Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 15:00 - Сензация в спортния тотализатор
Автор: pitagorid Категория: Бизнес   
Прочетен: 12479 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 16.09.2009 15:51


Чухте ли сензационната новина! В Българският спортен  тотализатор се случи това, което досега никъде по света не се е случвало. Най-после едно от най-големите заблуждения на хората за числовите лотарии е развенчано. В два последователни тиража на тотото 6/42 се паднаха абсолютно еднакви числа. Това за медиите е истинска сензация, макар че математически погледнато НЯМА НИЩО НЕРЕДНО. Всичко си е в реда на нещата. Това много ме развълнува, защото аз се занимавам с изследване на заблудите в числовите лотарии и сега имам вече категоричен факт, върху който може да се разсъждава и коментира.

Но нека видим как реагираха медиите по този повод

Първо гръмна за новината вестник 24 часа.

И както трябваше да се очаква, започнаха страхотни коментари, че има измама, че има манипулации, че това което се е случило е проста невъзможно да се случи. Ама то такива глупости започнаха да се говорят по адрес на тотализатора, че ми стана срамно, "Защо българинът е толкова голям "Тома неверник". Нещо повече, веднага се вдигна шум до небето и се намесиха държавни организации, та хукнаха да проверяват как стана така, че това събитие се случи и то не къде да е, а в България. Щом е тук значи, има нещо гнило.

А ето и съобщението във вестника "24 часа"

Печелившите числа в трето теглене на играта "6 от 42" на Тото 2 са едни и същи в два поредни тиража - 72-и и 73-и, забеляза бдителният читател на "24 часа" Цветан Борисов.

В рамките на едва 5 дни изтеглените 4, 15, 23, 24, 35, 42 на 6 септември се повтарят и миналия четвъртък - 10 септември. Дали е невероятна случайност, или нещо друго?!

Чиста случайност е, дори числата са изтеглени в различен ред, твърди зам.-шефката на Българския спортен тотализатор Мария Янева. Според нея и дума не може да става за манипулиране на тегленето. То се извършва и предава на живо по Българската национална телевизия. Присъства и комисия, в която има представител на Държавната комисия по хазарта.

Така или иначе мнозина обаче са били подготвени за тази случайност. Уцелилите шестица във втория - 73-и тираж, когато се падат отново еднаквите числа, са цели 18, докато само 5 дни по-рано никой не е играл с точно тези числа. Затова и вместо обичайните високи печалби от над 100 хил. лв. в трето теглене на "6 от 42" при улучени 6 числа сега сумата е по 10 164,70 лв. Именно в тази игра джакпотът пада най-трудно - преди време се задържа близо година.

Вероятно много хора използват изтеглените в последния тираж числа, за да играят с тях в следващия, смята Янкова. Това обаче не е много логично, защото вероятността да се паднат едни и същи числа 2 поредни пъти е много малка.

Парадоксално е, че три от печелившите числа - 4, 35 и 42 дори се падат три пъти поред в трето теглене на "6 от 42". Те са изтеглени и в последния 74-и тираж.

Иначе статистиката показва, че "златните числа" не са сред най-често падалите се в досегашните тиражи на Тото 2. Например 4 е изтеглено досега 579 пъти в "6 от 42", докато шампион е 7 със 630 пъти. Останалите печеливши числа също са се падали сравнително по-рядко.

Шансът в продължение на една определена седмица, т.е. при два последователни тиража, да се повторят едни и същи числа в играта "6 от 42" е около 1 на 4,2 млн., изчисли математикът Михаил Константинов. Шансът да се уцели шестица при играта "6 от 49" с един фиш дори е по-малък - около 1 на 14 млн.

"Едно събитие, колкото и малко вероятно да е то, все пак може да се случи", коментира Константинов.

Ако едни и същи топки попадат често в улея на сферата, е възможно те да се разминават по тегло с другите, обясниха обаче експерти. По принцип топките трябва да тежат около 2,45 грама.

Допустимото отклонение е плюс-минус 0,15 грама.

По изискване на Държавната комисия по хазарта периодично комплектът топки трябва да се подменя.

