Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 08:14 - До Скандинавия и назад - Част 7 – Осло (Паркът Вигеланд) - Хелзингор
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 24498 Коментари: 10 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ден 8

Днес туристическата програма протече по малко различен начин в сравнение с предишните дни. Вместо веднага да тръгнем към следващия туристически обект, след закуската в хотела в 8,00 часа се върнахме обратно в центъра на Осло. Предстоеше ни главната туристическа обиколка на града. Пред площада на Кметството ни очакваше местната екскурзоводка, която ще ни покаже най-интересните забележителности на Осло. Както и в другите градове и тук местния екскурзовод води своята беседа на английски, а Незабравка (с червената блуза) ще ни превежда.

image

Нашите гидове
 

Първият обект е отново Кметството. В предишната част вече ви показах Кметството на Осло отвън, сега ще видим какво има вътре. Влизаме в огромна тържествена зала с големи рисувани пана по стените. Това е „Залата на мира”. Тук всяка година се връчва една от най-престижните Нобелови награди, тази за Мир. Тя е и единствената награда, която се връчва не в Стокхолм, а в Осло.

image

"Залата на мира" - Красиви пана по стените


image

Салонът на "Залата на мира"

В единия ъгъл на залата се намира специална камбана, която се бие един единствен път в годината - на 10 декември. Тогава залата е пълна с гости, а кралят на Норвегия връчва наградата за мир на лауреата. Изборът се извършва дни преди това в Нобеловия център в Осло.

image

Камбаната


image

Нобеловият център, където заседава комисията за определяне на носителя на Нобеловата награда за Мир

Освен голямата тържествена зала във вътрешността на кметството има множество по-малки зали също така богато украсени и мебелирани, където гостите могат да водят разговори или просто да си почиват.

image

Заседателната зала


image

Масата за коктейли


image

Кът за разговори

След Кметството обиколката продължава покрай брега на Осло фиорд, където се намира яхтеното пристанище.

image

Яхтеното пристанище на Осло


image


Минаваме покрай музея на кораба „Кон Тики”, покрай богатите вили на заможни личности. По пътя минаваме и покрай лятната резиденция на краля.

image

Входът на музея "Кон Тики"


Отново се връщаме към центъра на Осло до малък площад, който се счита за историческия център на града. Тук Крал Кристиян IV е хвърлил своята ръкавица и казал: „Ето тук ще бъде центъра на столицата!”.

image

Ето тук ще бъде центъра на столицата
 

Продължаваме покрай брега на Осло фиорд и се приближаваме към прекрасната сграда на операта. Миналия път ви показах снимка на операта гледана от към Осло Фиорд. Сега ще ви покажа детайли на тази уникална сграда.

image

"Белият айсберг" - Операта на Осло


image

Входът на Операта
 

Този архитектурен шедьовър отдалеч прилича на голям айсберг, който се белее на морския бряг. Операта е завършена през 2008 година. Характерното за нея е че е направена от бял мрамор и всеки може спокойно да се разходи по ... нейния покрив. Да! Няма грешка! Добре сте прочели. Покривът на операта е направен наклонен и започва от кота „Нула” на самия бряг и човек може да се изкачи по „айсберга” до най-високата му точка. През лятото това е една от основните туристически атракции на Осло.

image

Наклоненият покрив на Операта
 

През зимата обаче качването по покрива е абсолютно забранено, тъй като вече е имало няколко нещастни случая на подхлъзване по заснежените мраморни наклони, а подхлъзне ли се някой - отива чак в морето.

image

Снимка за спомен върху покрива на Операта
 

И ние си направихме снимки по покрива, поне за да можем да кажем, че сме били ВЪРХУ операта на Осло.

След Операта се отправяме към едно от най-забележителните мяста в Осло – Паркът „Фрогнер”, известен още като „Скулптурния парк на Вигеланд”. Понеже този парк ни направи много силно впечатление, искам да ви разкажа  по-подробно за него.

