Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2009 11:22 - Румъния - Близката и непознатата - Част 3
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 16137 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 12.05.2009 20:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Продължение Част 3

След като напуснахме Брашов, се отправихме обратно в Синая, където в 16 часа имаме организирана екскурзоводна беседа за Кралската лятна резиденция на румънските крале „Дворецът Пелеш”. Вчера се запознахме със Синая само бегло като я разгледахме пешеходно и самостоятелно. Днес предстоеше съществената част. Пътуваме през панорамен проход и към 15 часа пристигаме в Синая. За да се отиде до Двореца Пелеш трябва да се ходи пеш около 20-30 минути от главния път, който пресича Синая. Естествено може и да се отиде с кола, но трябва да си ВИП персона. Но пътя е добър за ходене и много приятен. Движим се покрай бистра река с много водопадчета и прагове. Минаваме покрай ресторант Бонапарт и в приказки и задявки пристигаме до целта. В дясно от пътя изведнъж изплува с великолепната си красота Двореца. Разположен сред тучна зеленина той се изправя горд пред нас.

     image

        След кратък завой влизаме с неговата градина. Няма нужда да обяснявам, че градината е перфектно поддържана. Има фонтани и много статуи, а отпред стои бронзовата статуя на основателя на Двореца Карол I.

image

Peles Castle  е лятната резиденция на кралете на Румъния и е построен по желание на румънския крал Карол I (1866 - 1914), по плановете на архитектите Йоханес Шулц  и Карел Лиман.

Дворецът Пелеш може да се счита за най-важната постройка в историята на Румъния, като се има предвид уникалния характер и нейните исторически и художествени ценности. Той е един от най-забележителните паметници от този род в в цяла Европа от втората половина на деветнадесети  век.

През 1875 е поставен основния камък на замъка, като там са заровени няколко десетки златни монети от 20 леи, първите румънски монети с лицето на Карол I.

Официалното откриване на Peles става през 1883 г, но доизграждането му продължава до 1914 година. В замъка има 160 стаи и много интериорни стълби. Централна кула е с височена 66 метра. Освен Големия дворед в района са изградени множество по-малки сгради, къща за охраната, ловен павилион, конюшня, електроцентрала, но най-интересна от тях е така наречения Малък Пелеш или както го наричат румънците Pelişorul.

image

   Замъкът Пелеш е много модерно оборудван за епохата, в която е построен. Например, цветен стъклен таван над  Залата на честта, който е подвижен и може да бъде отворен чрез електрически двигател или ръчно. От 1901 година тук е построена малка електрическа юзина и това е първеят електрифицирана замък не само в Румъния, а и в цяла Европа. Още от откриването си през 1883, в двореца има изградено централно отопление. Има изграден асансьор, който дейста и до сега.

Дворецът остава собсственост на кралското семейство до 1948 г., когато той е конфискуван от комунистическия режим. През 1953 г., Peles е превърнат в музей, но през последните години на комунистическия режим, между 1975-1990, Николае Чаушеску го затваря за публични посещения.  Единствените хора  допускани в района на Двореца са поддръжката и военно охранителния персонал.  Едва през 1990 година Дворецът отново е открит за туристите от цял свят.

 

Входната такса е 15 леи и включва подробна беседа за всяка една от стаите, които са включени в туристическата обиколка. Когато влязохме във вътрешността на двореца останахме изключително изненадани от това което видяхме. Никога не съм очаквал, че тук има такива красиви и изящни неща. Бих сравнил видяното с това в Замъка Уиндзор във Великобритания, но в по-миниатюрен мащаб, което в никакъв случай не намалява силата на естетическото усещане. Не бих могъл да опиша видяното. То трябва просто да се види. Затова ще се задоволя само с кратко описание на отделните стаи, които разгледахме в Двореца. Вътре естествено е забранено да се снима с едно изключение, че това може да стане срещу 30 леи за фотоапарат или 50 леи за видеокамера. Иначе можеш да си купиш или подробна брошура или DVD диск, ако искаш да имаш незабравим спомен от виданото (Няма брошури нито на руски нито на български. Само на английски и френски).

