Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2014 08:29 - Логическа задача за Пленника и Пазачите
Автор: pitagorid Категория: Забавление   
Прочетен: 13993 Коментари: 16 Гласове:
3

Последна промяна: 19.08.2014 20:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Логическа задача за Пленника и Пазачите

Снощи като прочетох един коментар към задачата за Ценната монета (вижте тук) ми хрумна идеята за една много интересна логическа задача. Искам да я споделя с всички мои почитатели, за да се постараят да я разгадаят.

Ето и условието на самата задача.

Затворили един пленник в голямо помещение с десетки врати. Зад всяка врата се криели свирепи животни, които са готови веднага да разкъсат пленника, ако той се опита да отвори някоя от вратите. Имало обаче една единствена врата, която водела към Свободата. Пленникът не знаел коя е тази врата, затова помолил за милост, някой да му я покаже.
Жестокият владетел, проявил малко жалост и изпратил при пленника петима пазачи, всеки от които знаел коя е вратата водеща към Свободата. Той го посъветвал да си избере един от тези пазачи, който да му посочи верния изход. Но имало едно необичайно препятствие. Владетелят предупредил пленника, че всеки от пазачите имал свой особен нрав, който той неизменно следвал.
- първия бил изключителен ДОБРЯК. Каквото и да го попиташ, той винаги ще ти каже истината и няма да те излъже. Ако го помолиш да ти покаже верния изход, той винаги ще ти го посочи без да те подведе.
- втория пък бил особено ЖЕСТОК. Каквото и да го попиташ, той винаги ще те излъже и никога няма да ти посочи верния изход.
- третия бил ОСОБНЯК. При първия въпрос, който го попиташ, той ще ти каже истината и дори ще ти посочи вратата, водеща към Свободата. Но след това става жесток лъжец като втория пазач.
- четвъртия пък бил ОСОБЕН ДОБРЯК. На първия зададен към него въпрос, той веднага най-безочливо ще те излъже, но след това изведнъж става добряк като първия пазач и може да му се има пълно доверие, че ще казва истината и няма да те подведе, ако го помолиш да ти покаже верния изход.
- последния пазач пък бил голям ТАРИКАТ. Той бил непредсказуем. Каквото и да го попиташ, може или да те излъжe или пък да ти каже истината, но никой не знае кога казва едното или другото. Да го молиш да ти покажe верния изход е все едно да играеш на руска рулетка. Изобщо не можело да му се има доверие.
Пленникът изобщо нямал представа, кой пазач какъв нрав има.
Владетелят все пак дал възможност на пленника да зададе на пазачите НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВА ВЪПРОСА и след като получи отговорите, да си избере един от пазачите, и да го помоли да му покаже верния изход. Въпросите могат да бъдат всякакви, и могат да бъдат зададени към всички пазачи едновременно или само към няколко от тях. Въпрос може да бъде зададен дори към един единствен пазач. Но … САМО ДВА ВЪПРОСА. По избор на пленника.

Задачата е: Ако вие сте на мястото на пленника, какви два въпроса бихте задали на пазачите, така че накрая да изберете онзи от тях, който със сигурност от 100% ще ви покаже верния изход.
При своите отговори пазачите стриктно се подчиняват на своя нрав и никога не отстъпват от него. Дори е възможно на някой от въпросите изобщо да не ви отговорят, ако е в противоречие на нрава им.

Това е всичко!

Приятно забавление 



Гласувай:
4



1. makstyr - Здравейте
19.08.2014 13:32
Предлагам едно решение, ще се радвам да го разгледате и да изкажете мнението си. Критиката е добре дошла.


