Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2013 19:29 - Памуккале и Хиераполис
Автор: sunflower Категория: Туризъм   
Прочетен: 8927 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 04.08.2013 19:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Докато бяхме в Турция си позволих да отида и видя Памуккале. Срам ме е да си кажа колко пари дадох и затова няма да си казвам, ще намекна само, че за същите пари можеше да ида за 3-4 дни в Истанбул.
Вярно, че разстоянието беше над 200 км и автобуса беше луксозен, а още по-луксозен беше ексурзовода, но все пак се чувствам "леко" прецакана. Ако трябва да съм честна за голяма част от нещата, за които похарчих пари там се чувствах прецакана. Изключение правеха нещата, които си купувах от супермаркета, сладоледа и пишманието.
Но щях да разказвам за Памуккале ... или по-точно да показвам, защото е по-мързеливия начин и защото обичам да снимам.
Преди да видим природната забележителност Памуккале, под жестоките лъчи на слънцето (35 градуса на сянка) се разходихме набързо из руините на древния град Хиераполис: image

image

image


image


image

image


image

Най-много ми хареса обаче следващата част от древния град, без да е развалини. Басейнът на Клеопатра. За съжаление нямах време и излишни средства, за да се потопя, така че пих една студена, естествено газирана минерална вода. Същата като тази в басейна:

image

image


А що се отнася до местността Памуккале, ето какво успях да заснема:

image

Тези удивителни бели природни образувания са утайка от минералнта вода, която извира там. Докато водатата изстива варовикът се утаява и се образува същото нещо, което можете да видите в пещерите, веществото, от което са образувани сталактитите и сталагмитите ... само че на повърхността. И ако цитирам уикипедия: "Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви. За съжаление, замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете."

image


image

image Добре, че някой се е сетил да направи парк с дръвчета и свежа, зелена трева в непосредствена близост до изворите, че иначе туристите щяха да изпопукат от горещината. И аз щях да изпопукам.  Водата, с която се обливах не помагаше особено, защото и тя беше топла и въздухът беше горещ и изобщо .....

image

image

image

image
Преди години е било разрешено на всички да се разхождат по варовиковите образувания, но постепенно някои от изворите пресъхнали, мястото започнало да се замърсява и потъмнява. Сега пускат водатата от последния и единствен извор, който е останал, да тече навсякъде, където е възможно, за да запазят белия цвят и пускат туристите само по определен маршрут. Задължително е да се ходи бос.

image

Съветът ми към тези, които имат намерение да посетят това разкошно място е да го направят пролетта или есента, или да си носят чадъри. Жегата е непоносима. ... Но пък е красиво! :)



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anin - Ако ти е било интересно и приятно не съжалявай,
08.08.2013 23:08
Следващият път ще идеш в Истанбул, не съм ходила, но казват че е много красив...
цитирай
2. sunflower - Не съжалявам, разбира се :)
11.08.2013 10:36
Надявам се да видя и Истанбул някой ден ... но ще е по-нататък:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5598427
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031