Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 14:32 - Футболните топки на мондиалите
Автор: pitagorid Категория: Спорт   
Прочетен: 13902 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 14.07.2014 00:31


Футболните топки на мондиалите

Световното по футбол навлезе в решителтата си фаза.
А знаете ли как се произвеждат футболните топки за мачовете? 
Ето кратко описание на този процес и историята на "коженото" кълбо през последните 30 години.

Джабулани (2010)

image
Официалната топка за Мондиал 2010 в ЮАР по традиция е произведена от Adidas и носи името Джабулани (Jabulani), което на зулуски означава "Носеща радост на всички".
Числото 11 играе централна роля в технологическата изработка на тази уникална топка. Това е 11-ата поред топка, която германският спортен концерн изработва за световни финали.
Освен това на нея има 11 цвята - по един за всеки от играчите на терена в един отбор, както и за всеки един от официалните езици в ЮАР. Както е известно, световното първенство започна на 11 юни, а финалът ще бъде на 11 юли.
На финала ще се използва специално изработен за срещата модел на Джабулани със златни нишки. Името на топката за финала ще се казва Jo"bulani.

Технологията на Джабулани

Вътрешността на топката е класическа, но външно тя е облицована по съвсем нова технология и с нов дизайн, състоящ се от осем термално свързани обемни панела. Те са сферично моделирани от етиленвинил ацитат (EVA) и термопластичен полиуретан (TPU). Повърхността на топката е гравирана с надписи и шарки с технология изработена от Аdidas и наречена GripеnGroove. Нейната цел е да подобрява аеродинамиката на топката.
Всички топки Джабулани са изработени в Китай, като се използват плондери от латекс произведени в Индия, термопластичен полиуретан от Тайван, етиленвинил ацитат, полиестер, лепила и мастила от Китай.

Време е да добавя и новата топка на Мондиал 2014 в Бразилия
Днес е финалът на Мондиал 2014. Играят Германия и Аржентина. Резултатът е 1:0 за Германия.

Топката се казва Бразука и има два варианта. Единият за всички мачове на крайната фаза без финала и специалното издание на топката за самия финал.


image
Стандартната топка (2014)

image
Финалната топка (2014) Германия - Аржентина - 1:0 

Вижте краткото видео по-долу.




КРАТКО ОПИСАНИЕ НА ПРЕДИШНИТЕ ОФИЦИАЛНИ ТОПКИ ЗА МОНДИАЛИТЕ:

Телстар (1970)


image
Името на първата официална топка на "Адидас" идва от съкратеното на английски Tелевизионна звезда. Направена е в черно и бяло, за да се различава по-добре на черно-белите телевизори. Именно с тази топка се налагат и до днес популярните черни петоъгълници пръснати между бели шестоъгълници.

Телстар Дурласт (1974)

image
Топката няма промяна спрямо тази от преди четири години. На финала в Мюнхен титлата отива при домакините от Западна Германия.

Танго (1978)

image
С топката Танго е наложен нов дизайн в тази област, който се запазва над 20 години. Името на кълбото пасва идеално на аржентинския Мондиал.
За времето си това е най-скъпата топка, като тогавашната продажна цена на Танго се равнява на днешни 115 лв.

Танго Еспаня (1982)

image
Топката за испанското световно първенство няма кой знае какви промени по отношение на дизайна на аржентинското Танго.
Подобрена е обаче водоустойчивостта й. Тази топка донася щастие на Италия.

Ацтека (1986)

image
Първата изцяло синтетична топка.
Украсата по нея е вдъхновена от архитектурата и стенописите на ацтеките.

Етруско Унико (1990)

image
Топката е създадена за Мондиале`90 в Италия, като по нея се забелязват главите на етруски лъвове.
От името на древните племена на Апенините идва и наименованието. На финала в Рим с тази топка германците печелят трета световна титла.

Куестра (1994)

image
Името й идва от "Тhe quest for the stars" или "Търсенето на звездите".
Предполага се, че за създаването на тази топка са използвани и технологии на НАСА. Това е "Любимата топка" на България, с което постигнахме изключителните успехи на САЩ`94.
Със сигурност тази топка е сред кошмарите на мексиканския вратар - "папагала" Кампос, а и на вратаря Бодо Илгнер от Германския тим, който бе изгонен от Бундестима след поразяващите удари на Стоичков от пряк наказателен удар и класическия гол с глава на Лечков.

Трикольор (1998)

image
За първи път топката е произведена извън Европа - в Мароко.
Това е първата топка на "Адидас", което нарушава бяло-черната серия. Оттам идва и названието му, като в палитрата участват трите цвята от френското знаме.

Фивърнова (2002)

image
Това пък е първата "разчупена" топка, която съвсем излиза от стереотипите до този момент. Топката включва в себе си синтетична пяна, но като цяло отзивите за нея не са положителни. Много вратари се оплакват от полета й. С тази топка Бразилия печели своята пета титла в Азия.

Тимгайст (2006)

image
Името на топката за Мондиал 2006 означава "Отборен дух", като тя се води за много по-успешна от предшестващата я Фивърнова.
Мачовете до финала се играят с черно-бял цвят на топката, но специално за последния мач между Италия и Франция в Берлин се появява Тимгайст Финале, която е оцветена в златисто. 

До нови срещи



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3329346
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031