Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2010 16:22 - Амстердам - Част 1 - Общо за Нидерландия и разходка с кораб из каналите на града
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 22810 Коментари: 18 Гласове:
22

Последна промяна: 26.11.2010 07:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Амстердам - Част 1 - Общо за Нидерландия и разходка с кораб из каналите на града

Нидерландия - "Ниската земя" или както някои я наричат още "Страната на лалетата" е една наистина уникална страна. Други пък я знаят повече като - Холандия.
Имах щастието да я посетя през лятото на 2008 година, като част от една голяма екскурзионна обиколка на Западна Европа, когато преминахме през общо 11 страни.
С площ от 41 500 км2 и население 16 500 000 души, Нидерландия е на първо място в Европа по гъстота на населението - около 480 души/ км2 (като изключим градовете държави Монако и Ватикан).
Нидерландия е конституционна монархия. Настоящият монарх е кралица Беатрикс, която има предимно представителни функции. На север и запад граничи със Северно море, на юг с Белгия, а на изток с Германия. Има и три задгранични провинции.
Официалната столица на страната е Амстердам (според конституцията), но административната столица, домът на кралското семейство и повечето от дипломатическите посолства са в Хага. В Хага се намира и Международния съд.
Нидерландия има два официални езика - нидерландски и фризийски, Фризийският е характерен за северната провинция Фризия и е много близък до английския. Основни религии са католицизма и протестантството, но 63% от населението считат себе си за принадлежащи към Нидерландската реформирана църква.
Нидерландия е известна също така с много велики художници между които, Рембранд ван Рейн, Винсент ван Гог, Мориц Ешер и др. Нидерландия е страната на философите Еразъм Ротердамски, Бенедикт Спиноза и Рене Декарт.
Нидерландия е известна на света най-вече с дигите край морето, "вятърните мелници", дървените обувки (сабо), холандските лалета, либералната политика в секса (легална проституция) и разрешаването на употреба на "меки" наркотици (марихуана, канабис, хашиш).
Но Нидерландия е известна и с още една географска особеност. Това е страната с най-малка средна надморска височина в света. Това е изключително равнинна страна. Около половината от територията е на по-малко от 1 метър над морското равнище, а 30% са всъщност под морското равнище. При моето пътуване висотомерът на GPS-а постоянно показваше надморска височина от - 2 до - 6 m. Най-високата част, се намира в най-южната точка на страната, на границата с Германия. Това е само 2% от територията с височина над 10 m, а най високия хълм е само 321 m. Много нискитe области са предпазени от морето с диги и подпорни стени. Големи части от северната част на страната буквално са пресушени и отвоювани от морето.
Ето няколко характерни пейзажа от Ниската земя.

image
Огромни зелени пространства, простиращи се до хоризонта, прорязани с многобройни канали, от двете страни на които се направени диги. В тучните ливади между дигите пасат на свобода хиляди крави.

image
Тези зелени морави са отвоюваните земи от морето и се наричат "полдери".
В миналото населението е изграждало диги буквално в плиткото море, а между дигите са оставяли малки пространства за отточване на водата. После са отводнявали заградените пространства и след облагородяване тези пространства ги превръщали с плодородни полета, където днес се отглеждат много земеделски култури, но също така и огромни количества цветя. Холандия е и най-големия износител на цветя в света, в това число прочутите "холандски лалета". Но полдерите сега се използват за производство предимно на сено и отглеждането на млекодайни крави.
 
image
image
Холандия произвежда огромни количества краве мляко, което се изсушава и тръгва по всички страни на света. От това мляко например в България се произвежда "прочутото българско кисело мляко" и "бялото саламурено сирене".
Характерно за пейзажите са и така наречените "вятърни мелници".

