Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2012 21:51 - ЦЕННАТА МОНЕТА - логическа задача с повишена трудност
Автор: pitagorid Категория: Забавление   
Прочетен: 48247 Коментари: 42 Гласове:
7

Последна промяна: 25.08.2014 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте приятели!
Днес ще ви предложа една много костелива  логическа задача, която надявам се ще затрудни и най-запалените привърженици на забавната математика. На пръв поглед задачата не изглежда много трудна, но това е само на пръв поглед. Както впрочем много скоро ще се уверите!!
Предваритечно ви предупреждавам, че отговора ще го публикувам, само ако проявите интерес или се завърже спор между участниците, решили да се пробват да я решат.
Получих един много полезен коментар #16 от  batrambozpm . В този коментар се прави забележка, че не е посочено едно много съществено условие на задачата, което формално допусна множество дубликати на решението. (Вижте и отговора ми на този коментар.) По тази причина ще променя условиета на задачата, така че тя да стане напълно коректна и да не допуска дубликати на главното решение.
Извинявам се на всички, които вече са чели този постинг.

И така! Ето коректната задача

ЦЕННАТА МОНЕТА

Предложили на един нумизмат 13 абсолютно еднакви по големина и външен вид монети, всяка с тегло по 10 г. Но една от тях е много по-ценна от останалите, защото има малко по-различно тегло. Не е извесно обаче дали тази монета е по-лека или по тежка от 10 г. При това за цената й има значение в каква посока е отклонението в теглото. Ако е по-тежда, стойността й е 100 пъти по-висока, а ако е по-лека от 10 гр, тази стойност пада на 50 пъти по-висока от стандартните.
Въпреки своята компетентност, нумизматът не можал да определи със сигурност коя е уникалната монета, затова решил да отиде при един златар да ги притегли.
Златарят предложил много точна везна с две блюда, но поставил убийствено условие. За всяко ползване на везната ще взема наем по 4 монети. Освен това за ползване на негови теглилки ще вземе още една монета наем.
Нумизматът след като помислил малко се съгласил с тези условия, като преценил, че само с три тегления ще успее да открие уникалната монета и с абсолютна сигурност ще определи дали тя е по-лека или по-тежка от останалите. За да не ползва теглилки от златаря, той извадил от джобовете си още 4 монети, на които знаел точните тегла, които били съответно 7, 11, 16 и 22 грама.
Нумизматът се справил блестящо със задачата, платил наема с 12 обикновени монети, като успял да запази униката за себе си.
Как нумизматът е решил задачата само с три тегления на везната без да ползва теглилки от златаря? 
Успех!!

ПП: Днес 04.07.2012 се получи коментар, който дава единственото до сега вярно решение. Така че, тези които са се опитвали да решат задачата, вече разполагат и с решението. Самия коментар е малко труден за разбиране, но въпреки това, решението е принципно вярно. Който го разбере ще е един жокер за него, да го провокира да търси и други варианти на решението във втората част, при положение че при първото теглене везната НЕ Е в равновесие и една от деветте монети е различната.

Днес 12.08.2014 г. най-после реших да публикувам отговора на Задачата за Ценната монета.
Минаха повече от 2 години от публикацията и да това време задачата е прочетена повече от 13350 пъти.
Написани бяха 40 коментара. Дадоха се много решения, но за съжаление само едно от тях е вярно. При това в коментара с решението за много от читателите не е разбираемо как всъщност става решението. Затова сега ще се постарая на по-разбираем език да обясня авторското решение, така както е главния замисъл.
Понеже както вече много пъти съм казвал задачата, във вида както е формулирана, е доста сложна и трудна, за да стане по ясно, първо ще обясня решението на по-простата (фундаментална) задача.
Условието е абсолютно същото, но монетите са само 4 и за отделянето на уникалната монета и точното й определяне, дали е по-лека или по-тежка от останалите, трябва да се направят само две претегляния с везната.
Да започнем.
Какво можем да направим с четирите монети при първото теглене.
1. Можем да сложим по една монета във всяко блюдо и да ги сравним. Ако везната не е в равновесие, то една от двете монети е уникалната и в зависимост от това, коя от тях ще вземем, при второто теглене ще я сравним с някоя от нормалните монети (тези които оставихме на земята) и задачата е решена. Но ... ако везната остане в равновесие, веднага се проваляме, защото уникалната монета е една от двете, които останаха на земята. При второто теглене просто няма начин как да определим уникалната и то абсолютно сигурно да определим дали е по-тежка или по-лека. В най-добрия случай, все пак ще успеем да отделим униката, но ... за това какво е отклонението в теглото няма абсолютна гаранция. Така че този първи опит е неудачен.
2. Можем да сложим по две монети в двете блюда. Веднага всичко е провалено, защото в този случай везната никога няма да застане в равновесие. И тогава какво правим. Просто трябва да се откажем и от този първи опит.
Ами тогава какво друго можем да направим. Внимание! Ето тук е разковничето.
3. Остава в едното блюдо да поставим две монети, а в другото една монета. Третата остава на земята. Да! Но... в този случай всъщност какво правим. Ето за какво са четирите допълнителни монети с точно фиксирани тегла. С тяхна помощ ще направим една "виртуална теглилка" от точно 10 г. Тази теглилка ще я означим с буквата В (виртуална). Как става това? В едното блюдо поставяме двете монети с тегла 7 и 16 грама (това прави 23 г), а в другото поставяме двете монети с тегла 11 и 22 грама (това прави 33 г.) В резултат в блюдото с по-тежките монети ще имаме 10 г повече т.е ето как си направихме една виртуална теглилка точно от 10 г без да ползваме теглилки от златаря. Значи в блюдото с "виртуалната теглилка" В=10 г поставяме една монета, а в другото блюдо поставяме две монети. Третата остава на земята.
- ако везната остане в равновесие, уникалната монета е тази която остана на земята и при второто теглене ще я сравним с нормална монета и готово - ЗАДАЧАТА е решена.
- ако обаче везната не е в равновесие, уникалната монета е една от трите, които участват в тегленето. За тези монети вече знаем достатъчно. Ако в по-тежкото блюдо има две монети, то възможностите са две. Или една от тези монети е уникалната и тя ще е по-тежка, или монетата в другото блюдо е уникалната и тя ще е по-лека. (При обратното положение на везната нещата остават същите, но заключението за посоката на теглата ще бъде обратно.) Сега при второто теглене сравняваме двете монети в онова блюдо, където не е виртуалната теглилка В. Ако везната остане в равновесие, значи уникалната монета е при виртуалната теглилка, а теглото й ще зависи от положението на везната при първото теглене. Ако везната не е в равновесие то от резултата на първото теглене, ще преценим, коя е уникалната монета и в каква посока е отклонението в нейното тегло.
Еврика ЗАДАЧАТА е решена.
Нека сега да видим как се решава основната задача с 13 монети.
1. В първото теглене задължително трябва да участват точно 9 монети. Останалите 4 остават на земята. Защо? Защото ако при първото теглене, везната остане в равновесие, то измежду четирите монети останали на земята ще се намира уникалната и при следващите две тегления ще успеем да я изолираме абсолютно точно, като използваме решението на фундаменталната задача, описано по-горе.
Но как за разпределим девет монети в двете блюда. Вече знаем как, от решението на по-простата задача. В едното блюдо поставяме 5 монети, а в другото 4 монети и "виртуалната теглилка" В=10 г.
И сега ВНИМАНИЕ! Ако везната остане в равновесие вече казах как продължаваме. Но ако везната не е в равновесие!!!
Ето тук се крие гвоздеят на решението.
- От блюдото където се намират 5-те монети вземаме три и ги оставяме на земята. Да приемем, че това блюдо е било по-тежко. (Ако е по-леко всички разсъждения по-нататък просто са същите, но ще бъдат с обратен знак.)
- Вземаме три монети от блюдото с виртуалната теглилка и ги поставяме на мястото на свалените от другото блюдо.
- Вземаме три от монетите, които не са участвали в тегленето и ги поставяме на мястото на преместените три от блюдото с виртуалната теглилка. Предварително вече знаем, че тези три монети са нормални.
2. По този начин правим второто теглене.
- Ако блюдото застане в равновесие, значи една от трите монети, които взехме от блюдото с 5 монети и ги оставихме на земята е уникалната и тя е по-тежка (според приетото по-горе предположение, че това блюдо е по-тежко). При третото теглене сравняваме две от тези монети и ЗАДАЧАТА е решена.
- Ако везната запази положението си, т.е блюдото с петте монети отново е по-тежко, то или една от двете не местени монети в него е уникалната и тя е по-тежка, или другата неместена монета в блюдото с виртуалната теглилка е уникалната и е по-лека. При третото теглене сравняваме двете съмнителни монети и ЗАДАЧАТА е решена. Ако не ви е ясно защо, просто помислете!!
- Ако везната смени посоката на положението си, т.е блюдото с петте монети стане по-леко, то една от трите преместени монети в това блюдо е уникалната и тя е по-лека. Защо? Помисли. При третото теглене сравняваме две от тези монети и ЗАДАЧАТА е решена.
Това е всичко!!
Повече пояснения няма да давам. Който има забележки да ми пише на лични! На анонимни коментари няма да отговарям.





