Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2014 12:49 - ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 4 - Дворецът Версай
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 12773 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 29.06.2014 13:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 4 - Дворецът Версай

В предишните две части на пътеписите ми за Париж ви представих, доколкото можах, две от най-големите забележителности на Париж - Айфеловата кула и Лувъра. В днешната част беше редно да се спра на другите забележителности на този прекрасен град, така както ги изредих в първата част: Обща информация за Париж, а именно: Триумфалната арка, Авеню Шанз Елизе и Нотр Дам. Но след като размислих реших, че тези забележителности ще ги оставя за по-нататък. Има една друга забележителност, която заслужава повече внимание.
Това е Дворецът Версай.
И защо мисля така, ще разберете по-долу.
Първо нека да отговоря на стандартните въпроси, с които започвам винаги:

Какво е ВЕРСАЙ?
Версай (на френски: Versailles) е град в Северна Франция, предградие на Париж, разположено на 21 км по права линия югозападно от центъра на града. Населението му днес е около 90 000 жители.
Версай се е превърнал в световноизвестен туристически обект благодарение на Версайския дворец. През 1919 г. там е сключен Версайският мирен договор, който слага край на Първата световна война.
Версай е бил неофициалната столица на Франция от май 1682 г, когато кралят "Слънце"-Луи XIV премества двореца и правителството за постоянно във Версай. През септември 1715 г кралят умира. Невръстния му наследник Луи ХV не може да управлява и затова регентът Филип д`Орлеан премества столицата обратно в Париж. След като става пълнолетен обаче, Луи XV през юни 1722 г. отново се връща във Версай. Така през следващото управление на двамата френски крале - Луи ХV и наследникът му Луи XVI, Версай остава столица на Франция до октомври 1789 г, когато избухва Френската революция. След тази дата Париж отново става официалната столица на Франция. Всъщност през целия този период Париж пак е бил "официална столица" на Франция, а "официалният" кралски дворец е бил Лувърът, но на практика държавните дела били диктувани от Версай.
Това е Версай. Но интересното е от тук нататък. Във Версай се намира Дворецът Версай и неговите разкошни градини.

А какво е Дворецът Версай?
В следващите редове ще разберете, ако все още не сте били там.

image

Невероятният Версайски дворец е централно седалище на най-известните в историята френски владетели. Този дворец се свързва най-вече с управлението на Луи XIV - кралят Слънце. По времето на баща му - Луи ХІІІ, тук е имало само една малка ловна хижа. Но амбициозния млад владетел, след като става пълнолетен взема решение тук да се изгради внушителен дворец с невиждан лукс и умопомрачавящ разкош.
И ... това става.
Още след неговото построяване Версайският дворец (Versailles) става емблема на властта, надмощието и забавленията на френската монархия.

image

image

Входът за групови посещения

И днес това творение се счита за един от най-красивите кралски дворци не само във Франция, но и в Европа. Главен архитект на двореца е Луи льо Во. Дворецът е в стил класически барок. Архитектът льо Во се прочува навсякъде, заради неговия иновативен строителен и естетически подход.

image

Кралската Капела

До тук беше историята.
Сега следва най-трудното - да ви опиша Двореца Верс-ай. Ай-ай-ай! Как да опишеш нещо което е неописуемо? Това трябва да се види. И затова се обръщам към всички, на които им престои отиване в Париж. Ако пребивавате там поне три дни, един от тях непременно трябва да посветите на Двореца Версай. Уверявам Ви, няма да съжалявате.

image

Фасадата на Двореца от към Парка

image

Главната фасада на Двореца

Ако сте с туристическа агенция, то почти със сигурност ще ви предложат посещението на двореца като опция. Не я пропускайте! Ако сте на самостоятелно посещение, намерете начин да се справите с преодоляването на разстоянието от Париж до Версай. До там няма метро, но има градски влакове, които също са включени към системата на Парижкото метро. Входният билет за Двореца Версай е около 10 Евро. Не мога да кажа колко е в действителност, защото ние избрахме тази опция още в България и заплатихме предварително преди заминаването ни в български лева.
Посещението с местен екскурзовод и тук както в Лувъра е почти задължително, защото туристите са изключително много. И тук ще ви предложат специален радиоприемник със слушалки, чрез което ще можете да слушате на български език беседата на екскурзовода и да научите максимално подробности за това, което разглеждате. Самостоятелното разглеждане на Версай все пак е по-приемливо от това на Лувъра. Ако трябва да направя едно сравнение, ще кажа, че ако за Лувъра са необходими 14 дни, за да се разгледат всички експонати, то за разглеждането на Версай ще са достатъчни около 3 часа.
Защо това е така?
Преди всичко Лувърът е исторически музей с хиляди експонати от най-различен характер, картини, скулптури, археологически артефакти, графики и т.н. А Версай е Музей на лукса и разкоша, в който са живели френските монарси. Тук всичко е една наслада на очите, и човек може само да цъка с език и да се възхищава на тази изключителна изящност на мебелировката и обзавеждането на кралските апартаменти. И неизменно си задавате въпроса. Защо е било всичко това? Този невероятен лукс, принадлежащ на шепа хора със "синя" кръв.
Затова и не може да се опише.

image

Но все пак аз съм подготвил много снимки (повече от 60), които ще ви покажа по-долу.

