Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2014 22:52 - Франция - Част 1 - Дворецът Фонтенбло
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 15579 Коментари: 11 Гласове:
13

Последна промяна: 08.08.2014 16:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Франция - Част 1 - Дворецът Фонтенбло

До тук приключих с пътеписите ПАРИЖ - "MON AMOUR", но това не е всичко от нашата екскурзия. В следващите постинги ще ви запозная още с редица забележителности на Франция. Дето се казва, Париж не е Франция и Франция не е само ПАРИЖ.
Днес е разказът ми за Двореца Фонтенбло.
Ако попитате някого, какво знае за Двореца Фонтенбло, малцина ще са тези, които ще ви отговорят. Странно защо, но този забележителен дворец е неоправдано пренебрегван от туристическите агенции и малко са тези, които го предлагат в своите програми. А повярвайте ми, това е наистина един забележителен дворец, който заслужава да се види.
И както винаги първо да отговорим на въпроса.
Какво е Фонтенбло и кралския дворец, който се намира там?
На около 65 км на югоизток от Париж, сред ниски и гористи хълмове, в близост до река Сена, се намира град Фонтенбло-Авон. Всъщност това са си две по-малки градчета с общо население около 15-20 хиляди жители. Но интересното е, че тук се намира най-луксозната лятна резиденция на френските крале - Дворецът Фонтенбло (на френски: Fontainebleau).

image

Отначало тук Луи VII, към края на ХІІ век, построил първия малък замък за убежище при задоволяване на ловните си страсти?

image

Истинската история датира даже още по-отрано, когато на това място някой построил малка къща до извор с много вкусна вода, която просто си бликала свободно.

image

Скоро се появили още няколко селски къщи. Мястото станало село, а името, с което почнали да го наричат, буквално е съчетание от „FONTAINE BelLe EAU“, което означава „Извор с хубава вода“.

image
Чешмата, на мястото на което се предполага, че се е намирал Изворът с хубавата вода.

След това Луи IX бил пък първият крал, който построил допълнителна по-голяма сграда и нещо като болница. За последните седем века общо 34 крале (и императори) имали удоволствието да ползват къщата във Фонтенбло като извънградска резиденция.

image

Но днешния си вид дворецът дължи на крал Франсоа I, който е и първият крал, който изисквал да бъде наричан „Ваше Величество“, което преди това било обръщение само към императори.
През XVI век кралският двор на Франсоа I се премества през летните и есенните месеци в замъка. Въпреки ексцентричния му начин на живот, за 52 г. Франсоа I сътворил архитектурни чудеса: преправил сегашния Лувър от тогавашна средновековна крепост във великолепен ренесансов дворец. Финансирал строежа на сградата на Кметството в Париж. Финансирал и активно участвал в архитектурния план на замъка Шамбор (с удивителната вътрешна стълба по проект на самия Леонардо да Винчи). Продължил обновлението на замъка Амбоаз. Но дворецът-замък Фонтенбло бил най-големият му проект. И дори днес Фонтенбло остава най-големият кралски дворец във Франция.

image

Влюбен в природата и във Фонтенбло, той изгражда Златната врата, Балната зала, двора на Белия кон, художествената галерия. В нея събира колекция от най-известните картини в света, сред които „Джокондата" на Леонардо да Винчи, скулптури, гоблени, скъпоценни камъни и украшения. С тази галерия замъкът се превръща в школа и център на изкуствата за Европа. Част от колекцията сега е в Лувъра (Джокондата) и в Националната библиотека на Франция, друга е все още изложена в замъка.
Замъкът, който по своето предназначение е кралски дворец е разположен на площ от 170 декара. Има 1900 стаи. Повече от две трети от тях са запазени и възстановени в автентичния си вид. Стените и таваните са богато декорирани с копринени тапицерии, дървени и мраморни фризове, фрески, орнаменти от фино и скъпо дърво, мрамор и много, много позлата. Във всичко това са вплетени инициалите и хералдическите знаци на кралете и техните съпруги.