Гласувай:
7



1. rustocks - Предлагам ти по-интересна задачка. Дори ще дам отговора и.
17.04.2012 22:36
Везната е дигитална, а не везна.

10 купчинки по десет монети - напълно еднакви на външен вид.

В едната от купчинките 10-те монетите са фалшиви - различават се единствено в теглото от монетите в останалите купчинки.
Но 10-те монетите във фалшивата купчинка са еднакви по тегло.

Монетите в купчинките, извън фалшивата купчинка, са напълно еднакви по тегло.

Обичайният въпрос е: с колко най-малко на брой тегления ще се определи коя купчинка е с фалшивите монети.


Мога да дам и отговора.
цитирай
2. pitagorid - rustocks
17.04.2012 22:44
rustocks написа:
Везната е дигитална, а не везна.

10 купчинки по десет монети - напълно еднакви на външен вид.

В едната от купчинките 10-те монетите са фалшиви - различават се единствено в теглото от монетите в останалите купчинки.
Но 10-те монетите във фалшивата купчинка са еднакви по тегло.

Монетите в купчинките, извън фалшивата купчинка, са напълно еднакви по тегло.

Обичайният въпрос е: с колко най-малко на брой тегления ще се определи коя купчинка е с фалшивите монети.


Мога да дам и отговора.


Отговор. - Само с едно теглене!
Това мисля че е достатъчно за да се сетиш, как съм решил задачата.
цитирай
3. rustocks - 2. pitagorid
18.04.2012 08:10
Това е отговорът, но удоволствието е в обяснението на решението.
цитирай
4. pitagorid - rustocks
18.04.2012 14:26
Много ми е интересно все пак да обясните вашето решение за удоволствие. Защото аз Ви подведох. Задачата не може да се реши само с едно теглене на везната. :))) Макар идеята да е такава.
Защо мисля така, ще обясня след като видя вашето решение, което надявам се ще го обясните. С поздрави и усмивки.
pitagor
цитирай
5. анонимен - Интересно за какво са му допълни...
16.05.2012 22:08
Интересно за какво са му допълнителните 4 монети? С 3 тегления с обикновена везна става и без тях. Ако въпросът беше "Колко тежи фалшивата?" - това вече е съвсем друго нещо.

Относно задачата с 10-те купчинки... Всъщност ако броят на монетите е равен на броя на купчинките, то точният им брой няма значение (ако са повече от 3) - винаги става с 3 тегления. За да стане с едно теглене информацията в условието е недостатъчна.
цитирай
6. pitagorid - До #5
17.05.2012 21:08
Да наистина е интересно за какво са тези допълнителни монети. Не зная как решихте задачата без допълнителните монети, но без монетите няма как са стане. Те са абсолютно необходими. В противен случай задачата не може да се реши еднозначно само с три тегления на обикновена везна. Не е необходимо да се знае колко тежи фалшивата монета. Достатъчно е да се знае, че тя "САМО МАЛКО СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ ТЕГЛОТО НА ОСТАНАЛИТЕ. Колко е това малко е без значение. Може да е 9,85 г, може и 10,23 г или каквото и да е друго тегло, но не е точно 10 г. В случая везната служи не за теглене, а за СРАВНЯВАНЕ на тегла. Тя може да заема при всяко теглене три положения: Равновесие, лявото блюдо по-леко и лявото блюдо по-тежко. Ако успеете да извлечете при всяко теглене полезна информация и от трите положения ... ще имате на разположение три на трета степен бита информация. Т.е общото количество информация при три тегления е 27 бита. Но ако нямате теглилки няма как да успеете и при трите тегления да извлечете всичките 27 бита като полезни. Може да се докаже, че без теглилки ще успеете да използвате само 24 полезни бита. Ако обаче имате поне една теглилка от 10 г ще успеете да използвате 26 бита от максималните 27. Понеже явно сте добър математик мисля, че това което изложих ще е достатъчно сам да се убедите, че задачата "няма решение", защото при 14 монети ще са ви необходими 28 бита информация, а това с обикновена везна е невъзможно да се постигне само с три тегления. С други думи, без теглилки ще можете да решите задачата, само ако монетите са 12. Ако имате теглилка от 10 г, задачата може да се реши и с 13 монети (Монетите посочени в задачата, са именно за това, да се генерира виртуална теглилка от 10 г). А както виждате при 14 монети, задачата не може да се реши еднозначно само с три тегления, защото ще ви липсва 1 бит (везната може да ви предостави максимум 27).
НО!!! Има едно НО, което прави задачата все пак решима, що се касае до целта на нумизмата. А тя все пак е - Да отдели фалшивата монета от останалите 13, независимо дали е по-лека или по тежка. Това означава, че липсващия бит само в един единствен случай ще лиши нумизмата да разбере дали монетата е по-тежка или по-лека, но това все пак му е достатъчно да я отдели от останалите. Ето как може ефективно да се използва и последния 27 бит от трите тегления на везната. Този бит само ще отдели фалшификата, без да посочи дали монетата е по-лека или по-тежка. Това е всичко.
С поздрави Питагор
цитирай
7. анонимен - Mодсказка
18.05.2012 08:09
Хммм. След като питате - ето Ви и прилична подсказка. Като говорим за битове, така да бъде (иначе щях да Ви говоря за логаритми). Да, 2^3 е 8 и не е достатъчно, но 2^4 = 16, което пък е повече от 14. Значи истината е по средата. Остава да намерим метод да ползваме този излишък. Аз твърдя че има такъв (и мога да го докажа). Всъщност има и по-добро решение, от това, което Ви подсказвам тук, като подобрението не е в броя а във верояттността (в случая). При друг брой монети щеше да е и в броя тегления.

