Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2011 14:59 - Истанбул - Водохранилището Йеребатан
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 17033 Коментари: 3 Гласове:
14

Последна промяна: 28.06.2011 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Истанбул - Водохранилището Йеребатан

Истанбул!
Град мегаполис, който трудно може да се опише. При миналогодишната екскурзия, когато ходихме до Кападокия имахме възможността да се спрем за една нощ и в Истанбул. Ако следите моите пътеписи, ще забележите, че екскурзията до Кападокия не включва това кратко пребиваване там. Причината бе, че за Истанбул е писано много и това което можех да споделя тогава беше до болка познато на всички туристи, посетили този изключителен град.
Тази година си направихме отново екскурзия до Истанбул, но този път за цели 5 дни. Време достатъчно да се разгледат основните забележителности, но крайно недостатъчно да се разгледа всичко, което се предлата на туристите.
От днес започвам серия от пътеписи за Истанбул, в които ще наблегна повече на по-рядко описваните забележителности, а на другите ще обърна внимание просто само за пълнота, като акцента ще е съсредоточен предимно върху фотогалериите и видeоклиповете, които собственоръчно съм заснел.
И така първо ще започна с нещо, не толкова добре познато на туристите, каквото се явява Водохранилището Йеребатан.
Това водохранилище е построено през Византийския период на град Константинопол.
Малко история.
Поради недостига на питейна вода във вътрешността на града, водоснабдяването в течение на няколко столетия се е осъществявало от водоизточници, намиращи се на 25 км от историческия град Константинопол в района на така наречените Белградски гори. От там водата се е доставяла по класически римски аквадукти и се е съхранявала в огромни водохранилища във вътрешността на града зад крепостните стени. От тези аквадукти до днешно време в Истанбул е запазен само един, така наречения аквадукт Валента. По време на войни и обсади е имало голяма вероятност водата ползвана от града да бъде отровена, затова още в мирно време всички водохранилища, а те били около 60 на брой се зареждали с питейна вода. Това е може би една от причините, Константинопол да е устоявал на стотици обсади.
От всички водохранилища днес в Истанбул са запазени само няколко, като само водохранилището Йеребатан е достъпно за туристи. Това е било второто по големина водохранилище и е построено още през 532 г. Водата в него е постъпвала именно от аквадукта Валента.

Вижте видеоклипа на адреса по-долу. Можете да го гледате и на HD на цял екран

http://www.youtube.com/watch?v=b5MVQKriN1I

Водохранилището е изцяло под земята и отгоре на повърхността няма и следи, че тук има такова огромно съоръжение.   image

image
 
  image
А това съоръжение е наистина огромно. Дължината му е 140 м, а широчината 70 м. Високо е цели 8 метра и може да побере 80000 кубични метра питейна вода. Това водохранилище се е използвало до 16 в. След това е изоставено и дори забравено, че съществува.
  image
Едва към средата на 19 век, то е "открито отново". Започва неговата реставрация, като е било основно почистено и за укрепването му са използвани 336 колони, докарани тук от различни разрушени древни римски и византийски постройки. Колоните са подредени в редици през 4 м. Поради факта, че са използвани колони от различни места, няма определен стил и еднаквост на колоните. В дъното на водохранилището има две колони поставени върху фундаменти с образи на главата на Медузата.
  image  
  image
  image

image
Това са уникални скулптури, единствени по рода си от древността. Едната глава е обърната обратно, а другата е постанена полегнала на 90 градуса.
През 20 век водохранилищено е превърнато в музей.
Преди то е можело да бъде разгледано от туристи само с помощта на лодки, но днес то е изцяло обновено. Изградени са платформи за движение на туристите, по които вървейки може да се стигне до всяка точна на водохранилището.
  image
Йеребатан е наистина уникален архитектурен паметник. Влизайки вътре, човек изпитва някакво страхопочитание. При отражението на светлините и сенките, под звуците на класическа музика и сред проблясъците на хиляди фотосветкавици, усещанито за някакъв тайствен фантастичен свят обхваща всеки попаднал там.
  image
Водохранилището сега е запълнено само с около 1 метър чиста прозрачна вода в която плуват хиляди малки и големи риби, а посетителите хвърлят по традиция дребни монети с пожеланието да се завърнат отново тук.
  image

image  
image
В една от колоните има малък отвор, в който всеки който желае, може да си пъхне палеца там и за завърти дланта си на 360 градуса. Ако успее да стори това ще бъде щастлив според легендата.
  image
image


image

Ако сте ходили в Истанбул и не сте посетили това място, просто сте пропуснали много. Това заслужава да се види на живо.  
  image  
  image
Много туристически агенции не предлагат посещение на това място. А то се намира буквално на "пъпа" на Истанбул, само на стотина метра от входа на Музея "Света София", от другата стана на трамвайната линия.
Толкова за днес.
Следващия път ще се разходим с корабче из Босфора и ще видим Истанбул от малко по-различна гледна точка.
До нови срещи.  



Гласувай:
14



1. tili - Фантастично е това място!
26.06.2011 16:27
Можеш да прекараш неусетно там часове. Съжалявам, че не можах да присъствам на някой концерт:) И се чудехме със сина ми къде е третата Горгона. Открихме я в двора на Археологическия музей.
Много хубави снимки сте направили, поздравления :)))
цитирай
2. toninabog - Поздрави
04.07.2011 20:48
Радвам се , че се появи и както обикноено с мпого добра работа!
цитирай
3. voulgaros - ТОВА Е ВЛАХЕРНАТА. . КИСТЕРНАТА. ...
20.06.2014 18:21
ТОВА Е ВЛАХЕРНАТА..КИСТЕРНАТА.=КИСТЕРОС=ЦИСТЕРНА.
ВСИЧКО Е ГРЪЦКО ВЪВ ''ТУРЦИЯ''. !!!

КАКВО СИ МИ ПИСАЛ ИЕРЕБАТАН ?????

ВУЛГАРОС = ТУРКОС СКЛАВАНОС ,,,,АВТОРЕЕ МНОГО СИ ПРОСТ !

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332298
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031