Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2014 19:32 - ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 2 - Айфеловата кула
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 7889 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 17.06.2014 20:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 2 - Айфеловата кула

Да се пише за Айфеловата кула е много трудно и дори излишно. При съвременните комуникационни системи и интернет всеки може да намери информация за нея почти веднага и то в излишък. Аз също се замислих за смисъла да се пише за нея. Трябва ли да използвам принципа на копирай и вмъкни?!
След известно колебание все пак реших, че трябва нещо да се напише. Поне някакви коментари към снимките и впечатленията от преживяното удоволствие да се качиш на върха на това изключително съоръжение.
Все пак без малко история няма да стане:
Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffelе) е метална решетъчна кула с височина 324 m (заедно с антените), издигната в северозападния край на парка „Марсово поле“ в Париж, край река Сена, в 7-ми арондисман. (Арондисмани се наричат кварталите на Париж, които са 20 на брой).

image
Френските власти решават по случай стогодишния юбилей на Френската революция (1789 г.) да устроят през 1889 г. Световно изложение. Парижката градска администрация замисля да се изгради някакъв висок експонат, който да предложи на посетителите на изложението възможност за наблюдение на Париж от височина. Обявява се конкурс за проект на такъв експонат, който да бъде невиждано досега чудо в света.

image

За конкурса са подадени 107 проекта, като най-привлекателен е бил този на архитект Бурде. Според този проект, се предлагало да се построи кула с височина 1000 фута, която да се нарича Кулата на Слънцето. Замисълът обаче се натъкнал на много трудности, защото времето за построяване на кулата било много кратко.
За целта Бурде привлича двама инженери - Емил Нугие и Морис Кеклан, сътрудници на известния по това време инженер Густав Айфел, които предлагат кулата да се изгради от стомана. Те правят един стилен инженерен проект, който обаче не се вписвал в изискванията на комисията по архитектура на Париж. Затова управата моли лично г-н Айфел да внесе свое предложение.

image

В началото Айфел е доста озадачен от тази покана, но след като се рови известно време в своите архиви, внася за разглеждане един усъвършенстван чертеж на 300-метрова желязна кула, на която до този момент почти не е обръщал внимание.
Комитетът окончателно се спира на плана на Айфел, въпреки че всъщност идеята не е негова, а на неговите сътрудници - Емил Нугие и Морис Кеклан. Да се построи такова съоръжение само за две години е възможно благодарение на особения метод на строителство. С това се обяснява и решението на комитета в полза на този проект.

image

След като получава първа награда, Айфел се включва с ентусиазъм в реализирането му. Проектът обаче въпреки съвършенството си в техническо отношение, не отговарял на нуждите и изискванията на Световното изложение за изящна и изискана архитектура. Затова са потърсени услугите на френския архитект Стивън Совестър, на който е възложено да придаде на кулата художествен облик. Той предлага свързването на опорите с величествени арки, които да служат и като главен вход на изложбата. Неговото предложение също така включва остъклени зали и различни декоративни елементи за украса.

image

Първоначално наричали „експоната” просто 300-метровата кула, но по-късно приема името на Айфел. Кулата е най-високото съоръжение в Париж и най-посещаваният срещу заплащане архитектурен паметник в света.
Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има по над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти.
Строителството на кулата струва 7 800 000 франка, които се изплащат само с доходите от самото изложение
Строителните работи продължават две години, два месеца и пет дни (от 28 януари 1887 г. до 31 март 1889 г.). В тях участват 300 работници. За бързия строеж способстват изключително висококачествените 1700 монтажни и 18 038 детайлни чертежи на метални части, съединени с два и половина милиона нита, всеки с диаметър 30 mm. Най-големите метални части не надхвърлят дължина 3 m.

image

В следващата серия от снимки показвам фрагменти от кулата, където са показани ефирните елементи от които е изградена.

image

Един от четирите крака на кулата. В два от тях се вградени асансьори, които едновременно могат да издигнат до първото или второто ниво 30 човека. Вижда се и стълбището, което до първото ниво има 316 стъпала, а от първото до второто ниво 360 стъпала.