Можех и просто да Ви дам решението, но предполагам че удоволствието от откритието, ще Ви е по-приятно от удоволствието от знанието.

Поздрави.
цитирай
8. pitagorid - До # 7
18.05.2012 21:04
Този коментар, който ми давате, определено говори, че сте далеч от истината. Вие просто не схващате какво поясних в предишния коментар. За каква подсказка ми говорите! Подсказката аз най-подробно ви я описах по-горе. И пак започвате да говорите глупости. Какво общо имат тука логаритмите и вероятностите. И какво означава това 2^3 е 8 и не е достатъчно, но 2^4 = 16, което пък е повече от 14. За какви излишъци ни говорите. Ами като твърдите че имате решението на задачата, докажете каквото има да доказвате. За какво по-добро решение ми говорите. Вие нищо не ми подсказвате. Просто си говорите така напосоки. Тази задача не е от теорията на вероятностите и изобщо не ми говорете за вероятности. Това е математически точна задача и трябва да докажете в своето решение всички възможности които могат да се получат при тегленето и абсолютно сигурно да кажете накрая коя е фалшивата монета и дали тя е по-лека или по-тежка от останалите. Само в един единствен случай последното не може да се докаже със сигурност, защото както много добре се обосновах в предишния коментар, не ви достига един бит информация.
Последното изречение направо ме изуми. Цитирам:
"Можех и просто да Ви дам решението, но предполагам че удоволствието от откритието, ще Ви е по-приятно от удоволствието от знанието."
Какво искате да кажете. Че сте решили задачата! Не Ви вярвам!! Ако наистина имате решението, то бъдете така добър да го опишете и аз веднага ще ви докажа, че просто жестоко се заблуждавате. Ако продължавате да твърдите че имате решение, но не го обясните, повече няма да допусна вашите коментари в този постинг.
Съжалявам, но всичко говори, че вие просто не разбирате какво е това 1 бит информация. Не знам дали разбирате и от логаритми, вероятности и т.н. Дълбоко се съмнявам, че тази материя не е по силите ви.
Съжалявам, че ви говоря така, но вие така и не се представихте, а продължавате да се криете като анонимен. Това не ви прави чест. Затова ви предлагам да ми пишете директно на този e-mail: ivan.pitagor@gmail.com.
цитирай
9. batrambozpm - Забележка
19.05.2012 08:12
Влизат тука всякакви анонимни и пишат пълни глупости. Не са прочели условието, не разбират от нищо и се правят на многознайковци.

На мен лично решението не ми е ясно. Ще трябва да помисля...

Значи имаме 3 възможни изхода и това са 3 бита информация. Слагаме на едната везна 40 гр. (11+22+7), а на другата 4 произволни монети. Ако особената е в тях, тогава е лесно. Обаче ако не е... Май някъде загубих един бит.

Да май наистина ще трябва да помисля. Наистина е костелив орех тази задачка.
цитирай
10. pitagorid - До #9
19.05.2012 09:23
Виж така започваш да ми харесваш. Задачата наистина е много трудна. Това го казах още в началото. Подобни задачи има много, но специално тази е трудна. Условието си е лично мое творчество, а и решението също. Задавал съм я на много хора. Но почти никой не е успял да стигне до правилното решение. Дават някакво решение, но се оказва че има много пропуски и решението не е пълно. Има случаи когато не може да се докаже коя е фалшивата монета и каква е тя, по-лека или по-тежка.
Разбрах, че нямате решение. Затова така настойчиво ви помолих да го споделите. Жокерът който дадох е много силен и всеки който го схване може успешно да се потруди. Аз ще ви препоръчам първо да решите по-лесната задача:
Имате 5 монети от които едната е фалшива. Трябва само с две тегления да отделите фалшивата и да кажете дали е по-лека или по-тежка от останалите. И тук разбира се няма да ви достигне 1 бит, затова ще има един единствен случай, когато ще можете да отделите фалшификата, но няма да можете еднозначно да кажете, дали е по-лек или по тежък. Това е следствие от липсващия бит. Ако решите тази задача, можете да минете и на стандартната с 14 монети. Ако се справите и с нея ще можете да се пробвате с още по сложната. "Имате 41 еднакви монети от които едната е фалшива. Сега ще трябва да отделите фалшификата само с 4 тегления на везната. Като жокер при 4 тегления ще имате на разположение 81 бита информация, а ще ви трябват 82 за 41 монети. И т.н. Следващото ниво при същите условия е да намерите решение за 122 монети при 5 тегления с везната.
Успех в решаването и моля ви недейте да се изхвърляте и да ми говорите врели некипели. Задачата е сериозна и тук място за шикалкавене няма.
С поздрави
Питагор
цитирай
11. batrambozpm - Мдаааа....
19.05.2012 17:42
Задачката беше наистина приятно трудна. Благодаря! От доста време не си бях напрягал ума така. Нищо общо със стандартните задачки за монети, които имах неправилно наум по-горе.

