Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2009 16:14 - Спорт тото 2. Анатомията на един тираж
Автор: pitagorid Категория: Бизнес   
Прочетен: 23313 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 10.02.2011 13:30


  Днес ще направя анализ на това, как протича цикълът на един стандартен тираж на спортния тотализатор. Ще визирам вниманието си върху играта 6 от 49 като най популярната игра. За останалите две игри 6 от 42 и 5 от 35 нещата са напълно аналогични, като са различни само цифровите стойности, за които ще стани въпрос по-долу.

Тиражът започва с набирането на участниците в него. Това става като всеки желаещ да участва отива в приемателния пункт и попълва своя фиш като зачертава в специалните полета за това една или няколко комбинации от 6 числа (в един фиш могат да се попълнят максимум четири обикновени комбинации или една система.

Приемчикът на пункта приема попълнения фиш като вкарва данните от него в електронната база данни за съответната игра и съответния тираж. При  това се определя колко точно комбинации съдържа подадения фиш и каква е сумата която трабва да се плати за този фиш. Участникът прибира своя контролен талон , а втория отрязък остава в приемния пункт. За всяка подадена комбинация от 6 числа се заплаща сумата от 60 ст.След приключване на събирането на подадените фишове, всички отрязъци, които са останали в пункта за приемане се предават в специални хранилища на тотализатора и след химическа обработка се съхраняват под строга охрана за осъществяване на контрол върху печалбите и уреждане на рекламации. След като всичко това се извърши, става тегленето на числата чрез специална машина с топки, която по-нататък ще наричам тотогенератор. След всички формалности по фактическото теглене на печелившите числа започва електронната обработка на базата данни с подадените в тиража комбинации. Това може да продължи около час, след което стават известни всички печеливши, техния брой по групи и размера на печелбите за всяко теглене поотделно. Във всеки тираж се извършват по три тегления. Първото и второто теглене имат по 4 печеливши групи.

1 група – шестици

2 група – петици

3 група – четворки

4 група – тройки.

В третото теглене има само една група

1 – шестици.

Всеки тираж се характеризира със следните основни количествени елементи:

А) Брой на всички участващи комбинации подадени от участниците.

Б) Постъпалата парична сума в тиража в левово изражение

В) Брой на печелившите в отделните групи на трите тегления.

Сега следва определяне на размера на печалбата за всяка група на трите тегления.

Как става това?

Първото нещо което се прави е като 50% от потъпленията в тиража се прибират от организаторите за целите, които са записани в уставния правилник. Казва се, че те се използват за развитието на спорта, но дали е точно така, няма да коментирам. Това е безусловна и неприкосновена сума, която не участва по нататък в играта.

Останалите 50 процента от постъпленията се разпределят като печалби между щастливците които са познали 3, 4, 5 или 6 числа в някое от тегленията.

Какво става по-нататък?

От тази сума се отделят извънредните печалби, които са обявени предварително в условията на тиража. Например сумите за така наречения Втори тото шанс. За играта 6 от 49 това са обикновено една печалба от 3000 лв. И една от 10000 лв. Но това не е задължително.

Останалата сума сега се разделя на три равни части за всяко едно от трите тегления. За третото теглене всичко отива в една единствена печеливша група, а именно тези които се познали шестици. Ако има само една шестица, цялата сума остава за печелившия. Ако има повече от една шестица, сумата се разделя по равно межде щастливците. Ако няма нито един, който да е улучил шестица, цялата сума отива с натрупване за следващите тиражи, като се формира така наречения прословут ДЖАКПОТ.

Как се празпределят печалбите в другите две тегления по групи

За тези улучили шестици за всяко от двете тегления се заделят по 15% от сумата. Ако няма познати шестици тази сума отива с натрупване за следващите тиражи като джакпот за съответното теглене. Обърнете внимание, че този джакпот се различава като стойност с този от третото теглене. Той е само 15% от стойността на последния?!?

За тези познали петици се заделят 25% от сумата определена за печалби.

За тези познали четворки се заделят също 25% от сумата определена за печалби.

За позналите тройки остава 35% от сумата за печалби.

След това всички тези суми се разпределят по равно за всеки участник улучил числата в съответната група. Печалбите се закръглят с точност до 10 ст. или  до 1 лв. Според групата.

С тази процедура завършва цикълът на тиража. Остава всеки участник който е спечелил някаква печалба да си я получи.

И така, видяхме как става определянето размера на печалбите в отделните печеливши групи. Остава само да направим кратък анализ на горе казаното.

Очевидно е че колкото по-малко са щастливците във всяка печеливша група, толкова по-голяма ще е печалбата за тях. Например тройката може да печели както 1-2 лв, така и 5-6 и повече лв. Същото е и с големината на печалбата за улучена четворка. Тя може да варира в още по-големи граници. От 10 лв. до 100, 150 лв. и дори повече. При петиците диапазона на вариране на печалбата може да бъде още по-голям.

И така:

Как можем да спечелим повече пари от тотото. Много просто. Когато ни излезе късметът, размерът на печалтите трябва да е много голям. А как може  това да стане точно така, както сме го замислили.?

Ето на тази база аз изграждам своята стратегия. А каква е тя ще я опиша в следващите мои публикации по тази тема.

