Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2009 16:57 - До Скандинавия и назад - Част 3 – Рощок, Малмьо
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 24030 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 27.07.2009 17:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако за пръв път влизате в тази серия вижте и предишните две части 

http://pitagorid.blog.bg/turizam/2009/07/19/do-skandinaviia-i-nazad-2-chast-berlin.366077
 

Ден 4

Богатите впечатления от Берлин, които добихме вчера, са само малка част от всичко, което трябва да се види от този град. Но така или иначе, при този вид екскурзии няма начин да се получи нещо повече от една бегла представа за който и да било обект, предмет на туристическата програма. Но въпреки това, сега когато стане въпрос на някой град например, човек веднага се връща към видяното и си казва: „Ето аз вече съм бил там и съм го видял с очите си.”

Нощувахме в хотел от веригата „Комфорт” който се нарича “Weissensee hotel” на около 4 км от центъра на „източен” Берлин в околностите на едноименното езеро. В 8 часа сутринта натоварваме багажите и тръгваме към днешните цели. Те са две. Първата е град Рощок - Германия, разположен на брега на Балтийско море, а втората е град Малмьо, намиращ се в най-южната точка на Швеция. (Искам да кажа, че при по-дългите дневни преходи, обикновено има и междинен обект от туристическата програма. Това се прави като почивка за около 2 часа за обядване или за разглеждане на нещо интересно по пътя към главната цел. Такъв междинен обект днес се явява град Рощок.)

Пътуваме през северната част на бившата ГДР. Теренът е изключително равнинен и осеян с множество езера и заблатени местности. Около 12 часа пристигаме в град Рощок.

Град Рощок или както е по-правилно да се произнася Росток е голям град в Германия, разположен на Балтийското крайбрежие. Наброява около 200 000 жители. През него минава река Warnow. Рощок е един от градовете участващ в обединението на търговските гилдии за монопол на търговията в Балтийско и Северно море, така наречената Ханза. Столицата на това обединение, което е съществувало от 12 до 17 век е град Любек. Дори и сега  през 21 век все още много компании са малко и повече свързани с Ханзата.

Спираме в старинната централна част на града. Имаме на разположение около 2 часа за да се запознаем със забележителностите му и (или) да обядваме. Без да описвам подробности ще Ви предложа няколко снимки с коментари от Рощок.

Тръгваме по главната улица към централния площад с кметството.

image

Главната улица на Рощок

Първата забележителност е една от старите кули на крепостната стена на Рощок - западната или известна още като  Крьопелинерската порта. Строена през 13 век и многократно преустройвана. Сега е висока 54 м.

image

Крьопелинерската порта

Университетът на Рощок. Открит още през 1419 год. Един от най-старите университети в Германия.

image

Университетът

Пред университетът има малка градина с красив фонтан. Правим си снимки за спомен.

image

Фонтанът

image

Правим си снимка за спомен пред фонтана

Продължаваме на изток и излизаме на централния
площад на Рощок. Тук има голям пазар с най-разнообразни хранителни стоки: плодове, сирене, риба и други месни произведения. В източната страна на площада е кметството със своите седем кулички в готически стил. В дясно от него е Хотел „Слънце”

image

Кметството на Рощок

Срещу кметството са разположени пет сгради от 15 век, които по чудо са останали незасегнати от бомбардировките през Втората световна война.

image

Стари къщи от 15 век в Рощок


До площада се намира и най-голямата готическа катедрала на Рощок „Света Богородица”. Тази катедрала е с богат интериор. Особено интересни са: органът, олтарът, кръщелния кутел с богато украсен капак за извършване на тайнството „Кръщене”. В тази катедрала се намира и най-стария астрономически часовник в Германия. Освен на красивите витражи, можете да се наслаждавате и на множество изящно изваяни статуи, камбани и дърворезби с библейски сюжети.

image

Катедралата "Света Богородица"

image

Астрономическия часовник

image

Витражи

image

Дърворезба

image

Скулптурни елементи вътре в катедралата

Освен тази катедрала, заслужават внимание и още две други църкви: „Свети Николай” и „Свети Петър”.

image

Църквата "Свети Николай"

image

Църквата "Свети Петър"

На около 500 м на юг от Кметството се намира другата - южна кула на Крепостната стена на Рощок, а малко в дясно от нея е Съдебната палата на областта. Тя е изградена от червени тухли и е украсена с множество скулптурни групи. В миналото тази сграда е била седалището на Ханзата в Рощок. По времето на социализма в нея е било настанено Полицейското управление.

image

Съдебната палата

За краткото време с което разполагахме, успяхме да видим само малка част от Рощок, да си накупим сувенири и в 14 часа тръгнахме за фериботното пристанище, откъдето с фериботен кораб на Skandiline се отправяме към датския град Гедзер.

