Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 08:14 - До Скандинавия и назад - Част 6 - Осло
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 16659 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 11.08.2009 10:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ден 7

Време е да се разделим със Стокхолм, за да заминем за друг един красив скандинавски град – Осло – столицата на Норвегия. Макар да научихме много неща за Стокхолм, останаха и много неща, които просто поради липса на време не можахме да видим.

Ще спомена само един обект,който заслужава внимание. Това е Стокхолм Глобен Арена. Голяма покрита спортна зала с формата на сфера (по-точно като огромна топка за голф) с диаметър 110 м и височина 86 м. В тази покрита зала освен спортни прояви се провеждат и музикални концерти. Открита е през 1989 година и се намира на Южния остров. Капацитетът и е 18 000 зрители за концертни изпълнения и около 14 000 за хокейни мачове. Тази зала се счита като най-голямата в света от подобен вид.

image

image

Спортната зала Стокхолм Глобен Арена

И така в 8,00 часа натоварваме куфарите и заминаваме по магистралата към Осло. Пътуването е интересно, защото минаваме през много красиви местности, осеяни с много иглолистни гори, зелени полета, езера и реки.

image

image

Пред красиво езеро в Швеция

image

Пейзаж от Швеция

image

Ливади със складирано сено на бали

image

Ефектни вили покрай магистралата

image

Селскостопанска ферма в централна Швеция

image

Ферма за коне

Хубави панорами, с ефектни вили и множество ферми (включително и за коне). Предстои ни преминаване покрай езерото Ванерн (Венерн), най-голямото езеро в Швеция. На устието на най-голямата река на Швеция Кларалвен, вливаща се във Ванерн  се намира градчето Карлстад. Това е днешния междинен туристически обект. Тук няма нещо интересно за гледане, но просто използваме почивката да обядваме.

image

Карлстад. Площадът пред Кметството

image

Карлстад - Паметникът на мира

image

Карлстад - Мостът над река Кларалвен

image

Карлстад - Главната търговска улица

image

Карлстад - Хотелът пред ж.п.гарата

image

Карлстад - Паметникът на крал Густав II Адолф

Продължаваме покрай езерото Ванерн и излизаме на двупосочен автомобилен път, който ни води към границата на Норвегия. Макар, че Норвегия не е членка на ЕС, и тук няма никаква граница. Просто минаваме условната гранична линия без дори да спираме. Пейзажът остава същия както в Швеция.

image

Пейзаж от Норвегия

image

Житата в Норвегия все още са зелени

Към 16 часа пристигаме в Осло и се настаняваме в Хотел „33” - хотел от веригата Квалити хотели.

image

Осло - Хотел "33" - от веригата Квалити хотели

След кратка почивка заминаваме за централната част на Осло, където ще направим традиционната следобедна туристическа разходка. В 20,00 часа имаме запазен час за пътуване с корабче из Фиорда на Осло. Основната обиколка на града с местен екскурзовод ще бъде утре.

В следващата част ще ви разкажа за тази обиколка, като основното там ще бъде посещението на прекрасния парк на Осло „Вигеландпаркен” и разглеж-дането на Кметството, Там се намира и залата, където се връчва Нобеловата награда за МИР.

Преди да започна нека да кажа няколко думи за Норвегия.

Норвегия е страна в Северна Европа, която заема западната част от Скандинавския полуостров. Граничи с Швеция, Финландия и Русия. Площта й е 361 000 кмІ континентална суша и 25 000 кмІ арктични островни територии (Свалбард и Ян Майен). Населението е около 4,6 милиона души Страната не е членка на Европейския съюз. Разделена е на 19 административни области, наречени фюлке и 434 градски общини наречени комуни.

Паричната единица е норвежката крона. Едно Евро се разменя за около 8,75 норвежки крони. В страната може да се пазари и с евро, но при много неизгоден обменен курс. Пазаруването с банкови карти е възможно почти във всички големи търговски центрове.

