? Факт е, че сред множество духовни общности, включително и сред християнски все повече се популяризира вегетарианският начин на живот.
Но нека обърнем внимание, че през последните петдесетина години и сред светските учени, диетолози и лекари с голяма актуалност се поставя въпросът за въздействието на месото. Не случайно сме свидетели на най-големите разкрития в човешката история по отношение вредата от месото. Никога не е имало толкова голям масов интерес в глобален мащаб към проблемите на месото и към вегетарианството. В резултат на това цели научни институти, стотици диетолози и лекари от различни страни въз основа на строго контролирани експерименти, изследвания и проучвания стигат единодушно до извода, че вегетарианството е един по-здравословен начин на живот. Те всъщност потвърждават истини за месото, която Святия Дух е открил отдавна на верните Свои. В това отношение можем да отбележим един принцип за Божието действие в света – Бог открива някакви истини първо на ограничен кръг от Свои верни последователи, а по-късно тези истини стават достояние и на света. На Своите Си люде Бог дава истината като откровения в Духа, а на светските – като открития чрез науката.

Препоръчителното количество червено месо, което 1 възрастен човек следва да консумира, не трябва да е повече от 500 г. на седмица, което се равнява на само три резена. За сравнение в момента се консумира 90-140 грама червено месо на ден, което вреди на здравето. Многобройни проучвания показват, че червеното месо увеличава риска от развитие на рак на вътрешните органи. Това е втората най-често срещаната форма на рак, която  засяга всяка година от 6 500 сънародници. Също така се оказва, че червеното месо е свързано със сърдечните заболявания, диабет и  втория вид рак на гърдата, белия дроб и простатата, тъй като съдържа голямо количество наситени мазнини. Учените изчисляват, че 11% от смъртните случаи сред мъжете и 16% при жените може да бъдат  предотвратени ако се  отхвърли червеното месо. В същото време онколозите не препоръчват да се откажем изцяло от  свинското и говеждо месо, а е най-добре е да спре приемането на  преработени храни като шунка, в която много сол и наситени мазнини. Пациенти които са се излекували от рак на дебелото черво и след това са комсумирали червено месо, при тях три пъти по често се получава рецидив на болеста отколкото тези, които не го правят. А консумацията на свинско и говеждо месо, заедно с други продукти на "западната диета" (обелени зърна, сладки, сирене) увеличава риска от рак на гърдата сред азиатските жени, твърдят учени от „Фох Chase Цанцер Център”, във Филаделфия. Тези, които ядат традиционни храни (соево сирене, тофу, зеленчуци, миди, водорасли и риби), е много по-малък риска за тяхното здраве.

Особено вредно е свинското месо. Всеизвестно е, че то привлича с бързината на приготвяне и с невисоката си цена. Но хората не си дават сметка, че при консумацията му разходите за лечение на болестите, придобити от свинското месо са много повече.
Вече има много доказателства, че то най-много вреди на здравето.

Едно изследване на немският Професор Hans-Heinrich Reckeweg, в книгата си “Свинското месо и човешкото здраве”, обобщава резултатите от своите наблюдения и изследвания в Германия:
“Свинете в Германия се хранят с останките от болниците. Това са останки от храна и памучни гнойни превръзки, които, вместо да се горят, се хвърлят на свинете. По този начин, всички тъкани на свинята, особено лимфната система, се изпълва с различни активни болести.”
Reckeweg ни известява, че при консумиращите свинско месо, могат да се срещнат следните болести: възпаление на жлъчката, апендисит, възпаление на червата, абцеси и циреи, антракс (синя пъпка), бяло течение при жените, калциране на ставите, втвърдяване на жилите, повишаване на кръвното налягане, подуване на сърцето и инфаркт. Същия автор посочва, че при опитните животни, хранещи се със свинско месо се наблюдават следните признаци:
- при морските прасета - болести по кожата и рак;

- при кучетата от рода Боксер се наблюдава кожна болест, приличаща на краста;
- при цирковите животни, като лъв и тигър, се наблюдава повишаване на кръвното налягане и кръвотечение на носа;
Заради това изследване на Reckeweg, един ветеринарен лекар на име Ламбард, пише: “С твърденията си за свинското месо може да бъдете подложени на критика от колегите ви. Аз също не обичам свинското месо”.
Свинското месо, спрямо месото на останалите животни, показва качествени различия. Известно е, че свинското месо определено е тлъсто, и че маста (лойта) носи различни опасности за човешкото здраве. Reckeweg известява, че в определени тропични райони консумирането на свинското месо е още по-опасно.

Свинското месо е богато на: холестерол, киселина, сяра, хистамин, което съдържание вреди на човешкото здраве:
1.Холестерола, намиращ се в голямо количество в свинското месо, води до втвърдяване на жилите, повишаване на кръвното налягане, инфаркт и някои други болести по жилите;
2.Вследствие на намиращата се в голямо количество кръвна тъкан при свинското месо, се изгражда така нареченият мукополисаккарит, много богат на сяра. Това вещество настанявайки се в хрущяла, мускулите и нервите в човешкото тяло, става причина за следните различни ревматични болести: артрит (възпаление на ставите), артроза (калциране на ставите);
3.При свинете нивото на хормоните е много високо. Новороденото малко, тежащо само няколкостотин грама, само за шест месеца, надвишава сто килограма. Това развитие се поражда поради повишеното съдържание на хормоните. Повишаването на хормоните при човека поражда акромегали (характерна болест, образуваща се от нарастването на носа, челюстта, ръката, крака и други крайни части по тялото). Reckeweg известява, че високото ниво на хормоните, съдържащи се в свинското месо, причиняват образуване на рак в храносмилателната система при човека. Веществото, причиняващо рак у човека, е така наречения “Бензипурене - Bezipurene” - хидрокарбон. Това вещество е присъщо за опушено приготвените меса, особено при опушените кренвирши и салами от свинско месо. В държави като Чили, Япония и Финландия, много често се появява рак на стомаха поради консумирането на опушена риба.
4.Доказва се, че мъжкия полов хормон на свинята е причина за рак при човека, поради факта, че половите хормони и веществата причиняващи рак, имат еднаква химическа формула. Според някои учени, женският полов хормон при свинята е причина за развитието на рак на гърдата и утробата (матката) при жените;
5.От свинското месо може да се породи вирус от грип при хората, понеже грипа при свинята обхваща белия й дроб, а той е добавка в месните продукти като кренвирши, салам и наденица. Поради тази причина, в Германия, белия дроб на свинята не се използва. Reckeweg посочва, че след Първата и Втората световна война, вследствие на недостиг на храна в Германия, бързо се разпространява грип, пренесен от консервирано в Канада свинско месо;
6.Известно е, че свинското месо съдържа голямо количество вещества като хистамин и имидазол, причиняващи алергични болести у човека като екзема, астма и др.
7.Психиатърът Hoffmann известява, че човек може да се пристрасти към свинското месо така, както се пристрастява към алкохолните напитки и тютюнопушенето. Според него спасилите се от това пристрастяване са онези, които се отвращават и гнусят от свинското месо.
8.Консумиращите свинско месо, с натрупването на лой (мас), придобиват тела, подобни на цилиндър. При консумиращите вътрешната лой на свинята се наблюдава напълняване на стомаха, при консумиращите тъканите около вратната област има удебеляване на врата, а при жените, консумиращи свинско месо се вижда удебеляване на средната част на тялото и деформация.
Reckeweg посочва в една своя реч как от личен опит установява правотата на християнската и на мюсюлманската религии да не консумира всинско месо:
“Аз не съм открил нови теории по отношение вредите от свинското месо... От личен опит, в семейството си, и от многобройните ми пациенти станах свидетел на разновидни болести, получени от консумирането на свинско месо.”