Пътуването с ферибота отнема около 1,45 часа. Протокът между Рощок и Гедзер е с широчина 45 км. Фериботния кораб е със забележителни размери. Побира общо около 800 мотоциклети, леки автомобили, каравани, автобуси и тирове, които се разполагат на две палуби. Всички пътници по време на пътуването слизат от превозните средства и се качват по пасажерските етажи, които заедно с автомобилните палуби са 8 на брой. На пасажерските етажи са разположени много места за хранене, безмитни магазини и места за отдих и развлечения.

От пристанището на град Гедзер се отправяме транзит през Дания към крайната ни цел за днес, град Малмьо. Минаваме през множеството острови на Дания, между които са прокарани мостове, някои от които са с дължина над 2 км.Панорамата е доста еднообразна. Широки зелени ливади, кравеферми и много водни пространства.

image

Пейзаж от Дания

Преди да напуснем континенталната част на Европа минаваме покрай южните и югоизточните покрайнини на столицата на Дания - Копенхаген. След като подминахме летището пред нас предстоеше едно вълнуващо преживяване - прекосяването на пролива Оресунд

Оресунд разделя Дания и Швеция или по точно казано - континентална Европа и Скандинавския полуостров. Той е с широчина около 17 км и преди 2000 година  връзката между двете скандинавски държави е била само чрез ферибот. През 1991 година започва строежът на едно от най-големите инженерни съоръжения в Европа - Мостът над Оресунд.  За 9 години мостът е построен и в навечерието на 2000 година тържествено е открит. Всъщност цялото съоръжение се състои от 3 части. На изхода от Копенхаген започва 4 км тунел под морето. Тунелът е с три тръби, две автомобилни и една железопътна. Тунелът излиза от морето и пътят продължава по 4 км изкуствен остров, изграден специално за тази цел, там където проливът е с най-малка дълбочина. Едва тогава започва истинския мост, който е един от шедьоврите на човешката инженерна мисъл. Мостът е дълъг 8 км (доста внушителна дължина). В централната му част се издигат над морето две двойки пилони с височина 204 м. Пилоните поддържат кабелите (въжетата) които носят пътното платно. Самото пътно платно е на два етажа, като отгоре е четири пистовата автомобилна магистрала, а под нея минава двупосочна железопътна магистрала. Платното се извисява на 40 метра над морето и под него могат да преминават и най-големите кораби. Преминаването през пролива преди е ставало за повече от час с ферибот, а сега пътуването става само за десетина минути при едно изключително емоционално усещане. За преминаването през моста обаче се заплаща такса от 30 Евро за лек автомобил и 100 Евро за автобуси и тирове. Най-евтино излиза пътуването с влак като между Копенхаген и Малмьо функционира регулярна железопътна връзка тип „метрополитен”.

image

Проливът "Оресунд" от птичи поглед

image

Тунелът под "Оресунд"

image

Изкуствения остров

image

Мостът Оресунд

image

Ж.П. линията под автомагистралата

Веднага след моста навлизаме в град Малмьо. Вече сме наистина в Скандинавия.

В града пристигаме доста късно след обяд. Затова веднага се настаняваме в хотела, който буквално се намира в самия център и започваме нашата пешеходна разходка. За щастие сега са най-дългите дни на годината и до настъпването на вечерта ни делят минимум 4 часа. Време напълно достатъчно да разгледаме най-интересното от този шведски град.

Малмьо е третия по големина град в Швеция, след Стокхолм и Гьотеборг. Населението му е около 260 000 жители. По-долу помествам някои от най-интересните снимки от Малмьо и кратки коментари към тях.

