Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2016 14:47 - EДНА РАЗХОДКА В КАРТИНИ ИЗ ОКОЛНОСТИТЕ НА С. КАЯЛОБА - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2961 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 19.07.2016 22:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Постингът посвещавам на паметта на жертвите в Ница, прегазени с камион от промит мозък и на паметта на 17 месечната Тюркян от с. Каялоба, застреляна в цедилката на гърба на майка си от наш промит мозък през  1984 г .  

Понятието Каялоба е турска дума, която на български се превежда с думите скално поле. Има такова село, което макар и до гр. Бенковски принадлежи към Община Кирково. Преди него е печално известното село Могиляне с паметника и чешмата в него. Регионът тук- част от долината на най-буйната река българска, Върбица, е осеян с мното единични скали, скални комплекси, тракийски култови места, византийски крепости, а римските пътища тук са като мрежа. Рядко се срещат римски пътища от първите категории, тук преобладават стратегическите, широки само 80 см. Тези пътища се ползват повече от 2000 години след построяването им, процес, който привършва при император Клавдий. Пътищата вече са толкова в империята, че няма къде повече да се построят. Тези пътиища по Родопите помагат на хората по-късно да се заселят на определни места по планините и най-вече по Родопите. Известно е, че след 1700 г. турската империя вече се е изчерпала и тя има доста врагове, които оскат да отхапят нейни колонии, макар тази дума за началото на 18-и век да е неточно. По онова време Русия завладява от Турция Кавказ и го ползва като колония до днес. Поради тези причини възникват трудности за странстващите турски животновъди, предимно кюрди по планините в търсене на паша и вода за стоката си. И те започват за осядат на определени места, като предпочитат Източните Родопи. Там още има каменни къщии, строени преди 3 века, които дори се ползват.
   Селото Каялоба е в долината на малък приток на р. Върбица. Тази река идва обаче много ог далеч, чак от селото Кушла, намиращо се на главното родопско било. Ако цялата долина на река Дранговска е прекрасна и много интересна, тук интересни са само скалите около селото Каялоба. Може би трябва да кажа причудливи, уникални, ако ползвам американски термини - много яки. Тук за останалите хора след "ексурзията" от 1989 г. животът си тече както в миналите векове. Малко по-просторно е около с. Каялоба като място за живене. Нагоре долината на реката се стеснява, разширява се отново при с. Горски извор. После се разделя на две, като по дясната река също има страхотни скали.
   Приятна виртуална разходка с мен из скалите на Каялоба! Дано пък някой да посети тези места, те са близо гр. Бенковски, където преминава новото шосе от Златоград за Маказа. Давам и други тагове в този район - село Дедец, село Ягнино. И от тях ще поместя снимки. Интересно защо траките са избралии за култови места околностите на тези села, а не на Каялоба, където няма дори едно "дулапче" по скалите.


image

                                    Този тип реки аз наричам скални.

image

Турчинът си е заградил градинката, тъжно. Ако не той, децата му днес са някъде по Турция, той вече е стар да работи. Такава почва обработват тука хората, животът по тези места, в полупустинята Източни Родопи е много тнежък. След изгонването на турците от родните им места, тук повече никой няма да се засели. Още една ничия земя, като по Северозападна/ла/ България и къде ли не... 

image



image

Скали в райна на селото ще поместя сега, а после - от района на скалното сърце. От далеч погледнати  скалите, наричани Каялоба имат форма на сърце.

image



image



image

Тук и там има градинки. И в най-голямата жега туркините са приведени над тях, едно буренче не може да се открие дори да го търсиш.

image

Това се естествени пещери, тук няма никакви следи от дейност на траките.

image



image



image



image



image

                                                 Две мутри се кьоскат?

image



image



image



image

                                    Вкаменила се на столчето си мутра?

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

  По-здрави колони за врата от пръти врата дали изобщо има някъде по света!

image

Ето го и каменното сърце, към което поемам, макар от тук да не изглежда така. То се изкачва по десния рид, като между двата рида има къса долина с пещери по скатовете й, много интересна.

image



image

                                               Най-високата точка на Каялоба-та

image

А пещерите - те са населени. Природата не търпи празно място. Вижда се черен щъркел.

image



image

Тази дървена ограда загражда имот на турчина. Той баче е ползвал водата от рекичката и е направил страхотна чешма с навес, с тежки бронзови кранове. Дано някой циганин да не мине от тук....

image

Доказателство, че тук цигани няма. Турците почитат костенурките и ги пазят. Аз - също. Появяат ли се цигани в селото или наблизо - изяждат ги. Че е имало костенурки се подразбира само от натрошените след сваряването им къщички.

image

                              Склана красота!

image



image

                                                 Едно наземно животно.

image

                                   Едно фъркато животно

image

Силуетът на трето животно върху любимите му скали между две орлови кладенчета.

image


Гробът на застреляното от промит мозък 17 месечно момиченце. Посятото зло е пуснало дълбокии корени и вече дава отровни плодове на много места по света....




Гласувай:
4



1. batogo - !!!:)))
18.07.2016 18:22
Благодаря ти за тези чудесни разходки из българската природа! Чест и почитания! Да си жив и здрав!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Моите постинги са за България и не са модерни.
18.07.2016 18:50
batogo написа:
Благодаря ти за тези чудесни разходки из българската природа! Чест и почитания! Да си жив и здрав!


Сега се четат най-много постингите на хибридните войници на държавите-примати, които подмятат ракети и се стремят да имат влияние над нас. Моите постинги обаче ще останат, защото няма кой друг да познава крастотата на планините на България и да ги опише.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184494
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031