„ПАРКЪТ ВИГЕЛАНД”

Паркът Фрогнер или както вече казах, известен повече като „Скулптурен парк Вигеланд” се намира в северозападната част на Осло и заема площ от 320 декара. Той е едновременно най-посещавания туристически атракцион и любимо място за отдих на жителите на Осло. В този забележителен парк са разположени 214 скулптурни групи, включващи 758 човешки фигури. Но най-интересното е това, че всички тези скулптури са дело само . . . . на един човек – Густав Вигеланд (1869-1943).

image

Густав Вигеланд (1869-1943). 
 

Цялостното оформление на парка, разположението на отделните скулптури, планировката на алеите и фонтаните са дело на Вигеланд в периода от 1906 година до края на живота му.

Първата скулптура направена от Вигеланд е тази на централният фонтан с шестте Гиганта, носещи огромна чаша, обкръжена от 20 скулптурни  групи, известни като серията „Човек и дърво”. Тези групи олицетворяват човешкия живот от раждането до смъртта.

Още с влизането в парка, който е безплатен за посетители и е отворен денонощно, силно впечатление правят  красивите входни врати и алеите с много цветя. Входната врата има пет големи и две малки крила, изпълнени от ковано желязо. Те също са дело на Вигеланд и са украсени с фризове и човешки фигури.

image

Входната врата на Парка Вигеланд
 

Алеята със скулптурите започва от входната врата и е дълга 850 м. Тя е разположена по права линия и включва няколко обособени участъка. До самия вход са разположени зелени площи и цветни лехи. В дясно от входа се намира статуята на самия Вигеланд и неговото работно ателие, сега превърнато в музей.

image


След цветните алеи и зелените морави започва втория участък на алеята - мост над малко езеро. На двата бряга на моста са разположени четири гранитни колони завършващи със скулптурни групи от мрамор от така наречената серия „Човек и дракон”. Те олицетворяват борбата на човека със Злото. Драконите са символът на Злото

image

Началото на Моста . В дясно се вижда една от колоните със скулптура на Човек борещ се с дракон. В три от скулптурите човекът е мъж в смъртна хватка с Дракона, а в последната  - жена е стъпила  победоносно върху трупа на убития Дракон

По двата странични парапета на моста пък са разположени 58 бронзови скулптури на голи човешки тела. Впрочем всички скулптури на Вигеланд са фигури на голи човешки тела. Той е силно впечатлен от работите на Огюст Роден и започва още от малък да създава първите си скулптури под влияние на неоромантизма и символизма от края на 19 век (1890 година).

image

Общ изглед на скулптурите от десния парапет на моста

image

Общ изглед на скулптурите от левия парапет на моста

По-долу показвам снимки на най-характерните фигури по парапетаите на моста. Всички скулптури от този участък са бронзови и общо могат да се разделят условно на два вида - статични и динамични

image

Майка и дете

image

Майка носеща в ръце малко дете

image

Мъж носещ с двете си ръце малки деца

image

Бягащи млади момчета

image

Мъж си играе с малко дете

image

Баща и подрастващо момиче

image

Семейството

image

Танцуващо семейство

image

Млад мъж и девойка в акробатично изпълнение

image

Ядосаното момче. Тази скулптура е може би най-емблематичната от тази серия. Тя символизира гневът на детето срещу войната.

image

Мъж притиснат в Пръстена на живота. Борбата за оцеляване

image

Пръстенът на съпружеството. Вечната  свързаност между мъжа и жената


image

Танцуваща млада жена


image

Мъж си играе с четири деца


image

Мъж с малко дете. Отзад се вижда друга колона от серията "Човек и Дракон"
 

След мостът, дълъг 100 метра и широк 15 метра е разположен централния фонтан с Гигантите и двадесетте бронзови скулптурни групи под мотото „Човек и дърво”, за които вече споменах по-горе.

image

Фонтанът с Гигантите. Представлява огромна чаша поддържана от шестима мъже Гиганти.


image

Снимка за спомен пред чашата с Гигантите.
 