Болестта трихинeлоза
Човекът може да се зарази с над 70 различни болести в следствие консумиране на свинско месо, но безспорно най-опасната от всички тях е трихинелозата. Фактора на болестта се установява при аутопсия от страна на Tiedemann (1822). Oven (1835) е назовал този паразит “Trichinella Sparaliz”. Публикуването на статия под заглавие “This wormy world” от страна на Stoll през 1947 известява, че 27,8 % от населението по света са болни от трихинелоза. Болестта трихинелоза е разпространена особено силно в европейските държави. Въпреки често правените ветеринарни проверки, в държави като Швеция (1946), Гренландия (1948), Англия (1953), Полша (1959 и 1961) се наблюдава масова зараза от трихинелоза. Също така, в днешно време, се известява за нашествие на трихинелоза в държави като Малайзия, Виетнам, Лаос, Тайланд, Индия, Сирия и Кения. В Америка, Европа, Азия и Африка се среща все по-често.
Трихинелозата се разпространява от питомни или диви свине, а също така и от месото на мечката. Заразата се разпространява чрез консумация на сурово, леко изпечено месо или пък чрез направените от месото колбаси като салам, наденица или кренвирши.
След консумацията на заразено с трихинелоза месо, три седмици по-късно завършва разпространението на трихини в човека, тоест трихиновите ембриони окончателно са се настанили в мускулите. Месеци по-късно те се калцират под формата на капсула. В тази капсула години наред трихина остава здрав, невредим и може да причини вътрешни инфекциозни заболявания. Капсулите са 1/2 мм дълги и 1/3 мм широки. Трихинелоза може да се придобие само чрез консумация на месо, заразено с трихини. При повечето случаи човека се инфектира чрез консумация на свинско месо. Трихинелозата не причинява тежка болест при свинете, обаче при човека се проявява като повдигане, повръщане, стомашни болки, холера и кървав хемороид, като диария, температура, постоянно главоболие, виене на свят, силни мускулни болки, отслабване, безсъние, потискане, спастична парализа на говорещите и поглъщащи мускули, подутина при клепачите на очите и лицето, белези в белия дроб наподобяващи пневмония, запушване на вените, менингит и възпаление на мозъка, оглушаване и белези по кожата подобаваща на дребна шарка. Понякога се определя като коремен тиф и холера, която погубва болния в рамките на 24 часа. Понякога пък става смъртоносна при парализа на кръвоносните съдове (тромбоза) и възпалението на мозъка. Придобитите трихини (гъсеници) от свинското месо, по пътя на стомаха и червата преминават в кръвта, след което стават причина за следните състояния: повдигане, повръщане, диария и стомашни болки, докато гъсеницата се намира в червата. Преминалата през белия дроб гъсеница след дълго обикаляне се разпространява по цялото тяло и мускули.
Тези мускули са органични и диафрагматични, намиращи се в езика, тила, гръкляна и около гърдите. Тези мускули причиняват парализа и болки, когато се възпалят. Понякога гъсеницата се настанява в сърдечните мускули и става причина за електрокардиографични промени.
При диагнозата на болестта е необходимо да се припомни на доктора за консумацията на свинско месо от страна на болния. Категорична диагноза е възможна при проучването на гъсеницата в изпражненията и в мускулната тъкан през втората седмица.
Болестта трихинелоза няма категорично лечение. Най-полезното лечение е предпазване от болестта. В западните страни с цел предпазване на хората от болестта трихинелоза са известни следните предпазни мерки: основаване на затворени свински стопанства, преваряване на останките от храна, която се дава на свинете, при колене, проверка на месото от страна на ветеринар. Въпреки това, най-правилното решение е неконсумацията на свинско месо. Показателно е, че болестта трихинелоза не се среща в тези ислямски страни, където не се консумира свинско месо.

Свинска тения
Фактора на болестта е Tenia Solium. Яйцата на Tenia Solium, намиращи се в питомните и диви свине по пътя на корема (стомаха) и червата преминават в кръвта. След това, чрез кръвта се настаняват в езика, вратът, гръбните мускули, сърцето, мозъка и белите дробове на свинята. Гъсеницата, след консумацията на свинско месо от човека, се настанява в човешкото черво и усъвършенствайки се, се преобразува в тения.
Както свинята се храни със заразени храни и яйцата на тази тения, така и човека може да се зарази чрез храната, попадайки в устната му кухина. Тези гъсеници, по пътя на стомаха и червата преминават в кръвта, след което стават причина за пораждането на важни органични болести, както в очите, така и в мозъка, дори водят до смърт. В Турция тази болест се наблюдава само при християните, отглеждащи свине на остров Имроз. В мюсюлманските и еврейски държави на се наблюдава свинската тения. Възможността за предпазването от тази болест е да не се консумира свинското месо.

ДРУГИ ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ, ПРИДОБИТИ ОТ СВИНЯТА
Други болести при човека, причинени от свинята са: червен свински вятър, свински грип, сап (болест по добитъка), шап, туберкулоза. Тези болести понякога могат да застрашат човешкия живот. Възможността за предпазване от всички тези болести е да се избягва съприкосновението със свиня и консумацията на месото й.
Dr Ted Broer освен това
предупреждава, че при опаковане на продукти от свинско месо се използват нитрити, които могат да причинят високо кръвно налягане, водещи до мозъчни тумори и левкемия.

Много от другите болести, причинени в следствие яденето на (свинско) месо, са описани
тук
.
 