image

И понеже това са наистина много снимки, ще покажа само най-интересните, а целия албум, който желае, може да види тук
Трябва да кажа и още няколко важни неща.
Дворецът Версай разполага и с огромен Парк, който също като него е изключително интересен. Разглеждането на Парка е с отделен вход от 7,50 Евро. И ако за разглеждането на двореца ще са ви необходими около 3 часа, то за Парка трябва да отделите поне половин ден. Това е огромна територия, където ще трябва да ходите пеш, но уверявам ви, няма да съжалявате. За Парка на Версай ще напиша отделен постинг.
Още малко сведения за Двореца Версай.
За построяването на двореца са работили около 30 000 работници в продължение на 10 години, (строители, художници, скулптури, градинари, тъкачи и помощен персонал).

image

Апартаментите и салоните в двореца са пищни забележителности, изпълнени със стенописи, мебели, картини, скулптури, орнаменти, кадифени драперии, тъкани гоблени, специални килими, часовници, камини, позлатени статуи и цветен мрамор.

image

Огледалната зала (Балната зала) на Двореца

image

Кралската спалня на Луи ХІV

image

Камината на спалнята на краля

Тези салони са посветени на различни гръцки герои като Херкулес и Меркурий. Луи XIV избира за своя тронна зала салона на Аполон - бога на слънцето.
Фасадата на двореца е дълга около 576 м и има над 38 зали. Освен това разполага още с католически храм (Кралска Капела) и Кралска опера.

image
Вътрешността на Кралската Капела с органа

image

В кралската капела през 1770 г са се венчали Луи XVІ и неговата любима Мария Антоанета (и двамата гилотинирани по време на Френската революция от 1789 г). Кралската операта била осветявана от 10 000 свещи, което си е било един изключително голям разход дори за кралете. Била е използвана рядко, но тук е свирил Моцарт, когато е бил само на 7 години.

image

По времето на Луи ХІV в двореца са живели над 2500 човека, благородници и придворни служители на краля, кралицата, техните деца, министри, прислуга и т.н. Според познавачи, тук са можели да живеят до 6000 придворни. Огромните красиви паркови градини се използвали за пищни празненства и гуляи.

image

Градините на Версайския дворец заемат общо 101 хектара площ и в тях са разпръснати над 1400 водни съоръжения, като целия комплекс е украсен с 400 скулптури. Най-големия фонтан е Фонтана на Аполон.

image

Особено впечатляваща е Огледалната зала (Балната зала) във Версайския дворец, която е дълга 73 м, а височината й достига 13 м. Срещу нейните 17 прозореца, които гледат към парадната част на Парка, симетрично са разположени кристални огледала.

image

image


Целият таван е украсен в прекрасни стенописи, изобразяващи великите дела на монарха. За да се стигне в Огледалната зала се минава първо през Залата на мира или Залата на войната.
Днес ежегодно във Версайския дворец пристигат около 6 милиона посетители.

image

Дворецът е затворен за посещения в понеделник. В най-натоварения сезон за пълното разглеждане на дворцовия комплекс с всички екстри ще са ви необходими около 50 Евро.

image

В Двореца Версай е разрешено снимането без светкавица.

image

image

Един от многото все още работещи изящни часовници.

image

Ако сте там само за един ден вероятно няма да можете да видите всичко, особено Парка. Затова можете да си вземете билети само за отделните части - Двореца и (или) Парка.

image

image

image

В парка се движат автомобилни влакчета (с допълнително заплащане), които могат да улеснят разглеждането му.

image

Има и малки специални коли под наем. Днес за посещение на туристи са отворени само 16 зали и Кралската капела. Кралската опера, въпреки изключителната вътрешна украса, се отваря само за специални случай.
В постинга съм публикувал най-впечатляващите снимки от Двореца:
Коментирал съм само това, което съм запомнил от подробната туристическа информация, поднесена ни от местната екскурзоводка Розиана.

image

Коронацията на Напореон І в катедралата Нотр Дам. Тази картина е точно авторско копие на оригинала, който е изложен в Лувъра.

image

И тук както и в Лувъра е полезно да се снабдите предварително с туристически пътеводител за Версай (има го на различни езици, включително и на руски).

image

Един от множеството тъкани гоблени по стените на апартаментите в Двореца

В следващата част на пътеписите за Париж ще се спра по-подробно на Парка (Градините на двореца Версай).

До нови срещи.
 



Гласувай:
9



1. katan - Поздрави за обзора на Париж!
29.06.2014 14:21
В частност и на Версай и Лувъра!
Синът ми живя доста години в Париж.
Ако знаеш само какви снимки ми изпращаше, направо да не повярваш, че това е ЛУКСОЗНИЯ Париж!
"Пер Лашез", ул. "Пролетарска", ул."Интернационал" и все такива очукани и изпаднали улици и сгради, които изобщо не се покриваха с представите ми за Париж!
Естествено има ги тях, документирани са.
Но аз искам да видя твоя Париж, който съвпада с моите представи за него.
Поздрави отново за великолепния цикъл, който зарежда с красота и оптимизъм.
цитирай
2. monaliza121 - Чудесни снимки! Разгледах всички и ...
29.06.2014 23:20
Чудесни снимки! Разгледах всички и от толкова разкош, злато и блясък, закопнях за строгата готика на Кьолнската катедрала:)))
Шегувам се, благодаря за постингите от Париж!:)
цитирай
3. toninabog - Поздрави!
30.06.2014 13:32
Много ми хареса постинга! Чудесно разказваш и показваш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3342046
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930