Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2010 16:37 - Лондон през лятото - 2 част
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 11307 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 31.01.2010 18:20


23 юни 2008 г. - Втори ден в Лондон Сутринта след закуската на шведска маса в хотела, групата се събра във вътрешния двор, където ни чакаше автобуса, за да направим главната туристическа обиколка на града. Нашата екскурзоводка Незабравка ни представи местния туристически гид -  г-жа Колинс.

image
Госпожата изненадващо добре владееше български език, макар никога да не е била в България. Завършила е славянска филология и говореше свободно още руски и полски език. Произхожда от стар знатен род. Дядо и е бил лорд, а баща и посланик в Москва три години след края на войната. Днешната туристическа програма е изключително натоварена. Ще посетим следните забележителности на Лондон: - Мемориала на Алберт, - Бъкингамския дворец, където ще видим пищната церемония по смяната на кралския караул, - Площад Ламбет, откъдето се разкриват прекрасни панорамни гледки  към Темза, Парламента и Биг Бен, - Ще разгледаме Парламента, Часовниковата кула Биг Бен, - Уестминстерското абатство, - Даунинг стриит 10, седалището на премиер министъра на Великобритания, - Лондон Сити, - Катедралата Свети Павел, - Лондонският Тауър, - и накрая ще направим разходка с корабче по Темза, до Гринуич парк и посещение на Кралската астрономическа обсерватория Гринуич, При такава програма не трябва да се губи ценно време и ние тръгваме към първия обект, Мемориалния комплекс на принц Алберт. Тръгваме от хотела по булевард Пикадили. Минаваме покрай интересни архитектурни сгради.

image Пред нас изниква Триумфалната Арка на Уелингтън. Тя се намира на малък парков площад, наречено Hyde Park Corner, или по-конкретно в югоизточния ъгъл на Хайд парк. Освен тази "триумфална" арка на същия площад има още няколко интересни паметника.

image Продължаваме към площад Ханс (Hans Place), където има поредица къщи във викториански стил. Къщите са от червен камък с характерни елементи от периода, когато се строени (около 1770 г.)

image
  Завиваме по булевард Brompton Road, където се намират редица интересни сгради и музеи.
  image
Пред нас се появява Църквата на Непорочното сърце на Мария, популярна още като Brompton Oratory. Това е голяма католическа църква в квартала Южен Кенсингтън. image

В непосредствена близост е разположен музея "Виктория и Алберт (често съкратено като V & A). Това е най-големият музей в света за декоративни изкуства и дизайн. Притежава сбирка от над 4,5 милиона предмета, събирани от цял свят. Основан е от кралица Виктория през 1852 г. Има 145 галерии. Колекцията обхваща период от 5000 година на изкуството, от древността до наши дни. Входът в музея е безплатен. Хубаво е човек  да посети този музей, но времето от три дни не позволява за се разглеждат музеи.

  image   До музея V&A се намира друг голям музей - Natural History Museum. Това е един от най-добрите в света и най-големият музей на естествената история със стотици експонати. Много от тях са интерактивни, например макет на действащ вулкан и движещи се миниатюрни динозаври. Има макет на син кит в естествена големина и много други. В централната зала, която е изградена във викториански архитектурен стил има цял скелет на динозавър. image   image
Минаваме покрай красивата сграда на Holiday Inn London Kensington image
А това е Cromwell Hospital  - частна болница, разположени в квартала Южен Кенсингтън. Болницата е най-модерната в Лондон и е открита на 29 април 1981 година. Тук се лекуват най-височайшите особи. Изградена е със средства от емира на Кувейт. 

image Пристигаме пред The Albert Memorial. Той се намира в Кенсингтън Гардънс, директно от северната страна на Ройъл Албърт Хол. Бяхме възхитени от този величествен паметник.

image Ето неговата история. Мемориалът е построен по поръчка на кралица Виктория в памет на любимия й съпруг, принц Алберт фон Сакс-Кобург-готски, който е починал от коремен тиф през 1861 г. Архитект е сър Джордж Джилбърт Скот, а мемориалът е в готически ренесансов стил. Завършен е през 1872 г. а статуята на Алберт тържествено е "открита" едва през 1875 г.