Норвегия има издължена форма по посока югозапад-североизток. Голямата й брегова линия граничи със Северния ледовит океан. Там се намират прочу-тите фиорди. Най-големият от тях е Зогнефьорден. Заради тяхната вдаденост в сушата, общата дължина на бреговата линия на Норвегия е над 21 000 км.

В страната има много  планини с разнообразни форми, създадени от пра-исторически глетчери.

Продължителността на слънчевото греене е различно през четирите сезона. На места на север от Полярния пояс през лятото се случва слънцето въобще да не залязва. Поради това някои описват Норвегия като "Страната на среднощното слънце". На юг от Полярния пояс пък имат 20 часа слънчева светлина от 24 часа в денонощието, така наречените "Бели нощи". През зимата е обратно; на север пълна полярна нощ а на юг много къс ден - около 4 часа.

Норвегия е конституционна монархия с парламентарна правителствена система. Функциите на краля са най-вече церемониални, но той има влияние в качеството си на символ на националното единство. Настоящия крал е Харалд V. Държавният съвет се състои от министър-председател и неговия кабинет, които се назначават от краля. От 1884 г. парламентаризмът осигурява това, че кабинетът трябва да има подкрепата на парламента, така че назначаването от страна на краля е просто формалност.

След Втората световна война Норвегия претърпява бърз икономически растеж и се превръща в една от най-богатите държави в света. Сред факторите за икономическия прогрес са запасите от нефт и газ, открити по бреговете на Норвегия. В началото на 2007 г. в северната част на страната при случаен сон-даж, са били открити допълнително огромни залежи от нефт. Дотогава не е има-ло информация за наличие на нефт в този участък.

Столицата на Норвегия е Осло - наричан между 1624 и 1925 също Кристияния

Осло е основан през 1000 година, а е столица от 1314 година. Понастоящем Осло наброява 565 000 жители, като заедно с околните населени места достига 857 000.

Центърът на града е разположен в северния край на едноименния залив Осло-фьорд .

 

Автобусът спира на централния площад пред величествената сграда на Кметството. Първата и най-известна сграда във всеки град естествено е Кмет-ството. И Осло не прави изключение. Имаме свободно време за разглеждане до 20,00 часа, когато ще се качим на корабче за туристическа обиколка на Осло фиорд.
Кметството (Сити хол) на Осло е голяма сграда изградена от червени тухли. От двете и страни се издигат две високи кули съответно с височини 63 и 66 метра. Върху източната кула е монтиран камбанен комплекс от 49 камбани. На всеки кръгъл час камбаните бият с мелодичен звън. Редица събития и церемонии се провеждат в Сити Хол. Единственото събитие, което предизвиква международно медийно внимание всяка година, това е присъждането на Нобеловата награда за мир.

 

 

image

Осло - Сградата на Кметството

image

Фонтанът на площада пред Кметството

Тръгваме на север  към централната част на Осло. Минаваме покрай Национал-ния театър.
 

image

Националния театър - Южната фасада

image

Националният театър. Вляво е статуята на Ибсен

image

Паметникът на Йохан Халвeрсен - Известен норвежски цигулар, диригент и композитор


image

Красивата сграда на Hard Rock Cafe


image

Красив фонтан на централния площад на Осло

image

Кралският дворец

image

Главната търговска и официална пешеходна улица на Осло - Karl Johans Gate

image

Статуята на крал Карл Йохан III

image

Снимка за спомен с кралския часовой

image

Смяна на караул пред кралския дворец

image

Националния театър - изглед от към Кралския дворец


image

Университетът на Осло

Университетът на Осло е открит през 1811 г.  по подобие на Хумболтовия университет в Берлин


image

Бронзова скулптура на броненосец в парка пред Парламента


image

Гранд Хотел "Осло"


image

Монументалната сграда на търговския център Тоstrup. Построена е в края на 19 век. Преди тук е било седалището на Норвежката кинематография.

image

Сградата на Парламента


image

Снимка за спомен пред Парламента на Норвегия


image

Тролове - Традиционните сувенири от Норвегия



image

"Нобеловата къща" - Тук е централата където всяка година се избират лауреатите на Нобеловата награда за МИР


image

Статуя на майка с деца на площада пред Кметството


image

Снимка са спомен пред Кметството


image

Пристанището на Осло с множество платноходи


image

И тук както в Стокхолм обичайно явление е акустирането на круизни кораби.