Какво е мнението на Библията за ядене на месо (особено на свинско)?
 Защото, ето, Господ ще дойде с огън, И колесниците Му ще бъдат като вихрушка, За да излее гнева Си с ярост, И изобличението Си с огнени пламъци,
Ония, които се освещават и очистват за да отиват в градините След една ашера в средата, Като ядат свинско месо и гнусотии и мишки, Те всички ще загинат, казва Господ Исая 66 15,17
Първоначалната диета на човешката раса бе вегета­рианска. Тя се състоеше от плодове, зърнени храни и ядки. Бог прибави зеленчуците към диетата на Адам и Ева, но чак след като те съгрешиха и вече не можеха да ядат от дървото на живота. Когато Бог позволи на човека да яде месо, някои от животните Той нарече чисти, а другите – нечисти (Битие 7:2). Това беше 900 години преди Мойсей да даде на Израел написания списък със забранените за ядене животни, птици, и риби, изложени в Левит 11 глава и Второзаконие 14 1:21.
За да опрости нещата за нас. Бог е поставил всички живи същества в една от двете категории:
чисти и нечисти       

Той ни позволява да ядем от чистите, но е обявил нечистите създания за неподходящи за храна. Всички чисти млекопитаещи имат по две отличителни черти: /1/ имат раздвоени копита и /2/ пре­живят. Например, свинята има раздвоени копита, но не прежи­вя, затова тя е нечиста. Божиите категории на чистите и нечисти зверове съществуват от сътворението и не беше бяха част от Мойсеевия закон, приключил с кръста  - доказателство за това е, че на Ной беше казано да вземе в ковчега по седем от чистите и по две от нечистите животни (Битие 7:2). Когато Ной принася жертва го прави като взе от "всяко чисто животно и от всяка чиста птица, та ги принесе за всеизгаряния на олтара".

Според Библията, яденето на нечиста храна, e
сериозно прегрешение, което може да има фатален край за вярващите. Библията е твърде ясна и категорична, за да бъде погрешно разбрана. При Второто Си пришествие Господ ще унищожи онези, които знаят както изисква Словото Му, но въпреки това ядат свинско месо и други нечисти храни. Така както не бихме позволили да бъде поставена на трапезата ни храна, приготвена от месото на змии, котки, прилепи и плъхове, не би трябвало да употребяваме за храна това на другите нечисти животни като свинята, катеричката, заекът, сомът и др. Исус ще приеме в царството Си само тези, които на тази земя са Го почитали и чрез телата си – храмове на Светия Дух.
Като християни ние не бива да затваряме сърцата си за тези Божии наставления. Отхвърляме ли Божиите правила относно чисто и нечисто, ние не само страдаме в този живот, но и, което е най-печално, ще загубим вечния живот. Oсновното правило за добро здраве на всеки християни­н трябва да е:
І Коринтяни 9:25 И всеки, който се подвизава, се въздържа от всичко.
Въздържанието означава пълно избягване на онези неща, които са вредни и умереното използване на онези неща, които са полезни.

Мнозина никога не са обръщали внимание на тясната връзка между физическото и духовно естество в християнския живот. Някои ще бъдат очудени като видят колко съвети ни е дал Бог относно поддържането на нашето здраве.
І Коринтяни 10:31 И тъй, ядете ли, пиете ли, всичко вършете за Божия слава.

Защо нашето здраве е толкова важно за Бога?

І Коринтяни 6:19,20 Вашето тяло е храм на Святия Дух... Затова прославете Бога с телата си.
Римляни 12:1 Да представите телата си в жерт­ва жива, света благоугодна на Бога, като ваше духовно служене.
Има мнозина, които никога не са видяли в истинската й светлина своята отговорност към Бога относно начина си на хранене. Онези, които се противопоставят упорито на Божият съвет, ще бъдат строго наказани. Но от онези, които в миналото не са имали възможност да научат тези ценни здравословни правила в Божието слово, тези предупреждения и правила ще бъдат приети с благодарност. Бог желае телата ни да бъдат Неговото свято място за живеене. Ето защо трябва да изберем да ги направим здрави.

Загрижен ли е Бог за нашето физическо здраве?
Матей 4:23 Тогава Исус ходеше по цялата Галилея и по­учаваше в синагогите, и проповядваше благовестието на царството, като изцеляваше всякаква болест и всякак­ва немощ между людете.
ІІІ Йоаново 2 Възлюбени, молитствам да благоуспяваш и да си здрав във всичко, както благоуспява душата ти.
Библята учи, че нашето физическо здраве е от изк­лючителна важност за Бога. Исус отдели на изцеленията също толкова време, колкото и на проповядването. Има няколко биб­лейски принципа, които можем да приложим, за да подобрим здравето и продължителността на живота си.

Какъв голям интерес е проявил Бог относно здравето на Своите чада?
“Ако прилежно слушаш гласа на Господа своя Бог, и вършиш онова, което Му е угодно, и слушаш заповедите Му, и пазиш всичките Му повеления, то не ще ти нанеса ни една от болестите, които нанесох върху египтяните; защото Аз съм Господ, Който те изцелявам.” Изход 15:26; Вж
ІІІ Йоан 2.

Бог обеща на Своя народ здраве при условие, че той послушно ще изпълнява божествените правила. Щом като Бог отдава толкова голямо значение на здравето и на телесното благосъстояние на Своите чада, колко повече ние трябва да проверяваме дали нашите навици и обичаи са в съгласие със здравословните правила! Божието слово съдържа чудесни съвети относно опазването здравето на нашето тяло.

Каква висока цел е поставил Бог на Своя народ?

Вие, обаче, сте избран род, царско свещенство, свет народ, люде, които Бог придоби, за да възвестява превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина: Възлюбени, умолявам ви, като пришелци и чужденци на света, да се въздържате от плътски страсти, които воюват против душата.” – І Петр.2:9,11
Висока привилегия е да познаваме съдържащите се в Божието Слово истини и да изоставим употребата на всички вредни храни и обичаи от миналото. Голямо благословение е да имаме Бога за съветник и наставник във всичко, отнасящо се за живота и здравето ни. Колко доволни са нашите сърца, когато ние напуснем обичаите на невярващите, макар и светът да ни намира за странни! Като се отделяме от света, ние се съединяваме с Исус и Той ни признава за Свой избран народ.
Думите на апостол Петър, който схваща даденото му иносказателно видение в буквалния смисъл, възразявайки: …Никога не съм ял нещо скверно или нечисто” (Деян. 10:14), потвърждават запазеното и в християнската епоха разграничение чисто-нечисто по отношение на храната. Нещо повече – още в Стария завет, когато на израилтяните е дадена манната в пустинята (
Числа 11:4-9), срещаме всъщност знаменателната пророческа метафора на вегетарианското хранене като принцип, който, предвид символиката на влизането в Ханаанската земя като бъдно влизане в Божието царство, да бъде задължителен в “последните времена”, както гласи новозаветното позоваване на случая (I Кор. 10:6-11). Разяснителна в този смисъл е символиката на земното светилище в Стария завет, което е “образ на истинското”, тоест на небесното светилище. Наличието на стомна с манна в Светая Светих на ръкотворното светилище има своето съответствие и в пресвятото място на небесното светилище и потвърждава непреходността на вегетарианството като съвършен принцип на християнския начин на живот. Нещо повече. От здравословна гледна точка вегетарианската храна е много по-добра и полезна, като виждаме болестите по животните в последно време вследствие замърсяването на околната среда.
 