Адрес -> http://goo.gl/BalcKN
цитирай
2. minevv - da
19.08.2014 14:09
връх
цитирай
3. chessgladiator - Решение!! част 1
19.08.2014 22:05
Много интересна интерпретация на вече създадената от мен логическа задача на която съм автор.Смисалът на задачата е същият само мотивите са леко прпменени и естествено решнието е много по различно.,и елементарно...И така как бих решил аз тази задача веднага привеждам решението и по следния начин. Да приемем напълно хипотетично петимата пазачи са ,,,,,A.B.C.D.E...... ще приемем още и следното твърдени,че А>>> е пазачът който винаги казва истината или така наречения добряк. Приемяаме ,че В>> е пазачът който винаги лъже или така наречения жесток С>> е пазачът който веднъж казва истината а след това лъже е така наречения особняк D>> пазачът който веднъж лъже а след това казва истината или така наречения особен добряк и Е>> е тариката които е непрдсказуем и говори постоияно истина или лъжа за да ни провокира Въпрос номер 1 колко са пазачите А>>ще каже 5 казва винаги истината В>> или ще каже 3 или 6 всяко число различно от 5 понеже е лъжец С>>първо казва истината следователно ще каже 5 D>>първо лъже а след това казва истината и сега ще каже всяко друго число като 3 или 6 подобно на лъжеца за да ни затродни максимално но не и 5 идва ред и на тариката Е>>тарикат понеже е непредсказуем хитрец ще каже 5 като по този начин си мисли ,че сме затруднени максимално и нямаме изход.Въпрос номер 2 Ще им задам въпрос за който знам ,че те със сигорност знаят неговия отговор и той е насочен към петимата отново.И тои е знаят ли коя е вратата която води към свободата А>> отговор да! ..защото е честен! ..В>> отговор не! защото знае ,че отговора е да но ни лъже понеже е лъжец,, С>> отговор не!! понеже му е ред да лъже D>> отговор да! понеже му е ред да каже истината идва обаче ред и на хитреца тарикат Е>> и тои казва наи нагло отговор да! за да ни заблуди максимално!! като ни прави по тоия начин стратегията на пух и прах. Понеже възниква проблема със това.че ние не знаем кой е пазачът които казва истината пазач>> А...или..пазач>>Е,,,,
цитирай
4. chessgladiator - решение!! част 2
19.08.2014 22:08
И така по пътя на логиката следва да ги елиминираме и двамата като в две неща сме сигурни.че единият от двамата казва истината но не знаем кой със сигурност е точно той в този момент и.че само тези двамата са отговорили два пъти с верни отговори...След това пазач В>> поради двата си лъжливи отговора го елиминираме и него. Идва ред и на пазач D>> веднъж ни е излъгал след това е казал истината следователно ред му е да ни лъже и поради тая причина го елиминираме и него .Идва ред и на пазач С>> на първия въпрос е казал истината след това ни е излъгал и сега естествено му е ред да каже истината избираме него и той ни посочва вратата!!..с Уважение Ивайло Генов IQ 172,,,Много интересна интерпретация на вече създадената от мен далеч по сложна задача и с много по краисво решение. Но все пак поздравления г-н Питагор постарали сте се добре макар .че доста сте опростили решението и което сам разбирате .че за моите възможности е елементарно за по малко от 10 минути бе решена.Но признавам отне ми доста време докато обясня решението и в детайли! до най малката подробност като се надявам .че е разбираема от всеки Сега имам следната молба към вас другарю Питагор да решите вие оригиналната от мен създадена вече такава задача!!
цитирай
5. pitagorid - chessgladiator
19.08.2014 22:59
Опа-а! Другарю Генов!! Зверовете ви разкъсаха. Доверихте се на ОСОБНЯКА, но той веднага ви посочи врата, където са зверовете. Защото много се надценявате. Човек с IQ172 никога няма да се провали на тази задача. Кой ви каза, че пазач С третия път ще ви каже истината. В условието изрично е посочено, че особняка казва истината само на първия въпрос, после се превръща в жесток лъжец като пазач В. Това дори е подчертано с червено!!! По долу показвам фрагмент от Вашия отговор.
"Идва ред и на пазач С>> на първия въпрос е казал истината след това ни е излъгал и сега естествено му е ред да каже истината избираме него и той ни посочва вратата!!..с Уважение Ивайло Генов IQ 172"
Когато ви обяснявам, че във вашата задача условието не е формулирано точно, вие се цупите като някой хлапак и ми говорите врели некипели колко сте умен и че за вас МЕНСА е просто една детска играчка, защото методиката и била проста и за малоумници. А сега най-позорно се провалихте. И кой ти каза, че това е твоя авторска задача. Това е лично моя задача, която си прилича с вашата, но не е същата. И защото си мислите че е така, затова се и провалихте. Защото не четете условието. Жалко.
Впрочем къде сте си публикували Вашата задача, че да имате авторски претенции.
цитирай
6. pitagorid - chessgladiator
20.08.2014 08:38
chessgladiator написа:
Така съставена вашата задача е некоректна пък и основно тя не е ваша няма и да бъде но това е друг въпрос. Относно така наречения особняк на които много приличате и вие не сте направили уточнение ,че след като е казал веднъж истината след отговора и на втория въпрос той за постоянно ли става жесток лъжец като втория за което е видно от самото начало. Само ,че не е достатъчно ясно тъй като липсва простото уточнение за постоянно или временно става като втория пазач а именно жесток лъжец,,, Това е пак ваша елементарна хитрост която използвате за да да се направите на голям умник само,че това е предвидено но преди да ви дам решението и при варианта със постоянен жесток лъжец ,Искам да си коригирате задачата като уточните точно тази неяснота
.
Виж какво господине,
Повече няма да се занимавам с вас. Казах вече многократно , че сте нахален и арогантен в отношението си към мен. Това няма да го допусна. Като сте толкова голям всезнайко, отивай си в твоя блог и си прави каквото искаш. Дали е твоя тази задача или не, можеш да се оплачеш на арменския поп. Гледай го ти него. Нали използваш "методична логика". Защо не се огледаш добре в условието на задачата. Ти да не си мислиш, че твоята задача е коректна. Защо не публикуваш нейното решение, че да те видя колко си "умен". Ти не можа ли да разбереш, че не си в моята категория за да спориш и да ми говориш врели некипели. Било "елементарна" хитрост. Няма да коригирам условието на задачата, само за това, че някакъв си вманиачен фукльо, не могъл да разбере условието. Това което искате всъщност го има във вашата задача, но в моята липсва, което я прави различна. Разбрали ме! Това е елементарна логика господине, а не "методична". Ама това си е ваш проблем. И какъв си ти бе другарю ГЕНИЙ, че да ме обиждаш. Я се разкарвай оттук и върви в своя блог. Изобщо не ме интересува твоето решение на МОЯТА задача. По-добре кажи твоето решение на твоята задача, че тогава да те видя колко ти сече пипето.
цитирай
7. pitagorid - chessgladiator
20.08.2014 10:03
chessgladiator написа:
Освен това същото се отнася и за особен добряк защото ако приемем .че той става като добряк но не временно а за постоянно и след това е длъжен постоянно да казва истината задачата може да има съвсем друго решение


