Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2009 22:57 - До Скандинавия и назад - Част 5 - Стокхолм - Продължение
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 18576 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 20.06.2010 19:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ден 6

След вчерашната разузнавателна следобедна разходка из централната част на Стокхолм, днес ни предстои истинската туристическа обиколка на града с местен екскурзовод. Целият ден ще бъде посветен само на града и няма да има никакви „извънградски” пътувания.

След закуската в хотела с автобуса пристигаме на първия изходен пункт на обиколката. Това е Кметството на Стокхолм известно още с името Стадсхусет или Ратуша. Тук ни очаква очарователната местна екскурзоводка от японски произход Йоко. Тя ще води своята беседа на английски, а нашата Незабравка ще ни превежда.

image

Йоко и Незабравка

Стадсхусет (или на английски Sity Hall) представлява масивна правоъгълна сграда изградена от червени тухли с голям вътрешен двор. В югоизточния ъгъл е издигната висока кула с камбанария, завършваща с пилон, на върха на който за разположени три златни корони – символ на шведската държавност. Кулата е висока 106 м и на камбанарията има панорамна площадка, от която можете да разгледате града. До площадката може да се изкачите пеша или да ползвате бързоходен асансьор. Местните жители наричат тази известна сграда Ратуша. Сградата е построена през 1926 година и в нея се разполага градската администрация. Но Ратуша е известна с нещо друго. В нея се намира забележителната „Гълъбова зала”, където всяка година на 10 декември кралят на Швеция връчва четири от общо петте Нобелови награди - за физика, за химия, за медицина и биология и за литература. Единственото изключение е Нобеловата награда за мир, която се връчва в кметската зала на Осло (за нея ще разкажа по-нататък).

imageimage

Фасадата на кметството във вътрешния двор, зад която се намира прочутата "Гълъбова зала"



image

Кулата с камбанарията -висока 106 м

imageimage

Камбанарията с панорамната площадка и пилона с трите корони


image

Паркът пред кметствоно с красиви аркади, статуи и зелени площи


image

Снимка за спомен пред един от фонтаните
image

Освен Гълъбовата зала тук има още няколко подобни зали; заседателната зала, залата на принца и "Златната" зала с мозайки от византийски стил. Около Ратуша има разкошен парк с много аркади, статуи и зелени площи. Паркът е на самия бряг на езерото Меларен в големия залив Риддарфиерден. От тук се разкрива панорама към Гамла стан и Южния остров "Soundermalm". На отсрещния бряг има висок комин и жълто-оранжева сграда. Преди 1979 година там е била стара пивоварна фабрика, която днес е превърната в офиси и концертна зала.

image

На отсрещния бряг се вижда комина на бившата бирена фабрика, сега превърната в офиси и голяма концертна зала

Правим си снимки за спомен и се отправяме към вторият туристически пункт от обиколката.

Това е един малък, но интересен остров на Стокхолм - Риддарсхолмен, което ще рече „Островът на Благородниците”. Още през 13 век тук монаси основават манастир и започват строеж на голяма църква, която днес се нарича Риддарсхолменкуркан. В тази църква за погребани почти всички шведски крале.


image

Мостът към Острова на Благородниците


image

Църквата на Благородниците Риддарсхолмкуркан

До църквата е Врангелпалас, използвана като кралска резиденция от крал Густав III след голям пожар, опожарил до основи главния кралски дворец. Сега там се намира Върховния съд.
На този остров е разположена и „Камарата на лордовете” пред която се намира, статуята на Карл Густав I Baca. Тази сграда е великолепен образец в стил барок. Тук са се събирали най-видните шведски благородници. В залите на камарата има колекция от над 2000 герба на знатни родове.
 

image

Камарата на Лордовете и монументът на крал Густав I - Васа

Излизаме на малък площад на брега на езерото Меларен. От тук се открива прекрасен изглед към Ратуша. Тук на площада е статуята на поета Еверт Таубес Терраса - или както го наричат тук "шведския трубадур", а малко по встрани се издига монумента на друга велика личност на Швеция - основателят на Стокхолм Биргер Ярлс. Както и от парка пред Ратуша, така и от тук има красиви панорами към залива и южния остров.