На лично съобщение Ви пращам решението и коментарите си, за да не развалям удоволствието на другите любители на главоблъсканиците.
цитирай
12. pitagorid - До #11
19.05.2012 21:42
Видях решението което ми пратихте на лични. За съжаление решението е непълно и с много недостатъци.
Оказва се, че задачката не само беше, а остава да бъде за вас трудна за решаване Основния недостатък, е че има много варианти в които отделяте фалшивата монета без да разберете дали е по-лека или по-тежка. Формално решението може да изглежда задоволително за нумизмата, но то не удовлетворява Главната идея на задачата. А тя е не само да се отдели фалшификата от останалите, но и задължително да се определи дали монетата е по-тежка или по-лека от останалите. Както най-подробно се обосновах в един от горните коментари, така поставена задачата "няма решение", но с един малък компромис. Може да се остави само един единствен случай с неуточнено тегло на една единствена монета. Защото не достига един бит информация. Във вашето решение има много монети, които остават неидентифицирани по тегло, а не само една единствена. А това е последната монета, която не участва нито един път в трите тегления с везната. Тя остава по метода на изключването да бъде фалшивата, но понеже не се е "качвала" върху везната, няма как да разбере дали е по-лека или по-тежка от стандартните. Затова приемете като нещо задължително. Която и да е монета, която е участвала поне веднъж в теглене с везната, трябва в края на краищата задължително да определите и посоката на нейното отклонение в теглото. Това в предложеното от вас решение просто не е изпълнено.
цитирай
13. ran - Здравейте! Затруднихте ме, а съм решавал вече такива задачи:)
19.05.2012 22:28
(7+11+22) + 1 <-> 5 остават 8 монети от 14-те
2н + 1 <-> 3 (-2)
1 <-> 1 (-2)
На първото претегляне събираме 40г(3 от известните ни с теглото си) с една от 14-те монети, като от другата страна на везната поставяме 5 от тях.

вариант І. Везната се дебалансира - следователно уникатът (У) е сред тези 6, а останалите 8 са "нормални" (н), по 10г.
Второ мерене:
Махаме 40-те грама и към останалата монета добавяме две нормални. От другото блюдо изваждаме една двойка, сред която би се намирал У, ако везната се уравновеси. Открихме У (+още една монета) още на второто мерене. :)
Трето мерене:
Ако везната остане дебалансирана, махаме нормалните монети, а от другата страна - изваждаме още една двойка. И пак, при дебалансирана везна У е сред останалите на везната, а при балансирана - една от извадените монети.

вариант ІІ. Везната остава в равновесие след първото претегляне - У е сред 8-те.
(2+2)п ---- (2+2)в
2п <-> 2в
2п <-> 2в (2в)
Съвсем условно разделяме монетите на две групи по 4 - първа (п) и втора (в).
Второ мерене:
Поставяме по две монети от п-група и от в-група.
ІІа. При дебалансиране, У е сред тези на везната. И трето мерене:
Заменяме 2в с две монети от втора група. Ако остане дебаланс У е сред 2п на везната. Ако се балансира, У е от извадените току-що 2в.
ІІб. При баланс на второто премерване, У е сред неизмерените. И трето мерене:
Заменяме 2в с две монети от същата група. Ако остане баланс, У е сред 2п извън везната. Иначе, в дебалансирана везна, У е в новопоставените 2в.

Дотук съм стигнал.
Всъщност съм намерил двойка монети, сред които е уникатът, но не знаем коя от двете е, нито какво й е теглото. Остава въпросът, за какво ни е монетата от 16г.? :)))
Приятна вечер!

П.П. Сега виждам въпрос, който липсваше в началните условия на задачата - за посоката на отклонение от 10г. на униката, който вече се нарича фалшификат. Аз ли не разбирам нещо?
цитирай
14. pitagorid - ran
19.05.2012 22:49
Здравейте.
Не схванах какво точно ви смущава при вашия П.П. Дали ще наричаме различната монета уникат или фалшификат, принципно няма значение. В случая се разбира че става въпрос за "различна" монета от стандарта. Но къде видяхте въпроса, който липсва в началните условия на задачата. За посоката на отклонение от 10 г. В условието много ясно е казано, че монетата се различава малко от останалите. Не е ясно обаче, дали това малко е повече или по-малко от 10 г. Това всъщност трябва да се установи при решението на задачата. Да се отдели различната монета от останалите И ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ ЕДНОЗНАЧНО, дали тя е по-тежка или по-лека от стандартните. Вижте и коментарите ми по-напред.
Пак искам да подчертая за важността на дадения жокер по-горе. Трябва да се внимава с максимално използване на цялата възможна информация извлечена при тегленето с везната. Разбрах, че за много хора понятието БИТ информация е неразбираемо, но няма как по друг начин да го обясня на по-разбираем език.
За решението което се опитвате да дадете, трябва да кажа, че сте далеч от истината. В крайна сметка обещах че ще публикувам вярното решение на края, но след като дам възможност на повече хора да се пробват да решат тази наистина интересна, но много костелива задача.
цитирай
15. batrambozpm - pitagorid
20.05.2012 09:59
Пратил съм Ви грешно решение, за което се извинявам. Неправилно приемам в т.3, че мога да заместя някои неща с някои други. Както и да е - стигнах до вярното, но не приемам, че съм решил задачата - дадохте ми (ни) прекалено много жокери.


Понятието БИТ е НЕПРАВИЛНО по начина, по който го използвате:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bit

Не единицата за информация е наречена бит (двоична цифра), а битът е избран за единица за информация по много причини. Това, за което говорите може да се нарече тризначна логика. Може да ползвате термина "събитие", "изход", "резултат", "показание", "значение" - не виждам с какво те са по-ниясни от бит.
цитирай
16. batrambozpm - към #12
20.05.2012 11:44
Условието да се определи дали е по-тежка или по-лека не присъства в задачата, поради което и не съм го разглеждал. Самото условие явно е неприложимо, след като има поне един случай, в който не се случва. Вероятно затова и не присъства в задачата. Но не това е проблема на решението ми - просто то не е вярно.

Като се "поогледах", това е явно усложнен вариант на задачата за 12 монети без ползване на еталонни. Освен това, явно този вид задачи, са "подобрен" вариант на задачата при известна посока на разликата с особената монета (по-лека или по-тежка), които съм решавал и имах наум в #5 и #7. Затова и "наредих" себе си в #9. Никога не бях решавал задачи точно от този вид.
цитирай
17. pitagorid - До #16
20.05.2012 18:51
Забележката ви е напълно коректна! Наистина в стремежа да направя задачата по-атрактивна, съм пропуснал да спомена в условието й, тази много важна подробност. " Да се отдели уникалната монета от останалите и абсолютно сигурно да се каже, дали тя е по-лека или по-тежка от стандартните." Добавянето на 14 монета всъщност е в противоречие на тази подробност. Това изопачава целта и допуска "не регламентирани" дубликати на решение, които формално удовлетворяват желанието на нумизмата, но не и идеята. Затова ще си позволя да редактирам условието на задачата, така че тя да стане напълно коректна и да удовлетворява главната идея.
Благодаря за този коментар.
С поздрави
Иван Иванов
цитирай
18. pitagorid - batrambozpm - #15
20.05.2012 18:58
Относно понятието БИТ като единица за информация. Нека да не спорим излишно върху този въпрос. Както и да го наречем това понятие, нещата нито ще станат по ясни нито по-достъпни за тези които не са на ти с математиката. Но тези които "са в час" ще разберат за какво става въпрос. Дали ще се нарече тризначна логика, "събитие", "изход", "резултат", "показание", "значение" и т.н. това си е начин на тълкуване на едно и също понятие.
цитирай
19. batrambozpm - За корекцията
23.05.2012 10:19
Да, така вече върви и условието за определяне дали монетата е по-тежка или по-лека. Дори и да трябва на всяко теглене да се плаща на златаря (жокерче), което се подразбира от условието. Подбора на допълнителните монети е много добър - ползват се всичките (още едно жокерче).

