Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2009 18:07 - До Скандинавия и назад - Част 2 - Берлин
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 23350 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 08.09.2009 22:54


Ден 3

След вчерашната приятна разходка из „Златна Прага”, днес ни предстоеше следващата цел – Берлин. Както и предишната сутрин, следва стандартната процедура на отпътуване. Закуска на „шведска” маса сутринта в 7 часа и в 8 часа натоварваме куфарите и отново на път. До Берлин ни делят около 350 км. Това е сравнително малко разстояние и ще ни отнеме около 5 часа заедно с почивките, които са задължителни на всеки 3 часа път. Тези почивки, които стават обикновено на някоя бензиностанция, продължават около 20-30 минути.

Пътуваме към Германия през добре подредените селскостопански полета на Чехия. Прекосяваме Чешко-германската граница без дори да разберем това. В ЕС вече няма граници, или ако ги има те са само формални. Автобусът само намалява скоростта и толкова. Голяма пътна табела ни известява, че вече сме на германска територия. След половин час преминаваме покрай Дрезден. Градът остава отдясно на съвсем новата магистралата, която все още „мирише на асфалт”. Дрезден е един от големите градове в Германия и е прочут най-вече със своята галерия. Не е необходимо да споменавам по-подробно, че пътуваме през бившата Германска Демократична Република (ГДР). Макар, че вече са минали почти 20 години от обединението на двете Германии, все още си личи, че тук е имало социалистическо управление. Има усилено строителство на нови магистрали и жилищни комплекси. С наближаването на Берлин обаче тези едва забележими останки от соца почти изчезват.

Вече сме в Берлин. Минаваме покрай реката Шпрее и се озоваваме в центъра на Александър плац.Тук ни очаква нашият местен екскурзовод, който ще ни запознае в близките два часа с най-най-интересните забележителности на този неузнаваем нов град. Наистина Берлин е неузнаваем. За последните 20 години тук толкова неща са се променили, че тези които са идвали по времето на социализма, няма да могат да го познаят. Нови модерни сгради, улици, паркове и музеи.

Да опиша всичко видяно в Берлин в тези няколко реда е практически невъзможно. Затова ще се спра само на класическите туристически забележителности и някои интересни факти, които ми направиха най-силно впечатление. Ще се опитам казаното да илюстрирам със снимки.

Берлин по настоящем наброява 3 400 000 жители, а по площ е почти колкото Ню-Йорк. Макар да звучи малко невероятно, но това е признат факт. Градът е с малка гъстота на населението и затова тук почти няма улични задръствания от коли. В най-натовареното време на денонощието, автобусът ни се движи по улиците бързо и приятно. Отляво и отдясно се редят красиви старинни и модерни сгради. Все още на места се забелязват раните от Втората световна война, а така също и от времето на „студената” война. През 1945 година 80% от града е бил в руини. Сега всичко вече е изцяло възстановено с изключение на много малко исторически нарочно запазени паментици, в това число и фрагменти на прочутата „Берлинска стена” 1961-1989 година. През последните 20 години в града са засадени над 600 000 дървета. Интересно като факт е, че сега всяко дърво в Берлин има собствен номер нещо като адрес. И всеки спокойно може да си уреди среща като каже името на улицата и номера на дървото където да се срещнат двама души. Унищожаването на дори само едно дърво сега се преследва изключително строго от закона.

image

Ще те чакам на ул. "Унтер ден Линден" под дърво № 217

Най-известното забележително място в Берлин естествено е Бранденбургската врата. Тя е не само геометричния център на града, а и историческият център на цяла Германия. Построена е още през 1791 година, а две години по-късно на върха и е поставена статуята на крилатата богиня Виктория в двуколка, теглена от четири коня. В ръката си тя държи жезъл със символите на победата – железен кръст обгърнат в лавров венец и орел с разперени крила. На запад от  тази врата е минавала границата между Източен и Западен Берлин. А самата граница между двате части на града е представлявала бетонна стена с височина 4 м. Тази така наричана „Берлинска стена” е съществувала от 1961 до декември 1989 година. Била е дълга цели 43 км през жилищни райони и още 112 км разделяща Западен Берлин и бившата ГДР. През декември 1989 г пада завинаги бариерата и се слага края на студената война. Това е и краха на социалистическата система в Европа. По-долу съм поместил снимки как е изглеждала тази врата и стената преди 1989 и как изглежда сега. 

image

Бранденбургската врата гледана от запад - 1989 год

image

Бранденбургската врата гледана от запад - 2009 год

image

Пред Бранденбургската врата - запад - Стоянка за байк таксита

Статуята на Виктория или както я наричат още „Квадрига” в двата варианта е различна. Преди 1990 година на жезъла е липсвал кръста и орела, а зад гърба на богинята се е развявал флагът на ГДР. Сега вече всичко си е както е било в оригинала. Всъщност през Втората световна война Квадригата е била напълно разрушена и възстановена по гипсови отпечатъци от отломките, като двата символа на победата кръста и орела, които са присъствали до 1945 година, съзнателно са премахнати по искане на окупационните войски, както на СССР така и на западните съюзници.