Преди години избухна скандал около закупена нова сфера, на която топките имат електронни чипове.

Целта беше така веднага да се изписва на екрана изтегленото число, а не водещият на предаването да го съобщава, гледайки номера.

Тогава обаче възникнаха съмнения, че чрез електронните чипове ще може с компютър да се манипулира коя топка да влезе в улея.

В момента върви и ревизия на дейността на тотото. Тя беше наредена от новия спортен министър Свилен Нейков. Поводът са притеснително намалелите приходи от началото на годината. До средата на 2009 г. постъпленията на тотото са едва 51 млн. срещу 62 млн. за същия период на миналата година.

110 млн. лв. пък са приходите на тотото за 2008 г. От тях половината, както е по закон, са раздадени като печалби.

Последният голям джакпот на тотото беше през януари 2008 г., когато се натрупаха 3,8 млн. лв. Те оцеляха 5 тиража. По-късно през юни сумата също надхвърли милион. През тази година обаче досега джакпотът не е стигал седемцифрена сума.

Ето още един цитат от медиите по този повод"

"До края на седмицата ще стане ясно кога ще бъде назначена проверка по случая с Българския спортен тотализатор, при който в трето теглене на два поредни тиража, 72-и и 73-и, на играта "6 от 42" на Тото 2 се паднаха едни и същи числа, съобщи министърът на спорта Свилен Нейков.

По думите му, ще бъде проверено и защо в първия тираж нито един не е познал шестте числа, а във втория има 18 печеливши.

Стига толкова цитати. Всичко е ясно. Медиите пак ще имат повод да си чешат езиците и да продължават да наливат масло в огъня. И да манипулират българина неверник.

Нека сега да направя моя коментар върху този куриозен факт.

1. Това си е чиста случайност и НЯМА НИКАКВА ЧОВЕШКА НАМЕСА. Разберете!!! Това случайно събитие не е възможно да бъде манипулирано по никакъв начин от човека. Каквито и аргументи да изваждат скептиците, това е невъзможно. Ама че топките имали различни тегла, че можело да се направлява струята въздух с компютър, че в топките можело да има компютърни чипове. Всичко това е плод на невежество и суеверие. Плод на зомбирания мозък на неверника, който се съмнява във всичко. Истината е, че това е абсолютна случайност, колкото и нищожна да е вероятността да стане това събитие. Не знам какъв е този математик г-н Михаил Константинов, но точната математическа стойност на вероятността да стане това събитие е 1:5245786, а не 1към 4,2 милиона. Иначе г-н Константинов безусловно е прав, че "Едно събитие, колкото и малко вероятно да е то, все пак може да се случи".

Обяснението, че това е случайност е много елементарно. Нека да приемем, че Сульо-Пульо неверника си е пуснал числата 4, 15, 23, 24, 35, 42 в своя единичен фиш с огромната надежда за спечели ДЖАКПОТА. И... О, небеса! О, чудеса! Вечерта Сульо-Пульо разбира, че той е НАЙ-НАЙ-ГОЛЕМИЯ късметлия на този свят. Това сензация ли е???!!! В никакъв случай не е сензация, защото Някой си Сульо-Пульо, световно неизвестен, е улучил шестица.. За мен и за всеки друг това ще е само повод да музавиждаме, но няма изобщо да го смятаме за сензация.

А нека сега да предположим, че Тираж №72 си е пуснал фиш с току що изтеглените в него числа. И ... Чудото отново става. Изтеглят се същите числа и Тираж №72 разбира че той е НАЙ-НАЙ-ГОЛЕМИЯ късметлия на този свят. Това сензация ли е???!!! Ха сега да видим каква е разликата между този вариант и варианта със Сульо-Пульо. Абсолютно НИКАКВА. И защо тогава трябва да приемем, че е станала сензация. Ето къде се крие ключът за бараката.!!! Сульо-Пульо е световно неизвестен, а Спортния тотализатор е Обществена организация, която де факто организира този обществен хазарт. Питам: "Тя няма ли право да играе тото"!!?? По закон служителите в тази организация не трябва да имат право да играят тото, но никъде не е казано, че самата организация няма право. А-а-а-а!!!! Видяхте ли разликата? Ами какво щеше да стане ако г-н Първанов или г-н Борисов като обикновени граждани си бяха пуснали и те същия фиш!Тогава!!! О-о-о-!!! България сигурно щеше да се побърка и ще се предизвика такъв обществен скандал, че и господ няма да  може да ни помогне.