image

Един от най-важните въпроси за Айфел е безопасността. Имайки предвид мерките за сигурност тогава, забележителен е фактът, че само един работник е намерил смъртта си при построяването на кулата (по време на инсталиране на един от асансьорите).

image

Творческата интелигенция на Франция е възмутена от дръзкия проект на Густав Айфел и се опитва да спре строителството още в самото начало. Сред тях са Ги дьо Мопасан, Александър Дюма-син, Шарл Гарние и Франсоа Копе. Те се страхуват, че кулата няма да отговаря на архитектурния стил на града, създаван с векове. Въпреки това, изненадващо „Желязната дама” се оказала един изключително доходоносен бизнес.

image

Основите са излети и завършени до 30 юни 1887 г, а кулата е осветена на 31 март 1889 година. По това време асансьорите все още не работят и изкачването става пеша.
Официално кулата е отворена за посещения на 6 май 1889 година. Моментално тя се превръща в хит и се формират огромни опашки от желаещи да се качат да я разгледат. До края на изложението е изкачена от 2 милиона души.

image
За сглобяването на металните елементи на кулата са употребени около 2 500 000 нита всеки с диаметър 30 mm.

image
В горната част на снимката се виждат две от 20 000 мигащи лампички.

Кулата днес е висока 324 метра (заедно със всички допълнителни съоръжения, антени и телекомуникационни уреди).
Цялата метална конструкция тежи само 7300 тона. Пълното тегло заедно с фундаментите е 10 100 тона. Те са направени от масивни бетонни блокове. При буря максималното й отклонение на върха е само 15 см. До върха се стига по 1792 стъпала, което е годината на обявяване на Първата Френска Република. В построяването й участват 50 инженери и около 300 работници.
От създаването й до сега тя е била пребоядисвана 17 пъти, или по един път на всеки 7 години. За да бъде боядисана кулата, са нужни 60 тона боя и 25 бояджии трябва да работят повече от една година. Последното пребоядисване е завършено през 2009 г, по случай 120 години от построяването й.

image

По-долу ще видите серия от панорамни снимки, заснети от третото ниво на кулата.

image

Според първоначалният договор кулата е считана като „експонат” на изложението и е трябвало да се демонтира след 20 години. Но съоръжението има внезапен и потресаващ успех.

image

Поглед към Остров Сите и катедралата Нотр Дам

През 1906 година на нея е монтирана първата опитна радиостанция. През 1921 година се осъществява и първото радиопредаване от кулата. Това става възможно след поставянето на специални антени. От 1922 година започва редовна радиопрограма, наречена „Айфелова кула. През 1957 година е поставена телевизионна кула, която увеличава височината на 320,75 метра. Днес има поставени най-различни линейни и параболични антени за радио и телевизионни предавания.

image

image

Изглед към Сена и центъра на Париж. Вижда се мостът Александър ІІІ, Големия дворец, Площада Конкорд и Градините на Тюйлери.

image

Изглед от кулата в западна посока на Париж.

image

image

На горната снимка се вижда река Сена и малкия дълъг остров, в дъното на който се вижда "малката" статуя на Свободата. Както е известно, Статуята на Свободата край Ню Йорк е подарена от Франция на САЩ. "Малката" статуя в Париж е точно копие на оригинала, но е 4 пъти по-малко от това в Ню Йорк.

image

Изглед към Фонтаните на Трокадеро и Двореца Вайо.

image

Изглед към Булонския лес, най-големия парк в Париж с редица спортни съоръжения и атракциони.

image

Изглед към бизнес квартала "Дефанс".

image

image

Изглед към Триумфалната арка.

image

image

Река Сена.

image

От 1960 г. международният туризъм започва стремглаво да се развива и броят на посетителите постепенно се увеличава. През 1980 г. старият ресторант и поддържащото го желязно скеле са демонтирани от кулата. По този начин Айфеловата кула се освобождава от ненужни 1340 тона. По същото време са подменени асансьорите за третата платформа. Инсталирано е светлинно устройство, състоящо се от 352 прожектора.