Но преди това ще направя точен математически анализ, базиран на теорията на вероятностите и по-конкретно от нейния дял наречен Комбинаторика, на един еталонен тираж, в който да определя при горе описаните правила на играта, какво трябва да бъде математичестото очакване за големината на печалбите в отделните печеливши групи.

Представете си, че при една идеална обстановка в даден тираж са пуснати точно 13 983 816 комбинации и то така, че няма нито една повтаряща се комбинация. Тогава в този тираж за всяко едно от тегленията ще имаме следните регистрирани печалби.

1 шестица

258 петици

13 545 четворки

246 820 тройки

Постъпленията в този тираж ще бъдат 13 983 816 х 0,60 = 8 390 290 лв.

50% от тази сума за държавата – 4 195 145 лв.

От остатъка изваждаме 13 000 лв за извънредните печалби. Остават 4 182 145 лв.

Разделяме тази сума за трите тегления по равно или за всяко теглене остава по 1 394 048 лв.

Тази сума за третото теглене остава за единствената шестица. И така  вече установихма математическото очакване за размера на идеалния джакпот.

Това е сумата 1 394 048 лв. Запомнете тази сума!!! И когато се натрупа джакпот в третото теглене по-голям от тази сума започвайте да играете, защото това е знак, че джакпота е вече над нормата!

Каква е сумата за разпределяне на джакпота  за първото и второто теглене

1 394 048 х 0,15 = 209 107 лв. Това е идеалния размер на джакпота за шестица в първото и второто теглене

Какъв е идеалия размер за петицата?

(1 394 048 х 0,25) : 258 = 1 351 лв.

Какъв е идеалния размер за четворката?

(1 394 048 х 0,25) : 13 545 = 25,70 лв

 Какъв е идеалния размер за тройката?

(1 394 048 х 0,35) : 246 820 = 1,97 лв

И така в заключение: Когато видите, че печалбите в даден конкретен тираж в отделните групи са по-големи от теоретично изчислените, това означава, че този тираж е бил „ТРУДЕН за прогнозиране”. Това ще рече че числата които са били изтеглени са били по-непредпочитани от участниците и поради тази причина те ще бъдат възнаградени с по-големи печалби. И обратно, ако печалбите в тиража в отделните групи са по-малки от теоретично изчислените, това означава, че този тираж е бил „ЛЕСЕН за прогнозиране” т.е. числата които са изтеглени са „ЛЮБИМИ” за болшинството от участниците, заради което те остават „наказани” с по-малък размер на печалбите.

Разбрахте ли вече моята стратегическа идея „Как да спечелим повече пари от тотото!!”

Ако все още не сте я разбрали никога няма да я разберете. Ако обаче се досещате, в следващата публикация ще видите всички подробности за нея.

Но дотогава ще почакате.

Очаквам вашите въпроси и коментари

С поздрави

Питагор




Гласувай:
1



1. haralanov - Имам въпрос...
07.06.2009 16:55
Кои числа са ,,ЛЮБИМИ,,и кои числа са,,НЕПРЕДПОЧИТАНИ,, от участниците в тиражите на Тото2 и защо..?
цитирай
2. pitagorid - haralanov
08.06.2009 09:14
За това ще напиша отделен постинг. Всъщност това е гвоздеят на стратегията.
цитирай
3. humanus - за числата
14.11.2009 18:52
Нещо не ми стана ясно-тези любими и нелюбими числа постоянни ли са или се променят във времето ? С Уважение: Васил
цитирай
4. pitagorid - humanus
15.11.2009 08:45
Прочети и останалите мои постинги посветени на тотото. Но като правило: Любимите и нелюбимите числа остават постоянни във времето. Поне така показват моите наблюдения. Хората необяснимо защо наистина имат предпочитания към едни числа и не обичат други. Има и психологически причини и не знам още какви, но този феномен е факт. В последния мой постиг съм публикувал графиките на разпределението на тиражи от лятото и сега, когато джакпотът е много голям и много хора извънредно играят тото. Въпреки това, кривата на разпределението не се е променила съществено и запазва своята форма. Това никой не може да ми обясни защо е така, но е неоспорим факт. Приемете че любимите и непредпочитани числа остават постоянни във времето.
цитирай
5. анонимен - За числата
11.09.2010 14:30
Да тук има логика и тя е желязна.Напълно съм съгласен с написаното за любимите и непредпочитани числа а дори вече ми е и ясно дори как да ги открия.
цитирай
6. анонимен - zdravei
24.05.2011 23:34
zdravei za6to ne napi6e6 nqkakva sistema ot 4isla az jiveq v Norvegiq i igraq mnogo no vse mi se razminava pe4albata dai nqkakav savet ili napravi nqkakva sistema po koqto da igraq .mnogo 6te sam ti blagodaren
цитирай
7. анонимен - :)
01.10.2012 01:24
анонимен написа:
zdravei za6to ne napi6e6 nqkakva sistema ot 4isla az jiveq v Norvegiq i igraq mnogo no vse mi se razminava pe4albata dai nqkakav savet ili napravi nqkakva sistema po koqto da igraq .mnogo 6te sam ti blagodaren

Анонимен ти си бил много забавен бе :Д:Д:Д
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331883
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031