image

Дворецът става любима резиденция за ловни и светски забавления на всички френски крале след него. Тук се вземат важни за държавата решения. Постепенно към първоначалната средновековна ловна сграда всеки крал добавял по нещо ново. Така се получил необикновеният архитектурен ансамбъл от великолепни сгради и красиви градини.

image

Делото на Франсоа I продължават неговия син Анри II и съпругата му Екатерина Медичи, Анри IV и Луи XIII. Оттогава е и галерията на Диана Поатие (главната фаворитка /любовница/ на Анри ІІ), вратата на Дофина, кралският кабинет, църквата „Св. Троица" и стълбата пред главния вход на двореца във форма на двойна подкова.

image

Крал Луи ХІV построява Версай и изоставя Фонтенбло. Той е бил тук само 84 дни от живота си. После и неговите наследници рядко са посещавали Фонтенбло, докато идва времето на Император Наполеон, който е възхитен от забравения дворец и го превръща в своя главна резиденция.

image

Императорският орел на Наполеон І Бонапарт над главния вход на двореца Фонтенбло

Наполеон І Бонапарт приема в двореца и римския папа. За себе си и за императрица Жозефина, а след раздялата с нея и за императрица Мария-Луиза, той построява така наречените малки апартаменти, а големите използва за тържествени приеми и церемонии. Голямата кралска спалня превръща в Тронна зала. В личния си червен салон на 06.04.1814 г. Наполеон подписва своята абдикация и се отрича от властта.
В двореца Фонтенбло има и музей. Има и постоянна експозиция на китайски порцелан. Има картинна галерия и библиотека.

Май отново се отклоних в приказки, които всеки може да намери в интернет. Затова да минем към фото разходката из градините и стаите на двореца Фонтенбло. Няма да правя сравнение кой дворец е по "красив" - Версай или Фонтенбло. Това оставям за вас. Всеки има свое мнение.
Първо да се разходим из градините на Двореца Фонтенбло.

image

image

image

image

Езерото с шараните, патиците и лебедите.

image

image

image

image

image

image

По долу ви показвам снимки от градините на Диана

image

image
image
image

image

image

image

image

А сега напред към апартаментите и залите на Двореца.

image

Император Наполеон І Бонапарт.

image

Наметалото и шапката на Наполеон Бонапарт.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Статуя на крал Франсоа І




image
image

image

image

image
image

image

image
image

image

Библиотеката





image

image

image

image

image

image

image

image

Всички снимки от този постинг можете да видите и тук.

Накрая да посоча няколко причини да посетите Фонтенбло:
Близо е до Париж - 65 км.
Фонтенбло е в пъти по-спокоен откъм тълпи туристи отколкото Версай. В зависимост от сезона и времето може даже в някои моменти да се почувствате съвсем сами в целия замък.
Фонтенбло е най-големият кралски замък-дворец във Франция. А според мен и най-очарователният. Пищен е, но не като Версай. Там по някое време може да започне да ти се повдига чак от злато и разкош. Тук е по-семпло и по-елегантно.
Фонтенбло е по-стар от Версай, следователно има повече история.
Паркът му е прекрасен! Има обособени градини: Градината на Диана Поатие, Английската градина, Езерото с шараните, Голямата градина, Гората.
И след като сте се находили назад във вековете, а очите ви са се наситили с красота, се връщате отново в съвременната цивилизация.

До нови срещи в Замъците по река Лоара.




Гласувай:
13



1. tutankhamon661 - pitagorid
06.08.2014 13:56

Отлично! Много ми хареса.