 Тук ще цитирам Елена Вайт относно препоръките й за месото: Месото никога не е било най-добрата храна, но неговата употреба понастоящем е двойно по-опасна и съмнителна, тъй като болестите у животните бързо се увеличават.
Яденето на месо руши организма, замъглява интелекта и затъпява моралните чувства. Тази храна има свойството да възбужда нервите и страстите, давайки по този начин управлението в ръцете на низките страсти. Тя развива
животинското у човека. Мозъкът и нервите са свързани със стомаха. Погрешното ядене и пиене има за последица погрешно мислене и действие.
Дори и млякото и яйцата ще трябва да се изоставят, защото употребата им ще става все опасна и по-опасна, тъй като болестите се увеличават бързо.”
Из “Диета и храна”


“Онези, които ядат месо всъщност ядат зърнени храни и зеленчуци, но от втора ръка, понеже животното е получило веднъж чрез тях своя разтеж. Животът, който е бил в зърното и зеленчука, преминава в онзи, който ги изяжда. Колко по-добре е да го получим направо, като консумираме храната, която Бог е създал за нас.”
 
Свинско месо
“Тъканите на свинското месо гъмжат от паразити. За свинята Бог казва: “Тя е нечиста за вас, от месото им да не ядете и до мършата им да не се докосвате.” Тази заповед бе дадена, понеже свинското месо е неподходящо за храна. Свинете са всеядни животни и предназначението им при сътворението е било да прочистват....Не е възможно месото, на което и да е живо същество да бъде здравословно, щом основната му същност е нечистотата и се храни със всякакви отвратителни неща.”

Някои се опитват да премахнат тези правила от Словото Божие, като казват, че тези наредби били дадени само за евреите. Но Бог и днес държи Неговия народ да бъде също така чист, както по времето на Израел. Защото стомахът на един юдеин не се различава от стомаха на един християнин. Фактът, че Бог е дал тези важни и предпазващи наставления 900 години преди Мойсеевия закон, когато за пръв път разреши яденето на месна храна, е достатъчно доказателство, че Той е искал тези правила да се прилагат през всички времена.
Колко благодарни трябва да сме ние на Бога за неговото ръководство в тези неща! На тях ние не трябва да гледаме като на пречки и ограничения, а като на милостиви напътствия за здраве, радост и мир.

 Изт.:http://www.thegodlove.com/svetlina2/28.html                 http://duh-i-istina.net/hranata_greha.php
                Библейски уроци на СДА
               
http://www.dar-center.com/article/?article=1150
               
http://campaignfortruth.com/Eclub/120706b/CTM%20-%20avoidpork.htm
                
           
     и др.



Гласувай:
6



1. antoninus - Данаил 1:1-21
28.05.2012 14:59
Когато цар Навуходоносор обсади град Ерусалим, хиляди евреи бяха отведени в плен във Вавилон. Царят заповяда на един от служителите си, Асфеназ, да подбере надарени младежи от еврейските пленници, които да отидат в двореца и в продължение на три години да изучават езика и мъдростта на Вавилон, за да служат на царя.
Данаил, Анания, Мисаил и Азария привлякоха вниманието на Асфеназ и бяха отведени в двореца. Но там възникна един проблем. Определеното за младежите меню, състоящо се от богати меса и изобилно вино, съдържаше храни, забранени от Божието Слово. Желаейки да не изглеждат неблагодарни, Данаил попита дали за него и тримата му приятели не би могла да бъде определена вегетарианска диета за храна и вода за пиене.
Отначало царският слуга отказа на молбата им. „Не можете да останете здрави, ако се храните по този начин!" възкликна той, „Ще се разболеете и царят ще ми отсече главата!" Но Данаил внимателно настояваше, като предложи един изпитателен срок от 10 дни, след който видимото им здраве да се сравни с това на другите младежи, хранещи се от царските ястия.
Този план бе приет и в продължение на 10 дни четиримата млади евреи пиеха вода и се хранеха с обикновени вегетариански ястия. В края на изпитателния срок лицата на Данаил и тримата му приятели „изглеждаха по-красиви и по-пълни, отколкото лицата на всичките юноши, които ядяха от изрядните ястия на царя" /Данаил 1:15/.
Три години по-късно тези четирима млади мъже бяха изпитани от цар Навуходоносор и бяха обявени за 10 пъти по-умни от всички мъдреци на Вавилон. Библията ни казва, че Данаил е живял около 100 години.
цитирай
2. antoninus - Обяснение на видението на апостол Петър
28.05.2012 15:01
Мнозина са се опитвали да използват видението на апостол Петър за голямата плащеница /Деяния 10:9-28/, за да оправдаят консумацията на нечисти животни. Те твърдят, че Исус е учел учениците Си, че е приемливо да се ядат всички живи същества. Но всеки път, когато плащеницата била спускана и на Петър му било заповядано да убие и да яде от нечистите животни, той отговарял: „Никак, Господи, защото никога не съм ял нищо мръсно и нечисто" /Деяния 10:14/. Обърнете внимание, че дори след три и половина години слушане на Христовото учение, Петър не е получил дори и най-малкия намек или впечатление, че яденето на нечисти храни е позволено. Интересно е да се отбележи също така, че в това видение Петър никога не посегна към нищо нечисто, за да го изяде.
Видението на Петър за плащеницата никога не е било предназначено да освещава яденето на нечисти животни. Сам Петър обяснява значението на видението си в стих 28: „Бог ми показа, че не бива да наричам никого мръсен или нечист". В стих 34 Петър отново обобщава идеята на видението, като казва: „Наистина виждам, че Бог не гледа на лице".
Божията вест към Петър бе свързана с очистването на хората, а не на животните. Видението бе дадено, за да могат еврейските ученици да разберат, че не трябва да наричат езичниците нечисти и че евангелието трябва да се проповядва по целия свят.
цитирай
3. antoninus - Молитвата очиства ли храната?
28.05.2012 15:08
Предупреждението, записано в І Тимотей 4:1-5, е произнесено против множество ереси - следване на бесове, забраняване на брака и заповеди за въздържане от определени храни. Може би най-голямото неразбиране възниква във връзка със стих 4, където се казва, че „всяко нещо, създадено от Бога, е добро". Този стих означава, че всяко творение е било създадено с определена цел. Но някои предполагат, че това означава, че всяко животно е подходящо за храна, ако предварително човек се е помолил за храната и е благодарил на Бога за нея. Това би означавало, че молитвата за сокола, хлебарката, къртицата или прилепа би ги направила подходящи за храна. Но подобно тълкуване би било абсурдно и опасно. „Недейте се лъга; Бог не е за подиграване. Понеже каквото посее човек, това ще и да пожъне" /Галатяни 6:7/.
За да ни предпази от погрешни заключения, Павел бързо добавя: „Понеже се освещава чрез Божието Слово и молитва"/стих 5/. Така че Божието Слово първо трябва да одобри, а след това да бъде произнесена молитвата за освещаването на храната.
Полезно би било да отбележим, че думата „месо" в оригиналния език не е ограничена само до храни от животинска плът. Гръцката дума "phago" просто означава „храна". Можем да бъдем сигурни, защото месото, което някои забранявали да се яде, е било храна, която „Бог създаде, за да се употребява с благодарение от ония, които вярват и разбират истината /стих 3/. Лесно е да намерим в Писанието храната, която Бог е създал да бъде приемана с благодарение /Битие 1:29; 3:18; Левит 11:1-2/. Този пасаж е бил написан за онези, „които вярват и разбират истината". Божието Слово е истината. Само тези, които „вярват и разбират" Неговото Слово, ще бъдат доведени до нещата, които се освещават и са създадени да бъдат „приети с благодарение". Онези, които освещават себе си, докато в същото време продължават да ядат нечисти меса, ще бъдат унищожени при второто пришествие на Христос /Исая 66:15-17/.
цитирай
4. antoninus - Не убивай!
28.05.2012 15:11
Старият завет повелява: ”Не убивай!” (Изход 20.13). Широко се е разпространило погрешното схващане, че тази заповед забранява само убийството на хора. В староеврейския оригинал обаче са използвани думите Lo tirzach, точният превод на които е “Не убивай”, а д-р Рубен Алкалай в “Пълен староеврейско-английски речник” посочва, че думата lirtzach, особено в класическия староеврейски език, означава всякакъв вид убийдтво, а не само убийство на човек.
Въпреки че в стария завет се срещат някои предписания, позволяващи яденето на месо, не остава съмнение, че в идеалния случай човек трябва да приема само вегетарианска храна.
Много епизоди от старозаветната история свидетелстват, че разрешението за ядене на месна храна е чисто и просто отстъпка пред упоритото желание на вироглавите хора. Например в “Книга на числата” (11 глава) се разказва как евреите, недоволни от изпратената от Господа манна, започнали да роптаят, искайки месо. Разгневен, Господ им изпратил пъдпъдъци, но на следващата сутрин всички, които яли пъдпъдъци, били поразени от чума. В по-късните старозаветни книги великите пророци също осъждат месоядството. Например в самото начало на “Книга на пророка Даниил” (1.3-18) е описана историята, която илюстрира преимуществата на вегетарианската диета, а в “Книга на пророка Исай” Господ казва: "За какво Ми са многото ваши жертви? Преситен съм на всесъждения от овни и на тлъстина от угоен добитък; и кръв от телата, от агнета и козли не искам (…) И кога простирате ръце, Аз закривам от вас очите си, и кога умножавате молбите си, Аз не слушам; ръцете ви са скръв пълни.” (1.11, 1.15)
http://www.vegebg.org/materiali/vegetarianstvo.html
цитирай
5. blagovestie - Поздрави за подробния пост!
29.05.2012 10:57
Искам да добавя още една съвсем пряка връзка между яденето на месо и рака, който е съвременния бич за човечеството, а именно - животните, които се отглеждат за месо, биват третирани допълнително с хормони и антибиотици. Хормоните са онези, отговарящи за бързото нарастване на клетките, от там и качването на килограми за кратък период. Но това са същите хормони, които отключват и раковите клетки, като ги карат да се хранят още по-бързо (науката твърди, че раковите клетки са доста по-гладни от останалите, затова и ракът се развива толкова бързо, на това се базира и идеята за химиотерапията, която убива първо тях, както и теорията за лечебния глад - мутиралите ракови клетки би трябвало да се изтощават първи)...