Вижте какво! Колко пъти ще ви казвам да се разкарате от тук. Тази задача е различна от вашата и нямате никакви права над нея, че да ме карате за променям условието. Тези условия сте си ги сложили във вашата задача, но тук ги НЯМА. Защо трябва да приемате, че при следващия въпрос (третия) особняка и особения добряк трябва отново да се променят, както са били при първия въпрос. Ако беше така, то щеше да го има в условието. При вашата задача, го има защото вероятно има значение при решението. Но при мен такова условие липсва и няма "методична" или "абсолютна" логика, която да допуска такова абсурдно предположение. И защо например вие предполагате, че тариката ще отговори на първия въпрос с 5. Може и да излъже. А това са два варианта в решението. Същото важи и за втория въпрос. Цитирам:"идва обаче ред и на хитреца тарикат Е>> и тои казва наи нагло отговор да! за да ни заблуди максимално!!"
Кой ти дава право да мислиш така. Ти толкова ли си нагъл. Може пак тариката да каже ДА. А това е друг вариант на решението. Това че ти си ТАРИКАТ и мислите по този начин, не е логично, че и другите разсъждават като теб.

Хайде!! Хващай си пътя и да те няма тук. Отивай в твоя блог
Оставям само моите коментари с цитатите. всички останали ще ги премахна.
цитирай
8. pitagorid - chessgladiator
20.08.2014 15:25
chessgladiator написа:
Петимата мъдреци.Пред всеки един има по две кутии или общо 10 кутии .Първият мъдрец винаги казва истината. Вториат мъдрец винаги лъже. Третият мъдрец веднъж казва истината а след това лъже. Четвъртият мъдрец веднъж лъже а след това казва истината. Петият мъдрец хем лъже и хем казва истината когато си поиска и колкото пъти си поиска Първият проблем е ,че ние не знаем кой кой е? Вторият проблем е,че мъдрецът който веднъж казва истината а след това лъже както и мъдрецът който веднъж лъже а след това казва истината не знаем кое ще кажат първо истина или лъжа?и съответно лъжа или истина? Нашата задача е чрез три правилни въпроса да открием в коя кутия се намира ключът!! Не е ясно в самото начало колко от тях знаят точно в коя кутия се намира ключът но ако посочите правилната кутия ще получите ключа


