Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2013 21:04 - Почивка в Мармарис - Екскурзия до Острова на Клеопатра
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 20688 Коментари: 6 Гласове:
15

Последна промяна: 30.09.2013 15:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Почивка в Мармарис - Екскурзия до Острова на Клеопатра

След двете последователни почивки, които направихме в курорта Кушадасъ в Турция през 2010 и 2011 година, миналата година поради извънредни обстоятелства не можахме да продължим тази серия. Затова тази година отново избрахме Турция за място където да прекараме отпуската си.
Ще попитате защо отново Турция? Ами просто защото останахме възхитени от тази малко позната за нас българите екзотична страна. Наистина, ние имаме прекрасно Черноморие с многобройни плажове с фин златист пясък, приятен климат и море със сравнително слабо солена вода, но … Има едно огромно НО! Всичко това сега е грубо казано фрашкано с бетон, вмирисано от фекални води и което е най-лошото - унищожена е хубавата ни природа. И като прибавим лакомията и пренебрежителното отношение на нашите хотелиери и ресторантьори към българина и безбожната скъпотия, просто не ни остава нищо друго, освен да потърсим други места по света, за една наистина приятна почивка.
Вече много добре знаем какво е това съвременна Турция, затова нямахме никакво колебание - Отново там!
Решението сега бе да отидем още по на юг от Кушадасъ. Изборът се падна на МАРМАРИС. Трудността идваше не къде, а кой хотел да изберем. Всички хотели там предлагат „аll inclusive”, но все пак лукса зависи и от категорията. Не винаги категоризацията отговаря на броя на звездите. Всичко е доста индивидуално. Ние избрахме хотел 4 звезди "NOA Club Nergis Beach". Какво представлява хотела и самия курорт Мармарис ще се спра в някой от следващите постинги. Сега искам да ви опиша едната от двете екзотични екскурзии, които направихме докато бяхме там.
Макар че тази екскурзия направихме в последния ден на нашия престой, тя толкова много ни впечатли, че искам да започна първо от нея.
Островът на Клеопатра
Веднага искам да кажа, че "Островът на Клеопатра" не е географско понятие, а туристическа атракция. Ако го потърсите на картата, няма да го намерите, защото самия остров се казва Sedir Adasi. В превод от турски означава "кедров остров". Намира се в залива Гекова и е един от малкото егейски острови, които днес принадлежат на Република Турция. Но като такъв, този остров не привлича с нищо вниманието на туристите и за да стане атракция, е наречен Остров на Клеопатра. Това обаче не е някаква произволна измислица или хрумване.
image

Спрямо Мармарис остров Седир е разположен на около 15 км на север в залива Гекова. На картата се вижда като малко зелено островче горе в средата.
Всъщност островите са три. В миналото островът е бил едно цяло, но след едно много силно земетресение част от сушата е пропаднала в морето и островът се е разцепил на три части. Най-големия, южния е днешния остров Седир, северния се казва Седир 2 или го наричат още Фаровия остров, защото там има издигнат морски фар. Третото островче е най малко и няма име.
image

Карта на трите острова Седир

image

Предполага се, че историята на острова датира от времето на дорийската цивилизация. До 4 век пр. н.е. островът е бил под управлението на спартанеца Лусандър. Когато по-късно, в епохата на хегемонията на Римската империя, Марк Антоний посетил острова, той останал пленен от неговата красотата. Тогава започва и най-романтичната история на острова.
Участниците в тази история са една зашеметяваща жена и един велик мъж - Клеопатра VІІ Филопатор и римския пълководец Марк Антоний. Между двамата се зародила красива любов, овенчана с три деца. Островът е подарък от Марк Антоний за медения месец, в знак на голямата и искрена любов към Клеопатра.
Има едно, макар и единствено археологическо доказателство, че този остров наистина принадлежал на египетската царица Клеопатра и затова това име се възприема от туристите без всякакво съмнение. Това доказателство е един мраморен камък с надпис, който недвусмислено показва, че островът е подарък от Марк Антоний за неговата любима жена - Клеопатра.
image

