Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2014 21:33 - Авторегистратор Record EYE-DC860 - една нова техническа джаджа
Автор: pitagorid Категория: Технологии   
Прочетен: 5262 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.01.2014 22:05


Авторегистратор Record EYE-DC860 - една нова техническа джаджа

Преди няколко дни се сдобих с още едно ново техническо устройство - Авторегистратор.
За тези, които за пръв път чуват за такова устройство, ето кратко описание:
Авторегистраторите са видео камери, които се монтират на предното стъкло на автомобила и непрекъснато записват всичко, което се случва по пътя при вашето пътуване. Предназначението им е главно да записват извънредните ситуации, в които можете да попаднете при вашето шофиране:
- нарушения на недобросъвестни шофьори, включително и вашите.
- автопроизшествия от всякакъв вид, които стават пред вашата кола, включително и с вашата кола.
- състоянието на пътната настилка, дупки, пропадания, неравности и др.
- атмосферните условия при които пътувате - валежи, мъгла, нощни пътувания и др.
Освен това основно предназначение, авторегистраторите могат да се използват и за заснемане на много други ситуации от ежедневието.
Например:
- движейки се в непознат град да заснемете всички забележителности покрай които минавате, и които като шофьор не можете да видите в подробности по време на движение. После можете да гледате всичко, което сте заснели на компютър или дори на телевизор с Full HD резолюция (1920х1080-30р)
- да използвате авторегистратора ръчно, като обикновена видео камера, и да правите клипове с висока резолюция при най-различни житейски ситуации.
- да правите снимки както с обикновен фотоапарат.
Това е в общи линии предназначението на авторегистратора. Такива устройство навлязоха в бита сравнително от скоро, но вече се радват на широка популярност в редица страни. Нещо повече - в Русия тези устройства са "почти задължителни" да се използват от всички шофьори, защото при евентуално настъпване на пътно транспортно произшествие, застрахователните компании не изплащат застраховките, ако произшествието не е заснето в подробности от именно такъв авторегистратор. С негова помощ се установява чия е вината за автопроизшествието в това число редица подробности като: дата и час на настъпване на събитието, точно географско местоположение на събитието, скоростта, с която се е движил автомобила при настъпване на събитието, направлението на движение на автомобила и още една много важна подробност - какви са ускоренията станали в последния момент на удара. При това тези ускорение са в 3D пространството, т.е отчитат ускоренията в три посоки - напред-назад, наляво-надясно и нагоре надолу. Записва се и общия вектор на ускорението сравнен със земното ускорение G.
Съществуват различни модели авторегистратори с цени от малко под 100 до няколко стотин лева. Разбира се колкото по-модерен е регистратора и колкото повече различни функции изпълнява, толкова и цената му е по-висока.
Най-простите могат само да заснемат видео с дата и час.
По-модерните имат вграден жироскопичен сензор, за регистриране на ускоренията, а най-съвършените модели имат и вграден GPS приемник за регистриране на географската позиция на автомобила във всеки един момент, а така също и скоростта с която се движи.
Като допълнителна функция, може да се отчита и изминатия път от момента на задействане на видео камерата (при привързан GPS) до текущия, а така също и посоката на движение измерено като географски азимут.
Така че, ако авторегистраторът притежава всички изброени по-горе функции, то това си е една доста сериозна техническа джаджа :)).
Аз направих едно доста подробно проучване на различните модели, които се предлагат на българския пазар и окончателно се спрях на следния модел Record EYE DC860.
Ето моите мотиви:
Този авторегистратор притежава абсолютно всички функции, които изброих по-горе. Цената е много приемлива. Ако се потърси из онлайн магазините, може да се намери на цена малко над 100 лв., което си е направо истинска находка.
Вижте как изглежда!