Тази задача, така както е формулирана не е коректна и НЯМА РЕШЕНИЕ.
Доказателство:
1. Единствения мъдрец, който абсолютно сигурно може да каже къде е ключа, това е мъдреца, който винаги казва истината. Следователно задължително той трябва да се изолира от останалите. За целта ще са необходими минимум два въпроса.
2. При третия въпрос той ще трябва да каже къде е ключа. Да!! Ама не. Защото той може да не знае тази подробност. И задачата е провалена.
3. Възможно е евентуално някой от мъдреците 3 и 4 да помогне по някакъв начин, но пак трябва чрез минимум два въпроса да се доберем до някой от тях, за който да сме сигурни, че ще ни каже истината къде се намира ключа. Да, ама не! Защото и те може да не знаят тази подробност.
4. Да предположим, че всичко, по изясняването кой знае къде е ключа е приключило още при втория въпрос. И ... с изненада научаваме, че къде е ключа, знаят само лъжеца и тариката. Опа-а-а. И сега какво правим. Провал.
5. Иначе просто няма начин само с три въпроса директно да узнаете коя е кутията с ключа. Няма надежден източник!
Това е!! :))
Какво повече да показвам. Ако не съм прав МОЛЯ ДА МЕ ОПРОВЕРгАЕТЕ КАТЕГОРИЧНО!
Успех!
цитирай
9. pitagorid - chessgladiator
20.08.2014 16:49
chessgladiator написа:
Решение!! Петимата пазачи ги номерираме като А.В.С.D.E. Сега приемаме условно,че А>> е добряк В>> жесток С>> особняк D>>особен добряк и Е>> тарикат Задаваме въпрос номер 1 към всички които лъжат или един въпрос които е насочен към всеки един който лъже и той е колко са пазачите?: А>> запазва мълчание защото е добряк и казва само истината В>> посочва всяко друго число но не и 5 и това е така защото е жесток и винаги лъже С>> запазва мълчание D>>казва всяко друго число но не и 5 защото е особен добряк първо лъже а след това казва истинната Е>> запазва мълчание защото е тарикат и може да лъже колкото си поиска и в случая за да ни затрудни,запазва мълчание като по този начин ни провокира. Следващия въпрос номер 2 е зададен пак към всички който лъжат.Знаете ли коя врата води към спасение? А>>запазва мълчание В>> е жесток лъжец и постоянно лъже и отговаря с не! защото знае коя е вратата и в този случаи ни лъже за втори път С>> отговаря не! защото е станал вече жесток D>> отговаря с да! защото вече е станал добряк Е>> отново мълчи ако даде какъвто и да било отговор то тогава остава само А>> и той ни показва вратата,но явно днес не ни е ден и няма да е така просто и сега възниква хипотезата кой кой е? ,А, ли е добряк или ,Е, в едно сме убедени единият е добряк а другият тарикат при това със сигурност но не сме сигурни кой точно е!! Ето защо ние ги елиминираме и двамата Съответно по пътя на методичната логика елиминираме и ,В, който и при двата ни въпроса ни е лъгал най нагло остават двама пазачи С,,и,,D елиминираме и ,С, защото той веднъж е казал истината като е запазил мълчание! а след това ни е излъгал значи той е особняка и остава .D. той на първия въпрос ни е излъгал на втория е казал истината следователно вече е станал добряк и естествено .че можем само на него да се доверим посочваме него и сме вече на свобода!!