За въздействието на антибиотиците едва ли трябва да се уточнява. От месото, млякото и производните му продукти, както и от яйцата, тези антибиотици минават директно в нашите тела.

Съвсем научно медицината е доказала, че месото натоварва всички органи и системи на човешкото тяло.
Това, заедно с рядката употреба на пълнозърнести храни, заради добавянето на консерванти, оцветители, овкусители, ароматизатори, както и третирането на всички храни, които растат на почва (зеленчуци, плодове, зърнени...) с инсектициди, пестициди, химични препарати, изкуствени торове и т.н., са причина за скъсяването на продължителността на човешкия живот, а също така и на бедствено снижаване на качеството на живота - болести, инвалидизиране, деменция, недостиг на сили и енергия.

Бог, Който ни е сътворил, знае най-добре кое е добро за нас и кое не! Дано повече хора прочетат и осмислят тези неща. И да съумеят да ги приложат в живота си.

Благословен ден, Antoninus! :))
цитирай
6. bogolubie - Зеленчуците и овошките се пръскат с разни отрови, общо казано.
31.05.2012 06:47
По тях има много болести и въшки и разни други, и се налага да се употребяват много и различни препарати. Казвам това от опит.
Апостол Павел ли казваше, че слабите във вярата ядат само зеленчук?!
Тъй като Библията е наука за духовния растеж на човека, Бог отдели животни за нечисти, защото изживяват голям страх, преди да ги заколят, както е при свинята. А зайчето плаче като детенце. Този страх измърсява душата на човека, така, както кръвта изпръсква касапина. Кръвта може да се измие с вода, но страхът на жертвата се напластява и действа като язва на душата, защото не може да се измие, освен с усърдно покаяние, което не се практикува. Нечистото в храната на вярващия е, да не събира страха на животни и хора, или мъката на хората. Чистотата е да им доставя утеха и радост, и така да си събере багаж за рая, който не може да бъде изгорен, потопен или откраднат.
И накрая ще напомня за писаното, че това, което Бог е очистил, да се яде и да не се счита за нечисто. А Господ сам обеща, че дори да погълнат отрова учениците Му, няма да умрат.
Сега всичко е отровено. И изкуствените ченета са постоянна ежедневна отрова. Няма къде да избягаме от отровите за физическото тяло,което е временния ни дом, но трябва да внимаваме за отровите в душите ни, защото това е още по-трудно, но е животоспасяващо.
Не мислете, че съм преяла с месо, та затова пиша този коментар. Дозата прави лекарството, дозата прави отровата. Истината за нечистите животни ми беше дадена от Духа още през 1993 година. Освен това, всяка истина е нож с две остриета. За нас най-важното е да се придържаме към любовта спрямо всичко, създадено от Бога, доколкото е възможно. Никак не е лесно и е нужно много търпение, и смирение, но това е трудният път, който води към спасението. Пак твърдя, основавайки се и на личния опит.
Пожелавам успех на всички ни с помощта на Бога и под закрилата на Бога!!! Амин!!!
цитирай
7. dandarelia - Римляни 14 глава 1 Слабия във ...
15.08.2012 11:19
Римляни 14 глава

1 Слабия във вярата приемайте, но не за да се препирате за съмненията му,
2 Един вярва, че може всичко да яде; а който е слаб във вярата, яде само зеленчук.
3 Който яде, да не презира този, който не яде; и който не яде, да не осъжда този, който яде; защото Бог го е приел.