Това което казах по-горе, вече съм го коментирал в т. 3 на моя постинг http://pitagorid.blog.bg/zabavlenie/2009/04/24/istini-zagadki-sueveriia-i-zablujdeniia-v-sport-toto-2.326567

И сега съм безкрайно щастлив, че това чудо се случи!! Това е много голяма заблуда. А е толкова лесно обяснението

2. Хайде сега да видим, защо в първия тираж №72 не е имало нито една шестица, а във следващия изведнъж са улучени цели 18 ШЕСТИЦИ. А-у-у-у!! Отново грандиозна сензация, която направо ти хвърля масло в огъня и те кара още по-категорично да се съмняваш, че тук има нещо много, ама много гнило.

Обяснението на тази още по-голяма сензация е още по-просто. То се крие в ЧОВЕШКАТА ПСИХОЛОГИЯ. Вижте всичките ми предишните постинги посветени на спорт тото където ще научите много полезни неща за тази психология.

Кажете ми, има ли хора които биха пуснали следната комбинация. 1, 2, 3, 4, 5, 6 ? Моля! Вие да не сте полудял, ще каже някой. Та това е против всякаква човешка логика. Тази комбинация не може никога да се изтегли. В толкова много страни се играе тото и досега такова чудо не се е случвало.

ДА!!! Ама НЕ!!! Аз се обзалагам, че ако не Дай Боже утре тази комбинация се изтегли, ще има истинско нашествие от шестици. Поне 100!!! Защо ли! Защото на този свят има и абсолютно "НЕЛОГИЧНО" мислещи хора. И те точно затова избират, ама "най-нелогичното"  А защо пък ще е нелогично!?! Всички комбинации са абсолютно еднакво възможни. Въпросът е че човек мислейки си че именно той е най-хитрия избира най-нелогичната комбинация 1, 2, 3, 4, 5, 6. Ама като него обаче мислят още цяла дузина подобни хитреци. И те мислейки си че ще надхитрят останалите играят със същата тази най-нелогична комбинация 1, 2, 3, 4, 5, 6. И като резултат ще се получат огромно количество шестици. Същото е станало и сега. Същите тези "НЕЛОГИЧНО" мислещи хора са решили да надхитрят останалите. Базирайки се на очевидната истина, че е възможно в два последователни тиража да се изтеглят едни и същи числа, това което и аз твърдя, те решават, че Никой друг няма да се досети да играе по този начин и самоуверено пускат числата на току що излезлия тираж. Браво на тяхната смелост, но те забравят най-важното. Че това е Човешка психология и тяхната "хитрост" не ще да е само тяхна, а на цяла дузина подобни хитреци. И ето резултатът! 18 шестици!! Не това не е сензация!!! Това е главозамайващо доказателство на моята теория, за ролята на човешката психика при избора на числата с които играем тото. Вижте моя постинг по този въпрос!
http://pitagorid.blog.bg/biznes/2009/06/09/sport-toto-2-misteriiata-na-chislata-chast-3.346647

Впрочем това става може би всеки тираж, на няма как да се докаже. Ама ето че Това мое заключение най-после категорично и безапелационно бе доказано.

Много ми е любопитно, какво ще установи правителствената комисия, която ще разследва този сензационен случай. Според мен, това е върхът на невежеството, но ще доживеем да видим. Тогава ще имам още едно неоспоримо доказателство за моите твърдения.

Хора! В тотото няма никакви тайни. Има огромно суеверие и невежество! Това е дяволска работа! Не се вманиачавайте в тотото!! Това е наркомания от много висок ранг!

