Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2012 15:02 - Истината за данъка върху лихвата по депозитните влогове
Автор: pitagorid Категория: Политика   
Прочетен: 14768 Коментари: 14 Гласове:
7

Последна промяна: 14.10.2012 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Истината за данъка върху лихвата по депозитните влогове


В последните няколко дни медиите ни побъркаха с коментарите и дискусиите по прословутия данък върху лихвите по депозитните сметки на гражданите.
От една страна, правителството и парламентарната група на ГЕРБ упорито твърди, че този данък е безобиден и ще засегне най-вече богатите, които имат много пари, но не желаят да вкарат тези пари в икономиката като инвестират в разкриването на нови производства и работни места, а ги държат на депозит в банките и търсят рента от тях под формата на лихви, които носят тези пари.
От друга страна опозиционните лидери пък се възползват от създалата се ситуация и масово започнаха една предизборна кампания против управляващата партия, като започнаха да плашат объркания народ с какви ли не нещастия от вида: Видете ли! Бойко Борисов иска да ви вземе малкото парички, които сте заделили от залъка си за да съберете я за погребение, я за сватба или пък за някоя по-голяма покупка или ремонт, да си купите мебели или някоя кола на старо. Изобщо Бойко Борисов е мародер и иска за ограби и последния парцал от изстрадалия българин, който едва свързва двата края. Но това не е всичко. Те заплашват с банкрут и банките, които едва ли не ще фалират, защото хората масово ще започнат да изтеглят депозитите си от банките и ще възродят прословутата "Бурканбанк". Банковия капитал щял да спадне и т.н. и т.н.
Изобщо всички гракнаха в един глас и всяват сред населението всякаква паника и страх само и само да се домогнат до властта.
Медиите пък в един глас подкрепят едните и и другите и търсят рейтинг, кой ще успее да събере повече зрители пред дискусионните спорове около утринните кръгли маси.
Изобщо става така, че едва ли не идва краха на правителството, заради тази лихвичка.
О! Неразумний юроде! Що си толкова прост и вярваш на всички тези фантасмагории, които ти поднасят от малкия екран и многотиражните бели и жълти вестници.
Така ли не се намери един свестен човек, който да застане пред всички и да каже ИСТИНАТА за този данък върху лихвата по депозитните влогове.
Да бе! Всички крещят и никой не може да разбере, какво всъщност ще стане.
А истината е наистина много проста, но старателно прикривана от всички. Очевидно защо!! Жаждата за власт!!
Ще се постарая да изясня, за какво аджеба става въпрос с няколко прости примери.
Някой може да ме обвини в пристрастие към някоя от партиите. НЕ!! Нямам пристрастия, но имам мозък в главата си и не се поддавам лесно на шокиращи и зомбиращи манипулации.
Първо! Ограбва ли правителството пределно обеднелия български гражданин. Наистина ли ще му взе белите парички, които той е заделил за "черни дни", спекулативно казано за "погребение".
Категорично мога да заявя, че в никакъв случай не го ограбва, макар и до известна степен леко да го ощетява. Казвам леко, защото това наистина е леко ощетяване, но не и ограбване.
Преди всичко трябва да кажа, че тук има страхотно разминаване между думите на опозицията и истината за тези лихви.
Какво всъщност се разбира под думата "ДЕПОЗИТ"?
Това е доброволен влог на гражданите на пари в някаква банка при ясен и категоричен договор, в който се уговарят условията на влога. Лихвата и срока на недосегаемост на влога. Депозитантът обикновено внася парите си в такъв влог просто, защото тези пари в момента "не са му нужни" и за да не ги слага в "буркан или под дюшека" ги отстъпва за ползване от банката при изгодна за него лихва. Т.е. хем да не се страхува от крадци, хем да получи нещо отгоре, колкото и символично да е то. Ето тук идва основното заблуждение. Той търси някакъв допълнителен доход.