***
Добре.
Това решение е вярно, но непълно, защото не са разгледани вариантите, когато тариката отговаря по друг начин.
цитирай
10. pitagorid - Само за справка - Авторското решение
21.08.2014 11:22
chessgladiator написа:
Ето едно от няколко, обективни решения приемаме,че петимата мъдреци са А,В.С.D.Е Освен това е необходимо да се приеме и следното,че А е Мъдрецът който винаги казва истината,В е Мъдрецът който винаги лъже,С е мъдрецът който веднъж казва истината а след това лъже,D e Мъдрецът който веднъж лъже и след това казва истината,Е е Мъдрецът който хем казва истината хем лъже при това както си поиска и колкото пъти си поиска! Първият въпрос който ще зададем е към всички онези който лъжат и той ще бъде формулиран по следния начин колко е общият брой кутии? А>>пас,,, В>> ще каже всяко число но не и 10 - например 9-защото е лъжец за да ни подведе С>>пас решил е да каже истината,,, D>>пас и той е решил да каже истината Е>>след кратко обмисляне решава и той да обяви пас! и той казва истината чрез този блъф се надява максимално да ни провокира! Първо заключение четирима са запазили мълчание при това вече сме използвали един от въпросите си и нищо, само един е дал отговор но кой е той не е ясно? И така Въпрос номер 2 тук ни е надеждата! пак въпроса е насочен към всички които лъжат колко са мъдреците? А>>пас значи той е честен,, В отново казва някакво число но не и 5 пример 4-лъжец дотук нищо абсолютен провал ситуацията се повтаря С>> всяко друго число но не и 5 пример 6-сега вече е длъжен да лъже D>> всяко друго число но не и 5 пример 6 и той е длъжен да лъже Е>>пас!, Но ето вече знаем,че някой от А,С,D,Е са важни за нас но не знаем кой, кой е? Не можем да изключим никои! затова третия въпрос е насочен към абсолютно всички без изключение! в коя кутия се намира ключа? А>> посочва номер 2 В>> посочва всяка друга кутия но не и 2 примерно 6 лъже най нагло отново С>> ред му е да каже истината и посочва номер 2 D>> и на него му е ред да каже истината и посочва номер 2, Идва ред и на Е>> той посочва номер 6 трябва да излъже и сега всичко е ясно кутиите с номер 2 са 3 броя а кутиите с номер 6 са два броя естествено.че ключът е в кутия номер 2
цитирай
11. pitagorid - Само за справка - Абсолютно е коректна
21.08.2014 11:23
chessgladiator написа:
Тук просто се използва друг метод при доказването! освен това в тази задача е комбиниран с метода на посочването а не както при вашата задача когато аз я решавах се убедих в следното,че единствения начин за да се реши е само чрез метода на взаимното изключване естествено пак с комбиниране и използване на метода на доказване Защо непременно решихте, че само по този начин имам предвид този с който реших вашата загадка може да се реши и тази?,Точно това обстоятелство я прави трудна,. И всеки един ще използва метода на изключване като по този начин ще разчита само на един единствен мъдрец който да му посочи кутията но ще бъде доста разочарован

цитирай
12. pitagorid - Само за справка - Доказателството
21.08.2014 11:24
chessgladiator написа:
Така се доказва една задача и когато автора е изчерпал всички възможни решения и се убедил в това и е наясно колко са решенията.То тогава за да е сигурен .че този който я решава наистина е стигнал до края като е е открил всички решения може да се изиска следното!! Минимум едно решение и само един въпрос ако задачата има повече от едно решение колко са всичките?,,А относно това къде е публикувана това за мен не е толкова важно,По важно е да се разглежда ,да се харесва и да се знае .че все пак аз съм неин автор! Ивайло Генов, Относно това че двете задачи се различават сте напълно прав просто нека приемем само ,че има взаимстване и повлияване при съставянето и Но като се замисля то това е наистина добре за обогатяването на логическото творчество! но все пак винаги трябва да се уважава нейният автор.. Ето и аз ви се извинявам и аз признавам . реагирах доста несправедливо към вас вероятно спонтанно защото се надявах.че все някои може да я реши а когато ми казахте .че няма решение много се ядосах, Та аз бих ли публикувал загадка ако няма обективно решение!

цитирай
13. pitagorid - Само за справка
21.08.2014 11:24
chessgladiator написа:
А-пас--пас--к-н2
В--9 ----4 --к-н6
С-пас---6 --к-н2
D-пас---6 --к-н2
Е-пас--пас-к-н6
1ви 2ри 3ти

цитирай
14. minevv - до pitagorid
21.08.2014 11:43
Благодаря и сполай за постовете
много се издоволих ;-)) на задачите

и не обръщайте на троловете-те се хранят със злобата си
с удоволствие чакам нови закачки
цитирай
15. 1etty - моите въпроси...
22.08.2014 11:09
1. Ти пазач ли си?
2. Знаеш ли коя врата води до свободата?
и после си разсъждаваме...
цитирай
16. pitagorid - Въпросите по принцип са верни
22.08.2014 13:56
Чрез тях по принцип може да се реши задачата, но на кого ги задавате е също важно. Особено първия въпрос "Ти пазач ли ли?". Освен това има два варианта на възможните отговори на първия въпрос и тогава втория въпрос може да бъде различен, защото по принцип всички знаят коя е вратата и може да има повече от един положителен отговор. Тогава кой пазач ще предпочетете!?!? На късмет! Което не е коректно решение.
цитирай
17. ribery - аз закъснях, ужасно закъснях за тази задача...
07.12.2020 21:10
питам ги колко са. двама ще кажат 5, двама друго и остава тариката. Ако каже и той 5, то двамата дето остават са перманентният лъжец и оня, дето първо лъже и после винаги казва истината. Ако само двама кажат 5, а тарикатът замълчи или каже друго число/цифра, то тия двамата са вечно коректният и оня, дето първо казва истината, а после лъже. Задавам им на двамата нов въпрос от типа: 139 зъба ли имаш и хоп
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3339864
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930