цитирай
2. toninabog - Поздрави!
06.08.2014 16:30
Както обикновено брилянтно направен постинг! Аз много харесвам начина ,по който представяш местата , които си посетил. Едва ли се нуждаеш от утеха,заради негативисти, които нямат друга работа и се опитват да оплюват всичко.Не зная къде са тези "правописни и пунктуационни грешки" и как човек трябва да се облича на екскурзия? В Париж всички са облечени така, зная го от лични наблюдения.
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Не споделям мнението на №1. Като е ...
07.08.2014 19:06
Не споделям мнението на №1. Като е толкова претенциозна да се разходи до там с балната си рокля и да си поснима на воля. Хората на запад не са фръцли като нас и не обръщат толкова голямо внимание на дрехите, а на други неща. Женати е облечена семпло като тях. Имам приятелка, омъжена щастливо във Франция, която всяко лято си идва в България при родителите си. Облечена е съвсем обикновено, въпреки че работи там в престижна банка. Говорили сме си за французойките и това, че изисканият им стил си е останал в миналото, там в дворците, които ни показваш. Много хубав постинг, направил си го като по учебник. Успял си да покажеш собствена гледна точка, което е много важно за целите на постинга.
цитирай
4. nikita8888 - Много добре ни представяш разхо...
07.08.2014 20:37
Много добре ни представяш разходката ви из красотите на Франция!А относно коментар номер 1 съм просто възмутена ,но и тук в блога ги има всякакви вече..не им се връзвай..Поздрави!
цитирай
5. katan - Фонтенбло ...
08.08.2014 13:37
Винаги го свързвам преди всичко с Наполеон Бонапарт.

Поздрави за постинга!
цитирай
6. sestra - Както и до сега -
09.08.2014 23:15
хубав постинг с добри снимки. Благодаря и се радвам за вашата разходка.
цитирай
7. pitagorid - Забележка
10.08.2014 09:37
Коментар №1 съм премахнал, тъй като е естетически нечистоплътен и не отговаря на моите критерии за толерантност и добър тон. Последния коментар на госпожа Мая Вуковска (вижте тук http://vukovska.blog.bg/ ) просто не допуснах да бъде публикуван, тъй като не касае темата на постинга, а се отнася за личните проблеми на госпожата и мястото му не е тук, а в нейните "Лични дневници". Извинявам се на г-жа Вуковска, въпреки че тя не заслужава това.
цитирай
8. andalutravel - Много интересен постинг и образ...
10.08.2014 10:12
Много интересен постинг и образователен. Хареса ми също и начина по който представяте исорията - тази комбинация със снимките между текста пробужда интерес. Поздравления!
цитирай
9. tera - Хубав пост! :)
12.08.2014 21:42
Била съм в този дворец, както и в някои от замъците по Лоара.
Специално за Фонтенбло обаче даже мисля, че на снимките си го "изкарал" по-хубав, отколкото е в действителност. :)
Шегувам се, но на живо не е кой знае колко впечатляващ, някак мрачноват ми се видя, помня хубавото му стълбище и залата, където е подписал абдикацията. Даже зала е доста силно казано, беше стаичка с няколко червени кресла и масичка. Тук нещо не я виждам на снимките.
Може би причината, че съм го позабравила е, че в следващите дни посетихме Версай, там е доста по-пищно, затова Фонтенбло ми се губи някак си, но ми беше приятно да видя хубавите снимки.
Поздрави!
цитирай
10. ckarlet - Охооо, кой е бил на разходка до Фр...
13.08.2014 19:00
Охооо, кой е бил на разходка до Франция:) Поздравления! Толкова хубаво разказано и показано в снимков материал, че имах чувството, че съм била с вас:) Това лято имахме предложение до там, но предпочетохме страните, които съм показала. Сега обаче си мисля си мисля, че трябваше да изберем Франция. Аз продължавам да разглеждам:)
цитирай
11. pitagorid - ckarlet
14.08.2014 21:43
Благодаря. Продължавайте да разглеждате. Ще има и още. Само че нещо не знам защо не ми идва лесно музата. Пък и в тези горещини?! Франция си заслужава да се види. Не само Париж.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3339260
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930