Под тези скулптурни групи са разположени множество бронзови барелефи изобразяващи мотиви от човешкия живот.

image

Пет от скулптурните групи по темата "Детство"


image

Пет от скурптурните групи по темата "Юношество"


image

Същата група  погледната от друг ъгъл


image

Пет от скурптурните групи по темата "Зрелост"


image

Последните пет от скурптурните групи по темата "Старост и смърт"
 

Фонтанът е разположен върху квадратна площадка с площ 1800 кв. метра. Интересното на тази площадка е че представлява ...  лабиринт от бели и черни гранитни плочки.

image

Част от Лабиринта
 

Ако човек не знае че това е лабиринт, може и да не забележи тази любопитна подробност. Лабиринтът представлява 16 на брой квадрата и вписани в тях окръжности. Белите плочки е пътят на лабиринта, а черните са „преградите” между пътеките. Целият лабиринт има само един вход и един изход, а дължината на целия път е повече от 3 км. На снимките се вижда част от лабиринта, но пълна представа за лабиринта може да добиете от сателитната снимка която съм взел от Google Earth.

image

Общ изглед на фонтата с Гигантите.  Отпред се вижда част от Лабиринта


image

Сателитна снимка на фонтана с Гигантите и площадката с лабиринта.
 

След площадката с фонтана на Гигантите следва най-внушителната част на парка. След като се изкачихме по три тераси с проходи между тях във формата на врати от ковано желязо, подобни на тези от входящия портал, излизаме на малка височина, на която се намира внушителен скулптурен гранитен монолит.


image

Една от вратите на междинните площадки с фигура на майка и дете от ковано желязо
 

image

Монолитната скулптура "Човешката колона"
 

Около монолита е разположено кръгло стълбище по което са разположени 12 лъча с по три скулптурни групи направени от бял гранит. На най-горния ред от 12 скулптури са изобразени малки деца и юноши. На най-долния ред пък са разположени фигури на възрастни хора, а в средните 12 скулптурни групи са  изобразени различни житейски ситуации.

Самият монолит е висок 17,4 метра и върху него са издялани 121 приплетени човешки фигури. Това е и най-впечатляващата скулптура в парка. Каменният блок тежи 180 тона и е докаран на това място от югоизточна Норвегия през 1919 год. Работата върху гипсовия модел на скулптурата е продължила до 1925 година. Вигеланд нарича това свое творение „Човешката колона”. След това е направен закрит павилион около монолита в близост до който се намирал и гипсовия модел в мащаб 1 : 1. Самия монолит е издялан от трима каменоделци в продължение на 14 години. Монолитът е завършен едва през 1943 г. И тук както по стълбището в основата на монолита фигурите са на безжизнени тела на стари хора. А на върха се намират фигури на жизнерадостни малки деца.

image

Един от лъчите с три скулптурни групи от бял гранит


image

Друг подобен лъч с три скулптурни групи. Броят на всички лъчи е 12 с по три скулптурни групи.


image

Момче и момиче в акробатична стойка


image

Две малки деца си играят на "конче" с възрастна жена


image

Влюбена двойка


image

Три жени поддържат възрастен мъж с ръце


image

Снимка за спомен пред група от двама възрастни 
 

След височината с монолита има още няколко скулптури. Това е последния участък от алеята със скулптурите. В дъното (края) на алеята е бронзовата скулптура на „Колелото на живота”. Това са седем сплетени една в друга човешки фигури – четири възрастни и три детски. 


image

Бронзовата скулптура "Колелото на живота"
 

А в малката долчинка между Монолита и Колелото на живота има оригинален Слънчев часовник с постамент върху който са изобразени знаците на 12-те зодии.

image

Слънчения часовник със зодиакалните знаци
 

Впечатленията добити от този парк ще помним дълго. За неговото разглеждане отделихме близо два часа. Може още много неща да се кажат за тези уникални скулптури. Защо например Вигеланд е изобразявал изключително само фигури на голи човешки тела. Това е така, защото е искал да изобрази нещата на живота на хората, без да се влияе от епохата в която са живели и независимо от тяхната националност. Така тези фигури ще останат във вечността.