image
Всъщност това не са истински мелници в прекия смисъл на думата. Както споменах по-горе, полдерите е трябвало да се отводняват, преди да се превърнат в плодородни полета. Как мислите е ставало това? С помощта на вятъра! Вятърните мелници са задвижвали не мелнични камъни, а специални дренажни водни колела, които изгребвали водата от полдера и я прехвърляли в каналите межди полдерите. Затова в миналото тук е имало повече от 1000 такива ветрени двигатели. Сега са запазени едва двадесетина такива вятърни "мелници" предимно като туристически атракции и музейни експонати. Старите мелници днес са заменени с модерните ветрени електрогенератори, които тук са особено много.
По магистралата към Амстердам може да се видят на много места сърни и други животни, които си пасат на воля.

image
Ето ни в самата столица Амстердам. Минаваме покрай стария олимпийски стадион, построен през 1928 година за олимпийските игри, които са се провели тук тогава.

image
Първото впечатление, което се набива на очи е огромното количество велосипеди.

image
Казват, че в Амстердам има повече велосипеди от колкото е населението. Велосипедите за буквално навсякъде. Има големи специално изградени паркинги за велосипеди.

image
Обществения транспорт е предимно с трамваи, но всички масово се предвижват на колелета. Има и метро, но поради специфичния терен, изграждането на нови линии е силно затруднено.
Но най-голямата забележителност на Амстердам са неговите многобройни канали. Бил съм във Венеция, но каналите тук са големи и толкова много, че имаш чувството, че са навсякъде. Някои наричан Амстердам Северната Венеция, макар за това име да претендира още един северен град Стокхолм. И там съм бил, но в Стокхолм всъщност няма канали. Той е разположен на 14 острова, които са разделени с големи водни площи и множество мостове.
Амстердам е наистина уникален град. Забележителен не само с велосипедите и каналите си, но и с оригиналната архитектура на сградите. Няма как да се опише всичко, то трябва да се види.
Днес ще ви запозная с туристическата обиколка на Амстердам по неговите канали.

image
Понтонните жилищни домове

image
image
Ще видите част от пристанището и уникалните понтони (фронтери), които са закотвени в каналите и където живеят за постоянно хора.


image
Такова нещо няма другаде по света.

image
Интересното е това, че тези понтонни жилища имат всичко необходимо за живеене, вода, канализация и електричество. Но просто са закотвени в каналите.

image
image
image
Каналите се използват и за обществен транспорт и за туристически атракции.

image
image
image
image
image
image
Ботаническата градина

Има много мостове, които имат повдигащи механизми, които ги разделят за да могат да минат по-големи плавателни съдове.

image
Повдигащите се мостове

image
Ще илюстрирам всичко с множество снимки, но понеже не може всичко да се покаже наведнъж, съм разделил пътеписа на няколко части, така както ме посъветва в предишния постинг "lubara".

image
image
image
Синия мост

image
Железопътната гара и пристана за туристическите корабчета

image
Входът на Музея на секса

image
Ресторант над канала

image
Река Амстел с пристанището

image
image
image
image
Атрактивен платноходен кораб. Туристическа атрасция.

image
image
Стари кораби в музея на морето

image
В следващата част ще ви запозная с архитектурата на Амстердам, с множеството църкви с техните куполи и часовникови кули. С музеите и другите характерни сгради.

Но това няма да бъде всичко, Ще има отделен постинг за квартала на Червените фенери и Музея на секса.
За сексшоповете и кафешоповете, където можете да си поръчате свободно марихуана.
Накрая ще ви покажа огромния Пазар на цветята с неговите уникални багри и богатство на цветя и сувенири.

До нови срещи

Очаквайте продължението! 






