Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2012 23:33 - Истанбул - Паркът Миниатюрк
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 23783 Коментари: 7 Гласове:
14

Последна промяна: 30.06.2012 00:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Истанбул - Паркът Миниатюрк

Отдавна този постинг трябваше да бъде в блога ми, но все не намирах време да го кача. Днес най-после дойде и неговия ред.
Да се пише за Истанбул е трудно. Най-вече затова, че много хора са го посещавали и едва ли може да се намери нещо, за които да не е писано. Затова искам да напиша нещо, което е малко известно и същевременно много интересно и красиво.
Вече писах за водохранилището Йерибатан.
Сега ще ви разходя из прекрасния парк "Миниатюрк". Странно защо, но болшинството туристически агенции рядко го включват в своите програми. А повярвайте ми, това наистина заслужава да се види. Когато ходихме до Кападакия, туроператорът "Бохемия" го беше включил в програмата, но много хора от групата предпочетоха да отидат до Капалъ чарши, вместо до този забележителен парк. Всъщност и ние не знаехме кой знае какво за този парк. А и самото име повече ни загатваше, че това може би е някакъв музей на закрито, където да се показват някакви миниатюрни модели от турската архитектура. Така тогава пропуснахме тази част от програмата.
Но при второто ни посещение в Истанбул през юни миналата година, вече предварително се бяхме запознали, какво точно представлява Миниатюрк. Този път тур оператора беше категоричен, че тази част от програмата не може да се елиминира. И ... наистина после всички останаха изключително доволни.
Аз също бях много възхитен и затова днес ще ви предложа множество снимки от този парк. Няма да коментирам снимките или ако пиша нещо то ще е само за неща, които са интересни и за които имам необходимата информация.
Първо няколко думи за това, какво е Миниатюрк и къде се намира в Истанбул.

image
Сателитна снимка на парка Миниатюрк
Миниатюрк е открит музей на турската архитектура, бит и култура. Построен е за около две години и е открит за посещения на 23 април 2003 г.
Миниатюрк е разположен на североизточния бряг на Златния рог в Истанбул, току до самото му „дъно” (начало). Както и при други подобни открити музеи в света, паркът се състои от точни триизмерни модели, изработени в мащаб 1:25. Засега са изградени 105 модела на най-известните монументални творби, отразяващи културното наследство на Турция. 45 от моделите са от Истанбул, 45 от Анадола и 15 са от османски територии, които днес са извън Турция. Запазено е допълнително място за потенциални бъдещи модели. Моделите са изключително точни копия на оригиналите. Общата застроена площ на парка е около 60 000 квадратни метра (60 декара) и се счита, че е най-големия такъв музей в света. Неговата цел е да позволи на посетителите от цял свят да се запознаят с богатото историческо наследство на Турция. Вековни величествени джамии, църкви, синагоги, мостове, дворци, кули и природни пейзажи са заели своите места тук. От "Света София" и Синята джамия, до две от седемте чудеса на древния свят - храмът на Артемида в Ефес и Мавзолеят на Maussollos в Халикарнас (днешния Бодрум). Тук ще видите и много уникални образци на изкуството и архитектурата на съвременна Турция. Ще видите и точно копие на първия мост между Европа и Азия над Босфора. Налице е също така миниатюрна железопътна мрежа, магистрала с движещи се превозни средства, летище с движещи се самолети, стотици човешки фигури и кораби, плаващи през Босфора. Тези динамични модели, превръщат Миниатюрк в истински жив парк. Има и детски парк с жив лабиринт, електрически влакчета, шахмат с живи фигури и други атракции.
За всеки експонат има автоматизиран аудио коментар на няколко езика, който трябва да заявите при закупуването на входния билет. Получавате специална електронна карта. Когато искате да научите подробности за експоната, с тази входна карта се задейства коментара на избрания от вас език. В момента има 6 алтернативни езика, английски, френски, немски, турски, арабски и руски.
Ако планирате посещение в Истанбул, трябва задължително да включите във вашия дневен ред Парка Миниатюрк. Входната такса за посетителите на парка е 10 TL. За турски граждани таксата е 5 TL, а студентите и деца над 7 години влязат в парка за 3 TL. Паркът е отворен от 09:00 до 19:00 часа през делничните дни, а в летните уикенди от 09:00 до 21:00 часа.
Ако не сте с туристическа агенция, достигането до Миниатюрк може да стане с такси. От туристическия център на Истанбул (до храма Света София) цената на таксито е около 10 TL. Като алтернатива можете да вземете автобуси до Миниатюрк от Еминюню (автобусни номера 47C и 47E). С личен автомобил трябва предварително да разучите маршрута или да ползвате GPS навигатор.
Кординатите за навигатора са N41,0589: E28,9499
В парковия комплекс има още и магазини за подаръци, ресторанти с места за сядане на закрито и открито, кафетерии, търговски център, кино, изложбена зала, библиотека и други забавления. Има също и паркинг с капацитет за около 500 превозни средства.
Миниатюрк е една добра възможност да прекарате един прекрасен ден в Истанбул и да се запознаете с турската история, за която ние (за съжаление) имаме много изопачена информация поради идеологически предразсъдъци.

