Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2012 13:52 - Историята на село Спасово, Старозагорско
Автор: pitagorid Категория: История   
Прочетен: 7229 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 12.12.2012 13:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Историята на село Спасово, Старозагорско

Преди време се сдобих с печатното издание на книгата "Историята на село Спасово, област Старозагорска".
Тъй като това е моето село, където съм израснал, тази книга предизвика у мен особено голям интерес. За съжаление бях малко разочарован, защото полиграфическото оформление на книгата беше много лошо. Имаше много печатни грешки. Снимковия материал беше разхвърлен по страниците без всякакъв естетически вид. Нямаше никакви пояснения към снимките, особено към тези на отделните личности. Виждаш някакво лице, ама кой е този, можеш само да гадаеш. Книгата макар и доста обемиста (364 стр) нямаше никакво съдържание, а тя бе разделена на шест обособени глави, всяка с по десетина и повече подзаглавия. Авторът се е постарал да напише книгата в строго академичен стил, като е посочил източниците, които е цитирал (след всеки цитат е означил с число номерът на източника заградено с наклонени скоби - примерно така /5/) Но за съжаление цялата тази библиография липсваше в края на книгата, както трябва да бъде. А тя не е никак малка, над 180 заглавия.
Освен това книгата имаше изключително лоша мека подвързия. Листата просто бяха лошо подлепени в книжно тяло, което при няколко разтваряния се радпадаше на отделни свитъци. Да не говорим, че и обрязването на листата беше грозно и неравномерно. Полетата при едни бяха големи, при други пък малки, а при някои от тях, текстът стигаше само на милиметър от края на листа.
Трудно се добрах до тази книга, поради това че е издадена още през 2000 година и към днешния момент беше библиотечна рядкост. Естествено, причините са били много. Преди всичко това, че книгата е ведомствено издание на кметството на село Спасово и поради липса на средства е отпечатана буквално даром. Не е ясно дори коя е печатницата, издала книгата. Всъщност и тиражът е бил много ограничен. Книгата е раздавана безплатно на жителите на селото, които са участвали с материали за нейното написване или са направили някакво дарение за нейното издаване. Поради тези и други причини, книгата не е достигнала до много от жителите на селото или до хора, които са имали интерес към нея.
Затова реших да направя ново издание на книгата, този път в електронен вид, да я кача в интернет и да стане обществено достояние. Всеки който има желание или интерес към нея не е трудно да си я изтегли в популярния формат pdf и(или) да я прочете онлайн, а по-амбицираните, могат да си я разпечатат на хартия и дори да си я подвържат. Електронният вариант е в обем от 413 стр, а форматът на листата е 16,5 см широчина и 23,7 см височина.

Това е линкът към пълния текст на книгата

"ИСТОРИЯ на село СПАСОВО, област Стара Загора от основаването на селото до 10 ноември 1989 г."

Ето оригиналният предговор на книгата, написан от автора проф. д.в.м.н д-р Киро Делев Киров и колектив.