image

Статуята на поета Еверт Таубес Терраса

image

Снимка за спомен на фона на Ратуша

image

Камбанарията с трите корони - Изглед от острова на Благородниците

image

Основателят на Стокхолм - Биргер Ярлс

Отново се отправяме към следващия обект на обиколката. Това е малък хълм на Южния остров, откъдето се открива красива панорама към много от останалите острови на Стокхолм. Преди да се изкачим на хълма преминаваме през главната транспортна артерия на Гамла стан.

image

Парламента - Изглед от моста на главния автомобилен мост към Гамла стан

image

Мостът на метрополитена

Малко след този мост, се намира големият транспортен възел на Стокхолм, наречен "Shlusen", на български "Шлюзът". Тук се преплитат множество транспортни съоръжения, като ж.п. линиите на метрополитена с няколко станции, два широки четири лентови булеварда с детелина и водния канал между езерото Меларен и Балтийско море. Езерото е с около 2 метра по-високо от морето и тук е изграден шлюз още през 1935 год, откъдето идва и името на този невралгичен пункт. В Стокхолм има два такива шлюза, като този е по-малкия, но доста по-стар от другия.

image

Транспортният възел на Стокхолм

image

Шлюзът от 1935 година

От хълма както казах, се откриват панорами към различните острови на града.

image

Островът "Гамла стан". Вижда се крайбрежната улица на Стария град, три от кулите на най-известните църкви и на Ратуша (тази най-вляво), а така също и кралския дворец в дясно.

image

Северният остров (в дъното), където се виждат петте високи сгради около Търговския център, за който ви разказах в предишната част на тази серия.

image

Крепостният остров. В дясно се очертава силуета на "Нордическия музей" а зад крепостната кула се вижда външната сграда на "Морския музей Васа". За тях ще ви разкажа по-долу.

image

Островът "Скеппсхолмен" - Преди този остров е имал важно военно-стратегическо значение, но днес е известен с Музея на съвременното изкуство, Църквата Скеппсхолмкуркан, Театъра Galeasen и други културни паметници. Тук ежегодно се провежда известен летен джазов фестивал.

image

Островът "Дюргарден". Тук е големия увеселителен парк "Грюна лунд", Стокхолмския цирк и прекрасния музей под открито небе "Скансен", за който ще стане дума по-долу. Най-вдясно на снимката е Телевизионната кула и до нея, тази по-ниската, "Кулата на мира".

image

Увеселителният парк "Грюна Лунд". Зад него се вижда Стокхолмския цирк (в керемидето червено)

Отново тръгваме с автобуса и минаваме покрай къщата на Нобел - откривателят на динамита. После през острова Лангсхолмен с много зеленина, използван като място за почивка. Преди на този отсров е имало голям мрачен затвор, но сега е истинско райско кътче. Пресичаме езерото Меларен по най-големия транспортен мост Вестерброн.

image

Мостът Вестерброн

От тук се открива панорама към Ратуша, Гамла стан и Островът на благородниците, където бяхме преди малко.

image

Спираме на центъра на Стокхолм - Островът "Гамла стан" за да го разгледаме по-подробно. Вече ви разказах за Кралския дворец и църквата Стокскуркан. Тук ще се върнем след малко за да наблюдаваме зрелищния спектакъл по смяната на кралския караул.

image

Главният площад на Стария град - Сторторгет. В дъното се виждат стари сгради в старогермански стил, а в ляво чешмата

Тук се е намирала търговската борса на Стокхолм. Сега тази сграда е превърната в музей на Нобел, а горния етаж е щаб-квартирата на Шведската Академия на науките, където се определят годишните лауреати на Нобеловата награда за литература.

image

Бившата стокова борса на Стокхолм, сега Музей на Алфред Нобел - Откривателят на динамита

image

Снимка за спомен пред Нобеловия музей


image

Голямата чешма на площада Сторторгет

В малка странична уличка минаваме покрай една миниатюрна скулптура на "седящото момче". Не ми стана ясно защо тази скулптура е толкова забележителен туристически обект, но пред нея се чака на опашка за да я докоснеш. Казват, че това ще ти донесе Щастие и винаги ще те връща в спомените за Стокхолм.

image

Малката статуя на "Седящото момче" - Jarnpojken

image

Поставяме стотинки за късмет и се отправяме по тесните улички на Стария град.

image

Минаваме покрай високата кула на Немската църква.

