Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 08:34 - До Скандинавия и назад - Част 8 – Копенхаген
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 18489 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 22.06.2012 20:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Ден 9

Днес е денят посветен на Копенхаген – столицата на Дания. Това е третата скандинавска столица, включена в нашата туристическа програма.
След традиционната закуска на „шведска” маса в 8,00 часа тръгваме към централната част на Копенхаген. Самият хотел Hoje от хотелската верига Quality hotels се намира на около 20 км от центъра на града в предградието Taastrup. Това си е един средно голям град с около 50 000 жители.

  image

Хотел Hoje
   
Преди да тръгнем за кратко разгледахме околностите, в които се намираше хотела.

    image

Централната част на Taastrup
 

 

В 08,30 часа спираме в центъра на Копенхаген пред замъка Кристиянсборг, където ни очаква местния туристически гид, който ще ни покаже най-интересните неща от този красив град.

 

 

image

Площадът пред замъка Кристиянсборг

 

Но преди да започна, нека да кажа няколко думи за Дания и нейната столица.

Кралство Дания е най-малката скандинавска държава. Намира се на север от Германия и Полша, на югозапад от Швеция и на юг от Норвегия. Площта й е 43 098 km2, от които 42 409 km2 суша и 689 km2 водна площ (без Фарьорските острови и Гренландия, които понастоящем принадлежат към кралството, макар да имам самостоятелно автономно управление). Населението й възлиза на 5 512 000 жители.  Дания не е разположена върху Скандинавския полуостров, но принадлежи към групата на скандивнавските държави, поради неразривната свързаност с Швеция и Норвегия, по етническа и историческа линия. Към групата на скандинавските държави влизат още Финландия и Исландия.

Дания е разположена на полуостров Ютландия и върху 1449 по-големи и по-малки острова всеки един с площ над 100 m2. От тях само 443 имат имена, а едва 72 са населени. Най-големите острови са Фюн, Зеландия, Фалстер, Лолан, Борнхолм и др. В състава и влиза и най големия остров в света — Гренландия, а също и доста по малките Фарьорски и Фризийски острови. На тях живеят различни малочислени народи — фарьорци и фризийци, а на остров Гренландия живеят инуити.

Много от островите на Дания са свързани посредством мостове - Oresund Bridge свързва Зеландия с Швеция, Great Belt Bridge свързва Зеландия с Фюн и Little Belt Bridge свързва Ютландия с Фюн. Фериботни и малки самолетни линии свързват по-малките острови.

Ландшафта на страната е нисък, практически 98% от територия на страната се намира между 0 и 100 m над морското ниво. Най ниската точка е Ламмефьорд - 7 m под морското ниво, а най високата точка - Юдинг Сковей - 173 m. Страната граничи с Балтийско море на изток и Северно море на запад, като най-тесния пролив между двете северни морета – Оресунд, разделя остров Зеландия от Южна Швеция. Остров Борнхолм се намира в Балтийско море, на 100 km северно от Полша и 40 km южно от Швеция. Дължината на бреговата линия е 7314 km. Единствената сухопътна граница е на юг с Германия. Дължината на границата е само 68 km

Дания е членка на ЕС и е високо развита индустриално-аграрна страна. В промишлеността преобладават малки и средни предприятия. Водещи отрасли - металообработване, машиностроене, хранително-вкусова, химическа, текстилна промишленост. Добива се нефт (9 млн. т годишно) и газ (5 млрд. куб. м). Селско стопанство - високо продуктивно, механизирано. Обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти потребностите на населението на Дания. В отрасъла са заети 6 % от трудоспособното население.

Паричната единица на Дания е кроната, която фактически е вързана към еврото. Едно евро се обменя за около 7,45 датски крони. Националният флаг е с червен цвят с бял несиметричен кръст, характерен за всички скандинавски страни.
Дания е седалище на много мултинационални компании като A. P. Moller-Maersk Group (Maersk между народно корабоплаване), Lego (детски играчки), Bang & Olufsen (hi-fi оборудване), Carlsberg (бира), Vestas (вятърни турбини), Novozymes (ензимни биотехнологии) и фармацевтични компании - Lundbeck и Novo Nordisk. Кралство Дания е конституционна монархия. Настоящият монарх е кралица Маргрет II.