И Матей 15:
...
17 Не разбирате ли, че всичко що влиза в устата, минава в корема, и се изхвърля в захода?
18 А онова, което излиза из устата, произхожда от сърцето, и то осквернява човека.
19 Защото от сърцето произхождат зли помисли, убийства, прелюбодейства, блудства, кражби, лъжесвидетелства, хули.
20 Тия са нещата, които оскверняват човека; а да яде с немити ръце, това не го осквернява.
цитирай
8. dandarelia - Колкото до статиите и откритията на ...
15.08.2012 11:24
Колкото до статиите и откритията на този или онзи учен - не вярвам вече на никакви открития доколко една храна е вредна или полезна, защото ако отвориш едно списание, е изложена статия колко полезно е кафето, а в друго списание ще видиш статия за голямата вреда от него писана от друг учен. Същото и за месото, шоколада и т.н.
Същото и за лекарствата, произведени от отровни билки.....
Учените постоянно си противоречат с откритията си. Тези открития не са критерий за това кое е полезно и кое -не.
цитирай
9. antoninus - До dandarelia
15.08.2012 16:49
Въпросът в Римляни 14 глава е за месото жертвано на идоли, а не за чисти и нечисти животни (Левит 11).
Кой е слабият, който яде само зеленчуци? Новият във вярата езичник, който не е преодолял напълно страха си от идолите (т.н. "богове") и затова ако яде месото жертвано на идоли той ще оскверни съвестта си. За неговата съвест тя е нечиста... Разлика в самата храна няма, разликата е само в съзнанието на колебливият. Павел говори за внимание, милосърдие и снизхождение към слабите.

В Матей Исус говори за това, че човек се осквернява най-вече от мислите. Но храната, която вреди не следва да се яде, защото нашето тяло е храм на Божият дух. Това не важи само за свинското, но и за други нечисти животни - напр. хлебарки. Докато обрязването изрично е отбелязано, че е отменено, никой в Новия Завет не е отменил неяденето на свинско. Както Исус, така и апостолите не са яли свинско.
Исая 66:17.Ония, които се освещават и очистват за да отиват в градините След една ашера в средата, Като ядат свинско месо и гнусотии и мишки, Те всички ще загинат, казва Господ.

Изборът е за всеки един поотделно.

Относно мнение 9 - съгласен съм, че има противоречия сред учените, но относно свинското, почти всички учени са единодушни, че е вредно, вкл. за сърцето и води до множество заболявания, вкл. тези, посочени в статията. Яденето на вредна храна снижава продължителността на живота, а така се нарушава заповедта "Не убивай!".
цитирай
10. antoninus - Още инфо за вредата от месото
20.08.2012 18:43
Начинът на хранене упорито завзема лабораториите – учени от цял свят следят под лупа всичко, което слагаме в чиниите си и търсят връзката с някои от най-страшните заболявания. Само преди седмици шведски изследователи съобщиха, че са открили връзка между употребата на обработени меса, например бекон и наденички, и развитието на рак на панкреаса. Изследванията показали, че употребата на 50 грама излишни месни продукти повишава риска с 19 %. Ако човек изяжда със 100 грама над препоръчителното количество вероятността да се разболее скача с 38 %, съобщи BBC.

Изследването се базира на данните от 11 опита и 6643 пациенти с рак на панкреаса, а резултатите вече са публикувани в British Journal of Cancer.

„Известно е, че употребата на месо повишава риска от рак на дебелото черво, но сведения за влиянието върху развитието на другите форми на рак не са много", коментира пред BBC проф. Сюзън Ларсън, ръководител на изследванията в Кралския институт в Швеция. Тя признава, че високата степен на смъртност от рак на панкреаса е свързана и с това, че диагностицирането на заболяването в ранния му стадий е много сложно. Именно за това учените искат поне да помогнат с превенцията, изяснявайки кои храни могат да бъдат опасни за човека.

http://www.forumat-bg.com/civilization/1945-vrazkata-mezhdu-rakovite-zabolyavaniya-i-opredeleni-hrani-stava-vse-po-trevozhna
цитирай
11. dandarelia - източник: http://www.gotquestions.org/Bulgarian/Bulgarian-foods.html
22.08.2012 16:38
"Левит 11 глава изброява диетичните ограничения, които Бог даде на народа Израел. Диетичните закони включваха забрана да не се яде свинско, водни животни с черупка, повечето насекоми, лешоядни птици и разни други животни. Диетичните правила никога не бяха предназначени да се отнасят за някой друг, освен за израилтяните. Целта на хранителните закони беше да отличи израилтяните от другите народи. След като приключи тази цел, Исус обяви всички храни за чисти (Марко 7:19). Бог даде на апостол Петър видение, в което обяви, че вече може да се ядат животни, които преди това са били нечисти: „Което Бог е очистил, ти не го смятай за мръсно” (Деяния 10:15). Когато Исус умря на кръста, Той изпълни старозаветния закон (Римляни 10:4; Галатяни 3:24-26; Ефесяни 2:15). Това включва също и законите относно чистите и нечистите храни.

Римляни 14:1-23 ни учи, че не всеки е достатъчно зрял във вярата, за да приеме факта, че всички храни са чисти. В резултат на това, ако сме заедно с някой човек, който би се оскърбил заради нашето ядене на „нечиста” храна, ние трябва да се откажем от правото си да ядем това нещо, за да не засегнем другия човек. Имаме правото да ядем каквото искаме, но нямаме правото да оскърбяваме други хора, дори те да не са прави. Но като християни от тази епоха, обаче, имаме свободата да ядем каквото искаме, стига това да не кара някой да се препъва в своята вяра.

