Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2015 16:39 - Скопие днес - Пропаганда и действителност
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 10015 Коментари: 3 Гласове:
15

Последна промяна: 01.06.2015 15:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Скопие днес- Пропаганда и действителност

И тази година не изневерихме на традицията и планирахме още през зимата една кратка екскурзия до близка Македония и Албания. Естествено и този път избрахме любимата ни туристическа агенция "Бохемия", защото знаехме, че всичко ще бъде перфектно организирано.
Когато дойде времето за заминаване (21.05.2015) тръгнахме с известна доза притеснение, защото точно тогава станаха събитията в Македония, протестите срещу правителството на Никола Груевски и престрелките с доста убити в Куманово. По този повод дори се стигна до там, че нашето външно министерство препоръча на българските граждани да не предприемат пътувания до Македония.
Нещата естествено бяха прекалено преекспонирани от политическа гледна точка, но все пак притеснение у нас съществуваше. Допитахме се до представителите на туристическата агенция, но от там категорично ни увериха, че нещата изобщо не са такива, каквито ни ги представят по масмедиите и екскурзията ще се състои.
ОК.
Тръгнахме рано сутринта от площада пред катедралния храм "Александър Невски" и след около два часа вече бяхме на граничния пункт Гюешево. Македония ни посрещна слънчева и обещаваше приятен майски ден. На Куманово спряхме за кратка почивка, където попитахме местните жители каква е обстановката в града, а те спокойно ни отговориха, че всичко е нормално. Преди няколко дни имало някаква престрелка някъде в града, но подробности не знаели. Мале-е-е! А ние знаехме едва ли не всичко, че има убити 8 души полицаи и цяла орда терористи. А те нехаеха, като че ли това не ги засяга. Вече наистина се успокоихме и малко преди обяд автобусът се установи на огромния паркинг в центъра на град Скопие - столицата на Република Македония.
Веднага започна нашата пешеходна разходка из централната част на Скопие, където предварително знаехме, че ни очакват някакви бутафорни и кичозни изненади.
Няма да се спирам върху неща, които могат да се прочетат в интернет за Скопие. Затова веднага ще премина към нашата фото разходка с кратки коментари между снимките, които ще ви предложа. Оставам на вас сами да си направите заключенията за това, какво е пропагандата и каква е действителността за Скопие днес.
Тръгваме по южния бряг на река Вардар, който се явява всъщност нейния десен бряг по посока на течението и след около 15 минути вече сме на историческия Камен мост над р.Вардар.

image
Преминаваме през него на северния бряг и от тук започва нашата фото разходка.
Ето ни пред паметника на Св.Св.Кирил и Методий - Все славянски просветители, но преди всичко те са „македонци”.

image
Обърнете внимание че само Кирил е светец, а Методий НЕ Е. Поне така е изписано на паметната плоча.
От другата страна на моста пък стои паметника на Св.Климент и Св.Наум Охридски

image
Сега стана ли по-ясно? Значи и двамата са светии. Поне така пише на паметната плоча. Докато за Методий не е така. Естествено и те са „македонци”, защото са Охридски. Нещо повече, в друг мой постинг ще стане въпрос, че Наум е дори Чудотворец.

image
В дясно от паметника на Кирил и Методий е фонтанът с конете. Зад него е Музеят на революционното движение и организацията ВМРО (Вътрешна Македонска Революционна Организация). На заден план се вижда Народния театър на Скопие.

image
В ляво на паметникът на Климент и Наум Охридски е фонтанът с лъвовете. На заден фон е петзвездния хотел Stone Bridge.
Изобщо обърнете внимание, че в Македонската столица има много коне и лъвове. Нещо, което повече би прилягало на българските паметници.

image
Ето ни е пред величествения мемориал на Филип ІІ Македонски. Филип е бащата на Александър Македонски. Мемориалът се състои от две части. Огромна статуя на Филип Македонски с красив фонтан и ретроспективен паметник на майката на Филип Македонски, където в кръг са наредени фигури от развитието на този младеж. Бременната майка, малкия Филип, юношата и съзряването на Филип. И тук има красив фонтан. Обърнете внимание, че под фигурата на Филип ІІ отново има лъв.