image
Паметникът представлява богато украсен балдахин (или павилион), съдържащ статуята на принц Алберт, който гледа на юг. Балдахинът е заобиколен от четири скулптурни групи, а под него е опасан скулптурен фриз, дело на скулптура Парнас. Групите символично изобразяват  четири области от живота, изкуство, производство, наука и търговия. А на фриза са изобразени лицата на 169 отделните композитори, архитекти, поети, художници и скулптори. Във всеки един от отдалечените ъгли на основния монумент има още четири скулптурни групи, представляващи Европа, Азия, Африка и Америка. Всяка "континентална" група, включва характерна етнографска особеност на континента и големи животни (камила за Африка, бизон за Америка, слон за Азия и бик за Европа). image image

Естествено най-впечатляваща е фигурата на принц Алберт. Цялата фигура е позлатена. Много злато е вложено и за позлатяването на много от останалите фигури над балдахина. Мемориалът е висок 55 м и завършва с голям християнски кръст. Ето и няколко по-подробни снимки на паметника.


image
  image

image
image
image

Препоръчвам на всеки, който посети Лондон да види този забележителен паметник. image Точно на юг от мемориала на Алберт се намира прочутия Royal Albert Hall.

image Кралската зала на принц Алберт е една от най-ценните и отличителни сгради в Лондон, позната по целия свят. От откриването й от кралица Виктория през 1871 г., водещи световни артисти от всякакъв вид на изпълнение и жанр са гастролирали тук. Всяка година се провеждат по над 350 представления, включително класически, рок и поп концерти, балет и опера, тенис срещи, благотворителни представления и пищни празненства.

image Залата първоначално трябвало да се нарича The Central Hall of Arts and Sciences (Централната зала на изкуствата и науките), но името е променено от кралица Виктория още в началото като посвещение към починалия й съпруг. След като се насладихме на тези величествено красиви шедьоври се отправихме към Бъкингамския дворец, където ще наблюдаваме тържествената смяна на кралския караул.

image Бъкингамския дворец е официалната резиденция в Лондон на британския монарх. Днес той се обитава от кралица Елизабет II и съпруга на кралицата - принц Филип. Първоначално дворецът е известен като Бъкингамския палат, сграда построена за херцога на Бъкингам през 1703 . Този палат е бил частна собственост за около 150 години и днес представлява основното ядро на двореца.Бъкингамският дворец в крайна сметка става официален кралски дворец на британския монарх при коронясването на кралица Виктория през 1837 година. Последните големи структурни допълнения са направени в края на 19-ти и началото на 20 век, включително и на Източната фасада, с добре познатата тераса, на която кралското семейство традиционно изнася поздравления към народа отвън. Въпреки това, дворецът е бил разрушен от немска бомба през Втората световна война, а кралската галерия е построена отново и открита за обществеността през 1962 г В Бъкингамския дворец се намира най-голямата частна градина в Лондон. Стаите в двореца, използвани за служебни и държавни дейности, са отворени за посещения  всяка година от август до септември, когато е "лятната ваканция" на държавните служби. Пред Бъкингамския дворец се намира церемониалния площад с монумента на кралица Виктория.

image
The Victoria Memorial е завършен през 1911 г., от скулптора сър Томас Брок Използвани са 230 тона бял мрамор. Паметникът представлява голяма  мраморна статуя на кралица Виктория гледаща към булеварда The Mall. На другите три страни на паметника стоят мраморните статуи на: Ангела на правосъдието - обърната на северозапад към Грийн Парк , Ангелът на истината, обърнат на  югоизток и Ангелът на благотворителността обърнат към Бъкингамския дворец. image
На върха е изобразена позлатената статуя на богинята Виктория (Победа) с две седящи до нея фигури на млади девойки. Цялата скулптура е на морска тематика, която много прилича на останалата част на The Mall и Адмиралтейската арка. Всички това говори за военноморска мощ на Обединеното Кралство. image
image
Точно в 11,30 часа на площада започва тържествената церемония за смяна на кралския караул. За него няма да разказвам. Той просто трябва да се види. Все пак ето няколко снимки от това зрелище. image
image

image

image

image

image

image

image

image

image
След церемонията се отправихме към площад Ламбет, откъдето се открива прекрасна панорама към Парламента и Биг Бен. image
image
image Тук си направихме красиви снимки за спомен и изслушахме подробна беседа от нашия гид - госпожа Колинс.

image
image
image
image
image

image
Следващата ни цел беше самия Парламент с кулата на Биг Бен, Лондонското сити и Тауъра, но за тях ще ви разкажа с следващия постинг. image Двойка лондонски полицаи
Следва продължение.


Тагове:   Лондон,


Гласувай:
4



1. анонимен - Страхотна екскурзия!
02.02.2010 13:57
Радвам, че ще има още, та и аз (изобщо ние в блога) да "изплакна око"; )))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3341192
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930