Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2014 21:19 - Торти - уникална колекция домашно производство
Автор: pitagorid Категория: Хоби   
Прочетен: 14655 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 24.01.2018 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Торти - уникална колекция домашно производство

Днес ще ви представя една уникална колекция от торти - домашно производство, изработвани от моята дъщеря - Пенка Иванова Попова.
Това са торти, направени по различни поводи през последните пет-шест години, предимно за честване на рождени дни от нашето семейство. Има и торти правени и по други поводи.
Под някои от снимките са дадени и коментари.

Ето и самата колекция

image

image

Фонданена торта по случай 2 години на нашия внук Златан


image

Торта по случай 29 годишнината на моя син Димитър Иванов Иванов

image

Торта за 86-я рожден ден на моята майка

image

Торта за 81-я рожден ден на моята майка

image

Колективния рожден ден на дъщерята и зетя

image

Тортата на Златан за третия му рожден ден

image

image

Торта за 87-я рожден ден на моята майка

image

image

Тортата на Златан за четвъртия му рожден ден. Понеже е голям любител на коли, темата на тортата е BMV с номер 3333

image

Торта за 88-я рожден ден на моята майка. Това е тортата, където за пръв път бяха поставени виолетови фонданови рози. 

image

Това е домашната торта по случай моя юбилей.

image

Тортата изработена от авторката по случай нейния рожден ден

image

image

Две торти за първия роджен ден на нашия внук Златан Тенев Попов

image

image

image

image

Плодова торта за рожденния ден на сина ми Димитър Иванов Иванов

image

Торта за внучката Радина - 11 години

image

image

image

image

Празнична новогодишна торта за Новата 2012 година

image

image

Една уникална торта под формата на футболна топка по случай навършване на 555 дни от рождението на Златан. На по-горната снимка - тортата по време на изработка, а по-долу вече на готовата торта.

image

image

image

image

image

image

Плодова торта за моята майка (по време на приготвянето и готовата торта).

image

image

Плодова торта с бишкоти.

image

image

image

image

Уникална торта по случай навършването на 30000 дни от рождението на моята майка.

image

image

Накрая нека да ви споделя тайната за приготвяне на тортения ФОНДАН, който е един от основните елементи при украсяване на тортите.

Необходими продукти
- 1 пакетче желатин
- 60 ml студена вода и 50 ml гореща вода
- 120 ml глюкоза
- 1 или 2 чаени лъжички глицерин (глицерол) - купува се от аптеката,
- половин чаена лъжичка лимонена киселина, предварително разтворена във вода
- пудра захар - около 1 kg.


Начин на приготвяне
Трябва да отбележа, че начина на приготвяне е от изключително значение за да получите добър фондан.
Едно пакетче желатин се разтваря в купичка с 60 ml студена вода. Престоява така 10-15 минути за да набъбне. После го прехвърляме в друга купичка с гореща вода (около 50 ml) и бъркаме докато желатина се стопи и стане прозрачен (рядък като вода). Добавяме 120 ml глюкоза, 1 дори 2 чаени лъжички глицерин и полочин чаена лъжичка лимонена киселина (също предварително разтворена във вода, за да не бъде на кристали). Сместа много добре се разбърква до получаване на хомогенна смес.
Около 1 kg (може и малко повече) пудра захар се пресява пони три пъти през ситно сито, така че да стане много пухкава. Започваме постепенно да добавяме пухкавата пудра захар към предварително приготвената хомогенна смес като интензивно разбъркваме. Сместа започва да се сгъстява и добива пластичност. Добавяме толкова пудра захар, докато сместа стане пластична като пластелин. Колко захар ще поеме, зависи от количеството на предварително приготвената смес. Възможно е това да бъде около 1 kg, но може и повече. Добре омесваме пластичния фондан и така той е готов да употреба. Може да се съхранява в хладилник повече от 1 година, без да губи свойствата си.
Приготвения фондан, може да се оцвети с бои за хранителни цели. За целта може да си приготвите течни бои от трите основни цвята (червен, зелен и син). Трябва обаче зрънцата от боите да се разтворят задължително в спиртен разтвор (може в 90 градусов спирт, но може и в безцветна водка или ракия). Разделяте фондана на колкото си искате чости и ги оцветявате в цвят по желание, чрез смесване на определени количества от трите цвята основни бои.
Добрият фондан трябва много добре да се разточва с точилка за кори за баница. Колкото по-тънка стане кората, толкова фондана е по-добър. Добрият фондан е много пластичен и от него могат да се правят най-различни фигури, без същите да се деформират от собствената си тежест или от леко загряване.

image

Процес на приготвянето на розички от фондан за украса на тортата по случай 88-та годишнина на моята майка.

image

image

image

Тортата на Златан по случай 4-тия рожден ден

Опитайте и вие.
Само с гледане не става.


А сега няколко снимки от тържества на нашето семейство, поводи за тези прекрасни торти.

image
Златан Попов на 1 - година

image
Златан Попов на 2 - години

image
Златан Попов на 3 - години

image

Златан Попов на 4 - години

image

С мама и тати - 19.07.2014 

image

С баба и дядо - 19.07.2014 

До нови срещи.
 



Гласувай:
15



1. stevilia - Чудни са :)
01.09.2014 14:45
Чудни са :)
цитирай
2. toninabog - Поздрави!
01.09.2014 18:29
Много мераклийски направени торти! За рецептата за фондана благодаря и ще опитам и а дано станат като вашите "красавици".
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Чудесни сте, а дъщеря ти е майсто...
25.09.2014 00:24
Чудесни сте, а дъщеря ти е майсторка-мераклийка. Живи и здрави да сте всички!!!
цитирай
4. dolsineq - Шедьоври направо...:)
07.12.2014 15:47
Шедьоври направо...:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3339425
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930