Първата забележителност на всеки град естествено е централния площад с кметството. Този площад в Малмьо се нарича Сторторгет. Тук се намира статуята на крал Густав Адолф. До него има красив фонтан. Площадът естествено е увенчан от сградата на кметството, зад която се намира църквата „Свети Петър”. Заслужава да се види и интериорът на църквата, където има доста забележителни неща.

image

Площадът "Сторторгет" и Паметникът на Густав Адолф

image

Кметството

image

Фонтанът пред кметството

image

Църквата "Свети Петър"

image

Олтарът

Правим си снимки за спомен и продължаваме към едно друго малко площадче „Лила търг”. Тук са събрани на едно място няколко стари исторически къщи и много на брой заведения, ресторантчета, кръчмички и бирарии. Площадът гъмжи от посетители, предимно туристи, които се наслаждават на бирата и шведската кухня.

image

Площадът "Лила торг"

Предвид малкото време, с което разполагаме, бързаме да видим и една друга забележителност на Малмьо - Завъртяната кула. Пътят до нея минава покрай централната железопътна гара, пристанището с фара и множество старинни платноходни корабчета.

image

Ж.П. гарата на Малмьо
 

image

Фарът

image

Пристанището с платноходите

Ето я и самата кула. Интересно съвременно архитектурно съоръжение. Тя е построена между 2004 и 2006 година и официално е открита на 27 август 2006 година. Висока е 190 метра и е втората по височина жилищна сграда в Европа. Има 54 етажа, разделени на девет групи по шест етажа. Интересното на кулата е че тя изглежда като усукана на 90 градуса петстенна правилна призма. В първите 12 етажа са разположени офиси на различни фирми и компании. Следващите етажи са с луксозни частни апартаменти. Цената на един апартамент варира от 1 до 4 милиона Евро. На последните два етажа се намират конферентни зали. Цялата сграда е частна собственост и не са разрешени публични посещения.

image

Завъртяната кула

image

Снимка за спомен пред кулата

Завъртяната кула е изградена за да служи като символ на Малмьо, който да замени предишния подобен символ - големия пристанищен кран с височина 140 м, разрушен през 1986 г. В околността на кулата е изграден много модерен луксозен жилищен квартал с множество съвременни, забележителни с архитектурния си стил сгради. Прекрасни зелени площи, водни каскади, мостчета и други интересни обекти ще откриете тук. В далечината се вижда снагата на моста над Оресунд.

image

Модерна архитектура в Малмьо

image

Изглед към Моста Оресунд от Малмьо

Слънцето залезе около 22 часа като направи един красив залез.

image

Залез в Малмьо - 22,04 часа

Продължихме с нашата нощна разходка из Малмьо. Минаваме покрай старинен замък ограден с воден ров. Това е Малмьохус Слотет.

Прибираме се късно вечерта като не забравяме да се отбием отново през площада Лила торг. Хотелът „Нобелова къща” е само на 200 метра от там.

image

Нощна снимка на улица в Малмьо

Толкова за днес. Утре рано сутринта заминаваме за същинската цел на нашата екскурзия - Стокхолм -  столицата на Швеция. Градът изграден върху 14 острова.

Следва продължение



Тагове:   катедрала,   мост,   Малмьо,   оресунд,


Гласувай:
4



1. анонимен - E , па не е
27.07.2009 17:04
като Шабленското езеро и фаро !:,))))))))
цитирай
2. анонимен - Радвам се за вас !
28.07.2009 02:50
Че сте видяли с очите си красотите на Скандинавия !
Благодаря ви за чудесният разказ и снимките !
Желая ви много чудесни спомени от Скандинавието !
С поздрав Lidis Finland
цитирай
3. injir - Чудесно е!
28.07.2009 02:53
Чудесно е!
цитирай
4. анонимен - Тони - Браво !
28.07.2010 22:11
Изключително добре описвате видяното!И аз бях там и сега ми е много приятно да си припомня видяното !!!
цитирай
5. анонимен - Браво от Тони
11.08.2010 21:18
Искам да Ви пожелая да отидете във Валенсия-Испания и да видите още прекрасни
творения на Сантяго Калатрава- архитекта на завъртяната кула!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331788
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031