Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2015 17:57 - Замъкът край с.Равадиново
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 27662 Коментари: 16 Гласове:
20

Последна промяна: 21.06.2015 18:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Замъкът край с.Равадиново

На 13 юни 2015 г. НТС гр. Стара Загора организираха поредната двудневна екскурзия из България.
Този път маршрутът беше - Стара Загора - с.Равадиново - Созопол - Тракийското светилище Бегликташ - Нестинарското село Българи в Странджа - гр.Царево - с.Синеморец и устието на р. Велека - гр. Бургас - остров. "Света Анастасия".
Днес ще се спра на първия обект от маршрута -
Замъкът край с.Равадиново.
Не искам да навлизам в подробности от историята на този замък, нито пък да правя някакви коментари. Днешният постинг ще бъде по-скоро като една фото разходка из замъка и всеки ще може да си направи съответните изводи за него.
Защо постъпвам така? Преди всичко, защото много хора ще го оприличат като 100% кич и безвкусица. Други ще го харесат по-различни критерии. Някои ще си зададат неудобни въпроси като: "Чий е този замък?, "С какви пари е построен?" "Защо е построен?" и т.н. Затова само за информация ще кажа, че това е частна собственост на г-н Георги Тумпалов. Разположен е в непосредствена близост до с. Равадиново и на около 5 км от гр. Созопол. Строежът му е започнат преди 19 години, но все още не е завършен. За да го разгледате се плаща вход от 8 лв.
За всички подробности относно този замък и неговия собственик, можете да направите справка в интернет. Информацията там е изобилна и крайно противоречива.
Аз като любител фотограф ще споделя с вас само впечатленията ми от гледна точка на фотографските достойнства на замъка. Като бонус съм направил и кратък видеоклип.
Под някои снимки ще направя и пояснителни коментари, толкова колкото да заостря вашето внимание за неща, върху които да се замислите.

image

Общ изглед на замъка.

image

Водоскок до самия вход на замъка.

image

Нещо като беседка, ама май е нещо друго. За какво служи не ми стана ясно, ама като фотографски обект изглежда добре!?

image

Мостче с парапет и интересен малък тунел с водоскок!

image

Из алеите на градината, където има много цветя и растителни видове. Но и бронзова статуя на амазонка с открита гърда! Дървото отзад е цъфтяща маслина.

image

Стълби с медни орнаменти като охлюви, бронзови (или бронзирани) вази, стълбищни парапети, много цветя и ... каменни стени и огради.

image

Парапетите по мостчетата изглеждат като бронзови (едва ли е истина), но са декорирани с екзотични животни - летящи коне, дракони и какво ли не още.

image

image

Кактус посаден във ваза с форма на охлюв!

image

В центъра е собственикът на замъка - г-н Георги Тумпалов. Между пръстите му дими пура. О-о-о!!

image

Следващите няколко снимки са направени в подземната Винарна на замъка. Водоскоци, рицарски доспехи, огромни дървени маси, картини, ефектно осветление, "изкуствени сталактити", алибарди, бурета, мечове, родопски чанове, кралски кресла, огледала, фигурни аркообразни тавани и ... Ами вгледайте се в детайлите!

image

image

image

image

Във филмчето, което предлагам накрая на постинга ще видите и други подробности, какво има във винарната. Сега да видим още неща в градината.

image

Пред един интересен фонтан. Вгледайте се в подробностите!

image

Някои дори си правят селфита!

image

Внимавайте с жабата!!!

image

image

Това пък какво е? И защо е сложено там?

image

Това пък е площадчето пред фонтана. Вижте само какви фамозни пейки се предлагат на посетителите!

image

Това е православен параклис в градината на "средновековния замък".

image
Пред входа на православния параклис "Свети Георги". Естествено на името на собственика!

image

Витражи вътре в параклиса. Такова нещо обикновено има в католическите храмове. Ама вижте само как изглеждат и в православен параклис. Не е ли красиво?!

