Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2009 14:54 - До Скандинавия и назад - Част 9 – Хамбург
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 15786 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ден 10
Сутринта стягаме куфарите и в 8,00 часа напускаме хотела на Копенхаген. Това беше последният ни ден в Скандинавия и щем не щем с автобуса се отправяме обратно към континентална Европа.  Пътят е същия по който дойдохме, но сега след като минахме през двата моста Фарьоброен, свързващи остров Зеландия с остров Фалстер, вместо към Гедзер се отправяме към град Рьодби, намиращ се на острова Лолланд. Общата дължина на двата моста, между които има малък остров е повече от 4 km.

image

Мостът Фарьоброен
Между островите Фалстер и Лолланд вместо мост има тунел под пролива, който ги разделя. Ландшафта ни е много добре познат. Равни полета, ливади и малки ферми с крави. Тук там виждаме и някоя вятърна мелница.


image

Вятърна мелница в Дания

Ето че пристигаме на фериботното пристанище Рьодбихавн. За трети път ще пътуваме с ферибот. Разстоянието между Дания и Германия в това място е около 21 км и ферибота го преминава за 45-50 минути.

image

Снимка за спомен върху ферибота

Пристигаме на германска територия в градчето Путгарден. Но това все още не е континента, а малкия остров Фемарн, принадлежащ към Германия. Трябва да минем през още един красив мост - Фемарнзундбрюке за да навлезем в континентална Германия, на около 40 км от град Любек.

image

Мостът Фемарнзундбрюке

image

Изглед от моста Фемарнзундбрюке

Пътуваме по една от многобройните магистрали на Германия. Подминаваме Любек и пристигаме в Хамбург рано след обед.

Веднага се настаняваме в хотел Леонардо в непосредствена близост до едно от разклоненията на река Елба. Престоят ни в Хамбург е само днес след обед, затова без да губим време с автобуса се отправяме към централната част на Хамбург.

image

Хотел Леонардо 

Първата ни туристическа спирка е на пристанището на Хамбург.

image

Входът към пасажерския пристан Санкт Паули Ландунксбрюкен

Ето и няколко думи за този известен град.

Хамбург (на немски: Hamburg) е вторият по големина град в Германия (след Берлин) и седми в Европейския съюз с население над 2 000 000 жители. Градът е с най-голямото пристанище в Германия и трето по големина в Европейския съюз след Ротердам и Антверпен. Хамбург е и най-големият европейски град, който не е столица на държавата си. Той е главен град на една от шестнадесетте провинции на Германия, носеща същото име - Хамбург. Разположен е на река Елба на 110 км от устието при вливането й в Северно море. На това място се вливат реките Алстер и Биле. В центъра на града реката Алстер е изкуствено преградена и образува едноименно езеро, разделено на две части – голямо езеро Алстер и малко езеро Алстер. Между двете езера минава двойният мост Ломбардсбрюке, прочут с това, че през него преминава 10-ят меридиан. Многобройните реки и канали на територията на Хамбург се пресичат от над 2500 моста. Това прави Хамбург градът с най-много мостове в Европа - повече от Амстердам, Венеция и Лондон взети заедно. Към територията на Хамбург принадлежат островите Нойверк, Шархьорн и Нигехьорн, както и националният парк Хамбургишес Ватенмеер.

Няма да се спирам подробно върху историята на града, затова ще ви покажа само интересни снимки от нашата обиколка.

Както вече казах първия обект е пристанището на Хамбург.