Ако няма такова условие, задачата е решима с 13 монети и без допълнителни, като нумизмата с вероятност приблизително 89% ще може да каже и каква е, което си е една доста добра вероятност. (Това също може да се брои за жокерче)
цитирай
20. анонимен - ribery
03.07.2012 18:25
Избираме монетите със 7, 11 и 22 грама тегло. Общо 40 гр. Слагаме ги във везната, прибавяме към тях още 2 от златните, а от другата страна слагаме 6 златни монети. Ако са равни, следва че монетата е сред останалите 5. Тогава слагаме 3 от златните монети от едната страна, за които вече знаем, че са точно по 10гр, а от другата страна слагаме 3 от останалите неизползвани монети. Имаме точно 30 грама от едната страна. Ако останалите 3 монети са по-леки или по-тежки от 30 грама, слагаме 2 от тях. Вече знаем дали е по-тежка или по-лека търсената и лесно с един опит можем да определим коя е тя. Ако имаме равенство, то слагаме една монета, за която знаем, че е 10 грама на везната. Ако са равни, то последната монета е търсената. Ако не, другата във везната е търсената.
В случай 2 - ако 40гр + 2те монети са по-тежки или по-леки от другите 6 монети. Тогава делим шестте монети по три и ги слагаме на везната. Ако са равни на грамаж, то търсената е сред останалите 2, като вече знаем дали е по-тежка или по-лека. Ако везната не е в равновесие, то търсената е сред шестте. Вече знаем дали е лека или тежка, тъй като 40те грама + 2те монети (60 гр) ще са били или по-тежки или по-леки от 6-те златни монети. Ако е по-тежка от 10 грама, то едната половина ще е по-тежка, тоест от 3 монети ще имаме една възможност да проверим коя е тежката монета. Ако е по-лека - аналогично.
цитирай
21. pitagorid - До #20
03.07.2012 19:08
По принцип решението Ви не е вярно! Това няма как лесно да ви го обясня, но начина по който разделяте монетите още при първото теглене обрича цялото решение на провал. Обяснението е просто. В случай, бе при първото теглене везната не е в равновесие, няма как после само с две тегления да отделите фалшивата монета и ДА ОПРЕДЕЛИТЕ ЕДНОЗНАЧНО ДАЛИ Е ПО-ЛЕКА ИЛИ ПО-ТЕЖКА ОТ ОСТАНАЛИТЕ. Определянето на монетата като фалшива не е достатъчно за точното решение на задачата. Трябва със сто процента сигурност да кажете и дали е по-лека или по-тежка. Това в условието на задачата е изрично посочено.
С поздрави
цитирай
22. анонимен - ribery
03.07.2012 19:19
Уф, сега видях, че трябва с абсолютна сигурност да се знае дали е по-тежка или по-лека. Иначе всичко друго е ок. Ще я реша и ще напиша отговора :)
цитирай
23. анонимен - ribery
04.07.2012 00:22
2ри опит
От едната страна слагаме 7 и 16, а от другата 11 и 22. По този начин имаме 10 грама разлика. Слагаме 4 златни при 10+ (ляво) грама и 5 златни от другата страна (дясно)
При равенство търсената монета ще е сред 4те останали. Използваме 3 от златните по 10 грама, тоест 3 от 9те еднакви и сравняваме с три златни от останалите четири. Ако 2рите 3 са по-леки или тежки, то сред тях е фалшивата, която с едно теглено може да се установи коя е. Ако са равни по 30 грама, то последната е фалшивата и с едно теглене може да се установи по-лека или тежка е.
Ако при първото теглене има неравенство, то останалите 4 монети са по 10 грама. Вземаме обикновените монети и ги разпределяме така, че едната страна да е с 10 или 20 грама по-тежка. Допълваме до 50 грама с необходимия брой от 10грамовите монети. От другата страна вземаме 3 монети от 4те и 2 монети от 5те. Ако при първото теглене 4те + "10" грама са били по-леки, то или "леката" е при тях, или "тежката" е при 5те. Ако при второто теглене има равенство, то остава или една по-лека монета отляво или една от двете по-тежка отдясно. Сравняваме 2те отдясно и разбираме коя е фалшивата и теглото й. Ако при второто теглене 5те златни монети са по-леки, то търсената е по-лека и е една от 3те от по-леката част в началото. С едно теглене може да се установи коя е. Ако при второто теглене 5те са по-тежки от 50 грама, то тежката е сред 2те, дошли от 5те след първото теглене. С едно теглене се определя коя е. Аналогично се сравняват ако 4те +10 грама са по-тежки от 5те монети.
цитирай
24. pitagorid - До #23
04.07.2012 12:36
Моите поздравления!
Този път Вашето решение е вярно! Вие сте първия който дава вярно решение. Имам само няколко забележки.
Всичко е обяснено точно, но може би доста неразбираемо за болшинството от читателите. Освен това в изречението - цитирам: " Вземаме обикновените монети и ги разпределяме така, че едната страна да е с 10 или 20 грама по-тежка. Допълваме до 50 грама с необходимия брой от 10грамовите монети."
Много трудно се разбира какво искате да кажете с това "едната страна да е с 10 или 20 грама по-тежка. Един човек който не е навътре в нещата нищо няма да схване. Хайде с 10 грама нещата стават, ама с 20 грама как е!?!? Но в общи линии принципът на решаване е верен.
За всички, които са се мъчили с тази задача, коментар #23 засега е единствения, който посочва вярно решение.
Трябва обаче да кажа, че моето оригинално решение е малко по-различно от посоченото, но принципът е същия. Всъщност при първото теглене няма абсолютно никакво различие. По различен е подходът, когато при първото теглене, везната не е в равновесие. Но няма да ви занимавам с това решение. Важното е, че вече има вярно решение в коментарите, а това може да провокира останалите да търсят и други варианти при второто и третото теглене.
Още веднъж поздравление за RIBERY.
цитирай
25. анонимен - ribery
04.07.2012 13:25
Ами прибрах се в 22.00, почнах към 23.00 да я мисля и съвсем, ама съвсем, ми писна в края. Пак доста съм написал :)
Много е качествена и благодаря за възможността да си поиграя.
Поздрави
цитирай
26. анонимен - ribery
04.07.2012 14:35
11+22 - (7+16) = 10
22+16 - (11+7) = 20
В този смисъл :)
Ако имате и другите интересни задачки, упътете ме, моля.
цитирай
27. анонимен - ribery
08.07.2012 13:02
Извинявам се, ама съм объркал второто теглене. Трябва да са 3 отляво и 3 отдясно, иначе се получава друго. Опитах се да намеря и друго решение и ми хрумна, че съм дал неподходящо второ теглене. Малко съм в "джаза" и е възможно дори и това ми мнение да е грешно. Изтрийте го ако е така :)
цитирай
28. pitagorid - До #27
08.07.2012 19:10
Да! Наистина има малък пропуск. В едното блюдо трябва да се сложат 60 грама - 4 от известните монети при първото теглене и виртуалните 20 грама от допълнителните монети (в едното блюдо 22+16, а в другото 11+7). В другото блюдо се слагат 3 от "леките" монети и 3 от "тежките" монети. Така при третото теглене вече ще се определи еднозначно различната монета и то ще се знае със 100% сигурност дали тя е по-лека или по-тежка.
цитирай
29. pitagorid - Интересна задача
12.08.2014 11:44
Получих една доста интересна задача като коментар тук. Коментара го изтрих, защото е на латиница
Много хубава задача. Жалко, че е написана на латиница. Затова ще помоля автора да ми даде разрешение да публикувам неговата задача в отделен постинг като изрично спомена името на автора (предполагам че се казва Ивайло Генов).
Относно това дали един обикновен човек може да реши тази задача и ако я реши спокойно може да се причисли към членовете на Менса съм напълно съгласен. И понеже аз съм член на Менса (IQ 155), да смятам ли че не съм обикновен човек :))). Задачата не е чак толкова "уникално" трудна. Виж за монетите там нещата са наистина много по-трудни. Ти например изобщо не можа да се справиш. Макар, че в коментарите има решението и много, много подробни пояснения.
Аз я реших лесно. Бих казал дори че и един гимназист, който обича математиката ще се справи с нея. Но това е друга тема.
Очаквам Вашето изрично разрешение да ми позволите да публикувам Вашата задача. Нали такова е Вашето условие. А това че притежавам отговора, аз отново искам разрешение да го публикувам тук като коментар, защото авторското право е Ваше. Всъщност в задачата се пита само колко са ангорските котки, а не подробно описание на всички участници в задачата. Отговорът на този прост въпрос е 3 (три). За всички други участници, ще кажа колко са, само ако ми разрешите. :))).
Приятен ден.
С поздрави: Иван Иванов
цитирай
30. chessgladiator - Вероятно ви е яд но това е решението ...
12.08.2014 12:30
Вероятно ви е яд но това е решението г-н Питагор ,Не е нужно да побликуваш решението на глупавата ти задача то вече факт,,!!!!! Кажи на потребителите тук във блога защо кетегоризираш един човек като Ивайло Генов без да го познаваш..Това показва само и единствено колко си ограсничен.Вероиятно страдаш от мегаломания,,,,Вместо да го поздравиш .че единствен ти е решил задачата ти го кретикуваш?.Кажете толкова ли ви е яд ,че има достатачно умни хора които да решът такава скромна загадка.....Но явно вие сте един от хората които се дразнят когато някои знае повече от вас това завист ли е простете моля? Да побликувах решението на латиница.И ето сега ви пиша на кирилица драги .Ако намерите нещо пак за неоместно ще ви пиша на ,английски,Френски испански.рускии немски но пък тогава ще се наложи да използвате преводач а пък мен ще обвините,че съм полиглот...Един съвет с нищо ни наи малко съм ви засегнал неме познавате и не ви прави чест първо да ме категоризирате а след това да ме блокирате от блога.освен това кakкъв е моият коефицент на интелигентност едвали е толкова важно.Не е нужно да се самоизтъквам.едно е сигорно много по висок е от вашия и в това съм убеден.........Кажи сега след като си голям всезнаико останалите участници.... колко са котките.кучетата и хората по реда както следва? и ако имате интерес ще ви дам решението и разрешението да я публикувате .Освен това по сложния вариант на задачата е колко са персийските котки? освен реда на останалите участници!!
цитирай
31. chessgladiator - Да наистина блогът е прекрасен но лошо тръгнахме
12.08.2014 12:42
Ако наистина сте член на МЕНСА трябва да давате пример а не да критикувате!! с ..уважение Ивайло Генов
цитирай
32. pitagorid - Интересно
12.08.2014 13:39
Защо така реагирате? Аз не съм ви обидил. Нито пък съм Ви подценил. Просто коментирах Вашето решение за монетите, което е очевидно невярно. Изобщо не ме е яд за нищо. Харесах ви задачката и дори ви помолих да ми разрешите да я публикувам. А че се казвате Ивайло Генов, то това си беше очивадно от името ви когато изпратихте първия си коментар. Там пишеше ivailogenov. После незнайно защо веднага изчезнахте и се появихте като анонимен. Сега гледам отново имате ново име. chessgladiator. Това говори, че не аз а Вие имате нещо от което се срамувате и си сменяте името. Не се дразня, че някой знае повече от мен. Нито съм мегаломан. нито съм завистлив. Просто си знам способностите и възможностите. Сега нахално ми отговаряте, че нарочно сте писал на латиница, уж че това е технически проблем. Излъгахте!! Защо? Ето казвам Вие сте Ивайло Генов и не можете да го отречете, защото вече Ви познавам. За какво да Ви поздравявам? Че вие сте единствения, който е решил задачата за монетите ли? Ами вие просто не сте я решили. И кой Ви блокира в блога? Аз ли? Защо ме обиждате бе Ивайло? Вие сам се деактивирахте и се появихте отново с друго име. Това е признак, че евентуално сте някакъв трол или хейтър. Извинявай, но ако някой те е блокирал, това не съм аз, а защитата на Блог.бг.
А колкото до решението на Вашата задача. Ето го:
Всички участници - 28 броя.
Хора (собственици) - 6 броя.
кучета - 15 бр.
- овчарки - 2 бр.
- болонки - 6 бр.
- пинчери - 4 бр.
- непородисти - 3 бр.
котки - 7 бр.
- сиамки - 2 бр.-
- ангорски - 3 бр.
- персийски - 1 бр.
- непородисти - 1 бр.
Общо животни - 22 бр.- с по четири крака = 88 крака
плюс 6 човека с два крака = 12 крака
Общ брой крака = 100 бр.
Кучета плюс собственици общо 21 бр. Три пъти повече от котките, които са общо 7 бр.
Да! Член съм на Менса от 1995 година и ето давам ви пример. Не Ви критикувам, а ви съветвам. И не се сърдете, защото нямате основание.
И при тези условия, бихте ли ми дали разрешение да публикувам Вашата задача.
цитирай
33. chessgladiator - Ето и пълният вариант на задачата Автор Ивайло Генов
12.08.2014 14:03
Условие>Хора кучета и котки от три различни породи.Котки.сиамски.ангорски.персийски и една не-породиста.Кучета немски- овчарки .болонки. пинчери и три не породисти.В градския парк собственици на животни ги разхождали.Кучетата били повече от хората.кучетата и хората заедно били три пъти повече от котките.Болонките са точно толкова колкото и собствениците само.че болонките били два пъти повече от ангорските котки.Сиамските котки пък били по малко с една от ангорските но пък били точно толкова колкото и немските овчарки.които били мъжки и се кръстосвали само с непородистите кучета едно от не-породистите кучета не можело да се кръстосва с немските овчарки и затова то можело само с един от пинчерите ,,,,,,,В задачата се пита какъв е редът както следва 1-колко са котките,колко са кучетата и колко са хората.тоест така наречените собственици и в крайна сметка колко броя са персийските котки,ако се знае.че всички те заедно собственици.кучета и котки имат 100 крака
цитирай
34. chessgladiator - Поздравления
12.08.2014 14:11
Правилно сте решил задачата!.да имате разрешението ми .
цитирай
35. pitagorid - Това е вече друго нещо
12.08.2014 14:44
Видяхте ли! Не беше необходимо да се обиждаме. Аз добре си зная цената и знам какво пиша. Прочетете внимателно условието на задачата за монетите и всички коментари към нея. Там има много насоки, които ще ви изяснят принципът на решението. Има едно понятие като "бит" информация. Имаше забележки, че употребявам това понятие неправилно, но това е друга тема. Ако се знаеше, че едната монета е непременно по-тежка (или по-лека, което е все едно), то тогава задачата щеше за съдържа не 13, а 27 монети и при това нямаше да има необходимост от други монети с известно тегло. И още нещо, радвам се че имаш самочувствие, но недей да се изхвърляш, че знаеш повече от мен. АЗ съм математик и не случайно името ми е pitagorid. Не го изтъквам като някакво кой знае какъв плюс, но не съм и мегаломан. Явявал съм се на изпит за членство в Менса още през 1995 година и имам грамота заради удивителния резултат който тогава постигнах. Добре! Ще публикувам вашата задача за хората, кучетата и котките и ще добавя изрично, че авторът си ти Ивайло Генов. (Приеми моите извинения, че вече се обръщам към теб но "ти".) Отговорът няма да публикувам, макар, че вече го има тук. А ти се пробвай да решиш другия тест в моя блог: Ето този
http://pitagorid.blog.bg/zabavlenie/2014/08/10/edin-dosta-truden-test-za-inteligentnost.1288230
И ти пожелавам успех!!
С приятелски поздрави
инж. Иван Димитров Иванов (pitagorid| :)))
цитирай
36. pitagorid - И още нещо
12.08.2014 14:51
В условието на Вашата задача има излишна информация. Не е необходимо да се казва, че кучетата са повече от хората. Това никъде не се използва при решението. Защо казвам, че тази задача е по силите на всеки, който обича математиката. В крайна сметка достатъчно е да знаеш малко алгебра и по точно да умееш да решаваш системи уравнения с две неизвестни. В случая неизвестните са само две, броя на пинчерите и броя на персийските котки. Нищо сложно! И искам едно извинение, задето ме нарече "голям всезнайко".
цитирай
37. ribery - задача 2
13.08.2014 20:57
между нас си, дори и уравнение не мога да направя като хората. поради това малко логика и задачата се получава от раз. ако хората са "х", то болонките също са х, ангорките 1/2 х, сиамските 1/2х-1, немските 1/2х-1. като прибавим 16 крака на непородистите животни, имаме сбор от 100. породистите хора :P + породистите животни имат 84 крака. с едно единствено уравнение получаваме 2х + 4х + 4*1/2х + 4*1/2х-1 +4* 1/2х -1 + краката на пинчерите и персийките = 84. това е равно на 12х + пинчерите и персийките = 92. х е четно, х е по-малко от 8, х е по-голямо от 4, за да се осъществи условието за броят на немските, по-голям от 1. следователно х трябва да е равно на 6. тоест броят на хората трябва да е 6. и така...
цитирай
38. pitagorid - ribery
13.08.2014 22:18
Здравей ribery,
Абе интересно, ти кой си и защо в профилът ти няма нищо. Кажи нещо за себе си. Нека да се запознаем. Вече няколко пъти се включвате в решаването на тази нестандартна задача, но като анонимен с добавка ribery. Пиши ми на лични. Изглеждаш ми интелигентен и това е интересно за мен.
С поздрави Иван Иванов
цитирай
39. pitagorid - Сега ще се изпитваме ли!?
18.08.2014 17:40
chessgladiator написа:
Петима мъдреци .Пред всеки един от тях има по 2 кутии или общо 10 кутии. Вашата задача е чрез три въпроса да откриете в коя кутия се намира прословутия ключ. Можете да задавате въпроси както и на петимата така и на всеки по отделно но винаги различни!.,Първият мъдрец винаги казва истината.Вторият мъдрец винаги лъже. Третият мъдрец веднъж казва истината след това лъже.Четвъртият мъдрец е най-хитър от всички останали.Тои е патологичен лъжец.Може колкото пъти си поиска да каже истината а може и да лъже пак колкото си поиска. Петият мъдрец веднъж лъже а после казва истината