Очаквам вашите коментари

С поздрави Питагор



Тагове:   шестица,


Гласувай:
1



1. ranko - законите на тотото са си чиста математика
16.09.2009 15:16
законите на тотото са си чиста математика,това за хитреците123456 също подлежи на описание с математическия апарат,за мен тотото е манипулирано,жалкото е че горят тотонаркоманите.Тука си прав-хазарта си е жива наркомания,разплакала не малко хора.Аз тото не играя,защото достатъчно задълбочено познавам математическите закони и съм си ги смятал вероятностите в тотото.Но искам някой да ме убеди с факти:тегла,скорост на въздуха,коефициенти на триене ,обороти на двигателя и др. ,че всичко в тотото е подчинено на математиката.
цитирай
2. pitagorid - ranko
16.09.2009 15:28
Не е необходимо някой да те убеждава с факти: тегла, скорост на въздуха, коефициенти на триене , обороти на двигателя и др. , че всичко в тотото е подчинено на математиката. Защо трябва да те убеждавам. Съгласен съм, че някои физически фактори могат да влияят на изтеглянето на числата. Но какво от това, че примерно числото 4 се пада по-често от числото 32 например. Тук философията е, че не е възможно да се накарат целенасочено да излясат точно конкретни топки. И пак философски погледнато. На кого е нужно да прави такава манипулация, дори теоретично тя да е някакси възможна. Посочи ми един заподозрян, мотивиран да прави това. Имай предвид, че да се прави такава манипулация публично, трябва да има строго секректа "масонска" или "мафиотска" организация и то съставена от много замесени хора. И в крайна сметка, какво ще спечелиш от тотото, мижави суми, за които мафията изобщо няма и да се повдигне малкия пръст. Не ми трябва никакво убеждение, че тотото се манипулира. Който мисли така, просто дълбоко се заблуждава, както се заблуждава и от чисто математическите страни на тази мистериозна лотария
цитирай
3. ranko - Мощност на тегленето
16.09.2009 15:46
Мощност на тегленето = мощност на манипулирането,интуитивно сте дефинирали "мощност на тегленето ",но Вие разсъждавате като играещ.Просто не знете правилата по които играят организаторите на играта.
цитирай
4. pitagorid - ranko
16.09.2009 15:59
Просто не можах да намеря подходящ термин за това което описвам. Не!! Не разсъждавам като играещ. Аз не играя тото, защото отдавна съм се уверил в неговата жестокост. Когато започнах за пиша постинги дълко мислех с какво да започна. Сетих се за тотото, защото допусках, че ще има голям обществен интерес. Вие продължавате да се съмнявате че организаторите на играта имат някакви "тайни" правила. Продължавате да мислите, че има "мощност на манипулирането". Моята цел не е да Ви убеждавам, Аз описвам моята теория, така както аз я виждам. Всеки има право да се съмнява в нещо и във всичко. Моята философия е пределно ясна. Добре де! Съмняваш се! "И КАКВО ОТ ТОВА?!"
цитирай
5. ranko - експеримента-работа на тотогенератора.
16.09.2009 16:07
не забравяй,че след затваряне на тотопунктовете вече е ясно кои числа са задраскани най много,няма проблем да ти организирам тяхното неизтегляне в неделя-ако имам достъп.Има една дисциплина-планиране на експеримента ,където за да се изследва повторяемостта на резултата,а от там и характеристиките на лабораторната апаратура,така защото да може да й се "вярва".Та методологията на тази дисциплина описва мероприятията ,гарантиращи достоверността на експеримента.Хайде сега си представи ,че ти организираш експеримента-работа на тотогенератора.
цитирай
6. ranko - недейте забравя
16.09.2009 16:21
недейте забравя ,че съмнението е двигателя на прогреса,иначе Ви разбрах тезата-аз също не играя тото,просто съм прекалено здравомислещ.Моята идея е ,че няма как да опишеш нещо с формули и стратегии само защото си мислите ,че играта е истинска.Нали Ви е ясно ,че математиката описва природните закони такива каквито са ,но не природни закони леееекичко пипнати от Ганъо Балкански-тогава математиката започва да Ви подвежда,но аз вярвам на математиката.
цитирай
7. pitagorid - ranko
16.09.2009 16:44