*
 * *

Разделяме се с местната екскурзоводка и в 11,00 се отправяме отново на път. Довечера трябва да пристигнем в Копенхаген, третата скандинавска столица. Като междинен туристически обект днес е град Хелзингор, о до там ни делят близо 500 км.

Отново навлизаме в територията на Швеция, но този път се движим по магистралата покрай западното й крайбрежие. И тук преминаваме покрай много красиви заливи и фиорди.

image

Фиорд от западното крайбрежие на Швеция

image

Залив

image

Речен пейзаж от шведското крайбрежие

По средата на пътя е град Гьотеборг, втория по големина град в Швеция. Но той не влиза в туристическата програма. Към 18.00 часа пристигаме в швецкия град Хелзингборг. Той се намира на протока Оресунд, за който вече ви разказах.
http://pitagorid.blog.bg/turizam/2009/07/27/do-skandinaviia-i-nazad-chast-3-roshtok-malmio.370297
В тази част протока е най-тесен - само 4 км, но тук все още няма построен мост и трябва да го прекосим с ферибот. На отсрещния бряг е Дания и град Хелзингор. Имената на двата града си приличат, но това са два различни града в две различни държави.

image

Фериботът с който ще преминем пролива Оресунд

Пътуването с ферибота е само 25 минути.

image

Снимка за спомен на борда на ферибота.

image

При пресичането на пролива срещаме други по-малки фериботни кораби на същата компания. На заден план се вижда силуетът на Замъка Кронборг

image

Замъкът "Кронборг" - Изглед от към пролива Оресунд

Град Хелзингор е малко датско градче, но е известно със своя знаменит замък „Кронборг”. Може би някои го знаят като „Замъкът на Хамлет” покрай едноименната драма на Шекспир. Но истинското му име е „Кронборг”. Всъщност Шекспир никога не е бил в този замък и е допуснал  доста исторически неточности. Дори името на града  в английския език е посочено неправилно – Елсинор  вместо Хелзингор. Но това са подробности. Този замък е бил като защитна крепост и страж на вратата към Балтийско море. Днес е известен туристически обект посещаван от над 400 000 туристи годишно.

image

Изглед от Хелзингор

image

Замъкът "Кронборг" 

Разглеждаме замъка набързо и си правим снимки за спомен.

image

Вътрешният двор на замъка

image

Фрагмент от вътрешния двор на замъка

image

Фрагмент от вътрешния двор на замъка

image

Изглед към пролива Оресунд и шведския град Хелзингборг на отсрещния бряг

image

Статуите на Хамлет и Офелия пред Замъка "Кронборг"

image

Снимка за спомен пред "Кронборг" и неговите отбранителни съоръжения

image

Красиво семейство от бели лебеди, плаващи в отбранителния воден ров на Кронборг

Остават ни около 60 км до хотела в Копенхаген. Пристигаме към 21 часа и се настаняваме уморени от многото впечатления от днешния натоварен ден.

image

Хотелът в Копенхаген от веригата Квалити хотели

Утре през целия ден ще разглеждаме столицата на Дания - Копенхаген, за която ще ви разкажа в следващата част на този пътепис.

Следва продължение!




