Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2010 08:46 - Турция от близо - Част 5 - Каньонът Ъхлара
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 10560 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 02.06.2010 10:11


Турция от близо - Част 5 - Каньонът Ъхлара
5 май 2010 - Продължение

Въпреки че досега посетихме доста туристически обекти, денят все още не е свършил. Нещо повече, остава да видим още много интересни неща. А ако трябва да бъда по-точен остава да видим най-интересните неща за днес.
Колкото повече се доближаваме към основната цел на тази екскурзия - Кападокия, толкова емоционалното напрежение расте.
След кратката почивка на брега на Соленото езеро, за която ви разказах в предишната част, продължихме по магистралата на юг към градчето Аксарай. Пред нас в далечината постепенно изплува на хоризонта бялата снага на вулкана Хасан.

image

За някои от нас появата на вулкана е малка изненада, защото след продължителното пътуване по равното Анадолско плато, конусът на вулкана придава на ландшафта някаква необичайна окраска.
Честно да си призная, до скоро не знаех, че в Турция има вулкани. А се оказа, че тук има цяла верига от угаснали вулкани, които обхващат като дъга южната страна на областта Кападокия. Впрочем именно вулканите са причина за тези фантастични природни образования тук. Преди около 10 милиона години тези вулкани са били в стихията си. Наред с лавата в атмосферата е изхвърлено огромно количество камъни и вулканична пепел. Тези твърди образования са се утаявали върху равното пространство наоколо и се е образувал близо 200 метров пласт от вулканични продукти. С течение на времето, този утаечен слой се е втвърдил и се е образувала особена скална порода наречена туф. Интересното обаче е това, че твърдостта на туфа е различна в дълбочина, поради различния характер на вулканичната пепел при различните във времето изригвания. В следствие на това върху по-меки пластове има по-твърди. После пак по меки и т.н. През последните няколко милиона години вулканите са затихнали и угаснали. Тогава под действието на ерозията от водата и вятъра са се образували чудните природни форми на тази още по-чудновата страна.
Преди Аксарай магистралата прави завой на изток и след около 15 км се отбиваме от главния път на юг за да се отправим към красивия каньон Ъхлара. Макар шосето до селището Ъхлара да е от третокласната мрежа, то е също така отлично поддържано както и самата магистрала. Вулканът Хасан (висок 3216 m) все по ясно се вижда насреща. Минаваме през селището Селиме и тук за пръв път виждаме туфените конуси, характерни за цялата област.

image


image


image

Всички правим с нетърпение снимки, без да предполагаме, че през следващите дни ще има истинско нашествие от такива образования едни от други все по-красиви и разнообразни.

image

Сещам се за нашите Белоградчишки скали, за които много искахме да станат едно от седемте природни чудеса на света, но сега с най-голямо разочарование трябва да си призная, че това просто не може да стане. Чудесата на Кападокия са с пъти над тях.

image


image

Пристигаме на изходния пункт, откъдето ще трябва да се спуснем в каньона. Всичко е като в приказен пейзаж. Стръмни високи скали стигащи до 100 и повече метра във височина.

image

Долу в дъното на каньона се вие чистата планинска река Мелендиз, която е основната причина този каньон да съществува.

Вижте и малкия видео клип.
(Ако желаете да гледате клипа на цял екран с висока резолюция или искате да си изтеглите клипа от интернет, щракнете двукратно върху видеопрозореца където се показва клипа за да влезете в сайта на You Tube. После изберете резолюция 720р и изберете пълноекранно показване)



image

Реката води началото си от вулканичния масив, който от тук е само на около 15 км по на юг.

image

До дъното на каньона води каменно стълбище с близо 400 стъпала. Спускаме се надолу покрай скалите, които се извисяват към небето.

image


image

Каньонът е с дължина 14 km. Започва от селото Ъхлара и завършва до споменатото по-горе село Селиме.

image

Най-интересното обаче е не само природната красота на каньона, а факта че цялата долина е богата с история.

image

image
Тук в туфените скали хората населявали тези места в зората на зараждането на християнството са издълбали множество църкви, параклиси, манастири, жилища, дори и гробници. Много от тези своеобразни "технически" съоръжения са свързани с проходи и тунели, понякога дълги цели километри. Тази дейност не е характерна само тук в тази долина. Такова "строителство" се среща навсякъде в областта. Нещо повече. Това е бил начина на живот на хората тук през последните 2000 години. Съществували са цели подземни градове, в които е имало всичко за нормален живот под земята на хиляди хора в продължение на няколко месеца. Невероятно, но е факт. Утре ще имаме възможност да посетим един от тези подземни градове.
Посещаването на каньона не е свързано само с природните забележителности. По-скоро тук туристите се запознават и с редица исторически факти, най вече свързани с ранното християнство.
Естествено и ние ще разгледаме три от съществуващите в долината повече от 140 християнски църкви. Това, което ще видим, е само върхът на айсберга, но и то е достатъчно за да може човек да добие представа за тези отминали епохи.
Движим се покрай реката и след късо стълбище се изкачваме до първата църква. Името на църквата е малко странно (Църквата под дървото).