Този надпис е и своеобразен "нотариален акт", но той съдържа и и поетично любовно послание, което Марк Антоний отправя към египетската владетелка Клеопатра, завладяла сърцето му. В него той й казва, че дори да й поднесе всички богатства на света, те не могат да се сравнят с неговата любов към нея.
image

Камъкът и надписът върху него са достатъчно големи, за да бъдат снимани от туристите. Макар и на старогръцки на него ясно може да се прочете името CLEOPATRA. Камъкът е част от маршрута на туристическата пътека.
image

В непосредствена близост до него са руините на малък разрушен от времето храм, който според археолозите е бил посветен на бога Амур.
image

Интересното за този храм са били колоните, които не били с кръгла форма, а със сечение във формата на сърце. Днес от тези колони са останали само два камъка, които наистина имат формата на сърца.
image

Върху тях няма надписи, но сърцевидната форма символизира двете влюбени сърца на Марк Антоний и Клеопатра. Поверието е, че ако двама влюбени стъпят върху тях и си пожелаят заедно нещо, то ще се сбъдне.
„Може да се сбъдне, може и да не се сбъдне, но нищо не ви струва да опитате” – съветва екскурзоводката ни.

image

От тук нататък туристът вече не задава въпрос, защо остров Седир се нарича от всички "Островът на Клеопатра". Още повече, че на финала на разходката из острова всеки ще се докосне до още едно доказателство – плажът на египетската владетелка. Той, за разлика от трите камъка, е строго охраняван, защото пясъкът е „вносен”.
Според една от легендите Клеопатра отказвала да стъпи на земя, която не е египетска. Затова Марк Антоний с кораби донесъл бял мраморен пясък от Египетското крайбрежие на Червено море, доказвайки голямата си любов към тази велика жена и за да удовлетвори желанието на "царицата на цариците".
Днес почти няма турист, който да не се опита да отнесе със себе си малко от скъпоценния пясък. Това обаче е забранено с правителствено нареждане, за да може да бъде съхранено едно от най-големите богатства на острова.
Баните на Клеопатра или Заливът с баните на Клеопатра е просторен залив с множество средиземноморски ели и тъмносини тюркоазини води, чийто цвят се променя в небесносин с приближаването му. В югозападната част на залива има руини от постройки, които са били разрушени в резултат на силното земетресение, потопило части от острова.
image
Според легендата, която се разказва, при едно от посещенията на Клеопатра на брега на острова, нейните приятели решили да й построят римска баня като подарък, понеже точно тук открили горещ минерален извор, чиято вода имала изключително благотворно влияние върху кожата. Мнозина приписват неземната красота на Клеопатра именно на целебното въздействие на тези богати на калций и магнезий води.
Защо Клеопатра е била зашеметяваща жена. Защото освен красота и бурен сексуален живот, тя е говорила 9 езика в това число и египетски. Тя била единствената владетелка от управлението на Птолемеите, управлявали в продължение на 300 години, която научила езика на народа си. Успяла да се изкачи на върха, макар и за кратко, чрез външността си, но и с много добре преценени стратегически ходове.
Да се върнем отново на остров Седир.
Sedir Adasi омагьосва с кристалните си, тюркоазени води, руините на старинен римски град, античен амфитеатъра построен специално за Клеопатра, отбранителните кулите и останките от църква, която по-късно е била издигната тук.
image