Трябва дебело да подчертая, че всички пари, които пенсионерите и работещите получават в разплащателните си дебитни карти НЕ СА ДЕПОЗИТ. Тези пари не носят никаква лихва и естествено върху тях не може да се начисляват никакви данъци. Пак повтарям - Депозитът е доброволна вноска на пари в банката от страна на депозитанта, защото тези пари за него не са спешно необходими и желае да получи за тях някакъв допълнителен доход чрез лихвата, която се начислява.
Нека да покажа с прост пример:
Да приемем, че вие имате 1000 лв., които в момента не са ви жизнено необходими и решавате да ги вложите в банка на депозит със срок 1 година и лихва примерно 5%. В рамките на този период вие нямате право да теглите парите си от банката. Ако го сторите, просто ще загубите лихвата, която трябва да ви се начисли след изтичане на срока на депозита.
Така: Вие чакате цяла година и предоставяте на банката да разполага с вашите пари и накрая получавате своята лепта от 50 лв. Това е истината. - 50 лв. И сега идва сюблимния момент: Бойко се кани да ви вземе 10% данък от тази лепта, демек 5 лв. И вие изпадате в истински стрес. Ама как така!! Аз цяла година се надявам на тези 50 лв. и сега по пладнешки начин ще ви вземат цели 5 лв. и няма да можете да си купите 5 хляба и сега ще умрете от глад.
Това е истината уважаеми българино. А какво разбрахте от крясъците на опозицията. Ще ви ограбят като поп и най-добре ще е веднага още на мига да отидете в банката и да си изтеглите всички депозити и пари по дебитните карти и да ги вкарате в бурканите. ДА!! Точно така казват те. Веднага в банката и никаква милост към крадците. Да вървят всички банки по дяволите. Най-сигурната банка е "Бурканбанк"
Ако някой е повярвал на тази свещена глупост - "Ебати простия народ!!"
Абе, Аланкоолу! Ами нали като си сложиш парите под дюшека, ще се лишиш и от тези 45 лв. които ще ти останат след като ви грабнат онези 5 лв. за данъка. И нали с тези 45 лв. ще си купиш цели 45 хляба, с които ще можеш да изкараш аман-заман цяла зима.
Хайде сега да видим, какво ще стане ако някой богаташ има 100 000 лв. и се чуди какво да ги прави. Ако е някой простак и не ги вложи в недвижими имоти или в ценности или не ги вкара в някакъв бизнес, който да му носи печалби, то единствената друга алтернатива е да се "изхитри" и да ги заложи като депозит в някоя банка (примерно при същите условия, както примера който дадох по-горе.) Тези 100 000 лв. годишно ще му носят цели 5 000 лв. лихва, които като ги раздели на 12 месеца, прави по 417 лв. на месец. Ама помислете си само! Това са пари доста над минималната заплата в България. Значи ако имате 100 000 лв. вие можете спокойно да станете "рентиер" и да си цуцате от банките всеки месец по 417 лв. при това без да ви облагат с нито лев тези пари, както би станало, ако ги заработвате с честен труд. Видяхте ли къде е "ключа за бараката". Сега тези пари ще ги обложат с 500 лв. данък и вместо по 417 лв. на месец, ще получавате само 375 лв. Това е истината. А какво да кажем за хора като Ахмет Доган, които има депозити за милиони. Ето затова най-много ще ги заболи именно рентиерите.
Пак да попитам? Вие бедни граждани, кога ще имате пари, които няма да са ви нужни и ще ги вложите в депозити, за някакви си мижали лихви от порядъка на 50-100 лв. Дали Баба Пена от Чуйпетлово има такива излишни пари, че да плачете: Ох горката! Сега ще умре от глад и няма да има пари да я погребат спокойно. Ако имате такива пари и си ги събирате за нещо, което търпи отлагане, ще вземете ли сега да ревете, че ви ограбват с тези десетина лв. годишно (е може и малко повече да са, ама сега това пари ли са!), че да вземете да слушате тъпите ни политици, че едва ли не идва края на Света! Ама чакайте! Нали след 21 декември 2012 нищо няма да ви трябва.