image
image

image

Според рекламата, този регистратор масово се използва най-вече в Русия и се разпространява от руска дистрибуторска компания. Това в първия момент може да ви заблуди, че машинката е руско производство, но след едно по-внимателно проучване ще установите, че устройството е проектирано в Тайван, а произведено в Китай по поръчка на руската компания. Затова и всички менюта са на руски, макар че съществуват и интерфейси на английски и редица други езици. За съжаление българския не е между тях.
Сега нека да се спра на основните функции на Record EYE DC860:
- камера с висока разделителна способност Full HD (1920x1080-30p),
- 5 МР CMOS сензор,
- широкоъгълен обектив със зрително поле 120 градуса,
- вградени микрофон и високоговорител,
- вграден жироскопичен сензор,
- вграден GPS приемник,
- вграден сензор за регистриране на движение,
- автоматичен непрекъснат запис до запълване на паметта,
- вградена вътрешна памет от 512 МB,
- възможност за инсталиране на външна мини SD карта с капацитет до 32 GB (клас от 6 до 10),
- 1,5 инчов дисплей,
- вакуумна стойка за закрепване върху стъклото на автомобила,
- HDMI кабел за свързване към телевизор,
- USB кабел за връзка към компютър,
- зарядно устройство за автомобил,
- кратко ръководство на руски език,
Прави впечатление обаче един много неприятен факт. Липсва какъвто и да е инсталационен диск с необходимия софтуер за използване на устройството. По-точно за разчитане на записите направени от устройството. Това е и най-неприятната изненада, която можеше да се очаква. Устройството записва огромно количество информация, а не се предлага програма която да показва записаните резултати.
Все пак във вътрешната памет имаше някакъв софтуер, който уж трябва да се прехвърли върху компютър и с който да се гледат направените записи.
НО!! Каква беше втората голяма изненада. Този софтуер се оказа заразен с опасен компютърен вирус и антивирусната програма веднага го прихвана автоматично и незабавно го изтри без предупреждение. Така моето ново устройство се оказа без какъвто и да е софтуер. Пълно разочарование!!!
За щастие чичко Google знае всичко и не беше трудно да издиря в интернет необходимия ми софтуер за това устройство. Нещо повече. Успях да намеря не само това което търсех (това, което антивируса затри безапелационно), но и нещо много по-мощно и направо зашеметяващо. Специална програма за пълно проследяване на всичко, което авторегистратора е записал по време на пътуването. Тук влиза:
- пълно и точно възпроизвеждане на видеофайла с висока разделителна способност,
- графично изобразяване на данните за скоростта и трите ускорения.
- карта със синхронно показване на GPS следата, по който се движите. При това картата може да бъде както сателитно изображение на Google map или Bing map, а така също и популярната карта на Open Street Map (OSM). Можете да включите и Google street view. Изобщо пълен разкош.
- скоростомер с отчитане на скоростта на движение, изминатия път и посоката на движение.
- много други полезни функции, като забавяне или ускоряване на видеото, записване на пълноформатен групов видео файл с определени фрагменти от записите,
- автоматично генериране на субтитри с параметрите на движение във всеки един момент в стандартен файл за субтитри *.str
- и още и още други подробности за цялостно изясняване на всички подробности при евентуално настъпване на критично събитие.
Така че след първоначалното пълно разочарование от покупката, след инсталиране на намерения софтуер, всичко си дойде на мястото и сега се радвам на едно наистина много интересно пълно функционално устройство за авторегистрация на една почти символична цена от 115 лв.
Ето как изглежда екрана на Видео GPS плейера.

image

За да видите повече подробности щракнете върху снимката

Все пак след краткото време, през което използвам авторегистратора, трябва да посоча и един малък но дразнещ недостатък.
Вградения GPS е много слаб. Много трудно се свързва със сателитите. Особено при шофиране в градски условия и при облачно време. Причината може би е в антената. Понякога свързването продължава повече от 20 минути. Разбира се това не винаги е така. Ако при действащ GPS изключим апаратчето, то при следващото включване ако не е минал повече от 1 час, свързването става много бързо.

Засега повече подробности няма смисъл да давам. Който се интересува от това устройство може да намери много информация за него в интернет. А ако някой има въпрос специално към мен може да ми пише на лични или на електронния ми адрес. 
ivan.pitagor@gmail.com

До нови срещи 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332300
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031