Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2010 17:18 - Турция от близо: - Част 6 - Подземният град Каймаклъ
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 19223 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 12.06.2010 22:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Турция от близо: - Част 6 - Подземният град Каймаклъ

6 май 2010- Гергьовден

Днес е Гергьовден. Светъл християнски празник. По приятно съвпадение днес ще посетим много свети места, свързани с християнството и отчасти със самия Свети Георги Победоносец. Туристическата програма ще е много натоварена, но за сметка на това ще посетим най-интересните неща, заради които сме дошли тук. Всъщност както казах вече, днес ще е "Черешката на тортата" - Кападокия, със своите природни и исторически забележителности. Денят ще е изпълнен с много емоции и преживявания, които започнаха още в ранната утрин.
Точно в 4,45 часа целия хотел бе разтърсен от мощните високоговорители на близката джамия.

image

Провлаченият глас на електронния мюезин проглушаваше цялата околност с традиционната утринна мюсюлманска молитва. Ужас!! В продължение на цели 10 минути трябваше да изтърпим този звуков терор, който ни напомни безапелационно, че се намираме в мюсюлманска държава. За голяма част от групата времето след този час беше загубено за спане, затова до началото на утрото за да забравим този кошмарен вой, можехме да се отдадем на някои … по-приятни забавления.

image

За друга по-малка част обаче, в този час започваше истинския туристически ден. Шест дами от групата замиха за да участват в една уникална туристическа атракция. Полет над Кападакия с балон. За съжаление това удоволствие не е за всеки джоб. Билета е 170 Евро на човек. За тази атракция ще напиша специален постинг по-нататък. Аз лично не участвах, но една от участничките любезно ми предостави богат снимков материал, с молба да направя такъв постинг. Специален микробус взе участничките и ги отведи към стартова площадка за балоните с горещ въздух, намираща се в долината Гьореме.
След богатата закуската на шведска маса, в 7 часа се приготвихме за туристическата обиколка. Балонджийките се завърнаха очаровани от преживяното, а ние успяхме да видим само края на това шоу.

image

Един закъснял балон продължаваше да се рее над Юргюп.

image


image


image


image

Първият обект за днес е посещението на подземния скален град край градчето Каймаклъ. На него ще бъде посветена и тази част на пътеписа.
Пътуването до там продължава около 45 минути, през което време се наслаждавахме на природните забележителности край пътя. Видяхме още един закъснял с приземяването си балон.

image


image

За наша радост в групата имаше цели 5 именници. Та това беше повод за солидни сладки почерпки и весело настроение в нарушение на всякакви диетични правила за отслабване.
Времето е прекрасно. Слънчево и прозрачно.
Ето малко снимки от това пътуване.

image

Това е входът на турски затвор за леки присъди

image


image

image

Градчето Каймаклъ

Вижте и видео клипа по-долу (Ако желаете да гледате клипа на цял екран с висока резолюция или искате да си изтеглите клипа от интернет, щракнете двукратно върху видеопрозореца където се показва клипа за да влезете в сайта на You Tube. После изберете резолюция 720р и изберете пълноекранно показване)



Към 8,30 пристигаме пред входа на подземния град Каймаклъ.
Входът е 15 турски лири.
Ето малко сведения за тези уникални подземни градове.
Подземните градове на Кападокия са възникнали през дълъг период от време, започвайки някъде около 3-4 век. Строителството е продължавало с векове.

image

След идването на селджуките, а по-късно и на османците, това строителство е замряло и постепенно забравено. Но сътвореното е останало, макар и погребано в скалните масиви.

image

Първите разкрития на подземните градове са направени през 30-те години на 20 век, въпреки, че за тяхното съществуване се е знаело много преди това. Днес учените са установили местата на около 200 подземни селища. Трябва обаче да се отбележи, че много от селищата са били свързани с подземни проходи (тунели). Поради това е уместно да се говори не за селища, а за цели местности със свързани помежду си селища. Тунелите са били много ниски и тесни, но самите помещения широки и в тях съществували всички необходими неща за живот под земята в продължение на месеци без да се излиза на повърхността.

image

Подземните градове са служили единствено за защита от нашествията на завоевателите. В останалото време хората са живеели на повърхността.

image

Много интересна е системата на затваряне на проходите към селището. Това ставало с каменен диск с диаметър около 1,5 м. В специална ниша издълбана отляво или дясно на тунела диска при отворено положение се съхранява там.

image

При нападение, жителите влизали в тунела към селището и отвътре претъркулвали каменния диск, който плътно затварял тунела. Отварянето можело да стане само отвътре. Така подземния град оставал практически непревземаем.

image


image

Освен през главния вход в града можело да се влезе и през тайни входове, така добре маскирани, че оставали неоткриваеми за врага.

image

Организацията на подземните градове е просто уникална.

image

Вентилационна шахта на подземния град

В него е имало всичко за нормален живот на хиляди хора в продължение на няколко месеца. Имало вентилационни шахти, димоотводи, отходни шахти и водоснабдителна система.

