Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2015 21:43 - Уикенд в Женева
Автор: tera Категория: Туризъм   
Прочетен: 4124 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg







image



     По-скоро малко удължен уикенд, защото заминахме в петък, а се върнахме днес - в понеделник.

Накратко - хареса ми, супер си изкарахме, обаче с две уговорки - времето беше студено, осеобено сутрин и вечер, а цените - супер високи! :)

Но, ако се абстрахираме от тези два факта - изкарването си беше страхотно!

За този уикенд успяхме, както обичам да казвам, да обърнем Женева с хастара наобратно. Сиреч - видяхме почти всичко, което си заслужава да се види, при това по-голямата част от времето се развличахме с обиколи и криузи по Женевското езеро. Музеите останаха на заден план, а и от това, което видяхме - това не е силната страна на Женева.

Тя си има други преимущества като седалище на много международни институции, така че историческите и културни забележителности, доколкото ги има, не са кой знае колко съществени.

Има много красиви сгради и вили около езерото с богата история - като се започне от вилата на Жозефина, мине се през Ротшилдовци, после вилата на Айзенхауер, всякакви принцове, хотел, в който са отсядали огромна част от световните политически лидери и всичките тези вили са накацали около езерото. Естествено, че Айзенхауер не е имал лична вила там, просто е отсядал по време на исторически преговори, но така е останало името.

В стария град все пак има доста интересни истории и много култови места. Имахме една много приятна дама за екскурзоводка, която все едно приказки ни разказваше по време на обиколата - толкова благо и кротко. Много интересна беседа, ще кача някои снимки от местата, които ни показа.

Според нейната беседа, имигрантите съставляват поне 40% от населението на Женева. Може би и затова лично на мен не ми заприлича особено на типичен швейцарски град - беше мръсничко, с нахвърляни боклуци и стъпкани по улиците фасове, доста много араби, негри, китайци, индийци и всякакви други.

Когато за пръв път се оказах в Швейцария преди няколко години, пътувайки транзит от Германия за Италия, спряхме на една швейцарска бензиностанция за почивка. Още тогава ми направиха впечатление яко насосаните им цени там за сувенири и продукти, но това, което ми направи най-силно впечатление, че наоколо изглеждаше досущ като на календарите с фотоси от Швейцария, които бях виждала. Имахме и вкъщи такъв календар . Пейзажът, който видях  беше 1 към 1 с тези снимки. Беше март месец и по склоновете бяха сгушени типични швейцарски приказни къщички, всичко лъснато и чисто точно като снимка! Удивих се, че наистина снимките от календара се припокриват на 100% с действителността, а не е никакъв фотошоп.

Това е все пак извън големите им градове, но си мислех, че и в Женева има някаква типично швейцарска специфика. Изобщо не усетих нещо подобно. Ако изключим езерото, останалата обстановка е обичайна за много европейски градчета. Имах чувството, че съм в Италия или Германия и само френската реч и яките цени ме връщаха към факта, че съм в Швейцария. Това малко в рамките на шегата, но пиша поста на прима виста, именно за да не изчезне спонтанноста на впечатленията.

Това, което обаче е плюс за туристите в Женева е безплатният транспорт. Иам си и някакви плюсове все пак. Още на летището може да си вземете билетче, с което пътувате безплатно 80 мин. След като се настаните в хотела - там пък ви дават безплатна карта за градския транспорт за всичките дни на престоя ви. А това не е никак зле, защото в Мюнхен примерно преди 2 седмици пръснахме доста пари точно за карти за градски транспорт. Също голяма част от музеите в Женева са безплатни. От това обаче, не се възползвахме кой знае колко, защото ни остана време само за един безплатен музей. В другия влязохме с Geneva pass, който бяхме закупили независмо от безплатните карти. Geneva pass дава също възможност за безплатен транспорт, от който нямахме нужда в случая, но го взехме заради крууизите по езертото и обиколките с панорамните влакчета и бусчета. Определено препоръчвам тези обиколки, защото иначе човек ще загуби доста време, ако реши сам да търси обектите в обиколките, дори и да има безплатна карта за транспорт в града.

По-долу качих малко снимки от стотиците, които наснимах. Не са точно представителна извадка, но са за по-популярните места. Има доста неща, които могат да се покажат и разкажат за Женева, но е най-добре сами да сами да се разходите и да видите.

Приятно гледане! :)


image



image




image



image





image



image


image


image



image



image



image

Женевската русалка. Лично на мен копенхагенската ми харесва повече.

image



image


Паметникът на императрица Сиси Австрийска, която е намерила смъртта си на брега на езерото при покушение.

image

Паметник на Жан-Жак Русо, който е родом от Женева

image






Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pitagorid - Поздравления
07.09.2015 22:01
Ето и нещо от мен за Женева: http://pitagorid.blog/turizam/2015/08/14/shveicariia-razlichnata-evropa-chast.1383942
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4652896
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930