 

Залата на честта е голяма, облицована с панели от орех, с изящни резби по стените и цветни витражи по прозорците и особено тавана. Цветната подвижна преграда е задвижвана от електрически двигател или ръчно и има предназначението да  изненада  посетителите на краля ( и туристите), като им се предоставя възможност да се възхищават на синьото дневно небе и звездните летни нощи. 

 Кралската библиотека  привлича с богатството от  редки книги с кожени подвързии и златни гравюри  по шкафовете. Дори и за тези, които по-малко се впечатлават от ценността  на книгата, има интересна подробност - тайна врата зад един комуфлажен рафт от книги, която е позволявала на краля тайно  да се придвижва до различни стаи на двореца.

Оръжейната зала е организирана през 1903 – 1906 и има колекция от над 4000 броя европейски и ориенталски бойни и церемониални оръжия от XIV - XVII. Като най-ценни се смятат немската броня от XVI - XVII век и рицарските доспехи за кон и рицар, единствени по рода си в Румъния.

Музикалната зала е подредена по  желанието на кралица Елизабет. Мебелите тук са получени като подарък от махараджа от Индия. В стаята са изложени множество картини рисувани от самата кралица, която била добра художничка и писателка, но се подписвала под псевдоним.

 

Флорентинската  стая, наречена още Големия салон, впечатлява със своя таван, и релефи от мрамор и дърво,  два огромни позлатени полилея от стъкло от Морано и декорация в стил  италиански неоренесанс. В залата има огромни кристални Венициански огледала като най-голямото е с височина 5 метра.

Египетската зала е изваяна от египетски мрамор и има копие в Кайро.

Театрална зала разполага с 60 места и е украсена във френски стил. По-късно тя е превърната в първия киносалон в Румъния.

На първия етаж е Концертната зала, проектирана през 1906 г., където има чембало от Антверпен направено  през 1621, концертен  роял и  орган с две клавиатури.

Кралският апартамент е подреден през 1906 г. по време на посещението на Австро-унгарския император, Франц Йозеф I, поканен на 40 годишния юбилей от коронясването на крал Карол I.

Съвещателната зала  прилича на една от залите на Сити Хол в Люцерн Швейцария.

В кабинета на Краля се намира работното му бюро и сектора за аудиенция.

Холната зала се намира на 1 етаж  и е мебелирана с мебели от 18 век в бретонски стил.

Турската стая  има много миндерлъци, различни видове наргилета и други ориенталски съдове. Служила е за отдих на гостите на краля (само за мъже). 

Кралската спалня е осветена от кристални полилеи от Бохемия.

В Двореца Пелеш има над 140 прозорци с изящни цветни витражи, закупени и монтирани между 1883 и 1914, повечето от които са направени в Швейцария и Германия. Също така Дворецът Пелеш има седем тераси, украсени с каменни статуи, фонтани и декоративни мраморни  вази от Карара.

След Замъка Бран, Пелеш се счита за втория по посещения музей в Румъния.. Годишно той се посещава от над 250 000 туристи от цял свят. Замъкът се охранява строго от жива охрана и наблюдателни камери.

През целия ноември Дворецът е затворен за цялостно почистване и възстановяване.

Напускаме вътрешността на Пелеш омаяни от видяното. Направихме и кратка разходка до другите сгради в района и доволни се спуснахме обратно по павирания път до местостоянката на автобуса. Предстоеше ни още един допълнителен обект - Манастирът Синая, откъдето идва и името на града.

За него ще кажа само няколко думи. Прекрасен църковен ансамбъл с нова класическа православна църква в румънски стил и стара църква от 15 век. Манастирът е действащ и препоръчвам на всеки, който обича такива места, да го посети.

                         image


image


image


image

       Обособените места, където се палят свещи за живи и починали

След впечатлителния уморителен ден се връщаме обратно в Пояна Брашов за нашата втора нощувка.

Този път се прибрахме по-рано и успяхме да разгледаме курорта на светло и да посетим едно уникално битово заведение наречено „Хайдушка колиба”. Какво видяхме там ще разкажа в следващата част на моя пътепис.

Следва продължение



Тагове:   манастир,   дворец,


Гласувай:
1



1. geo - Хубава разходка
10.05.2009 11:45
очаквам продължението :-)
цитирай
2. nkf - С нетърпение чакам продължението. ...
10.05.2009 12:35
С нетърпение чакам продължението .
Хубав пътепис и увлекателно разказан.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3340776
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930