Господине,
Приятно ми е, че ми задавате логически задачи от този род, но първо трябва да формулирате условието точно и коректно. Така зададена задачата има много дуалистично тълкуване и могат да се получат различни варианти. Не мислете, че ще ме затрудните особено. Вече разбрахте, че не съм някакъв обикновен човек. Затова, ще ви попитам нещо, което в задачата не е споменато. Петимата мъдреци знаят ли къде точно се намира кутията с ключа? Т.е. всеки може да каже в коя от 10-те кутии е ключа, а не само да знае за своите две кутии. И второ: Как да задам въпрос и на петимата едновременно. Те как ще ми отговорят. Всеки поотделно или всички в "хор". Я най-добре прегледай задачата още веднъж и се обади. Иначе няма да ти отговоря. Ако и тази задача е ваше лично творчество, най-вероятно условието е грешно и непълно. :))))
С поздрави - ПИТАГОР
цитирай
40. pitagorid - Драги господине
18.08.2014 23:39
Защо не си пишете писанията във вашия блог? Нали имате вече акаунт. Какво сте се заели да се изхвърляте тук като коментари в тази задача. Много важно, че се съмнявате в моите възможности. И с какво само самочувствие заявявате, че сте достигали IQ=172. Наивно!! Ами нали виждам, колко ви сече пипето. Ами започвай си с твоите супер "трудни задачи"!! Ама пиши ги в твоя блог, а не тук!! Аз ти обяснявам, че задачата ти е с неясно условие, а ти ми шикалкавиш, че си голямо светило в сложната"методична" логика. И какво ще ми обясняваш на мене какво е това МЕНСА и т.н. И какъв си ти, че да ме оценяваш. Сложна била задачата. Наивник! Ами като си толкова навътре в нещата, какво ще кажеш на следното много "сложно" решение.
Щом всички мъдреци знаят къде е ключа, аз отивам при първия мъдрец (този, който винаги казва истината) и му задавам само един единствен въпрос. "Кажете драги ми мъдрецо, в коя кутия е ключът? Щом той знае къде е, веднага ще отиде и ще ми покаже, без да ме лъже. Ето тук е!!!
Какво толкова сложно има.
И още веднъж те предупреждавам. Повече тук няма да допускам да коментирате. Просто ще ти изтривам коментарите и край. МНОГО ВАЖНО колко сте "умен"!
Щом си толкова ербаб, публикувайте си задачите във вашия блог, а не тук!!! Аз ако преценя че си заслужат внимание, ще им обърна внимание.
Без никакво повече уважение към теб ДРУГАРЮ ГЕНОВ!
цитирай
41. pitagorid - Само за справка
19.08.2014 14:59
chessgladiator написа:
Вижте незнам какъв ви проблемът? и не разбирам само едно.Очевидно е следното вие сте един самохвалко и нищо повече. Вероятно не четете условието >>>>>> 3 зъдалжителни въпроса понеже показвате характерна некомпетентност и се опитвате да хитрувате Не мога да давам джокери но ще ви кажа следното искате формолировка всички знаят колко са кутиите не се знае колко точно от тях знаят каде се намира ключа .И така по пътя на логиката след задаване на няколко въпроса вие се обеждавате във следното разбирате колко от тях знаят каде се намира ключа съответно питате мъдреците,,,,,,,,,А относно това, че се опитвате да хитрувате ще ви кажа и друго.Този който казва истината не е ясно дали знае със сигорност точно в коя конкретна кутия е ключът те знаят както и вие .че има ключ каде е този ключ вие ще кажете......Не ме принуждаваите да редактирам задачата .че на първия въпрос имате право да питате най малко трима от мъдреците или да ги питате всички хорово. Не съм предполагал ,че ще търсите толкова лесно и елементарно решение Но нека да приемем .че аз съм допуснал неточност която ви позволява да хитрувате сега вече знаете минимум трима мъдреци може да питате или въпрос към всички и те да отговарят хорово!!!!!!Няма смисал от такива наивни хитрувания като да речем защо просто не отидем и не обърнем всички кутии и не вземем ключа.Не забравяите имате право само на 3 въпроса