image
image
image
Отправяме се към "турския" квартал на стария град. Тук има много магазинчета за сувенири, но нашата цел е да посетим старата православна църква "Свети Спас". Днес 21 май е "Спасовден". Просто съвпадение, но затова пък по този случай в църквата се влиза безплатно. Иначе тя е обявена за паметник на културата и влизането е с входен билет. Но в замяна на това трябва задължително да си запалим свещичка, а това е горе -долу цената на билета. Църквата е строена през 18 век и затова е вкопана в земята. Това е било закон на Османската империя, която не позволявала църквите на раята да се извисяват над турските джамии. И както виждате в далечината зад църквата стърчи минарето на една от многото джамии в Скопие.

image
В двора на църквата е поставен саркофаг с мощите на Гоце Делчев. Естествено и той е национален герой на Македония. Какво има в този саркофаг не е ясно, но си пише че това е именно Гоце Делчев. Аз зная друго, но хайде сега да не накърняваме името на героя.

image
Връщаме се обратно към Каменния мост за да се прехвърлим отново на южния бряг, където се намира площад "Македония". В дясно е Паметникът на Георги Пулевски. Кой е Георги Пулевски вижте в интернет? В ляво е паметникът на още един „национален” герой на Македония - Карпош. Не знам защо, но тук го наричат още Крали Марко. Аз например знам, че Карпош е по националност български хайдутин от 17 век и не е единтичен с Крали Марко (Марко Мърнявчевич), който пък е сърбин и е средновековен крал на Прилепското кралство.

image
image
В далечината се виждат още четири огромни лъва, които стоят на стража на Скопския Лъвов мост. Нашия Лъвов мост ряпа да яде. На снимката виждате един от тези лъвове. По визуална преценка може да се определи, че е висок поне 3 м и дълъг 5 метра. За сравнение, лъвът на Паметника на Шипка е висок 4 м и дълъг 8 м. Какво ще кажете! Нема лабаво!!

image
Ето ни лице в лице с площад Македония. В центъра се извисява величествената конна статуя на АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ, издигната на висок постамент. Висока е 30 м. В основата има 8 лъва. Четири от тях гледат към статуята и останалите четири навън към площада.

image
Вляво се издига мраморния паметник на още един велик „македонец” - Цар Самуил. Още по вляво е конната статуя на Гоце Делчев, а крайно в дясно пък е конната статуя на Даме Груев. Високо в планината „Водно” се издига огромен железен православен кръст, който местните жители наричат "Милениум". Висок е 66 м и широк 40 м. До него води кабинков лифт, а вътре има асансьор.

image
Статуята на Александър Македонски в едър план.
Днес площад Македония беше затворен, защото спешно му правеха ремонт. Сменяха се плочките на площада, защото били много "грозни" и разваляли имиджа. Според премиера Груевски, този площад трябва да прилича на Парижкия Конкорд, затова и плочките трябва да са изящни.

image

Това е паметникът на Цар Самуил отблизо.

image
А това е Статуята на още един македонски император Юстиниян. Мале-е-е!! Те си имали още императори.

image
Конната статуя на Гоце Делчев.

image
А това пък е конната статуя на Даме Груев.

image
В далечината виждате още една внушителна куполообразна постройка. Знаете ли какво е това? Това е новата Водонапорна кула на Скопие (Водовод). В дясно на снимката се виждат още два от лъвовете на Скопския лъвов мост.

image
Вече сме на моста на владетелите на Македония. На заден план е Археологическият музей на Скопие. Няма какво да коментираме. Изящество и "много слава" и вероятно много пари.

image
В река Вардар може да се види и реплика на кораба на Колумб. Странно, но сигурно и Колумб е македонец. Е! Това е частен ресторант, но под секрет трябва да ви кажа, че има още два такива кораба тук във Вардар (не ви показвам снимки, но е факт).

image
Ето още две фамозни сгради - Главната прокуратура на Македония и Финансовата (митническа) полиция, а на заден план е Министерството на външните работи на Македония. Обърнете внимание на римските колони и статуите по покрива на втората сграда. В дясно е мостът на интелектуалците, който е показан по долу.