Гласувай:
22



1. tsvetamak - Полезен постинг и много приятен:). ...
25.11.2010 16:44
Полезен постинг и много приятен:).
Благодаря за прекрасното изживяване - снимките са много добри, създават усещането , че в момента си там:).
цитирай
2. haralanov - Здpавей!
25.11.2010 16:50
Интересна разходка си предложил...
цитирай
3. him - :)
25.11.2010 19:08
"Нидерландия е на първо място в света по гъстота на населението - около 480 души/ км2." http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population_density
цитирай
4. hristo27 - Браво за постинга!
25.11.2010 21:23
Показа ми и Холандия.
цитирай
5. 4aiotgluhar4e - У-хааааа :)))
25.11.2010 22:06
Какви хубави спомени ми събуди този постинг! В тая приказна Холандия много неща видях за първи път - хотел на вода (че от келешлък и спах в него, въпреки солената цена); една особена тревица ;) на прозореца на магазин; восъчна фигура; нива с лалета; цвете, което хранят с жаби; дървено сабо, по скъпо от обувки на "Саламандър". Благодаря за хубавия постинг!
цитирай
6. tili - И аз като Чайчето:) имам
26.11.2010 00:24
много хубави спомени от Холандия. Добре започваш, чакам продължението.
цитирай
7. natali60 - Голяма красота!
26.11.2010 02:27
Благодаря за разходката! :)
цитирай
8. ckarlet - Великолепна разходка, Рitagor...
26.11.2010 07:52
Великолепна разходка, Рitagorid!
И аз с нетърпение ще очаквам твоето продължение!
Хубаво преживяване! Поздрави и от мен!
цитирай
9. pitagorid - Благодаря на всички
26.11.2010 08:03
Благодаря на всички за коментарите. Приемам забележката на him, и коригирах неточността на информацията. Нидерландия не е най-гъсто населената страна в света, а само на Европа, като се изключат двата града-държави Монако и Ватикан.
Приятен ден.
цитирай
10. lubara - Поздрави!
26.11.2010 08:09
Бях за един ден, лятото, в Амстердам.
Не ми допадна. Първо, изключително монотонни и еднообразни тухлени блокове в предградието на града, от юг, откъдето влязохме. Приличаха ми на нащите търновски студентски общежития.
Второ, страхотно неорганизирано движение, коли, трамваи, и навсякъде около тях хора, каращи велосипеди. Очукани, смачкани и ръждясали.
Мръсотията в центъра надминава тази в София. Народ всякакъв, но най-вече правещ впечатление с раздърпаните си дрехи и вид, дори стряскващ.
Трето, каналите, колкото и да са красиви, са си едни канали.
Разбира се, градът е уникален, много музеи, архитектура самобитна в централната част, и голяма скъпотия.
Не е моят град, определено.
цитирай
11. pitagorid - lubara
26.11.2010 08:31
Благодаря за коментара. Аз за този постинг писах в предната тема за цифровите снимки. Ти там ми направи един коментар, от който си взех поука. И разделих пътеписа за Амстердам на няколко части. Това е само първата част. Останалите по-нататък. Амстердам е наистина един уникален град. Не казвам, че ми харесва особено много, но там има неща, които никъде другаде (поне аз не съм видял) не можеш да видиш.
Приятен ден
цитирай
12. lubara - Поздрави, pitagorid!
26.11.2010 08:50
Напълно съм съгласен с теб. Желая ти хубав ден, бъди здрав!
цитирай
13. innamorata - Поздрави
26.11.2010 10:47
Много интересен постинг. Снимките са чудесни.
цитирай
14. scarlety - Много
26.11.2010 11:15
интересна разходка и информация!:) Ще очаквам с интерес и следващите части! Защо не и за Музея на секса-ще бъде любопитно! Поздрави!:)
цитирай
15. benra - супер
26.11.2010 13:56
интересно! Чакам продълженията!Поздрави!
цитирай
16. sparotok - Холандия
26.11.2010 14:23
Красиво място е страната на лалетата!

Впрочем, името на нашата парична единица - левът е от холандски поризход. Идва от Leewendaalder - изключително стабилна монета.

Поздрави!
цитирай
17. zvezdichka - Интересно ми
26.11.2010 19:51
беше да науча нови неща за тази непозната за мен страна. А дървените обувки са много интересни. Носеха ги холандци на събора в Жаравна през 2009г.
И поздравления за снимките и постинга :).
цитирай
18. анонимен - Хубава статия. Малка корекция - ...
27.11.2010 00:22
Хубава статия. Малка корекция - Нидерландия по-точно е Долна земя, не ниска.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331980
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031