В Новия Завет на благодат, Библията е много по-загрижена относно това какво количество ядем, отколкото какво точно ядем. Физическият апетит е аналогия на нашата способност да контролираме себе си. Ако не можем да контролираме своите хранителни навици, вероятно няма да можем да контролираме също други навици като тези на ума (похот, пожелание, неправилна омраза/гняв) и няма да сме способни да си пазим устата от клюки и кавги. Не трябва да се оставяме да бъдем контролирани от своя апетит; по-скоро трябва ние да контролираме него (Второзаконие 21:20; Притчи 23:2; 2 Петрово 1:5-7; 2 Тимотей 3:1-9; 2 Ко"
цитирай
12. dandarelia - и пак за професорите
22.08.2012 16:45
Предполагам си наясно, че ако се разровя ще мога да изцитирам списък със статии, потвърждаващи ползата за здравето от ядене на свинско и всички проценти на уважаемите професори и лаборатории по-горе ще увиснат.
Няма смисъл от подобен спор кой какво е открил, както казах - за мен вредата от свинското е недоказуема.
цитирай
13. antoninus - До Dandarelia
22.08.2012 19:54
Проблемът на обяснението от този сайт е, че обвързва разделението на животните/храните на чисти и нечисти само с Израил. За целта бива посочена Левит 11 гл. Работата е там, че това разделение съществува много преди появата на Израил. То съществува още преди потопа:
"Тогава Господ рече на Ноя: Влез ти и целия ти дом в ковчега; защото в това поколение теб видях праведен пред Мен. Вземи си по седем от всички чисти животни, мъжки и женските им, а от нечистите животни по две, мъжки и женските им; също и от въздушните птици по седем, мъжки и женски, за да опазиш от тях разплод по лицето на цялата земя. Защото още седем дни и Аз ще направя да вали дъжд по земята четиридесет дни и четиридесет нощи; и ще изтребя от лицето на земята всичко живо, що съм направил. И Ной извърши всичко, според както му заповяда Господ. А Ной беше на шестстотин години когато стана на земята потопът от водата. И поради водите на потопа влязоха в ковчега Ной, синовете му, жена му и снахите му с него. От чистите животни и от нечистите животни, от птиците и от всичко, което пълзи по земята, влязоха в ковчега две по две при Ноя, мъжки и женски, според както заповяда Бог на Ной" (Бит. 7:1-9).
Това означава, че класификацията на животните на чисти и нечисти не е левитска заповед ограничена само за израилтяните, а касае всички хора.
Другият проблем на въпросната статия е, че посочва Марко 7:19 като указание, че Исус е очистил всчики ястия. Само че голямата част от стиха е в курсив. Цариградския превод на този стих е по-точен:
"Защото не влезва в сърцето му, но в търбуха и излезва в заходът, като изcистя всиcките ястия" (Марко 7:19).
цитирай
14. antoninus - До Dandarelia
22.08.2012 19:55
Идеята е, че всичко нечисто, което влиза в стомаха, се очиства, когато бъде изкарано. Затова израилтяните са имали правилото да стоят един ден извън стана, защото това е означавало, че през това време те ще се "освободят" от това, което е влязло в стомаха им и ги е осквернило.
Още повече, че тук Исус дори не говори за нечистите храни според Левит 11 гл. Спорът му е с фарисеи и книжници (Марко 7:1). Фарисеите са група, която е приемала като авторитетни за вярата не само писанието на Стария завет, но и други писания, зад които не стоят пророци, а равини, които са се мъчили да тълкуват Писанията. Едно от техните указания е било, че ръцете винаги трябвало да се измиват преди храна и да се оставя водата да се стича до лактите (виж Марко 7:3, 4). Ако това не се прави, човекът се е считал за нечист или поне че яде с нечисти (ритуално нечисти) ръце (Марко 7:5). Въпросът е, че това не е предписание на Стария завет (Писанието), а на хора. В крайна сметка, като всяко човешко предписание, то стига до противоречие с Божествените предписания разкрити в Библията и точно това е възражението на Исус (Марко 7:6-13).Христос всъщност показва вътрешното противоречие в това разбиране, защото дори и някой да се "оскверни" чрез ядене на храна с неизмити ръце, той пак се очиства, защото след храненето ще последва изхождане, което означава, че нечистият е вече чист. Но тук дискусията не е върху нечистите храни, а върху традициите на равините и старейшините, които са били в противоречие с Божието слово.
цитирай
15. antoninus - До Dandarelia
22.08.2012 19:57
Следващият проблем на въпросната статия е позоваването на Деян. 10:15. Това е разгледано в мнение 2, но ще цитирам 1 сайт http://nikidimov.com/ellen-white/ellen-white_008/:Очевидно апостол Петър не е открил в даденото му видение разрешение за ядене на всякакво месо. Той е разбирал, че разкритото му носи някакво важно значение, но то му е убягвало и той разсъждавал върху видяното. Тогава Светият Дух му казва, че трима човека го търсят. Той не уточнява, какви са хората, но изрично казва на Петър, че са изпратени от Него и трябва да ги последва. Тогава Петър се изправя пред езичници – хора, които според неговото разбиране до тогава били нечисти – също като показаните във видението му нечисти животни. Тези езичници били трима – толкова пъти плащеницата с нечистите животни се била спуснала и толкова пъти Петър бил подканен да заколи и да яде.

В един по-късен разказ на случилото се той разкрива и друго, което Светият Дух му казал:

„И Духът ми каза да отида с тях и никак да не правя разлика между човеците, а с мен дойдоха и шестимата тия братя, и влязохме в къщата на човека“ (Деян. 11:12).

Видението на Петър започнало да му става ясно. То не се отнасяло за ядене на нечисти животни, а за приемане на хора, които той смятал за нечисти.

След като тези тримата го отвеждат в дома на езичника Корнилий Петър казва на събралите се езичници:

„А Петър отвори уста и рече: Наистина виждам, че Бог не гледа на лице, но във всеки народ оня, който Му се бои и върши правото, угоден Му е“ (Деян. 10:34, 35, виж и 15:7-9).

Петър вече е напълно наясно, какво означава видението му. То няма нищо общо с диетата на последователите на Христос, а има за цел да премахне предразсъдъците му относно езичниците разбирайки, че независимо от националност всеки, който се бои от Бога, е приет от Него.
цитирай
16. antoninus - До Dandarelia
22.08.2012 20:03
dandarelia написа:
Предполагам си наясно, че ако се разровя ще мога да изцитирам списък със статии, потвърждаващи ползата за здравето от ядене на свинско и всички проценти на уважаемите професори и лаборатории по-горе ще увиснат.
Няма смисъл от подобен спор кой какво е открил, както казах - за мен вредата от свинското е недоказуема.


Наясно съм - щом 1 човек иска да намери причина да следва своите си намерения, ще си намери и учители, които да следва (сайтове, които да чете). Не съм се опитвал да докажа вредата от свинското на хора, които не искат да приемат този факт, а на тези, за които е важна Божията воля. 2Тимотей 4:3 гласи: Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти .
Не го смятай като упрек конкретно към теб.
Ако не от здравословни причини, можеш да приемеш неяденето на месо от екологични подбуди:
Не е трудно да се намерят статистики за пилеенето на ресурси в резултат на храненето с месо. Става въпрос за ефекта на фунията, при който се пилеят неколкостотин килограма зърнени храни, за да се отгледа едно животно, след което то служи за храна на няколко души. Със същото количество зърно бихме могли да нахраним многократно повече хора.