Спасово няма научно изградена история. Важни сведения за селото през периода на Възраждането дава Иван Андонов в книгите си "Из спомените ми от турско време" (1927 и 1928 г.) и "Съединението" (1929 г.)
За Спасово има писано от местни прогресивни интелигенти, които са водели исторически бележки като: учителят Саво Илиев Савов, материали по изучаване историята на ТКЗС от Марин Попов, санитарната анкета на д-р Саво Петров Душев, летописната книга на училището и други. Кратки сведения за Спасово се срещат в литературата, свързана с историята на гр. Чирпан - "История и етнография на Чирпан" и "Чирпански древности" от учителя Никола Събчев; "Исторически бележки" от учителя Таньо Пеев; "Бащино огнище" от Русен Гинев; "История на кооперативното движение в Старозагорски окръг" от Христофор Георгиев. По-подробни и точни исторически сведения са дадени в "История на Чирпан и Чирпанско" от Н. Кондарев и сътрудникът Игнат Минков в своят ръкопис „История на Спасово”, която се ограничава в кратък преглед на историческото минало на селото и проследява основните социални процеси и политически събития. Всичко което е писано от спасовци за историята на селото, макар данните да са откъслечни, свидетелстват за бурен интерес към историческото минало на селото.
Добре осъзнаваме трудностите, свързани с написването на един такъв труд. Той трябва да бъде строго научен и същевременно достъпен и интересен за всички читатели, като задоволява напълно желанието им да научат нещо повече за родния край. Това естествено е много трудно постижимо, тъй като читателската публика ще бъде предимно от село Спасово, която има свои предпочитания, свързани с лични участия в отделни събития, родови и фамилни спомени и други. Ето защо, основната задача е не да се изложат отделни факти, а да се разкрият, до колкото това е възможно, историческите процеси, в които Спасово е било включено в отделни събития и моменти, да се изтъкнат факторите от локален характер. Много от въпросите, засегнати в труда, не са напълно изяснени, но се поставят с оглед тяхното по-нататъшно осветление и разясняване.
Идеята за написването на книгата "История на Спасово" се породи много отдавна. До нейното осъществяване не се стигна лесно. Трябваше ла се преодолеят много трудности и да се извърши много работа.
Трудът макар да носи заглавие "История на Спасово", не бива да се разбира, че в него трябва да се пише само за селото. В своето развитие селото е имало административни, стопански, политически, културни и други връзки със селищата около него, които в общия исторически процес са влияели върху измененията в него.
В книгата "История на Спасово" сме си поставили за цел да дадем познания от исторически аспект на настоящите и бъдещи потомци на селото. Това се налага от обстоятелството, че през последните пет десетилетия настъпиха големи промени в икономиката, социалната и вътрешно политическа сфери в нашата страна, които доведоха до съществени изменения в патриотичните чувства и настроения на младото поколение към родното място, произход, родословие и др. Това налага промяна на подхода с извършващите се обективни процеси в нашата страна.
В книгата описваме и съвременното развитие на селото и анализираме събитията, които в бъдеще ще придобият историческо значение.
При подреждането на материала сме се старали да спазваме известна хронологическа последователност в изложението. Стремели сме се в достъпна, научно-популярна форма да запознаем най-общо читателите с историческото минало и развитие на селото, поминъка, характерните особености на спасовци, неговата икономика в исторически аспект. Напред с историческите данни, в труда са намерили място фотоси и описания на нравите, обичаите и много други.
Поради големите трудности при събирането и подреждането на материала, подготовката на историята и нейното написване, продължи повече от четири години. Това беше съпроводено с трудности, известни на всички, които са се заемали с изпълнението на подобна задача.
В настоящият труд нямаше претенции, че отразява напълно историята на Спасово, в бъдеще той може да бъде разширен и допълнен. За всички направени ни бележки, предложения и препоръки, ще бъдем благодарни.
В работата над книгата, ценно съдействие ни оказваха Жельо Димов - кмет на селото, Марийка Нецова - бивш секретар на Съвета, Илия Желев Даков, Дельо Кирев Делев, Димо Бонев Димов и много други.
Изказваме сърдечна благодарност на отзовалите се на поканата ни спасовци да предоставят редица материали, свързани с историята на селото.
Благодарим от сърце и на всички, които са ни оказали помощ при издирването на материали, при събиране на сведения от местен характер, при обсъждане на отделни части на книгата и книгата като цяло.

А ето и част от заключението към първото електронно издание.

Това е Историята на село Спасово до 10 ноември 1989 г. За следващите години не е казана нито дума. Причината е, че авторите вече не са между живите, а тези които се заеха с издаването на книгата срещнаха много препятствия. Накрая, едва през 2000 г. се стигна до излизането на първото книжно издание.

Какво е новото в това електронно издание?
1. Целия текст е основно прегледан и са премахнати допуснатите печатни, правописни и стилни грешки. Нищо не е премахнато от оригиналния текст.
2. Добавени са доста нови снимки, предимно цветни и няколко черно бели. Някои от снимките на първото издание са премахнати, като лошо качествени и неясни. Това обаче не осакатява съдържанието. Нещо повече, сега всички снимки са надписани и пояснени. Искам предварително да се извиня, ако при надписването съм допуснал грешки в имената на личностите, изобразени на отделните снимки. Това е така, защото не познавам много добре тези личности, особено тези по-ранни от петдесетте години на миналия век. Затова моля, ако забележите такива грешки да ми съобщите на следния електронен адрес:
ivan.pitagor@gmail.com
за да ги коригирам.
3. В първото издание - писано в типичен академичен стил - бяха цитирани огромен брой източници във вид на препратки - цифри, заградени с наклонени скоби - например ето така /5/. Но по незнайни за мен причини тези източници не са посочени като библиография в края на книгата, както би трябвало да бъде. Затова всички тези препратки съм ги премахнал, като напълно безсмислени. Там където е ясно е посочено пълното заглавие на източника и неговия автор.
4. В първото издание липсва каквото и да било съдържание, което е един голям недостатък. Поради това сега е направено пълно съдържание, поместено в края на книгата.
За всякакви препоръки относно това издание, можете да ми пишете на посочения по-горе електронен адрес.
Бих се радвал, ако направите някакви корекции на описаните факти, които са споменати в книгата, а също така да ми изпратите и нови факти към определени раздели. А най-голяма помощ ще направите, ако ми изпратите исторически факти и сведения за историята на село Спасово от 10 ноември 1989 г насам.

гр. Стара Загора
10.12.2012

инж. Иван Димитров Иванов
 



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3329381
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031