image
Местността е обгърната от зелени хълмове с вековни средиземноморски ели, палми, диви маслини и вечно зелени храсталаци.
image
За да стигнете до там от Мармарис ви очаква 12 km перфектен четири лентов високоскоростен шосеен път през елови гори. Рязко се издигате на 300 метра над морето и отново бързо се спускате до малък разклон вляво. Следва няколко километрова отбивка по местен, но добре поддържан асфалтов път, който ще ви отведе до малкия залив на пристана на селището Чамлъ. Името му напълно отговаря на външния вид. Всичко тук е от иглолистна дървесина (чам). Върху набити в дъното на залива дървени колове са сковани здрави дървени пристани, на които застават десетки туристически яхти.
image
И корпусите на яхтите са от дърво, с типичната за региона конструкция, направени точно за нуждите на добре развитата тук туристическа индустрия. Корабчетата събират цяла туристическа група, пътувала със стандартен автобус. Те имат не само добър външен вид, но и разполагат с всички необходими спасителни средства за определен брой пътници. Всяка гемия разполага със санитарни възли, а на барчето ще ви предложат напитки и закуски. По палубите има плажни дюшеци и шезлонги, на които можете да правите слънчеви бани по време на 20 минутното малко морско пътешествие към Sedir Adasi (Островът на Клеопатра).
Морското пътешествие, на което ще бъдете „подложени“ е неописуемо красиво. От едната страна на яхтата се вижда скалиста ивица земя, а от другата водна шир, простираща се чак до отсрещния бряг на залива Гекова.

Вижте и видеоклипа в края на постинга или щракнете тук

image


image

image
Когато излезете в откритото море, водата е кристално чиста и се виждат морските създания. Тук има и много делфини, които очевидно не се страхуват от хора и са доста общителни. Може и да ги видите, ако имате късмет.
image
След малко ще навлезете в екзотична територия, където времето сякаш е спряло и само движещите се хора по малкия плаж с мраморния пясък ще ви напомни за настоящето.
image

image

image

image
Яхтата се приближава до дървения кей и пуска котва. Слизате по дървения пристан, който ви отвежда на касите. Входът за туристите и индивидуалните посетители е 10 турски лири, но тази такса обикновено е включена предварително в цената на екскурзията. Все пак носите си пари, защото можете да пожелаете да си купите нещо от павилиона за храна и разхладителни напитки. Трябва предварително да знаете, че на острова няма питейна вода.
image
Имате няколко часа за обиколка на острова и плуване в кристалните води на малкия бисерен плаж. Ако изберете първо обиколката на острова ще се запознаете отчасти с римския бит и отзвук от елинистичната култура.
Ще научите как се е развличала „царицата на цариците“. Както вече казах, за нея е построен специален римски амфитеатър за около 2000 зрители.
image

image
Често, тя самата се е качвала на сцената, изпълнявайки някоя роля. Този амфитеатър е построен на стратегическо място. Зрителите му могат не само да се наслаждават на играта на актьорите, но от време на време да хвърлят и по едно око към защитеното пристанище, което може да стане обект на вражеско нападение.
Тук ни очакваше една голяма изненада. На арената се появиха главните герои - Клеопатра и Марк Антоний, държащ в ръцете си червена кутийка с формата на сърце. Разнесоха се бурни ръкопляскания, заради „постановката”, която ни бяха приготвили екскурзоводите. Каква беше обаче нашата още по-голяма изненада, когато се оказа че това са българи, които извършиха истинско обяснение в любов и предложение за брак. Нямаше никаква шега. Двойката влюбени, специално е избрала това място за официално обявяване на техния брак. Тук бяха и кумовете. После почерпиха с бонбони всички участници от българската група.
image

image

image

image
Изслушахме и разказа на екскурзоводката, която разказа пикантни подробности от римските нрави.
  image