image
Схема на парка Миниатюрк
image
Главен изглед на парка - на преден план - Парламентът на Турция в Анкара, а зад него Мавзолеят на Ататюрк

image

image
Парламентът

image
Мавзолеят на Ататюрк
image
Първото народно събрание на Република Турция. Тук Ататюрк обявява Турция за Светска република

image
Мемориалът при Галиполи

image
image
Мостът при Узункюпрю

image
Мостът в Мостар - Босна и Херциговина
image
image
image
image
image
image

image
image

image
image
Храмът на Артемида в Ефес - едно от Седемте чудеса на древния свят

image
image
Часовниковата кула в Измир
image
image
Стадионът Бешикташ
image
image
image
image
image
image
Библиотеката Целзиус в Ефес

image
Мавзолеят на Мавзол в Халикарнас (Бодрум) - едно от Седемте чудеса на древния свят

image
image
image
image
image

image
image
image
image
image
Дворецът Долмабахче
image
Часовниковата кула в Долмабахче
image
image
image
Кулата Галата
image
Мемориалът на площад Таксим
image
image
image
image
image
image
image
Крепостта Румели хисар край Босфора
image
image
image
image
image
Топкапъ сарай
image
Синята джамия

image
Синята джамия - главен вход

image
Египетският монолит на площад Хиподрума
image
image
Храмът Света София
image
image
Джамията Селимие в Одрин
image
image
"Живото" дърво в детския парк


До нови срещи



Гласувай:
14



1. анонимен - Уникално!
29.06.2012 23:50
Уникално!
цитирай
2. hristo27 - Браво! Перфектни снимки.
30.06.2012 19:10
Браво!
Перфектни снимки.
цитирай
3. анонимен - Прекрасен пост
30.06.2012 22:32
Знаех си, че трябва да следя публикациите в този блог - тази статия е една от многото, даващи не само знание, но и прекрасен снимков материал. Сякаш и аз посетих парка! Благодаря!
цитирай
4. mariniki - благодаря ти, за невероятното преживяване...
01.07.2012 09:56
много стойностно... и прекрасно направени снимки...
поздрававам те... бях тук с удоволствие...
цитирай
5. toninabog - Поздрави!
01.07.2012 20:12
Чудесен постинг!
цитирай
6. ikra - Поздрави!
10.07.2012 21:24
Забележително!!!
цитирай
7. axlaxl - И на мен ми се ходи там:) Благодаря, ...
27.05.2013 14:01
И на мен ми се ходи там:) Благодаря, че ме "светна" за това уникално място!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331760
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031