Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2012 22:51 - Двумерните баркодове - QRcode
Автор: pitagorid Категория: Технологии   
Прочетен: 7584 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 12.10.2012 23:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Двумерните баркодове - QRcode

В последно време все по-често виждаме по етикети, рекламни листовки, печатни издания, плакати и т.н някакви странни картинки, съставени от черни и бели квадратни точки, разположени в квадратна матрица в три от ъглите на която има три по-големи черни квадрата оградени с вътрешен бял кант и външен по-голям черен кант. Нещо подобно показано на следващата фигура.


image GPS координатите на моя дом в Стара Загора

Какво представляват тези картинки и за какво служат?
Малко са хората, които знаят за какво служат тези фигурки, а още по-малко са тези, които могат да ги използват.
По тови въпрос могат да се прочетат много статии в интернет, но аз искам да запозная моите почитатели с елементарни примери, какво представляват и как да се използват.
Тези квадратни черно бели матрици са така наречените двумерни баркодове или известни още като QR code. Изобретени са в Япония и първоначално са се използвали за специални цели, но с развитието на мобилните комуникации, изведнъж се намериха много различни приложения и с всеки изминат ден стават все по-полярни в цял свят.
Най-просто казано, тези двумерни баркодове са носители на кратка синтезирана информация, която да бъде декодирана с висока скорост и най-често служи да отведе заинтересованите потребителите на определен интернет адрес. Това е първоначалния замисъл на нейните създатели. Самото съкращение QR идва от Quick Response и буквално означава -Бърза Реакция.
Но с появата на смартфоните и таблетите с камера, QR кодовете рязко повишиха сферата на приложение, най-вече в рекламата.
Но нека първо да опиша как могат да се използват и кои могат да бъдат потенциалните потребители на тези баркодове.
Преди всичко, тези QR кодове могат да се използват от всеки, който има СМАРТФОН с камера. Това е изключително важно условие, макар да не е абсолютно задължително. Всъщност смартфонът е необходим точно за това, което споменах вече по-горе - да декодира с висока скорост информацията записана върху баркода и веднага да ни достави достъп до интернет, където да научим подробности за това, което ни предлага да прочетем този баркод.
По-долу давам един елементарен пример за QR код, който след като го сканирате със смартфона веднага ви дава пряк достъп до моята интернет страница в blog.bg.

image
На този QR баркод е записан интернет адреса на моя блог
http://pitagorid.blog.bg

За да стане това обаче са необходими още две неща.
Първо: Вие трябва да имате във вашия смартфон инсталирана декодираща програма, способна веднага да декодира информацията записана в QRcode матрицата. За щастие инсталирането на такава програма не представлява никаква трудност. За тези които са на "ти" със смартфоните няма да бъде никак трудно да се справят с тази задача.
Второ:
Трябва да имате достъп до интернет в мобилния си телефон (смартфон) Wi-Fi или мобилен.
За тези които имат смартфон с операционна система Android (версия 2.1 или по-висока) ето как става инсталирането на декодираща програма.
1. Включвате се със смартфона към интернет. Няма значение как става свързването. Може чрез Wi-Fi, а тези които имат мобилен интернет това е просто съвсем елементарно и достъпно навсякъде, където има покритие на мобилната мрежа.
2. Влезте в сайта на Android Market и чрез търсене намерете програмата Barcode scanner. Има най-малко две програми с това име, но която и да изберете ще ви свърши работа. Аз например избрах тази показана на илюстрацията по долу.

image

Забележка: За тези които са по-напреднали, могат да намерят и други подобни баркод скенери за двумерни баркодове от тип QRcode.

3. Изтеглете и инсталирайте програмата на смартфона си.
4. При наличие на някакъв QRcode (било върху етикет, рекламна листовка, плакат, снимка или просто върху екрана на монитора) стартирайте програмата и насочете камерата на смартфона към картинката на баркода, така че да попадне в полето на сканиране. След няколко секунди върху екрана ще се появи декодираната информация на баркода и в зависимост от това какво е съдържанието, вие веднага можете да получите достъп да някаква интернет страница (разбира се за да е възможно това, трябва да сте включен към интернет), някакъв телефонен номер, който веднага да добавите към вашият телефонен указател или да изпратите имейл или SMS съобщение.

QR баркодовете могат да имат различни размери в зависимост от това, каква информация е записана в тях. По-долу ще изброя няколко вида информация, която най-често се кодира в тези баркодове.
1. Интернет адрес
2. E-mail адрес
3. Телефонен номер

4. GPS координати на място, което да се използва в GPS навигация (тази която е инсталирана върху смартфона ви) или за видите мястото в Google Maps , Open Street Map или друга онлайн карта.
5. Визитна картичка на някое физическо лице или фирма (титла, име, презиме, фамимия (фирма), телефонен номер, e-mail адрес, адрес и др. данни)
6. Всякакъв вид текст от произволен характер (буквено цифрен или със специални знаци, включително и на кирилица). Естествено броя на знаците е ограничен

Това е което трябва да знаете като минимум за тези баркодове.
По-долу ще ви дам няколко конкретни примера на QRcode, които имат реална информация и вие можете веднага да прочетете с баркод четеца, който си инсталирахте на смартфона по описания по-горе начин.

image Това е моята визитна картичка на Latinica

image
Това е моята визитна картичка на Кирилица

image

А това е моята електронна поща

За днес толкова.
В следващия постинг ще ви запозная как да си направите ваши собствени QRcode и да ги отпечатате върху хартия или да ги публикувате в интернет като картинки (например във facebook)


До нови срещи



Гласувай:
7



1. mariniki - научих...
13.10.2012 10:34
още нещо интересно..
цитирай
2. comfy - Благодаря!
14.10.2012 12:55
Синтезирано, кратко и ясно - Claris verbis!

Всъщност, имах щастието да използвам програми за двумерни баркодове още през 2004 година и оттогава са ми интересни, както и всички кодирания - дори едномерните, пък даже и EAN-13.

Ще се радвам да прочета в този стил още неща по тези кодове, както и да получа линк за фри-програма за създаване на едномерни и двумерни баркодове.

Хубав ден!

к.к.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332284
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031