image


image


Осветявали са се със специални факли, които не отделяли много пушек и освен светлина служели и за отопление на помещенията.

image


image

Много интересна димоотводна система не позволявала задимяване на помещенията и същевременно оставала незабележима на повърхността.

image

Градовете били многоетажни. Всеки етаж е свързан с по-долния чрез каменно стълбище или наклонени дъгообразни тунели.

image

Помещенията са разположени в кръг около вентилационната шахта.

image


image

Самите помещения са имали различно предназначение. Най-горния етаж бил предназначен за домашните животни.

image

Това е логично, тъй като те трудно можели да преминават през тесните и ниски тунели.

image

На втория етаж са били разположени кухненските помещения, където се палело огън за приготвяне на храната. На по-долните етажи се намирали обществени помещения, като столова, зала за събрания, църквата и т.н.

image

Следващите етажи са за живеене, спални, складове и др. В най-ниските етажи е имало хранилища за вино и пиво и за хранителни продукти.

image

В подземните градове целогодишно температурата оставала постоянна - около 14 - 16 градуса.

image


image

Въпреки че много от тайните на подземните градове са известни все още остават редица въпроси, на които историците и археолозите не могат да дадат еднозначен отговор.

image

Как са прокопавани тези проходи и помещения, как са се снабдявали с прясна вода?

image

Днес за посещения на туристи са отворени само няколко подземни града. Най-добре проучени са градовете до селищата Деринкую и Каймаклъ.

image

Подземният град край Каймаклъ е открит през 1938 година, но е отворен за посещение през 1964 год.

image

Като туристически обект са благоустроени само първите 4 етажа на града.

Вижте видео клипа по-долу! (Ако желаете да гледате клипа на цял екран с висока резолюция или искате да си изтеглите клипа от интернет, щракнете двукратно върху видеопрозореца където се показва клипа за да влезете в сайта на You Tube. После изберете резолюция 720р и изберете пълноекранно показване)



Самия град има 8 етажа, но според някои учени съществуват още неразработени етажи. Градът край Деринкую пък има цели 18 подземни етажа.

image


image

На първия етаж при Каймалкъ е разположена конюшнята. Помещението е сравнително малко на площ, но по-високо от останалите.

image


image

Тук се скривани домашните животни, коне, кози, овце. Има хранилки и поилки за животните.

image

Предполага се че има и други подобни помещения за животни, които за сега са все още неразкрити.

image

През тесен проход от конюшнята се влиза в църквата, а встрани от нея е прокопана голяма зала за събрания и почивка.

image

Църквата е имала две крила, централна зала и олтар. В централната зала има и места за сядане. В едното крило е имало и жилищни помещения за свещенослужителите. Църквата няма стенописи.

image


image

При всеки коридор има затварящ каменен диск. Дисковете имат по малък отвор в средата, който служел и за директна отбрана отвътре с помощта на дълги копия, непозволяващи на противника да се доближава до диска от външната страна.

image

На третия етаж е разположена кухнята с огнища и специални корита за съхранение на храната.

image


image


image

На четвъртия етаж са разположени спалните помещения и продоволствени складове. Има и помещения за съхранение на вино.

image


image

Този уникален подземен град поражда много въпроси, които чакат своя отговор. Тук предвижването на туристите е силно затруднено поради тесните и ниски проходи.

image

Движението е само еднопосочно. За хора страдащи от клаустофобия е истинско предизвикателство.

image

image

Дори при входа има предупреждение, ако страдате от такова чувство да не влизате навътре.

image


image


image

Освен тези два града за които споменах в Кападокия има още няколко такива по-малки селища достъпни за туристи - Озконак, Саратлъ, Аджъгол, Татларин и др.

image

Пред входа на подземния град, както на много други места е разположен пъстър кичозен ориенталски пазар за сувенири. Какво ли няма тук.

image

Туристическата индустрия в Кападокия е просто в пълен разцвет.

image
Някои от нас си купиха разни сувенири, но най атрактивен беше единия от именниците Георги, който заприлича на истински талибан.
Натоварваме се на автобуса и продължихме към следващия обект - Крепостта Ючхисар, за която ще ви разкажа в следващата част на пътеписа.
Вижте продължението.
Вижте и предишните части посветени на Турция и нейните непознати забележителности.



Гласувай:
10



1. анонимен - pitagorid
07.06.2010 19:10
Постовете ти са много ценни! Продължавай все в същия дух! Чета те с интерес!
Лека вечер!
цитирай
2. tili - Стигнах до края, но
07.06.2010 20:18
ще се връщам пак. Всичко е така интересно и добре поднесено. Благодаря ти, поздравления!!! :)))
цитирай
3. tit - Много любопитно и
07.06.2010 21:33
интересно!:))
Благодаря за възможността да посетя забележителни места, макар и само виртуално!:)
цитирай
4. haralanov - Интересно...
08.06.2010 21:59
Интересно наистина...
цитирай
5. анонимен - Благодаря!
12.06.2010 14:47
Продължавай с разказа за видяното и преживяното! Страхотно е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331834
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031