image

Пристанището Санкт Паули Ландунксбрюкен - Пасажерския пристан

image

Снимка за спомен  върху пристанищния мост

image

Туристически кораб с водно колело

image

Ремонтният док на пристанището

image

Хотел Hafen Хамбург 

Пристанището на Хамбург е наистина огромно. Пристанищните съоръжения се разпростират върху площ от 87 km2. Има 70 пристанищни дока за малки и големи речни и морски кораби. Има ремонтна корабостроителница, където се ремонтират и най-големите пътнически круизни лайнери. 
В близост до пристанището се намира прочутият квартал Санкт Паули, прочут със своите нощни заведения, кабарета, вариетета, казина и най-вече със своите "Червени фенери". Те се намират на най-известната улица не само в Хамбург, а и в цяла Германия - Реепербан. Тук ще откриете множество киносалони, където се прожектират секс филми, а има дори театрални представления с реален секс на живо. Местните жители наричат Санкт Паули - Кварталът на грехопадението.
С автобуса се придвижваме до площада пред главната ж.п. гара и тръгваме пеша по централната търговска улица Мьонкебергстрасе, която е дълга около 1 km. Наред с многото търговски центрове, където може да задоволите своите шопинг страсти, пътят ни минава покрай две от големите катедрали на Хамбург. Първата от тях е тази на Свети Якоб, в която се намира прочутия орган, където е свирил Йохан Себастиян Бах. Тази катедрала е била частично  разрушена от бомбардировките през Втората световна война, но през 1951 година отново е възстановена, като е направена съвсем нова кула в съвременен стил. 

image

Kатедралата Свети Якоб с новата си съвременна кула

Другата катедрала е Свети Петър. Тя е най-старата и главна църква на Хамбург. Но през 1842 е изгоряла и после въстановена в неоготически стил.

image

Един от търговските центрове - Europe Passage

Приближаваме естествено централната част на града с площада и Кметството. Както вече не веднъж съм казвал, най-важната сграда на всеки град е естествено неговото кметство. И Хамбург не прави изключение. Кметството е красива сграда в стил късен ренесанс, построена в периода 1886 - 1897 г. Кулата с часовника е висока 112 м и е украсена с готически орнаменти. Кметството разполага с 647 стаи, което е с 6 стаи в повече от Бъкингамския дворец в Лондон. На площада пред кметството днес имаше "Винен фест".

image

image

Кметството с неговата часовникова кула

Кметството се намира почти до брега на малкото езеро Алстер. Езерото се свързва с река Елба чрез шлюз, тъй като езерото е на по-голяма височина от реката. Покрай реката с шлюза се намира прочутата Хамбургска аркада. Това е реномиран ресторант с множество арки и тераси към реката.

image

Снимка за спомен пред прочутата Хамбургска аркада


image

Шлюзът към река Елба

image

Един от 2 500 моста на Хамбург

Тук се разделяме с нашата екскурзоводка и имаме свободна програма. Ние нали сме си по разглеждането на забележителности, веднага се отправихме към още една от катедралите с висока кула - Катедралата Свети Михаил, която предоставя възможност да се изкачим на панорамната площадка и да разгледаме града от високо, така както това сторихме вече в Копенхаген. По пътя към Катедралата си правим снимки за спомен по улиците на Хамбург

image

Снимка за спомен из улиците на Хамбург


image

Кулата на Катедралата Свети Михаил висока 132 m

image

Паметникът на Мартин Лутер пред катедралата Свети Михаил

image

Стълбата към панорамната площадка на кулата

Ето и няколко панорами заснети от тази панорамна площадка.

image

Кулата на разрушената катедрала Свети Николай - висока  145 m.
В дясно се вижда още една църковна кула - тази на Света Катерина

image

Поглед към централната част на Хамбург. Виждат се три от шесте кули. В центъра е тази на Свети Петър, вдясно на Свети Якоб и в ляво (зелената) на Кметството. Всичките кули имат часовникови механизми с камбани.

image

Изглед към пристанището 

image

Изглед към голямото езеро Алстер и фонтанът в малкото езеро Алстер. Между двете езера е мостът Ломбард

image

Музеят на Хамбург - Изграден като бункер от Втората Световна война

image

Телевизионната кула на Хамбург - висока 250 m

image

Кулата на Разрушената църква Свети Николай

Тръгваме към следващата забележителност на Хамбург Църквата Свети Николай. По пътя се натъкваме на интересна гледка - Спящ бездомник. Останахме учудени, че и тук в центъра на Хамбург има бездомници. Човекът си беше надлежно събул обувките и дори се беше завил с истинско юрганче. Запитахме се: "Дали не спеше чисто гол под юрганчето". Поне на нас така ни се стори. 