Не можем да не вземем под внимание голямото количество вода, използвана, за да се създаде фураж за добитъка. Същото количество вода може да задоволи нуждите на големи градове. Нещо повече, подземните водни ресурси биват замърсени от милионите тонове отпадъци, произвеждани в резултат на гледането на животни. А това са само няколко от вредите за световната екология, създадени от месната индустрия. Дори не сме стигнали до жестокостта към животните.

http://maranatha.blog.bg/drugi/2009/07/24/hristiianstvo-i-ekologiia.368937
цитирай
17. antoninus - За вредата от свинското
21.10.2012 10:09
Има ли смъртоносни супербактерии и вируси във вашето свинско?
http://www.pisanoe.com/1/post/2012/10/102.html#.UIODrcVmLAN
цитирай
18. antoninus - 69% от свинското в САЩ – заразено с опасни бактерии
29.11.2012 13:54
http://snaiper-bg.net/2012/11/69-ot-svinskoto-v-sasht-zarazeno-s-opasni-bakterii/

Консумацията на месо е вредна за морала http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5297511

"Невегетарианците" лесно мамят, лъжат, забравят обещанията си, псуват, крадат, нечестни са и се бият, извършват насилие и сексуални престъпления."
цитирай
19. antoninus - Едно изследване
25.12.2012 09:48
Всекидневната консумация на червено месо - говеждо, свинско или агнешко, значително увеличава риска от смърт. Опасността от фатален край е още по-значителна, ако това месо е под формата на пържолки, бекон, наденички, различни колбаси.
Заменянето на порция говеждо, свинско или агнешко с риба или птиче месо намалява със 7-19% риска в зависимост от храната, ползвана като заместител, заяви ръководителката на изследването Ан Пан от Харвардския университет.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1278341
цитирай
20. antoninus - Яденето на месо увеличава риска от рак с до 300%
02.01.2013 10:13
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&langpair=en%7Cbg&u=http%3A%2F%2Fbusiness.inquirer.net%2F66739%2Feating-meat-increases-cancer-risk-by-up-to-300&ei=YJnjUMfhCMWPqwHO44CIDA
цитирай
21. antoninus - Месото вреди на здравето
02.01.2013 17:47
http://animalrights.aresistance.net/animals-for-food/14-meat-is-unhealthy
цитирай
22. antoninus - Перат месото с накисване
03.02.2013 20:57
Перат месото с накисване http://www.earths-book.com/2013/02/perat-mesoto-s-nakisvane.html
цитирай
23. antoninus - Дали Библията е била права, че свинското наистина не е чисто месо?
14.12.2013 06:37
http://biopogled.com/%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82/
цитирай
24. stamat2015 - Месото – желаната отрова в менюто на „цивилизования” човек - СТАМАТ
08.11.2016 05:03
Ние, всички, знаем, усещаме и виждаме, че употребата на мазни, тежки храни и месо повлияват лошо общото здраве на човека, като повишават нивото на холестерола и увеличават многократно риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт на миокарда, като същевременно с това става причина за появата на костни и ревматични заболявания и подагра, но въпреки това по няколко пъти дневно се тъпчем с месо, поставяйки се на целогодишна месна диета без прекъсване!

Никой от нас не иска да бъде убит, но НИЕ ежедневно най-безсъвестно, без угризения и дори с радост, само за да утолим настървението си и да удовлетворим жаждата за кръв на сетивата си подлагаме на страдания и отнемаме живота на МИЛИОНИ ЧУВСТВАЩИ СЪЩЕСТВА, наречени от нас ЖИВОТНИ – най-жестокия и абсурден когнитивен дисонанс, раздиращ психиката и душевността на съвременния „цивилизован” човек!
Когнитивният дисонанс е придобиване или насилствено насаждане на психологически конфликт, в резултат на едновременното поддържане на несъвместими знания, вярвания и нагласи, имащ за цел умъртвяването на логичното мислене, критичното изследване и свободата на концепциите, като в крайна сметка поробва изцяло човешкото същество.
Ако човек иска да е здрав, щастлив и дълголетен, трябва да консумира алкално-киселинно балансирана вегетарианска храна, която е единствено и само показана за нашето тяло! Отровите, постъпващи в организма ни чрез месото и тези, които се образуват при преработката му в стомашно-чревния тракт, винаги довеждат до заболявания, тъй като нашето тяло не е устроено да метаболизира такава храна. Устройството на нашата храносмилателна система е подобно на устройството на храносмилателната система при плодоядните животни и това е достатъчно доказателство, че вегетарианският начин на хранене е единствено правилната и балансирана диета за човешкия организъм, която винаги ще поддържа тялото ни крепко, здраво и силно.
Из: https://docs/document/d/1McoTHrIvZE86asc6wqHEND2VykobGhOFgB1Mdxs2EJQ/pub
цитирай
25. stamat2015 - Месото – желаната отрова в менюто на „цивилизования” човек - СТАМАТ
29.11.2016 06:34
ИСТИНСКИЯТ ЗАБРАНЕН ПЛОД Е МЕСОТО!!! Никой от нас не иска да бъде убит, но НИЕ ежедневно най-безсъвестно, без угризения и дори с радост, само за да утолим настървението си и да удовлетворим жаждата за кръв на сетивата си подлагаме на страдания и отнемаме живота на МИЛИОНИ ЧУВСТВАЩИ СЪЩЕСТВА, наречени от нас ЖИВОТНИ – най-жестокия и абсурден когнитивен дисонанс, раздиращ психиката и душевността на съвременния „цивилизован” човек!
И така, психологическото основание за поставянето ни на непрекъсната месна диета е както следва:

Първо – поемайки в тялото си тяло на друго живо същество, човек противоестествено се дистанцира и отчуждава от иначе природно присъщите му съчувствие, съпричастие и милосърдие към другите живи същества – наши другари на Земята, които трябва да почитаме и закриляме като по-слаби от нас, а не да изяждаме, което отчуждаване се пренася и към другите хора.

Второ – след като е приел в тялото си тяло на друго живо същество, човек подсъзнателно започва да се съмнява и страхува, че един ден и той така безпричинно и безскрупулно ще бъде убит (което е възможно да стане по време на несекващите стотици войни) или ще бъде пожертван, което освен страх от бъдещето поражда и агресия към всички останали, тъй като евентуалния враг е неизвестен.

Трето – консумирайки тялото на друго живо същество, човек малко по малко започва да изпада в илюзията, че ние се различаваме от животните до такава степен, че ни е позволено безнаказано да ги поглъщаме и че животните са бездушни и безчувствени същества, които човек може да изяде, когато си пожелае, само за да задоволи настървението, предизвикано от предишното ядене на тяло на живо същество. Това настървение и незачитане на правото на живот на различните от нас животни, неминуемо води до неприязън, презрение и омраза към различните по раса, етнос, изповеданиe и мироглед от нас човешки същества.
http://stamat2015/poezia/2016/07/10/mesoto-jelanata-otrova-v-meniuto-na-civilizovaniia-chovek-st.1463636
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 796371
Постинги: 231
Коментари: 504
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031