Столицата на Дания е град Копенхаген (на датски Kobenhavn, названието в България е утвърдено от немското изписване като Kopenhagen, но в Дания се произнася като Кьобенхаун или Кьобънхаун) Това е и най-големия град на страната. Разположен е на източния бряг на остров Зеландия и частично на остров Амагер. Населението е около 1 153 000 души според преброяването към 1 януари 2008. Символ на града е статуята на Малката русалка.

 

След това въведение нека да започна с нашата туристическа обиколка. За разлика от друг път първият туристически обект в Копенхаген не е Кметството, а замъка Кристиянсборг. Както вече казах, тук ни чака нашата местна екскурзоводка (облечен в червено), който ще води беседата на английски, а нашата Незабравка (със синята блуза) ще ни привежда.

 

 

image

Нашите гидове

 

 

Замъкът Кристиянсборг е всъщност най-важната сграда на Копенхаген. Тук е съсредоточена цялата политическа власт на страната. Първо, тук е парламентът (Folketinget) на Дания. Тук се намира и канцеларията на премиер-министъра, а така също и Върховния съд. Кралското семейство понастоящем живее в друг един дворец, който ще посетим след малко, но работния кабинет на кралица Маргрете II е отново тук в Кристиянсборг. Официалните аудиенции при нея стават в Тронната зала, където наистина се намира Кралския трон, но в действителност кралицата не седи на този трон, а използва най-обикновен стол, който е много по-удобен. В друга зала, където заседава Съветът на министрите, кралицата подписва постановленията на парламента.

 

 

image

 

 

Замъкът Кристиянсборг е разположен на малък изкуствен остров (Фредериксхолм) заграден от канал, който го обхваща от всички страни и има вътрешен двор, в който може да се влезе от две порти. На площада пред източната порта е разположена конната статуя на крал Фредерик VII, първия крал на Дания, който се отказва от абсолютната монархия и създава първата Конституция на Дания.

 

 

image

Конната статуя на крал Фредерик VII

 

 

Няма да описвам какво представлява този замък, затова ще ви покажа няколко снимки от него. Във вътрешния двор на замъка се намира още една конна статуя – тази на Кристиян IX.

 

 

image

Вътрешния двор с конната статуя на крал Кристиян IX

 

image

image

Западната порта на Кристиянсборг

image

Фрагмент от западната порта

image

Входът на Парламента

 

 

На острова където е замъка се намират още няколко интересни сгради - Музеят на скулптура Бертел и Кралската библиотека.

 

 

 

 

 

image

Музеят на скулптура Бертел

 

 

На покрива на музея на Бертел се намира една от неговите творби – Квадригата на богинята Виктория. Може би на някои тази скулптура ще се стори много позната. Тя е подобна на Квадригата върху Бранденбургската врата в Берлин, но все пак двете Квадриги се различаван в много детайли.

 

 

image

Квадригата на богинята Виктория

 

 

Кралската библиотека е заградена от всички страни с вода. Към старата сграда неотдавна е била построена много модерна съвременна сграда, която датчаните днес наричат „Черният диамант”, заради своя блестящ черен мрамор с който е облицована.

 

 

image

Новата сграда на Кралската библиотека - "Черният диамант"

 

 

В страни от Кристиянсборг на юг от Статуята на Фредерик VII се намира великолепната постройка от времето на  копенхагенския архитектурен Ренесанс – Старата борса (Bjоrsen). Тя е построена по времето на прочутия крал на Дания Кристиян IV през 1620 г. Този крал е бил на трона цели 60 години и по негово време са създадени много сгради с ключово значение. Затова този крал е наричан Краля Съзидетел. На негово име е кръстен и Кристиянсборг. Старата борса е характерна с това, че тя е снабдена с островърха кула във вид на четири дракона, опашките на които са завити в красива спирала.