Гласувай:
5



1. inel379 - Благодаря за този разкошен пост!:)
24.08.2009 11:36
Пътешествието беше невероятно!
Поздрав!:)
цитирай
2. timmyd - Красоти и
24.08.2009 11:51
интересности:) Благодаря и аз за разходката. Идеята да са голи скулптурите, за да не се свързват с епоха, много ме впечатли. Подобно на Хубавата Елена от Илиада - тя така и не е описана.
цитирай
3. анонимен - от Ели
24.08.2009 12:32
Хелзингор, Копенхаген - прекрасни градове. Ние със съпруга ми бяхме там през юли тази година. Невероятен град с още по невероятни хора, паркове градини докъдето ти стига погледа. Има за всеки по нещо. Част от теб остава там и винаги ще има за какво да върнеш в Дания. На репликата "Има нещо гнило в Дания" бих отговорила, че НЯМА НИЩО ГНИЛО. Наистина датчаните са най - щастливите хора. Дано и през следващата година да можем пак да посетим тази страна.
цитирай
4. pitagorid - #3
24.08.2009 12:40
За Дания все още не съм писал. Това ще стане в следващата част. Копенхаген, както и останалите скандинавски столици са наистина прекрасни градове. Жалкото беше, че туристическата програма не ни позволява да ги опознаем по-детайлно. Но това което успяхме да видим е незабравимо. И сега когато чуем че по телевизията дават нещо свързано с градовете които посетихме, веднага сърцето ти трепва. Ето виж! Ние вече бяхме там. Вчера и оня ден гледахме маратонското бягане в Берлин. Ами то, всичко ни беше познато. Дори плочките пред Бранденбургската врата. А бяхме там само . . . 4 часа.
цитирай
5. tili - Цялата серия е
24.08.2009 13:02
интересна и добре поднесена. И на хубаво време сте се радвали ;-)))
цитирай
6. haralanov - Здравейте!
24.08.2009 18:48
Красиво е...
цитирай
7. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
08.10.2009 18:12
"Разглеждаме замъка набързо и си правим снимки за спомен."
Виждаш ли- точно това не ми харесва на тези организирани екскурзии. Всичко е набързо, винаги на тъгъдък, накрая нищо не си разгледал добре.
Преди три години ходих в Гранада и вляох да разгледам крепоста "Alhambra". Самата крепост не е много голяма, но ми отне 4/5 часа за да я разгледам добре и смятам, че пак съм пропуснал немалко неща....A така организирано...тук щрекнеш нещо, там щракнеш друго...а между тях изтърваш още толкова много...
А и за да видиш истински един град и да се потопиш в магията на неговата действителност...няколко часа не стигат...
цитирай
8. pitagorid - voinvt
08.10.2009 18:52
Прав си. Времето не стига. Всичко е набързо. Но впечатленията които остават са наистина огромни и трябват месеци за да ги осмислиш. Но аз винаги бих предпочел организираните екскурзии пред тези, организирани самостоятелно от мен. И причината е че ще видя най-най-отбраното нещо от даден обект, без да губя нито минута. Ако искаш да се запознаеш в дълбочина, то трябва да се подходи по коренно различен начин. Отиваш някъде с точно конкретна цен за определено време и изучаваш всичко в дълбочина. Това аз наричам екскурзионна почивка. Преди няколко години направих такава почивка в Барселона. Бяхме там 5 дни и наистина видяхме много неща, но САМО от Барселона. А сега за 13 дни видяхме, макар и повърхностно много различни неща от много различни обекти. За да опознаеш тези обекти самостоятелно, ще ти трябват месеци
Благодаря за коментара.
С поздрави
цитирай
9. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
09.10.2009 15:58
Абе че те разбирам- разбирам те. Просто личните ми предпочитания са да се навра в малките улички, да седна в някое забутано спокойно кафене или ресторант, да опитам местният колорит, заобикаляйки основните туристически забележителности, маршрути и капани. Истината е, че много от забележителностите, които се виждат при такива обиколки изобщо не ме интересуват. На повечето паметници на крале и етц вероятно дори няма да обърна внимание... Но пък в крайна сметка всеки с предпочитанията си.
Вярно е, отнема много повече време, но удоволствието е несравнимо. Поне за мен.
цитирай
10. анонимен - :)
13.03.2010 00:05
Случайно попаднах на снимките от парка, скоро ще ходя за кратко в Осло и прочетох нещо за склупторите, но си мислех по-скоро да се загубя целенасочено в града и да практикувам спонтанен туризъм, отколкото да тръгна да търся въпросния парк... След като видях снимките обаче, най-вероятно ще отида. Благодаря за обясненията. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331747
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031