Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2016 14:30 - По стъпките на Юнеско – Хърватия, Черна гора и Сърбия - Част І - Ниш и курорта Златибор
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 4082 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 24.07.2016 14:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
По стъпките на Юнеско – Хърватия, Черна гора и Сърбия - Част І - НИШ и Златибор

Ето че измина повече от месец, откакто се завърнахме от екскурзията, която направихме в Сърбия, Черна гора и Хърватия, а все още не съм седнал да напиша нито ред за тази забележителна обиколка из Балканските страни. Причини няма да изреждам, но наистина имаше такива.
Преди всичко имах желание да пиша, но не знаех от къде да започна. Накрая реших да направя нещо като обзор на цялото пътуване, като се спра на най-интересните неща и да ви покажа множество снимки, което за болшинството мои почитатели ще бъде може би най-интересното. Останалата информация може да се намери в изобилие в интернет и дори в блога.
И така да започна.
Както винаги до сега, ние правим нашите екскурзии из Европа с туристическа агенция. Предпочитаме този начин по много причини, които вече многократно съм обсъждал в моите пътеписи и сега няма да повтарям. И тази година останахме верни на този принцип и направихме нашето предварително проучване на различните варианти. Избрахме си обиколка на Балканските страни предлагана от Туристическа агенция Мондел Травъл. Тя бе под надслов „По стъпките на Юнеско” и включваше посещаването на много исторически и природни обекти в Сърбия, Будванската и Хърватската Ривиера, включени в списъците на Юнеско.
Мондел Травъл считаме за една от най-добрите туристически агенции в България и наистина и този път не останахме излъгани. Перфектно обслужване и изключително ерудиран екскурзовод в лицето на г-н Динко Граматиков.

image

Нашият екскурзовод Динко Граматиков

Маршрутът започва от София през Калотина и първата дестинация е гр. Ниш. Много пъти сме преминавали покрай Ниш, но никога досега не сме го посещавали. Ниш известен като древния град Наисус е основан от римляните и остава в историята като родното място на римския император Константин Велики.
Всъщност основната идея на пребиваването ни в Ниш бе разглеждането на Нишката крепост.

image

Тя не е включена в списъка на Юнеско, но е една от най-добре запазените и най-красивите средновековни крепости на централните Балкани. Нишката крепост се намира в центъра на града, на брега на река Нишава. Крепостта обхваща 22 хектара, стените й са с дължина 2100 м, височина 8 метра и средна ширина 3 метра. От външната страна тя е била заобиколена от пълен с вода ров, чиято северна част се вижда и днес. Освен добре запазените каменни стени и порти, крепостта показва многобройните останки от историята на Ниш.

image

Една от най-старите останки е колекцията от надгробни паметници - Лапидариум.

image

image

image

В близост до Лапидариума има запазена стара турска джамия без минарета - Бали-бей джамия (днес се използва като картинна галерия).

image

Непосредствено след входа през главната южна (Истанбулска) порта се намира запазен Турски хамам (баня).

image

Турската парна баня е най-старото запазено съоръжение от периода на Османското владичество в Ниш и едно от малкото изцяло запазени съоръжения от този тип като цяло на Балканите. Нишката крепост днес е превърната в красив градски парк. Ето и снимки от парка.

image

image

Освен Нишката крепост успяхме набързо да разгледаме и централната част на Ниш и някои от интересните места там.

image

image

image

image

image

image

image

image

Повече снимки от Ниш можете да видите тук

След като разгледахме набързо централната част на Ниш, се отправихме по магистралата към Белград, за да се отклоним по-късно в посока Крушевац - Кралево и Чачак и да пристигнем в сръбския курорт Златибор.

image

image

image

Настанихме се в хотел "Златиборска нощ" и до настъпването на нощта се разходихме из самия курорт - Вижте снимки от там.

image

image

image

image

image

image

image

Приятно бяхме изненадани от този добре уреден сръбски курорт.

Повече снимки от Златибор вижте
тук. 

На следващия ден ни очакваше пътуване пред Динарските планини на път за Черна гора. Каньоните на реките Лим и Морача. Град Будва и Будванската ривиера. 


Следва продължение. 



Гласувай:
6



1. zaw12929 - ИНТЕРЕСЕН РАЗКАЗВАЧ СТЕ! ХВАЛА!
08.11.2020 14:49
ИНТЕРЕСЕН РАЗКАЗВАЧ СТЕ! ХВАЛА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3341319
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930