Накрая искам да направя едно важно уточнение!
Аз съм против този данък, защото има нещо за което никой, ама никой нищо не споменава!
Кой ще има изгода от този данък?!!
Бюджета? - ДА! Ще влязат там някакви пари за радост на г-н Дянков!
Но истинската изгода ще имат ... банките! Те сега само се подхилват под мустак и потриват доволно с ръце. И знаете ли защо? Защото задавали ли сте си въпроса, как тези пари ще се удържат от депозитите като данък лихви. Отговорът е толкова елементарен, че даже е очеваден! Това ще става по "служебен път". Данъкът ще се привежда в НОИ чрез банков превод, за който всяка банка ще ви вземе съответната комисионна. Т.е. освен тези 5 мижави лева, вие ще платите и комисионната за този банков превод, който примерно ще е около 3 лв. О-па-а!! Вместо 5 ще ви взимат 8 лв. - 5 лв. за бюджета и 3 лв. за банката. Ами ако депозита ви е не 1000 лв., а само 500. Тогава 2,50 лв. за бюджета и 3 лв. за банката. Ех защо не съм банкер!
Това е ИСТИНАТА неразумний юроде.
И въпреки моите усилия има много зомбирани коментатори, които или не могат за схванат какво искам да кажа или просто си карат така по инерция. "Аз съм против и никой не може да ме убеди че не съм прав."
Затова отново ще кажа:
"Ебати простотията!"
Не очаквайте, че ще отговарям на коментарите в този постинг.
Нито на язвителните и критичните, нито дори и на обидните. Няма да адмирирам нито ласкателните нито аплодисментите. Моята цел е да изкажа едно реално мнение, което да покаже къде точно се крие истината. 
И още едно нещо, което искам да споделя:
В света има четири вида хора:
1. Идеалисти, които знаят че са идеалисти - мечтатели и фантазьори, които искат да променят реалния живот според своите мечти, но чакат някой друг да го стори.
2. Идеалисти, които не знаят че са идеалисти - това са хората с промити мозъци и зомбита, които са готови да направят всичко в името на своите мечти, но не знаят какво да правят, когато мечтите им се сбъднат. Такива хора лесно се водят за носа и ги използват за реализиране на чужди цели.
3. Реалисти, които знаят че са реалисти - това са хората които управляват света и които в края на краищата един ден окончателно ще го затрият. Те се възползват от наивността на втория вид за постигането на реални цели, които знаят как да използват за лично облагодетелствуване.
4. Реалисти, които не знаят че са реалисти - Това са хората, които приемат реалния свят като даденост и не се стараят с нищо да го променят, защото смятат, че това може да направи само БОГ.
Нека всеки който коментира, сам да прецени към коя група принадлежи. :)))



Гласувай:
9



1. chavdar01 - ДОСТА ТЪПО МНЕНИЕ!
14.10.2012 15:31
ГОЛЕМИТЕ ПАРИ ОТДАВНА НЕ СА В БЪЛГАРИЯ!
цитирай
2. idealist - И каква истина ни каза, че нещо не разбрах?
14.10.2012 16:16
Не го ограбвали, а леко го ощетявали. Ама верно ли? И колко да е леко - 10%? Ако един десятък е нещо леко за теб...
Народът бил неразумен. И защо - защото щели да му вземат и такса за превод на парите? Ама верно ли? И защо пък народът да е неразумен?
И не се казва "ОТдържат", а "удържат".
цитирай
3. анонимен - ???
14.10.2012 16:24
chavdar01 написа:
ГОЛЕМИТЕ ПАРИ ОТДАВНА НЕ СА В БЪЛГАРИЯ!

Банковото дело е мн. изкривено в България. Заплатата, която получавам вероятно се брои за депозит, защото някой е яхнал "късите позиции" и използва и дебитните карти, за да печели. Затова и аз получавам някакви скромни 1-2 лв. в началото на всеки месец. Бих се разделил с тях ако разбера, че този някой не само е спрял да печели, но е и изправен "до стената".
