Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 15:27 - Турция от близо: - Част 9 - Кападокия - Оникси и тюркоази
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 16973 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 14.06.2010 15:37


Турция от близо: - Част 9 - Кападокия - Оникси и тюркоази

Днес ще ви разкажа за посещението ни в една работилница за изработване на бижута от полускъпоценните камъни оникс и тюркоаз. Работилницата се намира в непосредствена близост до крепостта Ючхисар.

image

Посещението на бижутерийната работилница е част от туристическата програма. Това безусловно е една от туристическите атракции на Кападокия.

image

В тази област се добиват предимно два вида минерали за изработка на бижута.

Първия от тях е оникса.

Ониксът е естествен природен полускъпоценен камък от вулканичен произход, вариация на халцедона и част от групата на кварца, главно манганов калцит. Има богата гама от цветове от бяло до черно, често разпределени на слоеве и жилки. Като най-ценни се считат черния и зеления цвят.

image


image


image


image


image

Думата Оникс от старогръцки означава нокът. Ониксът има голяма твърдост - 6,5 ° по 10 степенната скала на Мос за твърдостта на минералите. Разпространен е главно в Бразилия, Индия, Арабия и Турция. В Турция се среща в околностите на Болу, Маниса, Балъкесир и най-вече в Кападокия.

image
Познати са 12 цвята оникс, седем от които се срещат в Кападокия. Добива се от кариери с дълбочина от 5 до 40 м.

image

На пръв поглед работилницата за обработка на оникси изглежда доста примитивна и елементарна. Състои се от три основни машини:
- машина за нарязване на естествения камък на малки парчета (заготовки), които отиват за по-нататъшна обработка.

image

- машина за обработка на ротационни форми

image


image


image

- машина за шлифоване.

image

Всички дейности по обработката се извършват ръчно. Особено важна е крайната операция - шлифоване и полиране на крайното изделие.

image

Освен с тези машини за такива изделия, които нямат ротационни елементи обработката става изключително ръчно.

image


image
За това се изискват определени умения и сръчност, а донякъде и художествен усет. Тъй като при обработката се отделя много прах, навсякъде има аспирации.
В краткото филмче ще видите как става изработката на едно елементарно яйце от оникс.

(Ако желаете да гледате клипа на цял екран с висока резолюция, щракнете двукратно върху видео прозореца, където се показва клипа, за да влезете в сайта на You Tube. После изберете резолюция 720р и щракнете иконата за пълно екранно показване.)





image


image

Другият минерал е Тюркоазът

Тюркоазът е фосфат, съдържащ мед, желязо и алуминий. По химически състав е непостоянен. Твърдостта му е 5-6 ° по скалата на Мос. Плътността му е 2,6 - 2,9 g/cm3.

image

Цветът му е небесно син, зеленикаво син, до ябълково зелено, а също така може да бъде бледо син и зелено сив. Блясъкът му е стъклен, даже восъчен до матов.

image

Името тюркоаз идва от средновековието от френското turquoise или turc, което означава турски (камък), защото е пренесен от Турция в Европа.

image

Когато има продължително излагане на различни въздействия, като слънчевата светлина, химикали, топлина, даже и сапунена вода и пот той си променя цвета. Затова продажбата му е съпроводена с допълнителна обработка (покрива се с предпазен филм) смоли и др. Въпреки че носи турско име, находищата му са предимно в Иран, САЩ, и Русия (Сибир). В Турция има ограничени количества в областта Кападокия. Камъкът е известен още от древността. Ацтеките са го наричали небесен камък и мислели, че това са сълзите на небесна богиня.

image


image

Сините тюркоази са почитани от египтяните в чест на Изида , римляните в чест на Венера,гърците - на Афродита.

image

Трябва да се внимава при покупката на този камък и се препоръчва да се съветвате с доверени експерти, понеже има много имитации.

image


image

image


image

Фабриката, или както вече я нарекох - работилница, е на фирмата Йозлер, а тези които се интересуват могат да посетят интернет страницата на фирмата
http://www.ozleronyx.com

image

image

image

image

След като разгледахме мястото, където става обработката на оникса, ни въведоха в магазина за бижута. Какво видяхме там няма смисъл да ви разказвам, а само ще ви предоставя поредица от снимки и още две филмчета.



Ще кажа само едно - Изящество и красота.




image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


image

Омагьосани от тези красиви бижута се запътихме към още едно място на художествените изкуства - Фабрика за производство на Кападокийска керамика.
А какво видяхме пък там, ще ви разкажа в следващата част на пътеписа.

Следва продължение
.
Вижте и предишните части за да научите още за красотите на Кападокия.



Гласувай:
2



1. nadezda - Благодаря за приятната разходка!
15.06.2010 09:30
Благодаря за приятната разходка!
цитирай
2. mikino - Невероятни са!!! Благодаря!
16.06.2010 09:22
Невероятни са!!! Благодаря!
цитирай
3. анонимен - Мечтая да имам такъв магазин!!!!
29.07.2010 16:10
Страхотно! Благодаря за приятните минути и емоции и виртуалната екскурзия!
цитирай
4. анонимен - Толкова е истинско всичко, че...
10.08.2010 15:00
Толкова е истинско всичко, което си успял да заснемеш на клиповете, че АХА-АХА- да протегнеш ръка през монитора и да си вземеш нещо от оникс или тюркоаз.Супер много благодаря на автора, че успя да ме пренесе на едно истински красиво място.А дали има пътеписи и от други красиви места, като Тунис или Мароко? Бих се радвал, ако намеря в блога други такива пътеписчета с видео.
цитирай
5. vmitkov - Иване,
06.11.2010 10:44
Радвам се, че те открих в блогпространството! Хубави снимки правиш и интересно разказваш!

Имам само една препоръка относно снимането с видеокамера. Както казваше един мой приятел, който навремето учеше във ВИТИЗ специалността "Кино- и телевизионно операторско майсторство": "Когато снимаш с камера трябва скоростта ти на движение да е такава, че завъртане на 90 градуса около вертикалната ти ос да трае 1 минута!" Така са го учили тогава. Или с други думи казано - един оборот около собствената ти вертикална ос трябва да се прави за 4 минути.

Никак не е лесно да се изпълни тази препоръка - лично съм го пробвал, но за това пък после е приятно да се гледа заснетото. Навремето, преди 30 години, беше изключително трудно да се държат тежките кинокамери и да се въртиш с тях толкова бавно, но сега е значително по-леко - трябва само повече търпение.

Това не е измислено случайно - зрителят трябва да огледа добре това, което снимаш, защото в противен случай се разваля удоволствието от видяното. А ти безспорно показваш интересни неща. Освен това имаш и добър поглед върху нещата и умееш да улавяш интересни сюжети. Това, последното, не се усвоява - то е вродено у човека и за това не от всекиго става добър фотограф.

А и колкото по-дълго време показваш красивите изделия от тюркоаз и оникс, толкова по-голямо е удоволствието да се гледа видеоклипа.

Желая ти успехи и в киноиндустрията, чието начало си положил вече!
цитирай
6. анонимен - Крадено съдържание!
02.03.2011 03:51
Съдържанието за камъните е открадното 1:1 от jewel.bg, за което ще бъде информирани собствениците на блог платформата - blog.bg!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3339369
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930