После се спускаме по стръмните стълбички на най-тясната улица в Стокхолм "Мартен Тротцигс Гренд". Уличката в най-тясната си част е широка само 90 см и има 39 стъпала.

image

Най-тясната улица в Стокхолм "Мартен Тротцигс Гренд" - 90 см

Бързо се предвижваме по старите тесни улички на Гамла стан, където е пълно с малки кафенета и кръчмички за да пристигнем на главния площад пред Кралския дворец, където в 12,15 часа започва церемониалния спектакъл за смяна на Кралския караул.

image

Главният площад пред Кралския дворец, където се извършва всеки ден Тържествената церемония по смяната на Кралския караул

Този спектакъл продължава 30 минути, в които влизат официалната част на церемонията и концерт на Духовия Кралски оркестър. Това не може да се опише, то трябва да се види. Вече споменах, че доста от участниците в кралската гвардия са девойки, което е доста атрактивно.

image

Официалната част на церемонията

image

Концертът на Кралския духов оркестър

image

Девойка на пост

След този спектакъл приключи задължителната туристическа обиколка и сега ни остана време за свободен избор. Част от групата замина за шопинг обиколка, а други се заехме с посещението на най-забележителните музеи.

Ще посетим Морския музей "Васа" и музеят под открито небе "Скансен". Ще надникнем и в "Нордическия музей".

По пътя за острова Дюргарден минаваме покрай Гранд хотел "Стокхолм".

image

Гранд хотела на Стокхолм

image

Кралският драматичен театър

От тук се вижда прекрасно цялата фасада на Кралския дворец с кралската градина.

image

Фасадата на Кралския дворец с Кралката градина

Минаваме през моста Дюргердсброн и се озоваваме пред Фасадата на "Нордическия музей". Всъщност правилно на български е да се казва Музеят на Скандинавските страни". Ако остане време ще надникнем за малко и в него.

image

Нордическия музей - (Музея на Скандинавските страни)

Сега обаче целта е Морския музей "Васа". Входна такса 95 шведски крони

image

Сградата на Морсия музей "Васа" от вън

"Васа" всъщност е един великолепен кораб - Военен галеон, който също като "Титаник" е имал нещастната съдба да потъне още в първото си плаване. Корабът е построен през 1624-1627 година и е имал предназначението да бъде флагман на шведската флота по времето на крал Густав II Адолф. Но поради конструктивна грешка и немарливо отношение на неговото командване, той е пропътувал само 1300 м в заливът на Стокхолм и потъва до остров Дюргарден на 17 м дълбочина. Това е станало през август 1628 г. Причината е, че центъра на тежестта на кораба е бил много високо и това го прави много нестабилен. Освен това за баласт вместо масивни камъни е бил използван дребен чакъл. При вдигането на платната вятърът е наклонил корабът на една страна, чакълът се е изместил встрани и само за десетина минути корабът се преобръща и потъва. Поради тържественото пътуване на палубата му е имало около 100 души екипаж и войници, заедно със семействата си. Въпреки близостта до брега, загиват 50 човека, много от които жени и деца.

image

Галеонът "Васа"

image

Фрагмент от украсата на кораба "Васа"

image

Макет на "Васа" 1:10 в оригиналното му оцветяване

Корабът престоява под водата повече от 330 години. Въпреки това той е останал почти не засегнат от времето и водата и 95 % от него е останала напълно запазена. През 1961 година Шведското правителство взема решение корабът да бъде изваден и ремонтиран. След 20 годишна реставрация сега този кораб е изложен в специално направен Музей и представлява едва внушителна туристическа атракция.

image

Тук ще видите много неща от историята на кораба, но най-впечатляващото е че са възстановени лицата на част от моряците и жените загинали при катастрофата. Тези лица са толкова реалистични, че човек може да се обърка, че са живи.

image

Топ от въоръжението на Васа

image

Моряк загинал при потъването на "Васа". Толкова реалистичен, че прилича на жив

image

Друг подобен реалистичен макет на моряк

image

Съпруга на моряк, загинала при ужасната катастрофа

След Музея Васа, минаваме покрай Биологическия музей и се отправяме към Музеят под открито небе "Скансен".