 

 

image

Замъкът Кристиянсборг и Старата борса с кулата на четирите дракона

image

Фрагмент от Старата борса с кулата на четирите дракона

 

 

В северната част на Кристиянсборг веднага след моста над канала се намира площад Хьобро пладс с трета конна статуя, тази на основателя на Копенхаген епископ Абсалон. Зад нея се вижда кулата на църквата Свети Николай.

 

 

image

Конната статуя на епископ Абсалон - основателят на Копенхаген

image

Църквата Свети Николай

 

 

Качваме се отново на автобуса и тръгваме към следващия обект – Амалиенборг – Кралския дворец. Преди това минаваме покрай една интересна постройка – телефонен павилион. Сега тази постройка е оставена като музейна ценност, но преди е била нещо като телефонна централа, където можело да се провеждат телефонни разговори.

 

 

image

Бивш телефонен павилион

 

 

Излизаме на крайбрежната улица покрай Кристианхавн. На отсрещния бряг има множество изкуствени острови (Холмен), където крал Кристиян IV е построил отбранителни съоръжения и пристанищни докове. Сега там е останал един от старите пристанищни кранове. В близост до него е Военно морския музей.

 

 

image

Старият пристанищен кран и военен кораб от Военно-морския музей

 

 

Спираме пред красив фонтан и се насочваме към Резиденцията на кралица Маргрет II и престолонаследника принц Фредерик.

 

 

image

Фонтанът пред площада Амалиенборг 

 

 

Кралския дворец е разположен на наголям площад в центъра на който се намира четвърта конна статуя на Копенхаген – тази на крал Фредерик V. Този крал е поставил основите на този дворец, който всъщност се състои от четири еднакви сгради, една от които показвам на снимката. 

 

 

image

Сградата където живее престолонаследникът Фредерик със своята съпруга Мери

 

 

В югоизточната сграда са покоите на кралицата, а в северозападната е семейството на престолонаследника Фредерик и съпругата му австралийката Мери Доналдсон. Всеки ден по обяд на площада Амалиенборг се извършва церемониала по смяна на кралския караул. Този церемониал обаче се извършва само ако кралицата не отсъства. За съжаление при нашето посещение тя беше извън Копенхаген и нямаше такава церемония. Все пак показвам как изглежда един такъв церемониал. Тогава гвардейците са облечени в празнични униформи и на главите си носят калпаци от меча кожа, подобни на тези от английската кралска гвардия.

 

 

image

 

 


В делничните дни гвардейците носят по семпли униформи, каквато виждате на снимката.

 

 

image

 

 

На север от Площада се намира най-голямата църква на Копенхаген – Фредерикскиркен, но тя е по-известна с името Мраморната църква, поради това, че е изградена от бял брамор. Вижте и фрагменти от вътрешността на църквата.

 

 

image

Църквата Фредерикскиркен - Мраморната църква

image

image

Интериор от Мраморната църква

image

 

 

Правим си снимка за спомен пред паметника на Фредерик V и продължаваме към мястото, където се намира емблемана на Копенхаген – Малката русалка. Преди това преминаваме покрай един друг много интересен туристически обект – Фонтанът Гефион.

 

 

image

Фонтанът Гефион

 

 

Този фонтан е посветен на северната богиня Гефион, за която има следната легенда: "Гефион покорила сърцето на шведския крал Гифри, в замяна на което той й обещал че ще й подари толкова голямо парче земя, колкото тя може да изоре за един ден и една нощ. Гефион се амбицирала и превърнала четирите си сина в огромни силни бикове и заорала с тях дълбоко в шведската зема. За едно денонощие богинята изорала огромно парче земя, която тя хвърлила в морето и така се е образувал остров Зеландия, където днес се разполага Копенхаген. А мястото на изораното пространство се запълнело с вода и образувало днешното шведско езеро Венерн." За това езеро вече писах в една от предишните части на този пътепис.

 

 

image

Английската църква Света Албана.

 

До фонтанът се намира още една красива сграда – английската църква Света Албана.

 

Ето я и прочутата „Малка русалка”. Когато някой я спомене, веднага в нашето съзнание идва името на Копенхаген и детския писател Ханс Кристиян Андерсен, автор на едноименната приказка. Независимо от своите малки размери тази бронзова скулптура се е превърнала в символ на Копенхаген и цяла Дания.