image
Първият ред на театъра е бил предназначен за ветераните от войните, които Римската империя е водела непрекъснато в този регион. Тъй като повечето от тях са били изгубили в битките едната от ръцете си, специално пред тях сядали плешиви роби. Тази „аранжировка” се правела, за да могат едноръките ветерани да ръкопляскат - с единствената си ръка пляскали по голите темета на робите.
Интересен феномен тук са катакомбите – вертикални кухини в скалите, появили се тук след няколко земетресения. На туристите внимателно се обяснява, че това не са тоалетни, а някога местното население ги е ползвало като естествени хладилници, в които съхранявало месо и плодове. Има и предание, че катакомбите са използвани от пирати да криене на съкровища, но поне засега такива не са открити. В замяна на това неинформираният турист може да открие по камъните около плажа, колонии от морски таралежи, докосването до които не е особено приятно.
Ще видите разрушените останки на храма на Амур и колоните изсечени във формата на сърце.
image
Една ентусиазирана българка, която нямаше партньор, се надяваше въпреки това да намери щастието в любовта, като се докосне и до двете каменни сърца.
Ще видите двете "цистерни", където са събирали дъждовна вода за пиене. Ще видите и отбранителните кули на градската стена, останки от които има и сега.
image

image

image
Ще видите и Агората на римския град.
  image

image
Убеден съм, че това място ще ви плени. Когато обиколката приключи, отивате естествено до плажа.
Пясъкът там е може би най-специалната част от острова. Представлява милиони малки мъртви създания, които изглеждат като пясък - нежен, фин, златист, бял и частици от цветни мраморни перли. Доказан научен факт е, че пясъкът продължава да се увеличава, което опровергава легендата, че е донесен от Египет. Учените се на мнение, че е от измрели организми, които са живели и продължават да живеят единствено по тези места.
image

image
Вярно! Пясъкът на брега на заливчето Инджекум (Incekum - в превод от турски - Фин пясък) едва ли е донесен с галери от Египет, но той наистина е необичайно бял и фин, като няма нищо общо с пясъка на плажовете по съседните острови и по крайбрежието. Затова плажът на Клеопатра е ограден и не се позволява да се използва от туристите.
  image

image Те могат да стигат до морето само по две странични пътеки, а след това се припичат на шезлонги върху каменистата пръст на острова.
image

image

image Дъното на залива обаче може да се докосва и то дава реална представа за качествата на специалния пясък.
image

image Внасянето на плажни кърпи в района на пясъка е абсолютно забранено.
Този пясък е уникален и затова е обявен за национално богатство на Турция. Не се опитвайте да изнасяте пясъка. Глобите са много сериозни.
За да остане разходката до Острова на Клеопатра наистина незабравима, туроператорите я съчетават с още интересни емоции.
Това е къпането в изумрудено чистите води край съседните острови. Яхтата доближава до защитено заливче, където член на екипажа хвърля котва във водата.
image

image
По специален трап (стълба) желаещите да се изкъпят могат да осъществят морска баня в тъмносините кристални води на морето, като по-смелите могат да направят скокове във водата и от скалите, поощрявани от аплодисментите на останалите пътници.
На финала на екскурзията всички се прибираме доволни обратно към Мармарис. Може и да има недоволни, но така или иначе, всички ще запомнят екзотичната екскурзия до Острова на Клеопатра. Това е за сега.
Следващия път ще ви разкажа за другата екзотична екскурзия до:

Град Далян,
Гробниците на ликийския цар Каунос и
Островът на костенурките.

До нови срещи





Гласувай:
16



1. анонимен - Браво! Фантастичен постинг! За ...
26.09.2013 21:38
Браво! Фантастичен постинг! За жалост, не съм стъпвал там.
цитирай
2. scarlety - Чудесна разходка!
27.09.2013 10:24
Твоите постинги за произведение на изкуството, а снимките прекрасни!
Поздрави!
цитирай
3. comfy - Великолепно!!
27.09.2013 12:22
Както винаги, много добре разказваш!! :)

Хубав уикенд!

к.к.
цитирай
4. toninabog - Поздрави!
27.09.2013 22:14
Прекрасен постинг!
цитирай
5. hel - Както винаги - прекрасен турист...
28.09.2013 21:01
Както винаги - прекрасен туристически постинг! Поздравления!
цитирай
6. ckarlet - Ех, защо не се обаждаш, когато пу...
06.10.2013 16:45
Ех, защо не се обаждаш, когато публикуваш нещо толкова красиво! Поздрави и от мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332204
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031