Наивник
цитирай
42. pitagorid - Отново само за справка
19.08.2014 15:17
chessgladiator написа:
Блогът си е ваш щом ме съветвате да пиша в моя блог ок.....И без това освен вас друг не взима участие!!И това естествено ме навежда на мисълта колко хора оценяват или се интересуват от такива задачи?.А това дали вие се подвизавате и като ,,Анонимен,,и съответно сте дали решението на вашата задача си е ваш проблем! И нека да отбележа следното, кое толкова ви подразни относно моята задача?? И защо непремено решихте ,че тя се отнася за вас или е адресирана към вас? И така от около седмица е очвидно за мен ,че от адресирането на две задачи сте взели участие само и единствено вие..И от тук следва.че този блог колкото и да е хубав за което разбира се ви поздравявам е напълно безсмислен ако само със вас взимаме участие И тук естествено акцентирам върху следното.категория логически задачи а не като цяло за наистина прекрасния блог!! Дали ще ме уважавате си е ваш проблем. Ние първо не се познаваме и освен това уважението се печели цял живот чрез действия но се загубва само за един миг и то само от една лоша дума!!!Така ,че моля ви драги не ми говорете за това дали ще ме уважавате или не Това е моят последен пост ако не решите задачата мога да ви пратя само решението и след това да си извлечете поука колко малко хората знаят и осъзнават методична и задълбочена логика макар и претендиращи.че не са обикновени хора.Но ако все пак успеете да решите тази загадка вие няма да сте мъдрец но няма и да сте невежа!!!