 

 

image

Символът на Копенхаген - Малката русалка

 

 

Заслугата за тази огромна популярност на статуята е на скулптура Едвард Ериксон. Той създава този дълбоко лиричен и нежен образ на чакащата русалка през 1913 г. Поставена върху голям камък на брега на морето тя ежедневно посреща зиме и лете хиляди туристи от цял свят. Интересни факти около тази скулптура, които още повече са засилили интересът към нея са тези, че тя е неколкократно обезглавявана в буквалния смисъл от вандали и после отново възстановявана. Така че днешната глава на русалката не е оригиналната, но идеален клонинг. Същото важи и за дясната и ръка. Правим си снимки за спомен с Русалката и продължаваме с автобуса обиколката на града. 

 

 

image

image

 

 

Обиколката ни продължава покрай един от най-своеобразните квартали на Копенхаген "Нюбодер". Уникалността на този квартал е в това, че за първи път в Европа тук са построени жилища с "народен" наем. През периода от 1631 до 1648 година са били построени 600 жилища, разположени в 20 линии, които в бъдеще са образували улиците на квартала. Планът е одобрен от краля съзидател Кристиян IV, като по този начин е искал да създаде достойни за живеене жилища за служещите във флота.

 

 

 

 

 

image

Една от запазените до наши дни улици на квартала Нюбодер

 

 

Продължаваме покрай Замъка Розенборг (Замъкът на розите),  построен като лятна кралска резиденция от крал Кристиян IV в стил холандски ренесанс.

 

 

image

Замъкът Розенборг

 

 

В подземията на този приказен замък се съхраняват  съкровищата на кралската династия на Дания. 
С това завърва нашата програмна туристическа обиколка на Копенхаген. Сега имаме време за свободна програма, затова ние я започнахме с разходка с корабче по каналите на Копенхаген.

 

Без да се спирам на подробности ето снимки направени от корабчето.

 

image

 

Националния театър

image

 

Старото пристанище на Копенхаген „Нихавн”

image

 

Новата сграда на националната опера

image

Фронтален изглед на Операта

Нека да кажем няколко думи за този архитектурен и културен шедьовър на Копенхаген.

Операта е дарение на датската държава от Chastine и Kinney Moller през август 2000 г. Moller е съосновател на международната компания за международно корабоплаване, сега известена като A. P. Moller-Maersk Group .Тя е проектирана от архитект Хенинг Ларсен и инженерите Рамбол и Буро Хаполд. Акустиката е проектирана от Arup акустика, а архитектурно осветление е дело на дизайнера Speirs. Биснесмагната Kinney Moller е имал последната дума при проектирането на сградата.

Строителството започна през юни 2001 г и е завършено на 1 октомври 2004. Операта е открита на 15 януари 2005 в присъствието на Maеrsk Mc-Kinney Moller, датския премиер Андерс Фог Расмусен и кралица Маргрет II.

Общата площ на сградата е около 41000 м2 разпределена на 14 етажа, в това число 5 под земята. Операта разполага с два зрителски салона и фоайе.

Първият салон, наречен главен, побира между 1492 и 1703 зрители, в зависимост от това колко голяма е нишата за оркестъра. Тази ниша може да побере до 110 музиканти. Местата в салона са разпределени по традиционен начин, места на пода на салона и върху три балкона. Вторият салон може да побере около 180 зрители. Самия салон го наречат още "черна кутия", защото може лесно да се преобразува за различни видове изкуства.

Във фоайето има кафене и ресторант. В допълнение операта има още около 1000 други стаи и помещения - гримьорни, работилница за декори, съблекални, складове и др.

Общата цена на операта е около 2,3 милиарда датски крони.

Около операта има градина от 5500 м2.

 

В допълнение, за строежа са били използвани строителни материали като немски варовик и перлен мрамор от Сицилия, а за облицовката на герба над главната сцена са използвани 105000  листчета от 24 каратово златно фолио.

