Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2010 18:44 - Турция от близо: - Част 4 - Соленото Езеро (Туз Гьолю)
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 14781 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 03.06.2010 17:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Турция от близо: - Част 4 - Соленото Езеро (Туз Гьолю)

5 май 2010 - продължение

След като разгледахме красивия Мемориален комплекс на Ататюрк, около 13 часа цялата група се събра на паркинга пред Парка на Мира и отново сме готови за път. Крайната цел за днес ще бъде сърцето на централен Анадол - Кападокия. Трябва да пристигнем в хотела в град Юргюп около 19 часа, но преди това ще направим посещения на още три туристически обекта. Днес ще разкажа за първия от тях - Соленото езеро Туз.
Насочваме се на юг по широките булеварди на Анкара. Градът, както казах по рано, е огромен. Представлява разкривен правоъгълник със страни около 50 km. Но движението тук е свободно. Няма никакви задръствания и скоро сме в крайните жилищни квартали с интензивното ново строителство за които споменах преди.

image


image

Излизаме на широк четири лентов път - тип магистрала и скоро попадаме в огромно равно пространство Отпаднаха всякакви опасение за състоянието на пътищата в Турция.

image


image

Те са просто казано перфектни. "Магистралата" по която пътуваме я поставям в кавички, защото юридически не се води магистрала, тъй като не е оградена от двете страни с мрежести заграждения и пресичанията с останалите пътища става на едно ниво, но по качество с нищо не отстъпва на европейските пътища.

image

От време на време минаваме през малки или по-големи селища, където има много светофари, но това не намалява удоволствието от пътуването.

image

От страни на пътя има малки кътчета за отдих и … много бензиностанции. Сега е момента да кажа, че горивата в Турзия са доста по-скъпи отколкото в България. Бензинът е от порядъка на 3,70 турски лири, което е точно толкова и към българския лев. Дизелът е по-евтин - около 3,15 т.лири.
Движението е умерено, но забелязахме, че непрекъснато срещу нас се движеха тирове превозващи всякакви зеленчуци (лук, пресни картофи и всякакви други неща натоварени в щайги и касетки). Леките автомобили бяха рядкост, но имаше и много туристически автобуси в двете посоки.
След около час пътуване на юг по обширното централно Анадолско плато, достигаме до разклонението за град Коня, а десетина минути след това пред очите ни се разкрива огромното водно огледало на Соленото езеро Туз.

image


image


image

Гледката е впечатляваща. Висотомера на GPS показва 905 m над морското равнище. Около нас е пълна зеленина. Огромни пространства с житни култури. Дървета почти няма, но всичко е засято. Дори се учудвахме, че на такава височина се отглеждат зърнени култури. И в това равно пространство се разпростира езеро!

image

Пътуваме известно време почти до брега на езерото. Водата е спокойна и няма никакви вълни. Интересно явление беше това, че цветът на водата е бледо розов, а брегът е побелял от кристализирала сол.

image

Спираме на една туристическа отбивка на самия бряг на езерото, където туристите правят задължителната фото пауза за да се насладят на красивите гледки на езерото и … да си потопят краката в солената вода. Казват, че водата е много лечебна и е грях, човек дошъл тук да не се възползва от възможността да си потопи краката за да се отърве от досадните гъбички между пръстите. Това си е една от туристическите атракции на това езеро.
Ето и малко географски данни за Езерото Туз (на турски: Tuz Golu, което означава Солено Езеро). Намира се в централната част на Анадолското плато. Има дължина около 80 km и ширина около 50 km. Площта на езерото при най-голямо водно огледало е над 1600 km2 .Надморската височина е 905 m. Езерото е безотточно, т.е от него не излиза нито една река, но има множество притоци.
Езерото е второто по големина в Турция, след езеро Ван. Въпреки своята голяма площ, езерото е може би най-плиткото езеро в света. Най-голямата дълбочина е не-повече от един-два метра, но средната дълбочина е само 60 cm. Буквално казано - "Езерото може да се прегази открай до край без помощта на лодка. Езерото Туз е най-соленото езеро в света, като е съставено от многосолев физиологичен разтвор предимно натриев хлорид. Процентното съдържание на сол при пълноводие е над 37%. Това е много повече от солеността на Мъртво море и Salt Lake в САЩ. През лятото, по-голямата част от водата му пресъхва и се превръща в огромно равно бяло солено поле с дебелина на солта над 30 см.
През зимата, част от солта се разтваря отново в прясната вода, която попада в езерото чрез валежи от дъжд и сняг. Тогава езерото отново прилича на "езеро". Днес то все още имаше "много" вода, но ето така изглежда то, когато е сухо. (снимката е от интернет).

image

В езерото има три големи солници, които произвеждат над 70% от солта, консумирана в Турция. Основната дейност в района около езеро е свързана с преработката и рафинирането на сол.

image

В тази горчиво солена вода няма никакъв живот, нито растителност, нито риба, нито дори комари. В определени периоди от годината тук пребивават за кратко време розови фламинго, които отпочивали по някои от малките острови навътре в езерото. Колкото и странно да изглежда, селяните в миналото са използвали водите на езерото за напояване, с което са нанесли непоправими щети на плодородната земя около езерото. Въпреки усилията сега да се облагородят тези земи, почвата е прекалено наситена със соли и ще са необходими стотици години за да се възвърне първоначалната плодородност. За щастие тези повредени земи за сравнително малко в сравнение с огромните равнинни пространства на Анадолското плато.
Правим си множество снимки за спомен. Тук съм показал малка част от тях с цел всички участници в групата да могат да си ги изтеглят.

image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


image

Вижте и малкия видео клип.
(Ако желаете да гледате клипа на цял екран с висока резолюция или искате да си изтеглите клипа от интернет, щракнете двукратно върху видеопрозореца където се показва клипа за да влезете в сайта на You Tube. После изберете резолюция 720р и изберете пълноекранно показване)



Около паркинга където спряхме видяхме и типичните за Ориента магазинчета за сувенири. Тук се продават и лечебни кристали от езерото и разни разтвори за мазане.

image

Не отсъстват и традиционните керамични изделия, характерни за Кападокия. За тези изделия ще има специален постинг по-нататък.

image


image


image


image


image


image

След приятната почивка около езерото, отново си обухме чорапите и обувките без да премахваме полепналата сол по тях, защото според препоръката на нашата екскурзоводка Вилдан, лечебното действие продължава минимум 12 часа без да се измиват краката.

image


image


image

Отново се отправихме на път покрай езерото с розовата вода към град Аксарай, за да разгледаме още една природна и историческа забележителност на тази област - Каньонът Ъхлара. За него ще ви разкажа в следващия постинг.

Вижте и предишните части на пътеписа

Следете следващите части на пътеписа! Най-хубавото тепърва предстои.




Гласувай:
8



1. ckarlet - Хубава разходка, Рitagorid! Ще ...
01.06.2010 18:12
Хубава разходка, Рitagorid!
Ще ми бъде интересно да разгледам и продължението!
цитирай
2. анонимен - backlinks services
15.08.2011 22:44
This is very interesting, You're a very skilled blogger. I've joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I've shared your website in my social networks!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3340685
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930