Аз не се занимавам с експериментална работа. За тото генератора няма какво да коментирам. Вече казах, че математически погледнато числовата лотария теоретически е абсолютно случайно събитие и не би трябвало да има физически неща, които да променят тази теоретична характеристика. На практика обаче, идеални неща няма, затова, тото генератора е възможно да дава отклонения от теоретичното предсказване. Но, вече многократно го казвам и повече няма да коментирам. Изобщо не се интересувам от тази физична машина. Който иска нека да си я изследва експериментално. Аз се занимавам с човешката психология при избора на числата в числовите лотарии. Защо например хората най-често избират числото 7 в своите фишове. Това е феномен. И ако мнозинството ги вълнува как да измамят тото генератора, то мен ме вълнува, именно това защо хората имат предпочитание към едни числа, а към други не! Това че още със затварянето на тото пунктовете, става ясно кои числа са предпочитани и кои не са, е ясно. Но нали аз затова питам. Кой има интерес сега да седне и за започне да манипулира изтеглянето на топките. Организаторите ли? Много съмнително. Може би единствената причина да вземат да го правят е да забавят умишлено изтеглянето на Джакпота, за да вдигнат интереса на хората да играят все повече и повече и по този начин постъпленията в тотото да нарастнат. Вие видяхте какво стана в Италия. А и в статиите цитирани по-горе се вижда, че новия министър е недоволен от постъпленията на тотализатора. Причината всъщност е много ясна. Че това си е икономическата криза. Хората просто нямат пари. Колкото да двигателя на прогреса, си прав. Съмнението в нещо те кара да направиш друго нещо по-полезно. Ама тук в тотото, тази сентенция не е приложима. В какво се съмняваш. В тото генератора ли? Е! Някой може да се постарае да направи по-съвършен тото генератор. Но нещата няма да станат по-ясни. Навремето тотото се теглеше на ръка.Нямаше тотогенератор и въпреки това отново имаше съмнения че ни манипулират. Ами то тя самата природа на числовите лотарии е такава. Още при самото им създаване те са програмирани да промиват нашите мозъци, т.е за ни манипулират подсъзнателно
цитирай
8. анонимен - За математиката
04.06.2010 05:16
Нека погледнем пак анализа които правите за вероятността да се паднат еднакви числа в 2 поредни тиража в едно и също теглене.
1. Искам да ви атакувам по казуса причина-следствие кое е причината кое е следствието , за мене тук от съществена роля е времето . Т.е в ролята на причина е пускането на фиша а не тегленето на тиража. От тука при 73 тираж се явява второ теглене спрямо първия фиш и от тука хората степенуват. За мене с основание.
2. Тъй като фиша има 4 възможни комбинации( нека ги нарека колонки) то човек не може при попълването да каже коя колонка за кое теглене участва и дори да е повторил числата от предния тираж той не го е направил за трето теглене специално. От тука аз умножавам вече степенувания резултат по 3 колкото са тегленията. От тука за мене цифрата става наистина ОГРОМНА . Ако тази комбинация се беше паднала в теглене 1 на същия тираж щяхме да имаме пак 18 шестици , ок приемам но шанса да е пак в трето теглене за мене е 3 пъти по малък.
Цялата ми теория се гради на база кое е причина и кое следствие. Надявам се като математик да го обмислите . Вашия анализ е обърнат на обратно спрямо моя ,и сам о себе си е верен, но за мене е изваден от контекста на причинно следствената връзка. С уважение Здравко Колев !
цитирай
9. pitagorid - Здравко Колев
04.06.2010 08:49
Господин Колев,
Откровено казано не можах да разбера какво искате да кажете с вашия коментар. Говорите за причина и следствие. Какво общо има това с конкретния случай. Вие нещо или не сте разбрали какво искам да кажа или изпадате в заблуждение като всички останали. Моля за да не се впускаме в дискусия тук, пишете ми на моя e-mail: ivan.pitagor@gmail.com Там се си изясним нещата и ще разбелем кой къде греши в своите "теории".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3341660
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930