image

Бранденбургската врата гледана от изток - 1989 год

В дъното се вижда се Берлинската стена

image

Бранденбургската врата гледана от изток - 2009 год

image


Площадът пред Бранденбургската врата “Pariser platz”, когато преди е бил почти гол и е имало само два реда дървета, сега е напълно променен. Той е само пешеходен и от двете му страни сега са посолствата на САЩ и Франция. Централната част е със зелени площи, цветя и красиви фонтани. Тук се представят най-различни туристически атракции. Можете да си купите сувенири, да се снимате с камуфлажни живи скулптури или просто да се насладите на уличните музиканти. Внимавайте когато си купувате „отломки” от Берлинската стена. Тук ги има в изобилие. Струват от 5 до 50 Евро. След това с изненада може да прочетете отзад на етикетчето “Made in China”.
На 500 м на юг от Бранденбургската врата е второто забележително място на Берлин – Потсдамския площад. Този „площад” е съществувал преди 1945 година като изключително оживано кръстовище, но след войната е изцяло запуснат и до 1999 година тук не е имало нещо. През него е минавала единствено бетонната стена и още по 100 м от двете страни строго охранявана неутрална зона. Едва след 1999 година тук израства като из пепелищата истински нов град, с деветнадесет нови улици, с много зелени площи, с огромни съвременни сгради, жилищни блокове и красиви офиси. Тук са първите два „небостъргача” в Берлин от „чикагски тип”. Единият от тях е с височина 104 м и е с най-бързоходния асансьор в Европа.  До небостъргачите е и най-модерния архитектурен и културен ансамбъл “Sony center”. В него се намират множество кинотеатри, хотели, ресторанти, музикални сцени, аркади, игротеки и зали за развлечения. В този център се намира и голям винарски магазин. В близост до “Sony center” е централата на „Даймлер Бенц”. Тук се намира и новата „Потсдамска ж.п.гара”. В центъра на площада е „запазен” като исторически паметник първия светофар в Берлин, монтиран още през 1939 г. Разбира се това е реставрация по оригинала, който е бил изработен от дърво. И всичко това е създадено само за 9 години.

image

Потсдамер плац - 104 метровия небостъргач

image

“Sony center”

image

Ж.п. Гарата и стария светофар

Ако тръгнем на изток от Бранденбургската врата ще излезем на общирния булевард „Унтер ден Линден”. Това е истинската историческа част на Берлин. Намира се с бившия Източен Берлин, но сега обаче е с много ново строителство и архитектурни забележителности. Булевардът е дълъг 1,5 км и широк 60 м. В средата на булеварда  се намира паметникът на Фридрих II. Най-известният пруски крал, който е бил от френски произход, но никога не е живял във Франция. За него се говори, че не е знаел добре немски и на немски е разговарял само с кучетата и конете си. (Тази фраза не е измислена от Георги Димитров, която той изказва по време на Лайпциския процес). По този булевард се намират Националната опера и площада с Националната библиотека. На този площад Хитлер публично е унищожил хиляди ценни книги, като ги обявил за вредни за нацията. Това са били книги на видни прогресивни писатели и мислители.

image

Статуята на Крал Фридрих II

image

Статуята на Крал Фридрих II - Фрагмент

image

Националната опера

Срещу Националната опера е Университета „Хумболт”, а зад нея Католическия събор „Свети Хедвиг” със зелен купол с формата на обърната чаена чаша. До университета е малка сграда „византийски” стил наречена Neue Wache, която сега се явява като мемориал за загиналите във втората световна война. Вътре има една единствена статуя на плачеща майка, която е загубила синове и съпруг във войната.

image

Университета „Хумболт”

image

Католическия събор „Свети Хедвиг”

image

Мемориала Neue Wache

image

Мемориала Neue Wache - Опечалената майка

На изток от Neue Wache се намира Историческия музей, а още малко по на изток малък остров на реката Шпрее, където са разположени множество други музеи и голямата протестантска катедрала на Берлин. Пред катедралата има малък парк с фонтани и красиви цветя, а от северната страна на парка е архиологическия музей „Altes museum”. От южната страна на булеварда срещу историческия музей до реката има още една  „червена” църква „Friedrichswerdersche Kirche”. Продължаваме на изток и стигаме до нов малък парк, където е паметникът на Маркс и Енгелс. Пред нас се извисява Телевизионната кула на Берлин със своите 368 м. На юг от кулата е „червеното” Кметство на „източен” Берлин - Rotes Rathaus. Сега тук е централното кметство на целия Берлин.

image

Катедралата на Берлин

image

 „Altes museum

image

„Friedrichswerdersche Kirche”.