цитирай
4. анонимен - Значи по тази логика, печалбата от ...
14.10.2012 21:54
Значи по тази логика, печалбата от тотото и лотарията също е някакъв вид доход. А щом е доход, трябва да се облага с данък, така ли? И ако на печалбите се начисли 10 %, кой ще бъде печелившия и кой ощетения - държавата или участника в съответната игра?
цитирай
5. vmir - Съгласен с всичко.
15.10.2012 08:26
Не е за вярване, че толкова очевидни неща се нуждаят от обяснение. Нека това да покаже размера на користта, с която някои наистина се борят за кокал и правят всичко по силите си, за да направят властта кокал. Дано поне част от гласоподавателите да се усетят как сами правят така, че да управлява користта.
цитирай
6. анонимен - Вие чакате цяла година и предост...
15.10.2012 09:31
Вие чакате цяла година и предоставяте на банката да разполага с вашите пари и накрая получавате своята лепта от 50 лв. Това е истината. - 50 лв. И сега идва сюблимния момент: Бойко се кани да ви вземе 10% данък от тази лепта, демек 5 лв. И вие изпадате в истински стрес. Ама как така!! Аз цяла година се надявам на тези 50 лв. и сега по пладнешки начин ще ви вземат цели 5 лв. и няма да можете да си купите 5 хляба и сега ще умрете от глад.
=====
Грешката е вярна уважаеми, но.... официалната инфлация август 2011-август 2012 според НСИ беше 7,1%.... Тоест вашите 1000 лв за тази година са станали 929.... дори и с 5% лихва - те са 979 лв. Правителството иска да ги направи - 974 лв. Тоест, данъка върху лихвите дефакто е облагане на загуба с данък печалба. Ей това е циничното. Защото лихвите зависят от банките, но инфлацията зависи от управлението на правителството. Ако управляват така че инфлацията е по-ниска от лихвите - съгласен съм да си платим за качествено управление. Но при условие че е точно обратното - аз данък печалба върху загуба - няма да платя. Има си начини и вие добре го знаете. Впроем приказките на цървула (Борисов) за богатите не хващат "дикиш" - никой богат не си държи парите на депозит. Ако Борисов и Дянков не го знаят значи са абсолютни идиоти. Ако искат да вкарат пари в хазната - да обърнат внимание на сивата икономика и да я изкарат на светло от там могат да влязат милиарди, не 120 милиона. Нови данъци и повишаване на съществуващите са единствено в услуга на сивата икономика и удрят реалния сектор - нещо което ГЕРБ правят 3та година подред. Нима забравихме приказките за понижаване на ДДС... само че било компютри, а компоти - вместо понижаване на ДДС - нов десятък.
цитирай
7. vmir - Избягвам да давам акъл без да са ми искали,
15.10.2012 11:11
но за мен решението е облагане само на депозити над 3000 лева. Иначе ни чака Буридановия синдром, дори заради 5 - 15 лева годишно, което е доста печално.
цитирай
8. pitagorid - Относно коментарите до тук
15.10.2012 11:45
Виждам че искате да превърнете този постинг в политически диспут. Вече предупредих, че темата е съвсем друга. Да покажа на всички, които не са разбрали, че политиците безочливо ни лъжат. Гаврят се с невежеството. Най-лъжовни се оказват именно опозиционните лидери, които вещаят страховити катаклизми в банковата система и значително обедняване на всички бедни, защото премълчават най-важното, а именно, че ще се облагат с данък само лихвите по депозитите, а не самите депозити, което е огромна разлика. И това, че е по добре да си изтеглите депозитите от банката, и да си ги държите в къщи. И че държавата уж по този начин облага вашите пари два пъти. Това че държите парите си в банката, те нито ще станат повече, нито по-малко. Само имате възможност да получите някакъв допълнителен доход от мижалата лихва, който изобщо няма да имате, ако си ги държите в къщи. А това че парите ви се обезценяват от инфлацията, където и да ги държите те ще се обезценяват. Какво трябва да се направи от правителството, изобщо не е въпрос на обсъждане тук. Ама това, ама онова, ама инфлация , ДДС-та и т.н. Място за такива коментари тук няма и няма да ги допускам в бъдеще.