 

 

image

Общ изглед на площада Амалиенборг  и Националната опера на заден план

image

 

Седалището на A. P. Moller-Maersk Group, наричана още Сградата с 1000 очи.

image

Кралският пристан. Тук акустира кралския кораб „Даннеборг”. Сега обаче корабът го нямаше, тъй като кралицата е била на плаване с него.

image

А ето я отново Малката русалка, гледана от към морето.

image

Това е Военно-морския музей на Дания. Вижда се музейна подводница от втората световна война.
image

 

Мраморната църква, Паметникът на Фредерик V и фонтанът погледнати от площадката пред Националната опера.

 

С това завърши нашата разходка с корабче из каналите на Копенхаген. 

Продължихме пеша из града, като първо се отправихме към една друга забележителност, която задължително всеки трябва да посети. Това е църквата на Исус Спасителя. Тази забележителна църква се намира на остров Амагер, от другата страна на канала Кристиянсхавн. Забележителното е нейната висока 104 метра кула с вита външна стълба.

 

 

image

Църквата "Исус Спасителят"със своята кула и външната вита стълба.

 

 

Нашата цел беше да се изкачим по тази вита стълба до най-горната площадка (буквално под самата златна сфера на върха) и да разгледаме града от високо. Преживяването беше страховито и с висок емоционален заряд.

 

 

image

 

 

Ето няколко снимки от интериора на църквата, часовниковия механизъм и една от камбаните на часовника.

 

 

image

 

 

Олтарът на църквата

 

 

 

 

 

image

 

 

Църковния орган

 

 

 



Тагове:   дания,   Скандинавия,   опера,


Гласувай:
7



1. hel - Добро утро!
31.08.2009 08:51
Чудесна утринна разходка!
Благодаря!
цитирай
2. elpidaa - Чудесен постинг! Благодаря за ...
31.08.2009 17:13
Чудесен постинг!
Благодаря за разходката :)
цитирай
3. tili - И за мен разходката
03.09.2009 11:05
беше увлекателна! Много сериозен постинг и като текст и като снимков материал. Всичко е прекрасно в този велик град, но моя избор е свободният град Кристияния, Малката русалка и изненадващия "Черен диамант". Обичам разкрепостените нации и хора!
Поздрави за поста!!!
цитирай
4. kleopatrasv - Като в приказките беше !
07.09.2009 15:22
Чудесни снимкш и увлекателен разказ покрай тях .Поздрави !
цитирай
5. lambo - Още по времето на Хитлер
07.09.2009 20:30
малка Дания е произвеждала 1/5 от земеделската продукция, нужна на Германия
цитирай
6. анонимен - И аз бях там
25.09.2009 11:14
със същата туристическа агенция и същата екскурзоводка. Много съм доволна от организацията и от информацията, която ни поднесе Нели. Но нашият маршрут на връщане се различаваше от описания тук - не минахме през Хамбург, а след Копенхаген директно отидохме във Виена.
Много интересно и увлекателно е описоното в този материал. Моля Ви за малко информация и за миналогодишната Ви екскурзия до Лондон - имам желание да направя такава през следващата година.
Благодаря Ви за "разходката".
цитирай
7. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
09.10.2009 16:04
Между другото лично аз за нищо на света не бих пропуснал музеят на рекордите на Гинес.
цитирай
8. анонимен - богат-беден
20.01.2010 16:01
ние,като нямаме пари ще работим,за тези богаташчета!!!!
цитирай
9. анонимен - Прекрасни снимки и компетентен ...
19.06.2012 18:20
Прекрасни снимки и компетентен коментар, но не бих пътувала организирано, тъй като сте пропуснали да видите невероятни неща в тези държави - поради факта, че не са били очевидно предвидени в туристическата Ви програма. Говоря от личен опит - преди по-малко от седмица се върнах от индивидуално пътуване по Скандинавия и видяхме много повече за същото време.
цитирай
10. анонимен - Чудесен постинг!
05.10.2012 12:28
Тази година посетихме Скандинавия,и останахме много доволни! Благодаря за хубавия пътепис, който бях прочела преди да заминем! Прекрасни снимки и разкошен разказ! Ще се радваме ако продължавате с публикации от бъдещи пътувания, които Ви пожелаваме от сърце!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331890
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031