image

Паметникът на Маркс и Енгелс

image

Телевизионната кула висока 368 м

image

Rotes Rathaus

Като туристическа атракция на Берлин е споменатата вече много пъти „Берлинска стена”. На няколко места из града са съхранени за идните поколения фрагменти от нея. Има специален музея за нея на улица Фридрих щрасе. Непосредствено до музея се намира и „възстановения” пропускателен пункт между Западен и Източен Берлин наречен “Check Point Charlie”. Ако продължите на север по Фридрих щрасе на една пресечка отдясно ще излезете на още едно забележително място - площада  „Жандармен маркет” известен с двата храма - Германския и Френския събор. Между тях се намира Националния Театър. По същата улица се намират и едни от най-големите търговски центрове на Берлин.

image

Берлинската стена

image

Берлинската стена - Фрагменти

Ще бъде безсмислено да дойдете до Берлин и да не посетите Райхстага. На север от Брандербургската врата се намира големия „зелен” прощад на Републиката. В източния му край е разположен Райхстага. Прочутия Райхстаг, който знаем от историята. За големия пожар през 1933 година, за който като обвиняем е бил и нашия Георги Димитров. За превземането на Райхстага от съветските войски през май 1945 год. А по-съвременните поколения може би го свързват с неговото опаковане от българина Кристо Явашев през 1995 г. Този Райхстаг обаче сега е със съвсем нов облик. Слез свалянето на „опаковката” на Кристо  по него е извършена основна реконструкция. В центъра му е построен огромен остъклен купол, където сега могат да се разхождат посетители и да наблюдават не само красива панорама към града, а и да видят от високо работата на Германския Парламент. Този купол е истински архитектурен бисер. Посещението на туристи е възможно всеки ден от 8 до 24 часа. Трябва непременно да се качите там и с гордост да кажете „Бях в Райхстага”.

image

Райхстагът преди 1981 година

image

Райхстагът - 2005

image

Райхстагът - 2009 - " И аз бях в Райхстага!!!"

image

Площадът на Републиката

image

Канцлерството - изглед от към Райстага

image

Канцлерсвото

Площадът на Републиката е истинско райско кътче за жителите на Берлин. Тук те се пекат на слънце по зелените морави. Отсреща на Райхстагът се намира Канцлерството, където днес домакиня е Ангела Меркел. В близост до площада на Републиката е и най-новата и модерна ж.п гара на Берлин в типичен съвременен архитектурен стил.

image

Новата ж.п. гара на Берлин

Нека кажем няколко дули и за западната част на града. За разлика от източната, където са съсредоточени историческите паметници на Берлин, в западната част е съсретоточен бизнесът и богаташките квартали. На запад от Бранденбургската врата е огромния зелен “Tiergarten”. В центъра на този парк се намира Голямата звезда с Колоната на Победата. От тук с асансьор можете да се качите до широка панорамна площадка и да видите града от високо. Разбира се това можете да направите и от Телевизионната кула в източната част на града. В този парк се намира и зоопаркът на Берлин. Интересно е да се отбележи и това, че в “Tiergarten” по главната алея „17 юни” се намира и мемориалът на Съветската армия. Този мемориал е бил в западната част и въпреки това е останал непокътнат, като исторически паметник за идните поколения. Ех! Къде е Е.Бакърджиев да беше му видял сметката набързо.

image

Колоната на победата

image

Паметникът на Съветската армия

Това мога да кажа за Берлин. Както каза и нашия местен туристически водач - „Успях да Ви покажа само 2% от всичко, което трябва да се види в Берлин. Аз пък не можах да опиша дори и 2%  от това, което видях. Горещо Ви препоръчвам да посетите този космополитен съвременен град на Германия и цяла Европа.
         Ето още няколко снимки от Берлин

image

Реката Шпрее

image

Ха-а-а!!! Та това е Трабант!?!?

image

Сградата на Бундесрата

image

Бункер от Втората световна война. Сега частна собственост и дом на богат бизнесмен, намиращ се на най-горния етаж

image

Довиждане Берлин! Ще се видим пак.

Следва продължение.




Гласувай:
5



1. анонимен - Браво,
23.07.2009 11:50
Чудесни снимки, много хубави пътеписи!
цитирай
2. valeriak - Страхотни
23.07.2009 11:52
снимки много приятно четиво!
цитирай
3. marquez - “Made in China”
30.07.2009 19:16
Внимавайте, този надпис дебне отвсякъде! Много ми харесаха сравнителните снимки на Бранденбургската врата, чудесна идея!
цитирай
4. анонимен - наистина има какво да се види
31.10.2009 23:32
но да не ти дава господ да правиш каквото и да е на немска музичка ,и най веселата е като за маршировка . а снимка на раихстага от 9.V.1945г. с червеното знаме и войника -ще пасне на Хора На Червената Армия - День Победы
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3339279
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930