image

Статуата на Франклин Рузвелт


image

Поглед към пристанището и площада пред Кметството от крепоста Акерсхус


image

Осло фьорден - Изглед от крепостта Акерсхус


image

Крепостта Акерсхус - Отбранителни топове


image

Крепостта Акерсхус - Топовните редути


image

Кралски часови на крепостта Акерсхус


image

Военния музей в крепостта Акерсхус

Крепостта Akershus  или Akershus Castle е най-старата крепост, построена за защита на Осло, столицата на Норвегия. Тя дълго време е използвана за затвор. В днешно време тя все още има военни функции. Тук е разположен Военния музей на Норвегия, а има и части от Военното министерство. Затова има и постоянна охрана, макар че крепостта е отворена за посетители всеки ден от 9,00  до 18,00 часа. Крепостта е построена още вкрая на 13  век от крал Хокон. По време на Втората световна война е използвана от Гестапо.


image

Крепостта Акерсхус - изглед от Осло фьорд

image

Ферибота Stena line - свързващ Осло с континентална Европа

image

Операта на Осло. Съвременен архитектурен шедьовър. За нея ще разкажа в следващата част посветена на Осло.

image

Крепостта Sjomannskolen - Изглед от към Осло фьорден

image

Туристическо корабче в Осло фьорден

image

Стария фар на Осло в залива Осло фьорден

image

Луксозни вили на един от островите в Осло фьорден

image

Яхта  във фиорда на Осло

image

Музея на кораба Fram (Напред) с който Фритьоф Нансен е пътувал в Арктика и Антарктика. Зад този музей има друг музей, посветен на парусния кораб "Кон Тики" (Ра) на Тур Хейердал

image

Платноходен полярен кораб от 20 век

image

Администрацията на яхтеното пристанище на Осло

image

Кралския кораб на крал Харалд V

image

Съвременен платноход 

image

В пристанището на Осло акустират и военни кораби

image

И отново Кметството, гледано от залива на Осло фьорд.
Вече е 20,45 а слънцето все още е високо над хоризонта.

След минути корабчето акустира на пристана и ние се качихме на автобуса. След двадесетина минути се прибрахме в хотела. И тази вечер ще бъде "бяла нощ". Осло се намира още по на север и по на запад от Стокхолм и слънцето днес ще залезе чак в 22,45 часа. 

Следва продължение!

Ако за пръв път четете този пътепис, вижте и другите негови части.





 




Гласувай:
1



1. lubara - Поздрави!
11.08.2009 08:16
Горките- нямат си небостъргачите на София.
цитирай
2. анонимен - Великолепно!
11.08.2009 10:21
Моите поздравления за снимките и статията-чудесни са! За първи път попадам на серията от ваши статии-ще се върна назад и ще прочета и другите с най голям интерес.Северните части на континента винаги са били загадка за мен.Благородно ви завиждам на преживяното удоволствие! Благодаря ви!
цитирай
3. анонимен - Поздрави
11.08.2009 11:56
МОЛЯ ПРОДЪЛЖЕТЕ!
Бях на екскурзията с "Бохемия" и чрез Ващия пътепис изживявам на ново това вълшебство!
Моля, намерете време да продължите заради всички нас, а на тези,които не са били им пожелавам да го изпитат. В.Калайджийска
цитирай
4. анонимен - Осло
26.08.2009 02:14
Че липсва Катедралата мога да се примиря-опасно е да се стъпва покрай нея и трудно може да направи човек снимка без да хване някой наркоман в действие,но Вигеландс парк е най-красивото място в Осло а го няма отбелязан тук....Поздрави и на добър път има какво да се види в този свят!
цитирай
5. анонимен - Осло
26.08.2009 02:24
Продължение на анонимен коментатор № 4 Хиляди извинения сега виждам седма част :) ама какво да се прави в този късен час пред компютъра...Отново поздрави!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332298
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031