image

Още един фонтан. Или по-точно "водолей" А тези листа на какъв растителен вид са?

image

И това е нещо като фонтан. Или ... и аз не знам как да го нарека.

image

Хайде да разгледаме замъка с повече детайли. Вижте по-долу!

image

image

image

image
image

Сега ще отидем до езерото и да видим какво има там.

image

Естествено ще има лебеди! Какво друго?

image

О-О!! Има и черни лебеди!

image

Охо-о! Има и други птици!

image

Има и ловна колекция от трофеи! Нема лабаво!

image

Познахте ли това какво е? Това е... пещ за печене на ... кавото си помислите. Има и чеверме шиш, задвижван от водно колело. (Виж във филмчето!)

image

image

image

image
Интересна комбинация - рицарски доспехи и Света богородица.

image

Нещо "по-съвременно".

image

Още един фонтан!! Вляво има цъфтяща магнолия.

image

image

image

Ето това е смисълът на съществуването на този замък!!! Собственика само с няколко думи е казал своя върховен замисъл. Всички ние сме Грешници, щом не можем да направин някакъв си там замък, езеро и поне две добри деца!

image

image

image

Дървено пиле и жаби!


image

Част от групата, която посети този забележителен замък, засега единствен в България.

image

Плочникът по алеите на градината на замъка.

А накрая ето и "Черешката на тортата (Пардон - на замъка!)"

image

За идните поколения. Да се помни: Аз съм собственикът на този замък! Заветът ми е:

image
Този Приказен замък е моята детска мечта:

"ВЛЮБЕН ВЪВ ВЯТЪРА"

А накрая вижте и клипът, който заснех в градините на замъка. Вече казах, че замъкът все още е в строеж и какво ще има вътре не се знае:

До нови срещи!

 





Гласувай:
20



1. stela50 - Красиво...
21.06.2015 18:46
Поздрави !
цитирай
2. pitagorid - stela50
21.06.2015 18:52
1:0 за красивото!
цитирай
3. katan - За мен този замък е непонятен.
21.06.2015 19:39
Израз на мегаломанията на СОБСТВЕНИКА или на Г.......А му ...
Разни хора, разни идеали, както е казал Щастливеца ...
Не видях клипа. Там може би се обяснява каква все пак е идеята на това неразбираемо струпване на "красота".
цитирай
4. toninabog - Поздрави!
21.06.2015 20:59
За първи път чувам за този замък и останах приятно изненадана от гледката.Хареса ми постройката,градината,озеленяването,лебедите и пауните и многото вода!Предполагам, че разходката ви е била приятна.
цитирай
5. lubara - Аз нямам две хиляди евро, за да си ...
21.06.2015 21:01
Аз нямам две хиляди евро, за да си сменя колата, този пък господин си построил замък. Знам го от няколко години, странна работа, ама като има пари бол...Ние да ядем пасти!
цитирай
6. pitagorid - lubara
21.06.2015 22:29
Знаеш ли защо е така? Защото сме ГРЕШНИЦИ. Що за човек си като през живота си не можеш да си построиш едно замъче с езерце и патки в него, а колко му е да си направиш и две добри дечица. Ако всичко това е трудно за теб, значи си ГРЕШНИК. Егати философията!!!
цитирай
7. donchevav - Толкова красиво, толкова различно ...
22.06.2015 06:43
Толкова красиво, толкова различно от всичко, което виждаме днес в прекрасната иначе България! Никой не прави замък за себе си - замък се прави за другите - и за поколенията. Ако всеки направи своя замък - малък, скромен, посилен - в дома и в работата си - България би станала отново райска градина. И нещата не допират само до парите!
Благодаря за красивия постинг и за информацията! Поздрави!
цитирай
8. tili - Съвършено издържан
22.06.2015 07:52
във всяко отношение в стил "еклектичен кич" замък. Наистина буди уважение вниманието към всеки детайл и любовта на стопанина към творението му. Защо пък не?
Дай Боже всеки да реализира мечтите си :)
цитирай
9. tera - Според мен кичоазността иде от липсата на "концепция",
22.06.2015 09:46
а не най-вече от изпълнението. Ако имаше сюжет или философия някаква (изключвам приказките за грешниците), тази показност нямаше да е толкова дразнеща. Но пък и сам да си вдигнеш паметник приживе, не знам как изобщо да го коментирам това... ?!?

