Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2014 22:51 - ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 5 - Градините на двореца Версай
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 7571 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 04.07.2014 23:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 5 - Градините на двореца Версай

Както обещах в предишната част на пътеписа, днес ще продължа със следващата забележителност на Париж - Градините на двореца Версай. Дворецът Версай освен със своите великолепни кралски апартаменти в класически стил Барок, се слави и с изключително красивите си градини, които по-нататък ще наричам просто Парка на Версай. Макар този парк да е неразделна част от Версайския дворец, той си е една самостоятелна забележителност на Париж. И наистина, за посещението на Парка трябва да се снабдите със самостоятелен билет. Цената е 7,50 Евро. Днес ще ви покажа предимно снимки от Парка. Но въпреки това трябва да ви дам и малко повече туристическа информация.
За разглеждането на целия парк ще ви е необходим един цял ден, но все пак ако сте по-експедитивни ще се справите може би и за половин ден. За съжаление ние имахме на разположение само 2 часа и да кажа, че успяхме да го разгледаме дори повърхностно, ще ви излъжа.

Защо това е така?
Преди всичко целият парк е разположен на 1010 декара площ. Това е малко повече от един квадратен километър. В него са разположени 1400 водни съоръжения - басейни, езера, езерца и много фонтани и водоскоци. Има около 400 скулптурни фигури.
Паркът е разположен от западната страна на Двореца и непосредствено пред него има две езера с много скулптурни групи. На юг е разположен Южния партер с много екзотични дървета и цветя, които предизвикват истинско възхищение. До партера е разположена така наречената "Оранжерия" а още по на юг "Швейцарското езеро". От северната страна са разположени още два фонтана - Фонтанът на Дракона и Фонтанът на Нептун. Напред е разположен Големия канал, който има формата на кръст. Преди канала има фонтан и езеро, известни като Фонтана на Богинята Лета и нейните деца - Аполон и Артемида. Каналът започна с най-внушителния Фонтан на Аполон. В северната част на разклонението на канала е разположен един друг парк с два двореца, Големия Трианон и Малкия Трианон, известни още като двореца на Наполеон и двореца на Мария Антоанета. За съжаление ние нямахме щастието да стигнем до там.
Но стига толкова с описания. Малкото снимки, които ви предлагам са достатъчни да добиете бегла представа за този великолепен парк.

image

На тази снимка се вижда "Швейцарското" езеро, а пред него е част от Оранжерията. Бялото петно в дъното е конната статуя на Луи XІV.

image

В дъното на тази снимка виждате част от Парка, който е оформен като висок Лабиринт, в който може и да се загубите (за малко).

image

Великолепно подстриганите конуси от вечно зелени дървета. Интересното е, че този начин на подстригване е много популярен в цяла Франция. Такива конуси видяхме и на много други места.

image

Вечно зелената ограда на Лабиринтите в която са "вградени" много мраморни статуи.

image

Версайският дворец, погледнат от към Парка. Виждат се части от вечнозелените нискостеблени первази на алеите от северното крило на Парка. 

image

image

Фонтанът на Дракона. В дъното е Фонтанът на Нептун

image

Фонтанът на Нептун.

image

Фонтанът на Дракона - фрагмент.

image

Пред "Пещерата" със статуите "Grotte"

image

"Пещерата" със статуите "Grotte".

image


Едно от многого езерца с фонтани.

image

Част от Парка. В дъното е Дворецът Версай.

image

Пеещият фонтан.

image

image

image

Фонтанът на тигрите.

image

На тази снимка се вижда туристическо автомобилче, давано под наем за самостоятелно разглеждане на Парка.

image

Басейните пред двореца, около които са разположени много бронзови статуи.

image

image

image

image

image

image

Поглед към фонтаните в северното крило на парка

image

image

За да разгледате парка по бързо, можете да ползвате срещу допълнително заплащане автомобилно туристическо влакче или просто да си наемете туристически автомобил под наем (вижте снимката по-горе). В Големия канал можете да се разходите с лодка, а по поляните на парка можете дори да си устроите пикник. Но... това е за парижани и за туристи, пребиваващи в Париж за по-дълго време.
За съжаление, както вече казах, ние видяхме само около 10-20 % от Парка. Туристите от нашата група, които не посетиха двореца (за което после съжаляваха) успяха да видят много други красиви кътчета от парка и най-вече тази част от него, където се намират Големия и Малкия Трианон.
Но... Просто нямахме време. Затова пък това ще е повод да дойдем отново в Париж и ... тогава ще видим повече.

Това е за днес.

До нови срещи

 



Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3341011
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930