image


image

Не можахме да разберем защо се нарича точна така, но това е без особено значение. Нашата екскурзоводка Видлан води подробна беседа, която по същество е много интересна, но не виждам особен смисъл да я преразказвам тук. Затова ще се задоволя да ви покажа поредица от снимки за всяка една от църквите и съвсем кратки анотации съм иконописа в тях. Който желае може да намери много подробна информация за тях в интернет.

image

Ето по-характерното за църквата под дървото. Тя всъщност е посветена на Свети Даниил. Църквата има кръстокуполен план, куполна гробница и три апсиди. Главната апсида над входа и апсидата от южната страна са силно повредени. В северно крило обаче има запазени в много добро състояние стенописи, с богато украсени геометрични и растителни мотиви в червено, сиво и жълто на бял фон.
Стенописите представляват "Благовещение", посещението на Архангел Гавриил при Мария, Поклонението на влъхвите, изходът на евреите от Египет,Светото кръщение, смъртта на Дева Мария, възнесението на Исус и Светия Дух.
Продължаваме по-нататък и достигаме до входа на втората църква открита за посещение на туристи. Църквата на Зюмбюлите. И това име е доста необичайно. Ето и фрагменти от стенописите в църквата.

image


image


image

image


image
Покрай реката има красиви кътчета за отдих, а на няколко места са направени дървени мостчета за туристите.

image


image

От другата страна на реката е третата църква. Казват и "Змийската църква".

image


image
Вероятно се нарича така поради иконописа на една от стените, където са изобразени 4 голи жени обхванати от змии.

image

Всяка една от змиите е захапала части от телата на жените, което символизира греховете на тези жени към божите заповеди. Едната от змиите е захапала срамните части на първата жена, като наказание за прелюбодеяние. Втората змия е захапала гърдите на втората жена, като знак за наказание, заради отказа жената да кърми малкото си дете. Третата змия е захапала устата на третата жена като знак за наказание за лъжесвидетелствуване, а четвъртата змия е захапала ухото на четвъртата жена като знак за наказание за непослушание и не зачитане на божиите заповеди. За съжаление този емблематичен стенопис е много силно повреден от вандали.

image


image

image

Стенописите в трите църкви са създадени в периода на византийската империя от 5 до 13 век. Както се вижда от снимките те са много запазени като цветова палитра, въпреки, че и тук както навсякъде по света, вандали са ги надраскали, особено тези в по-ниските части. Има две течения в иконографията - арменска и византийска.

image


image


image

Защо в този каньон има толкова много църкви и други помещения издълбани в скалите. Геоморфологичтата структура на долината е идеалното място за създаване на убежища на преследваните по това време монаси и отшелници подложени на гонения от различни завоеватели. Скалния туф се обработва лесно и без затруднения могат да се направят огромни пещерни отвори, тунели и всевъзможни други помещения. Освен това отвесните скали са естествено препятствие за пряко нападение и добра защита.

image


image

След като разгледахме долината и си направихме много снимки, се върнахме обратно по каменното стълбище за да се отправим към град Юргюп, където се намира хотела ни за следващите две вечери. Но преди да стигнем до самия хотел, малко преди Юргюп ще направим още една фото пауза, където ще се запознаем със символа на Кападотия, природното образование "Трите красавици".

image

image

След около час минаваме през единия от двата главни града на Кападокия Невшехир. Пред нас се разкриват невероятните гледки на долината Гьореме. За тях ще ви разказвам в следващите части на пътеписа. Наистина всичко това е трудно да се опише. То трябва да се види. Дори множеството снимки няма да могат да отразят всичко.

image

Ето ги и "Трите красавици". Някои ги наричат още "Трите феи", но най-популярното наименование тук се счита "Святото семейство".

Вижте и малкия видео клип.
(Ако желаете да гледате клипа на цял екран с висока резолюция или искате да си изтеглите клипа от интернет, щракнете двукратно върху видеопрозореца където се показва клипа за да влезете в сайта на You Tube. После изберете резолюция 720р и изберете пълноекранно показване)



image

image


image

Това са три особено характерни природни кули с различна височина на всяка от които има каменно образование напомнящо на човешка глава. Най-високата кула е "бащата", средната "майката" която в скута си държи "малкото дете".
Това е всичко за днес.
Вижте и двата видео клипа по-горе
image


image

Пристигаме в хотела привечер. Настанихме се и излязохме на малка вечерна разходка из Юргюп за да приключим с богатата туристическа програма за днес.
Утре предстои истинското удоволствие, заради което сме дошли тук. Чудесата и историята на Кападокия. За утрешния ден ще ви разказвам поне в още 5 или 6 части, защото богатството от впечатления е огромно.

Следете следващите части на пътеписа. Това е "Черешката на тортата".

А тези които не са прочели предишните части, нека да го сторят.





Гласувай:
4



1. injir - Наистина богати впечатления. И ...
06.06.2010 22:15
Наистина богати впечатления.И умеете да ги представите завладяващо!
цитирай
2. lion1234 - Великолепно!
07.06.2010 11:34
Благодаря Ви за вълнуващата разходка из красотите и забележителностите на република Турция!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332102
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031