image

Сладко спящия бездомник

В Хамбург има шест високи катедрални кули с височина над 100 м. В това число обаче не влиза телевизионната кула. За разлика от други подобни кули, телевизионната кула на Хамбург има панорамна площадка, но тя не може да се ползва от туристи. За панорамно разглеждане на града се ползва или кулата на Свети Михаил или най-високата кула - тази на катедралата Свети Николай. Кулата е висока 145 m и е третата по височина катедрална кула в Гурмания, след тези в град Улм - висока 168 m и двойката кули на Кьолнската катедрала, всяка с височина 164 m. За съжаление катедралата Свети Николай е била изцяло разрушена до основи през войната, но като по чудо кулата се запазила почти непокътната. Затова днес църквата не е възстановена и е превърната в паметник на загиналите 50 000 хиляди жители на града при бомбардировките през 1943-1945 г. Но кулата е превърната в туристическа атракция. Направен е асансьор, с който може да се качите до панорамна площадка, подобна на тази при църквата "Свети Михаил", където  бяхме преди малко.

image

Кулата на разрушената Катедрала Свети Николай  от близо. Вижда се новия асансьор, който води до панорамната площадка

image

Част от запазените камбани на кулата

image

Мемориалният паметник на загиналите 50 000 жители на Хамбург по време на бомбардировките 1943-1945 година 

image

Скулптура на "Плачещия мъж" в разрушения двор на църквата

image

Скулптура на "Молеща се жена с малко дете" в разрушения двор на църквата 

Отново се връщаме към централния площад с Кметството.

image

Паметник пред църквата Свети Николай

image

Търговската камара на Хамбурт

image

Кметството погледнато от друга гледна точка. Виждат се готическите орнаменти по сградата

image

Един от двата метални пилона намиращи се от двете страни на площада пред Кметството. Сега на този площад се провеждаше ежегодния "Винен фест", където може да се дегустират вина от цяла Германия.

image

Бронзов макет на централната част на Хамбург

Правим обиколка на Малкия Алстер, минаваме по моста на 10-ят меридиан и излизаме пред площада на централната ж.п. гара.

image

Фонтанът на малкото езеро Алстер.

image

Малкото езеро Алстер. На тази снимка се виждат пет от шесте кули на Хамбург. Не се вижда само тази на Свети Михаил

image

Туристическо корабче във водите на езероно Алстер

image

Мостът Ломбардсбрюке

image

Единия от мостовете Ломбардсбрюке от близо

image

Музеят на изкуствата

image

Площадът пред главната железопътна гара на Хамбург

image

Най-голямата покрита железопътна гара в Германия. Тази на Хамбурт с размери 140 м дължина, 120 м широчина и 45 м височина. Тук има толкова мното входове и изходи, че може да се загубиш.

Имаме още малко време за да погледнем гарата отвътре, и да си напазаруваме малки подаръци за спомен.

image

Централната гара погледната отвътре

Толкова за Хамбург. Това е една наистина малка част от нещата които заслужават да се видят тук, но . . . какво да се прави. Не може за толкова кратко време да се види всичко. Но все пак забележете, че дори и това което видяхме досега е наистина огромно количество впечатления и визуална информация, която ще остане в нашето съзнание още много дълго време.
Връщаме се в хотела, за да си починем и да се приготвим за утре, когато ни предстоят да изминем повече от 600 км по магистралите на Германия и да посетим още два града. Първият като междинен туристически обект - град Гьотинген и вторият - град Вюрцбург. Но за тях ще ви разкажа в следващата част на пътеписа.

  Следва продължение.




Гласувай:
4



1. tili - Благодаря за тази
08.09.2009 15:39
разходка! Връщаш ми стари спомени. Чудесни снимки и разказ за този мощен, красив и забавен град! Хамбуурш!!!
цитирай
2. injir - Ах, много, , подробна, , екскурзия! ...
11.09.2009 21:48
Ах, много ,, подробна,, екскурзия! Из град Хамбург.Благодаря за удоволствието да ,,попътувам,,с вас!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3341427
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930