Сега положителното - браво на господина, че е на път да си сбъдне мечтата. Преди месец и нещо бях в Лисабон и обиколихме също и други места наоколо, които си заслужават няколко поста, но не ми се пише, предвид залялата като река простотия в блога. Само ще отбележа в Синтра едно магическо място – Кинта де Регалейра, което също е замък. Този малко ми напомни за него. Но разликата е, че там има една вълшебна градина, където си все едно в компютърна игра на живо - с всичките там тунели, пещери, водопади, подземия и т.н. Има вложена мисъл и философия, затова е толкова интересно.

Също в Синтра е и Пеня Палас - много интересен също, но на мен доста кичозен ми се видя, дори само като му видите шарената фасада, става ясно. Това не пречи туристи от цял свят да го посещават. Така че не съдете твърде строго господина - идните поколения може и да са му благодарни за тази забележителност и го казвам без кавички. Поне нещо е направил и оставил, не е като да е крал и влачил по чужбина авоари.
Бях преди месец в Созопол за кратко, но нямаше време за замъка. Но бих го посетила с интерес.
цитирай
10. pitagorid - tera
22.06.2015 11:26
Благодаря за коментара. Моето мнение съвпада с вашето. Но нарочно не го споделям, защото както казвате простотията в блога надхвърля критичното ниво. И аз искам да напиша много неща тук, но се въздържам пак поради тази причина. Имам много добър материал за Албания например, но ... все отлагам. Пуснах този постинг най-вече заради снимките. Наистина е красиво!
цитирай
11. tera - Така е, снимките са красиви
22.06.2015 14:27
Ето тук нещо още по-красиво, за да онагледя предния си коментар:

http://www.boredpanda.com/palace-of-mystery-quinta-da-regaleira-by-taylor-moore/

цитирай
12. megg - Хубаво е да сбъднеш
22.06.2015 18:33
детската си мечта, сякаш отново си хлапе и животът е игра, приказка. Бях в Равадиново преди около 4 години, тогава замъкът все още не изглеждаше така, продължаваха строителните дейности. Помня, че отношението ми не беше еднозначно - някои постройки, детайли, предмети, идеи ми допаднаха, други ми се видяха странни и неуместни заради липсата на синхрон с тези, до които бяха поставени, на места - разностилие; както и липса на единство във внушенията... Не знам... Но помня красотата на зеленото, простора, лебедите и стените, загърнати в зеленина, които ми напомниха на илюстрации от детските ми книжки.
Хубава вечер!
цитирай
13. hel - Красиво е! Отдавна чета и гледам ...
22.06.2015 22:24
Красиво е! Отдавна чета и гледам снимки за този замък и не знам какво да мисля! При първа възможност ще отида да го видя през моите очи и да чуя собственикът да обяснява. Сбъдване на детска мечта не изглежда сериозен мотив за такова скъпо начинание. Пък и собственикът не е правил сам проекта, екипът е вещ и би могъл да подхвърли идеята за обединяваща тема. Все пак - ясно е, че винаги ще има възхитени и възмутени. Хората имат различна ценностна система, различни вкусове...
цитирай
14. martito - С удоволствие бих разгледала за...
28.06.2015 21:34
С удоволствие бих разгледала замъка :)
цитирай
15. kvg55 - Особено красив обекг на фона на к...
05.08.2015 03:54
Особено красив обекг на фона на кичозните кулички, които се наблюдават по някои сгради.
цитирай
16. cecobob - Тера ми напомни
03.11.2015 21:52
Колко са жалки нашите крадци. Големите крадци правят, къде по-красиви неща. Поклон пред тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331859
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031