image
Мостът на интелектуалците на Македония, зад него е сградата на Главната прокуратура.

image
Мостът на интелектуалците - поглед от страни, а зад него сградата на Министерството на външните работи.

image
Снимка за спомен от моста на интелектуалците.

image
Още една забележителност - Колонадата с лъвовете пред площад Майка Тереза, а зад нея Македонската опера и балет. И при тази колонада има множества римски колони и статуи. Естествено и лъвове. А Майка Тереза май също е "македонка" макар че лично тя заявява, че е албанка. Забравих да спомена, че в ляво от площад Македония е и „къщата музей” на Майка Тереза. Въпрос на спор е дали това е родната къща на Майка Тереза, но …
До Македонската опера и балет все още се строи още една величествена сграда - на Македонската филфармония. Ей! Българи, замислете се! Вижте какво правят нашите съседи!
Впрочем в Македония има две магистрали. Магистрала номер 1 се нарича Александър Македонски, а магистрала номер 2 - Майка Тереза. А у нас какво - Тракия, Хемус, Марица, Струма, Люлин.
Пихме по едно кафе край Вардар и се отправихме към Парламента на Македония, да видим какво става там.

image
Е, това е паметникът на загиналите македонски герои. На заден фон е колоната на богинята Нике и Квадригата от 4 коня. Малко напомнят на Бранденбургската врата, ама не е същото.

image

От тук се вижда още по-добре и Кръста "Милениум" и лифта до него.

image
Още една конна статуя на македонски национален герой Питу Гули.

image
И още една - Конната статуя на Никола Карев. Кой е той, вижте в интернет? Зад него е сградата на Македонския парламент.

image

А! Ето го и палатковия лагер на протестиращите. Няма шега, лагерът наистина съществува. Вижда се и плакат с надпис "Свети Никола, спаси ни от дяволите". Интересно! Кой е този свети Никола, всеки знае, но кои са дяволите? Може би Никола Груевски и компания.

image
А кои ли са тези кресла? Дават се под наем. Сигурно на тези от портретите зад надписа. Аз лично не ги познавам.

image
Опа! Къде така. Македония без Триумфална арка. Няма такова нещо. Ето я!

image
Е! То не може без паметник на основателите на ВМРО! В интерес на истината имаше и паметник на Тито, ама него не ви го показвам за да не си развалите настроението.

image
Накрая за да ви покажа, че в Скопие не живеят само мюсюлмани, както някои си мислят, поради големия брой джамии ето и Катедралния храм на Македонската православна църква „Свети Климент Охридски”.

image

За последно една снимка за спомен от Скопие пред паметника на загиналите герои на Македония.
Ще прекратявам вече, защото от многото информация доскучава, а има още какво да се види в Скопие. Например спрелия часовник на Скопската гара, който напомня на идните поколения за голямото земетресение от 26 юли 1963 година в 05 часа и 17 минути.

В следващия постинг ще ви разкажа за Албания. Какво знаете за нея? Легенди и действителност.

До нови срещи



Гласувай:
15



1. getmans1 - Много кон, ...
31.05.2015 19:13
... много лъв и каменни хора, в тази държава няма ли живи бе, пък дори македонци да са!?
Водонапорната кула ако е в града, е добре решена иначе и куполите са доста.
цитирай
2. katan - МалееееЙ!
31.05.2015 19:42
Виждам по телевизията, но тук направо се изумих!
Виж Скопие преди 4 години -

http://katan.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/07/07/skopie.778372

Още тогава бях сигурна, че ще постигнат тази грандиозна промяна на центъра /символ на грандоманщия и лъжа/.
Дали все пак са променили нещо и в жилищните квартали?

Мемориалът на Филип Македонски скрива уникалната БЪЛГАРСКА църква "Св. Спас", която е изографисана и резбована от БЪЛГАРИ от Добърско.

Тъжна история!

Жалко, че нашите управници НИЩО не правят срещу ОБИРА на историята ни!

цитирай
3. shtaparov - Радвам се, че Скопяни тачат толкова ...
31.05.2015 22:14
Радвам се,че Скопяни тачат толкова много Български светци,царе и герои- личи си,че Българското е в кръвта им!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3339186
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930