image

Сградата на Биологическия музей. Нямаме време да го разгледаме. Това е аналог на нашиа Природо-научен музей в София

image

Централния вход на Музея под открито небе "Скансен"
Входна такса - 110 шведски крони

Прекрасен парк разположен върху 330 хектара площ. Най-общо казано това е нещо подобно на нашия музей край Габрово "Етъра". Тук са събрани около 150 къщи, сгради, стопански постройки, работилници, ферми и други интересни предмети от бита на цяла Швеция. Без да коментирам подробно ще ви покажа доста снимки от този музей. В същия парк музей се намира и зоологическата градина на Стокхолм, където са представени най-вече животни от Скандинавския регион.

image

Зъбна железница за да се изкачите до върха на хълма. За да не вървите пеша, ама билетчето е 20 крони

image

Магазин за селскостопански инвентар от средата на 20 век

image

Работилница за хлебни и сладкарски изделия

image

Грънчарска работилница

image

Интериор на градска стая от миналия век

image

Механичен грамофон с фуния

image

Стъкларска работилница

image

Типична къща - землянка от Северна Швеция

image

Интериор от селска къща от началото на 20 век

image

Вятърна мелница 

image

Камбанарията на парка

image

Ферма за коне

image

Наколно жилище в блатисти местности

image

Снимка за спомен пред наколното жилище

image

Приказната къщичка на "Баба Яга"

image

"Кулата на мира" - тази за която стана въпрос малко по-рано тук. Защо се казва така. Това е стара военна наблюдателница на върха на която е положено шведското знаме. Това знаме се развява неотменно, винаги когато Швеция не е във война.

image

Северни зубри - "Европейски бизони"

image

Кафява мечка с малки мечета

image

Малък Лос - един от символите на Скандинавия

В парка се намира и Стокхолмския цирк и големия увеселителен парк "Грюна Лунд".

Преди да излезем от парка минаваме през малка "ботаническа" градина, където се спираме пред паметника на Карл фон Линей - шведски учен биолог създал таблицата на видовете в живия свят.

image

Паметникът на Карл фон Линей

Остана малко време да видим нещо и от Нордическия музей.

image

Статуя на най-могъщия крал на Швеция - Густав I Васа. В негова чест е кръстен и кралския галеон "Васа", който вече видяхме.

image

Интериор от Нордическия музей

Ето и още няколко снимки от Стокхолм - Градът на 14 острова.

image

Богаташка вила на остров Дюргарден

image

Пикник сред парковене на Стокхолм

При нашето пребиваване в Стокхолм на пристана бе акостирал големия круизен кораб "Принцеса Емералд"

image

Тук това е често явление. По този повод искам с гордост да кажа, че главния капитан на подобен кораб "Island Escape", който плува под флага на Великобритания е нашият съгражданин Климент Джурбинев.

Уморени се прибрахме в хотела и се приготвихме отново за път. Утре ни предстоеше още едно вълнуващо пътуване - до столицата на Норвегия Осло

Следва продължение

 




Гласувай:
0



1. hel - Поздрав!
11.08.2009 09:58
Благодаря за тази хубава разходка!
цитирай
2. анонимен - Привет
11.08.2009 12:15
Благодаря за чудесния пътепис, специално отношение вземам по темата за Швеция, тъй като в средата на юни тази година имах възможността да посетя тази невероятна страна за около седмица! Интересно ми беше да разгледам снимките на местата, където и аз посетих в по-голямата част и имам фотоси почти 1:1 :) Препоръчвам, ако имате възможност да посетите и Гьотеборг - ще ви остане още един незабравим спомен...
Яна
цитирай
3. анонимен - Ти си чудесен, също ги посетихр тези ...
21.09.2009 11:39
Ти си чудесен, също ги посетихр тези места, но нямах тази информацияр случил си на екскурзоводи
Поздрави и успехи Любо
цитирай
4. анонимен - Браво от Тони
29.07.2010 12:06
Много добро описание на местата в Стокхолм! Както вече казах в предните коментарии и аз бях там ,но за съжаление ,не с толкова добър екскурзовод.А за Гьотеборг съм съгласна- наистина е много приятен град!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332352
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031