цитирай
9. kass - pitagorid
15.10.2012 13:34
много добре знаем за какъв данък става въпрос, не сме толкова прости... но тези, които си влагат парите на депозит не са лихвари за да се третира лихвата им като печалба, защото ако бяха сами щяха да си определят колко лихва искат за да си дадат парите на банката. Нека Дянков ми даде парите си срещу 4% лихва годишно, а аз да ги вложа в някоя банка срещу12% и обещавам, че за всичко спечелено от разликата ще си платя данъка... Става ли така?
цитирай
10. анонимен - pitagorid, едно политическо ре...
15.10.2012 15:12
pitagorid, едно политическо решение не може да мине без политически коментари. Относно срива на банковата система - едва ли ще се стигне до това, но... Със сигурност доста хора ще се замислят дали да си държат парите в банка, не за друго- те така или иначе губят заради съотношението лихва/инфлация, но разбери следното: Хората които си държат парите на влогове/депозити са ги изкарали честно и са си платили данъците върху тях. На тези хора им е писнало да плащат цената за "стабилността", докато една огромна част от доходите (около 1/3) са от сива и черна икономика... Та човек гледа как разни тарикати се скатават, гледа как внася данъци и осигуровки и получава дедовия и сега ще му искат нов данък... ами няма да стане! Държавата като и трябват пари - да си събере дължимото от сивата икономика, стига са шибали изрядните.... 3 години ГЕРБ не правят нищо изрядните данъкоплатци да не се чувстват прекарани от държавата. И на хората им писна.
цитирай
11. alchemist - Да, така е,
15.10.2012 20:13
но защо трябва да става за сметка на работещите и спестяващите? Това не мога да разбера.
цитирай
12. анонимен - spezialist po vsi4ko
16.10.2012 00:45
bravo complimenti....nai dobrata ideia na balgarskoto pravitelstvo,otnovo izlagan balgarski narod.samo taka dale4 6te stignem bez samnenie niakoi be6e kazal-edinstvenniat izhod ot tunela e na terminal 1
цитирай
13. nikikm - Питагоре,
04.10.2013 23:59
с доста неща не си прав,с класификациите например,но ще ти отговоря по един съвсем различен начин! Приказваш,колко са прости някои /бедните/,че за един хляб...Ама знаещ ли,когато човек има 3-4 лв. на ден,какво е един хляб?Богатия и да му вземеш десет пъти повече,бълха го ухапала,не ги защитавай!Там честни няма!В други страни им вземат от 50% нагоре от печалбите.У нас не можело от богатите,защото сумите щели да бъдат нищожни!Тогава дай от бедните!данък стари коли-пак от бедните! Богатите крадци,само лапат,бедните плащат!Не е защото са глупави,системата е такава! И ако искаш да я провериш,тръгни срещу нея.Скоро ще разбереш,какво е да си беден. Предполагам,че и да обеднееш,няма да си по-глупав!Така че...
цитирай
14. pitagorid - nikikm
05.10.2013 20:04
Господине, Вие май не сте прочели внимателно какво съм писал по-горе и просто коментиране неща, за които изобщо не става въпрос в постинга. Дали съм прав или не вие не сте този който може да определи компетентно това. И ако все пак ви отговарям тук, то е защото след събитията които стават в държавата след изборите, много хора изпаднаха в истеричен стрес и така като Вас започнаха да правят констатации ей така просто за за изглеждат по-различни от останалите. Вие явно сте от категорията "Идеалисти, които знаят че са идеалисти". Мечтаете да сте богат, но чакате някой друг да свърши работата и да промени статуквото. Приканваш ме да тръгна срещу системата! ОК! Ама я ми кажи честно! Ти тръгна ли срещу нея, като много знаеш?! И колко депозита имаш в банката, че нямаш пари за един хляб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3342074
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930