image

image

Изглед към хълма Монмартър и катедралата "Сакре кьор". Горните две снимки са правени от второто ниво на кулата. А как изглежда Монмартър от третото ниво е показано на снимката по-долу.

image

През 2000 година по цялата повърхност на кулата е монтирана системата, съдържа 20 000 премигващи лампи. Днес тази система се включва на всеки кръгъл час след залеза на слънцето до 01 часа през нощта и в продължение на 5 минути се предлага на зрителите един истински светлинен спектакъл. В 1 часа през нощта основното осветление на кулата се изключва.
Понастоящем Айфеловата кула е собственост на кметството в Париж. Кулата е подсилвана няколко пъти на най-наложителните места. Олекотена е с 1340 тона, а витото стълбище до третия етаж е заменено с прави отсечки, което сега се използва само като аварийно. Туристите се изкачват до третото нива само с асансьори. Изискванията за сигурност са завишени и осъвременени.
Над третата платформа има астрономическа и метеорологическа обсерватория.
1-ва платформа
Височина над земята: 57,63 m
2-ра платформа
Височина над земята: 115,73 m
3-та платформа
Има два етажа
1-ви етаж
Височина над земята: 276,13 m
2-ри етаж
Височина над земята: 279,11 m
Върхът на кулата
Обща височина с антени след 2009 г. - 324 m
Обща височина без флаг - измерване през 1889 г. - 300 m
Обща височина с флаг - измерване през 1889 г. - 312,27 m


До тук всичко може да се намери в интернет. Сега нека да кажа нещо от себе си.
Един куриозен факт, който се знае от малко хора.
Представете си един абсолютно точен макет на Айфеловата кула, който да тежи само 1 kg. Можете ли да кажете колко висок ще е този макет? Може да ви се стори невероятно, но този макет ще е висок 155 cm. И знаете ли, че този макет ще е истинско бижу. Изключително фин филигран с перфектни ажурени орнаменти. ДА! Въпреки своите огромни размери Айфеловата кула е едно съвършено бижу. Трудно ще бъде за всеки бижутер за изработи този макет с височина 1,55 m, ако се спазват абсолютно точно пропорциите на отделните 18038 елемента и около 2 500 000 метални нита. Защо ли? Защото този макет ще е в мащаб 1:200. Един истински нит на кулата е с диаметър 30 mm. Намален 200 пъти този нит ще има диаметър 0,15 mm ?!?!. Най-дългия метален елемент от кулата е с дължина 3000 mm. Намален 200 пъти това прави само 15 mm. И всичко това изпипано като невероятна паяжина. Не съм сигурен дали разбрахте за какво говоря, но е много трудно на човек да повярва, че това е самата истина.
Ако искате да се качите и вие на Айфеловата кула, първо трябва да отидете в Париж, да почакате известно време на опашка, да си купите билет и пеша или с асансьорите да се изкачите до 1, 2 или 3-то ниво.

Цените са следните,
Пеша по стълбището - максимум до 2 ниво - 5 Евро (около 680 стъпала)
Асансьор до 1-во или 2-ро ниво - 9 Евро
Асансьор до 3-то ниво - 15 Евро
А какво ще видите от там, можете само да си представите, ако се вгледате в снимките ми по-горе.
На всяка площадка за наблюдение има и биноколярни тръби, с които можете в детайли да наблюдавате целия Париж. Цена за 1 минута - 1 Евро.

Ами това е!

image
До нови срещи!

С поздрави  инж. Иван Иванов

 



Гласувай:
11



1. alchemist - Учудвам се, че Ги дьо Мопасан е см...
17.06.2014 21:19
Учудвам се, че Ги дьо Мопасан е смятал кулата, за прекалено модерна спрямо тогавашният облик на Париж. При все, че от неговите разкази лъха модерност и някакво особено умиление по миналото.
За другите забележителности на Париж(извинявам се), не ми пука особено, но не мога да остана равнодушен пред творението от стомана.
цитирай
2. lubara - Поздрави, Иване!
23.06.2014 08:54
Бях горе, на трето ниво, с асансьора. Париж е невероятен!!! А винаги ме е учудвал твоят така пространствен поглед към всяка тема, която подхващаш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331870
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031