***

Не ме интересува твоята "трудна" задача. Вие се държите толкова нагло и арогантно, че просто не мога да повярвам, че толкова много се засегнахте от факта, че се държа толкова пренебрежително към теб. Пишете си задачите в твоя блог и се радвайте колко сте "умен и велик". ОК!! Предавам се и се отказвам от идеята да решавам твоята задача. Просто аз си съставих моя, подобна на твоята и вече дори я публикувах в блога. ето тук: http://pitagorid.blog.bg/zabavlenie/2014/08/19/logicheska-zadacha-za-plennika-i-pazachite.1290455
цитирай
43. pitagorid - Само за справка
19.08.2014 16:08
chessgladiator написа:
Да аз съм автор на тази задача,Сега започвам със серия от много трудни задачи.Тук става въпрос изцяло за методична логика!! няма уравнения, разбрах ,че сте добър математик и както вероятно и другите участници.Напълно коректна е задачата!!! и решението е само едно и много трудно.Но все пак вие сте член на М.Е.Н.С.А iq 155.и относно това нека ви кажа методът и критерият по които се определя коефициента на интелигентност е много ама много погрешен и не реален. Задачи базирани единствено на зрителна адекватност са просто смехотворни и се чудя до кога ще бъде критерии точно тоя метод. На такива тестове съм постигал IQ-172 обърнете внимание в глобалната мрежа и ще видите че около 99%от тестовете са точно по тоя малоумен метод ..Но както и да е тук в тази задача става въпрос за абсолютна логика!!! при това много задълбочена .И освен това тук съм представил възможно най съкратения вариант на тази наистина доста сложна задача, с цел да бъде решена Ако все пак решите вие или някои друг тази задача следващата ще бъде на ниво членство в.>> Г.И.Г.А .Пак казвам извинения от рода на дуалистични решения е просто неуместен!! Писали сте ,че вече съм разбрал ,че не сте били обикновен човек.Нека ви кажа едно просто нещо дано вие да сте разбрали аз какъв човек съм! И така от вашия коментар долавям следното вие или си нямате идея от задълбочена и методична логика колкото и абстрактно да звучи или въобще вашето ниво не е за такъв сериозен тип задачи!!!! С ...Уважение Ивайло Генов


Вие как мислите дали знаят петимата мъдреци в коя кутия е ключът? Вие направо ме учудвате!!!!!.Започвам да се съмнявам дали сте наистина този за когото се представяте?..Естествено ,че знаят това е елементарна логика до която се стига лесно но това е ваша работа и на онези които ще си блъскат главите с решението!!..Поздрави другарю Питагор

:))) другарю Генов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332062
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031